Geen Nederlandse medailles op eerste dag EK kortebaan

Op de eerste dag van het Europees kortebaan zwemkampioenschap wisten de Nederlanders geen medaille in de wacht te slepen. Maarten Brzoskowski begon sterk aan de 400 meter vrije slag, maar raakte naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder op achterstand. Uiteindelijk kwam hij als zevende over de finish. Ook Tessa Vermeulen kwam vandaag in actie. Op de 100 meter rugslag wist ze wel een plek in de halve finale te bemachtigen, maar meer dan een veertiende tijd zat er niet in.

Moniek Nijhuis had meer succes. In de halve finale wist ze al een sterke 30.26 neer te zetten, wat haar een tweede plek in de heat en een vierde plek in totaal bracht. Ook in de finale zwom Nijhuis sterk, lange tijd bleef een podium binnen handbereik. Aan het eind van de 50 meter moest ze echter de Russin Natalia Ivaneeva voor laten. Nijhuis kwam uiteindelijk tot een 30.09, slechts één tiende verwijderd van het podium. De Finse Jenna Laukkanen won de 50 meter schoolslag. Met een 29.71 bleef ze de Belg Fanny Lecluyse met 0.13 seconde voor.

De 200 meter rugslag bij de mannen werd gewonnen door de Pool Radoslaw Kaweck. De Hongaarse Katinka Hosszu bleef met een 4:19.75 nipt boven haar vanochtend gezette wereldrecord op de 400 meter wisselslag, maar sleepte toch met overmacht de goude medaille in de wacht. De 400 meter vrije slag bij de mannen werd gewonnen door Peter Bernek, die de hele afstand in de top twee wist te blijven. Damir Dugonjic won de 50 meter schoolslag bij de mannen. De Sloveen bleef Engelsman Adam Peaty met slechts één honderdste voor. Ook achter hen was het gat klein; de bronzen medaille winnaar Oleg Kostin en Alexander Murphy kwamen met dezelfde tijd binnen.

Morgen gaat het toernooi verder, met onder andere de 1500 meter vrije slag en de 4x50 meter wisselslag gemengd. Voor een uitgebreid overzicht, zie onze toernooigids of natuurlijk het forum!

Moniek Nijhuis greep nipt naast een medaille (Pro Shots/insidefoto)