Brons Van Rouwendaal op EK, Kromowidjojo in toptijd naar finale

Ranomi Kromowidjojo heeft zich bijzonder overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag op het EK kortebaanzwemmen in Netanya. In het Israëlische water snelde de Nederlandse naar een toptijd van 51.39 seconden, één van de snelste tijden ooit. De Zweedse Sarah Sjöström liet de tweede tijd noteren, maar was met 52.01 wel veel langzamer. Femke Heemskerk zwom 52.36 en mag zich eveneens opmaken voor de finale van vrijdag.

Inge Dekker heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse tike aan na 25.74 seconden en was daarmee een fractie langzamer dan tijdens de series. Het leverde haar wel de zesde tijd en dus een plek in de finale op. De Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström was met 25.06 weer de snelste en lijkt later donderdag de gouden medaille op te gaan halen. De finale wordt om 18.10 uur gezwommen.

Maarten Brzoskowski zwom in de finale van de 200 meter vrije slag naar de zesde plek. De jonge Nederlander liet 1:44.24 minuten noteren, iets langzamer dan in de ochtend. Het goud was met 1:42.68 voor de Duitser Paul Biedermann, die de afstand in 2009 en 2011 ook al won. Pieter Timmers pakte namens België het zilver in 1:42.85, waarmee hij het 's ochtends gezwommen nationale record van Glenn Surgeloose aanscherpte. Surgeloose kreeg dankzij zijn 1:43.55 wel het brons omgehangen.

8 8 AUT AUBOECK Felix 1:44.99 2.31

Op de 200 meter schoolslag ging het goud naar de Duitser Marco Koch, die eerder dit jaar al wereldkampioen werd op de langebaan. Hij tikte aan na 2:0.53 minuten en bleef zo slechts 0.05 seconden boven het wereldrecord van Daniel Gyurta. De Hongaar domineert de afstand al jaren en won vijf van de afgelopen zes keer goud op het EK kortebaan, maar moest met 2:01.99 duidelijk zijn meerdere erkennen in Koch en pakte zilver. Met 2:02.76 ging het brons naar de Brit Andrew Willis.

David Verraszto heeft de 400 meter wisselslag bij de heren gewonnen. De Hongaar eindigde voor de zesde keer op rij bij de beste twee op het EK kortebaan: in 2010 en 2013 pakte hij ook al het goud. Met zijn 4:04.43 was Verraszto net iets sneller dan de Brit Roberto Pavoni, die 4:02.69 liet noteren. Gal Nevo liet het thuispubliek voor de eerste keer juichen om een medaille: met 4:04.68 bleef de Israëli Richard Nagy uit Slowakije nipt voor.

Katinka Hosszu voegde maar weer eens een titel toe aan haar gigantische erelijst. De Hongaarse was dit keer de beste op de 100 meter rugslag. Met 55.42 seconden was ze onverslaanbaar, getuige het verschil met de rest: Alicja Tchorz uit Polen pakte met 57.17 het zilver, voor de jonge IJslandse Eyglo Gustafsdottir (57.42).

Op de 100 meter wisselslag slaagde Marrit Steenbergen er knap in zich te plaatsen voor de finale. De 15-jarige Nederlandse zwom met 59.77 een nieuw persoonlijk record en eindigde als zevende in de halve finales. Hosszu en Siobhan-Marie O'Connor waren wederom ongenaakbaar en doken onder de 58 seconden. Laszlo Cseh won de finale van de 100 meter vlinderslag in een tijd van 49.33 seconden. De veelvoudig kampioen uit Hongarije versloeg Matteo Rivolta uit Italië, die tot 49.70 kwam. Nikita Konovalov pakte namens Rusland brons met 50.28.