FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 december 2015

Bommen en munitie in woning schutters

Meer dan tien pijpbommen en een heleboel munitie zijn volgens de politie aangetroffen in de woning van de twee schutters die in het Californische San Bernardino woensdag een slachting aanrichtten. De FBI neemt het onderzoek van de lokale politie over, zei de Amerikaanse president Barack Obama donderdag.

Het wapenarsenaal lijkt op terroristische motieven bij de daders te wijzen, maar volgens de FBI is het nog te vroeg om die conclusie te trekken, meldde The Washington Post donderdag.

Een van de twee schutters, Syed Rizwan Farook (28) was mogelijk geradicaliseerd. Andere factoren kunnen wel een rol gespeeld hebben in het motief voor de veertien moorden. Bij de schietpartijd raakten ook 21 mensen gewond.

Farook had via de telefoon en sociale media contact met verdachte jihadisten die door de FBI in de gaten werden gehouden. Hij was een Amerikaan van Pakistaanse komaf. Samen met zijn vrouw Tashfeen Malik (27) opende hij het vuur in de instelling waar hij werkte. De politie weet nog niet veel over de achtergrond van Malik, zo meldden Amerikaanse media. Het stel zou hun zes maanden oude baby kort voor de schietpartij bij een grootouder hebben achtergelaten.

Bommen en munitie in woning schutters
Bommen en munitie in woning schutters (Foto: ANP)

Wijzigingen in bandenreglement Formule 1

Bandenfabrikant Pirelli heeft voor het komende Formule 1-seizoen een band van ultrasoft rubber ontwikkeld. Deze zal herkenbaar zijn aan de paarse wang. De nieuwste Pirelli zal nog zachter zijn dan de reeds bestaande supersofts en bovendien alleen mogen worden ingezet tijdens Q3, de laatste fase van de kwalificatie. Daarmee maakt een variant op de aloude kwalificatieband uit de jaren ’80 zijn entree in de koningsklasse van de autosport.

Komend seizoen zal er op bandengebied nog meer wijzigen. Pirelli zal vijf droogweer-compounds produceren, waarvan de Italiaanse fabrikant er voor iedere race drie zal selecteren. Net als vorig jaar mag iedere rijder dertien setjes banden per weekend gebruiken. Tien van deze dertien sets mogen de teams zelf kiezen uit de drie geselecteerde compounds. De overige drie sets zullen door de rubberfabrikant zelf worden aangewezen. Eén daarvan zal de ultrasofte kwalificatieband zijn.

De overige twee door Pirelli aangewezen sets zullen elk van een andere compound zijn. Iedere rijder is verplicht om tijdens de race in ieder geval met één van deze twee sets te rijden, mits het droog is. Tevens moet iedere rijder nog minimaal één andere compound gebruiken. De uitverkorenen die Q3 halen zullen hun ultrasofts overigens voor aanvang van de race moeten inwisselen voor de set banden waarmee ze hun snelste tijd in Q2 reden. De rijders die Q3 niet halen zijn vrij om de wedstrijd aan te vangen met een set banden naar keuze.

Door het reglement te wijzigen hoopt de FIA dat er meer variatie in strategie toegepast zal worden, mede doordat er dus voortaan drie verschillende compounds mogelijk zijn in plaats van twee. Erg eenvoudig lijken de nieuwe bandenregels niet. "Het nieuwe bandenreglement is voor mij nog niet heel duidelijk," twitterde toekomstig Haas-coureur Romain Grosjean vandaag dan ook. "Zo blij dat ik een engineer heb."

Vlaamse slet zoekt elftal voor gangbang

Zit je toevallig in het vijfde elftal van een voetbalclub als Niet Rukken, Altijd Doorgaan of Geil-Wit en heb je altijd al eens iets origineels willen doen met je voetbalmaten? Meld je dan snel aan bij Hot Marijke! Vlaanderens bekendste hoer en pornoster zoekt namelijk een voetbalelftal voor een gangbang.

Wie heeft er niet ooit eens een fapje gewaagd aan Hot Marijke? De bevallige Vlaamse met cup F heeft al voor menig witte vlek in de Belgische lakens gezorgd. En nu zoekt ze in de hele Benelux naar een voetbalteam. Voor een gangbang.

Inmiddels stromen de aanmeldingen binnen. Zo zou TOP Oss wel oren hebben naar een deelname aan de gangbang. "Marijke, FC Oss wil morgen nog even oefenen op afwerken. Liefst zo rond zeven uur. Schikt het?", aldus een lolbroek.

De 29-jarige Vlaamse kan er echter niet om lachen. "Ik zoek ECHTE kandidaten die dit durven!", tweette ze.

Lavrov ontmoet Turkse ambtgenoot in Belgrado

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft donderdag zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu ontmoet. Dat gebeurde in de Servische hoofdstad Belgrado in de marge van een conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Rusland en Turkije vechten een bittere ruzie uit, nadat Turkije vorige week een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot dat het Turkse luchtruim zou hebben geschonden.

Lavrov zei na afloop van het gesprek dat hij niets nieuws van zijn collega had gehoord. Cavusoglu noemde het onrealistisch te verwachten dat de problemen met Rusland in één gesprek zouden zijn opgelost, maar dat het wel belangrijk is om te blijven praten.

Lavrov ontmoet Turkse ambtgenoot in Belgrado
Lavrov ontmoet Turkse ambtgenoot in Belgrado (Foto: ANP)

Lady Gaga is vrouw van het jaar

Lady Gaga is door Billboard uitgeroepen tot Woman of the Year. De wereldberoemde zangeres staat op de cover van het blad. Ook sprak Billboard uitgebreid met Gaga.

In het interview geeft de zangeres toe dat ze niet had verwacht dat ze deze titel zou krijgen. "Dit is namelijk juist het jaar dat ik alleen maar heb gedaan wat ik zelf graag wilde, in plaats van doen wat andere mensen van mij wilden", zegt Gaga.

De zangeres bekent tegenover het blad ook nog dat ze er tegen het einde van 2014 even aan dacht om te stoppen met haar artiestenbestaan. "Mijn stylist vroeg me of ik nog wel een popster wilde zijn. Ik zei hem toen dat als ik er op dat moment mee kon stoppen, ik dat zou doen", aldus Lady Gaga die ook nog vertelde dat ze uiteindelijk de ruimte heeft gekregen om weer tot zichzelf te komen. Ze zegt dat ze volgend jaar 30 wordt en er naar uitkijkt om ook in deze fase van haar te leven 'te knallen'.

Vorig jaar werd Taylor Swift uitgeroepen tot Vrouw van het jaar.

Lady Gaga is vrouw van het jaar
Lady Gaga is vrouw van het jaar (Foto: BuzzE)

Zweden: desnoods brug naar Denemarken sluiten

De Zweedse regering bereidt een plan voor dat het mogelijk moet maken om de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Het land kampt met een grote toestroom van asielzoekers.

Door het plan zou het mogelijk worden om in het openbaar vervoer mensen om een identiteitsbewijs te vragen, zei een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur. Daarnaast zou de overheid het wegverkeer over de brug en op andere wegen in Zweden kunnen stilleggen.

De Oresundbrug verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met de Zweedse stad Malmö. Dagelijks rijden circa 20.000 auto's over de brug.

Zweden: desnoods brug naar Denemarken sluiten
Zweden: desnoods brug naar Denemarken sluiten (Foto: ANP)

Pamela Anderson in laatste naakte Playboy

Pamela Anderson staat op de laatste editie van Playboy waarin het blad nog blote vrouwen laat zien. Dat laten het blad en de blondine weten via Twitter.

"Last One", schrijft het blad bij de cover van het blad waar Pamela (48) dus op te zien is. "Het is officieel: Pamela is terug voor haar vijftiende Playboy-shoot", vervolgt het blad.

In het blad staat ook een interview met Pamela. Dat werd afgenomen door James Franco. Aan Entertainment Tonight laat Anderson weten dat ze haar twee zoons eerst om toestemming heeft gevraagd voordat ze instemde met de foto's. "Mam, je moet dit doen", zei haar 19-jarige zoon Brandon. "We zijn nu ouder en we schamen ons niet meer voor je", aldus Anderson die de woorden van haar zoon herhaalde.

De Amerikaanse Playboy liet begin oktober weten dat het vanaf 2016 stopt met het publiceren van foto's van volledig naakte vrouwen. Dit zou door het internet namelijk achterhaald zijn geworden.

Pamela Anderson in laatste naakte Playboy
Pamela Anderson in laatste naakte Playboy (Foto: BuzzE)

Syrische terrorismeverdachte opgepakt

De politie heeft een 18-jarige Syriër aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam. Hij zou zich daar tegenover vluchtelingen hebben uitgegeven als strijder van al-Qaeda en IS.

De man is maandag in Den Haag aangehouden en wordt sindsdien verhoord, meldde het Landelijk Parket donderdag. De man zou in oktober in Nederland zijn aangekomen en asiel hebben aangevraagd.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag de voorlopige hechtenis van de man met twee weken verlengd.

Syrische terrorismeverdachte opgepakt
Syrische terrorismeverdachte opgepakt (Foto: ANP)

Vrouwelijke Link toont speelstijl

Linkle, de vrouwelijke versie van Link, speelt mee in Hyrule Warriors Legends op 3DS. Vandaag laat Koei Tecmo zien hoe zij zichzelf verdedigt tegen de vele vijanden die ze tegen gaat komen.

De makers hebben vast inspiratie gezocht bj de Demon Hunter van Diablo 3, want Linkle schiet graag met twee handkruisbogen. De superkracht om een bom te lanceren is de kers op de spreekwoordelijke appelmoes.

Hyrule Warriors Legends komt 25 maart uit op Nintendo 3DS. Mocht je de eerder uitgekomen Wii U-versie al hebben, dan komen de personages ook beschikbaar voor de console.

Goud voor dj Hardwell

Dj Hardwell is donderdag verrast door zijn collega Armin van Buuren. Hij kreeg namelijk een gouden plaat voor zijn eerste album United We Are. De uitreiking was te zien in RTL Boulevard.

"Dit is de ultieme bekroning op mijn werk. Echt waanzinnig om een gouden award te ontvangen voor mijn eerste artiestenalbum", laat Hardwell weten. "Ik wil al mijn fans bedanken voor de support... United We Are", besluit de artiest die eigenlijk Robbert van de Corput heet.

United We Are werd begin dit jaar uitgebracht. Het kwam in ruim twintig landen op de eerste plek binnen in de album charts.

Goud voor dj Hardwell
Goud voor dj Hardwell (Foto: BuzzE)

Badr Hari misdraagt zich weer eens

Badr Hari heeft opnieuw gedaan waar hij erg goed in is. De kickbokser maakte afgelopen donderdag een hoop stennis in een restaurant in Marokko.

Een krant in Marokko bericht dat de voormalige geliefde van Estelle Cruyff (er gaan geruchten dat haar zoon ook mishandeld is door Badr) met een vriend een restaurant bezocht. Het zou niet om Cristiano Ronaldo gaan. Naar goed Marokkaans gebruik werden de Marokkaans sportman van het jaar en zijn compagnon daar met alle egards ontvangen.

Er gingen echter wat dingetjes mis toen de nacht aanbrak. Badr en zijn mannelijke begeleider kregen flinke ruzie en staken hun dispuut niet onder stoelen of banken. Andere gasten hadden hier nogal wat last van en het personeel van het chique restaurant besloot om het ruziënde stel de rekening te presenteren. De rekening was duidelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat er een einde kwam aan de overlast.

Vanzelfsprekend viel deze handeling niet in goede aarde bij de professionele vechtersbaas. Hij was diep in zijn trots gekrenkt. Hij werd nog bozer en dit resulteerde in het nodige gescheld en geduw. Ook beveiligingspersoneel moest het ontgelden.

Uiteindelijk vertrok Hari. De manager van het restaurant heeft laten weten dat de kickbokser niet meer welkom is in zijn restaurant. Als het meezit heeft hij ook voorlopig geen last meer van Badr, want laatstgenoemde is onlangs door een Nederlandse rechter veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. Het zou zomaar kunnen dat hij een half jaartje geen gevaar voor zijn omgeving is.

De topsporter heeft zich in het verleden regelmatig misdragen in het Nederlandse en Marokkaanse uitgaansleven. Vorige maand vond hij het nog nodig om een receptionist van een hotel een mep te verkopen (filmpje).

Proces tegen Badr Hari voortgezet (Foto: ANP)

Jonk weg bij Ajax

Wim Jonk vertrekt per direct bij Ajax. Het hoofd jeugdopleiding en de club hebben besloten uit elkaar te gaan, meldden de Amsterdammers donderdag. Jonk stopt vrijdag met zijn werkzaamheden.

De club wilde van Jonk af, omdat hij al bijna het hele jaar weigert aan te schuiven bij vergaderingen van het zogenoemde technisch hart van de huidige koploper van de eredivisie. Jonk weigerde te vertrekken. Op 16 december zou een arbitragezaak uitsluitsel moeten geven, maar die is nu van de baan.

"Nadat Ajax te kennen heeft gegeven niet door te willen met mij voel ik onvoldoende draagvlak en hebben we besloten uit elkaar te gaan. Ik denk dat het uiteindelijk in niemands belang is om dit voor een rechter uit te vechten", zei Jonk achteraf. De club dankt hem in een reactie voor zijn werk en gaat op zoek naar een geschikte opvolger.

De vertrouwensbreuk tussen Jonk en club zorgden de afgelopen tijd voor een hoop tumult bij Ajax. Een aandeelhoudersvergadering draaide voornamelijk om Jonk en zijn positie bij de voetbalclub. Clubicoon Johan Cruijff reageerde boos op het vertrek van Jonk. Dat legde volgens hem een bom onder zijn veranderplan bij Ajax, het Plan Cruijff. Cruijff nam vervolgens ook zelf afstand van de club.

Plan Cruijff

Dat Jonk nu vertrekt bij 'zijn' club, zit hem niet lekker. En ook de manier waarop zit hem dwars. "Ajax blijft het probleem als een arbeidsconflict zien. Maar ik zie het breder: het gaat niet alleen om mij maar vooral om de invulling en de uitvoering van het Plan Cruijff."

Het beleid en de manier waarop de verantwoordelijkheden bij de club zijn verdeeld, vormen het probleem, betoogt Jonk donderdag. "Ik heb twee jaar lang aan de bestuurders gevraagd om een duidelijke verdeling van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het Technisch Hart. Ik heb ook steeds oplossingen aangedragen. Maar waar de directie uiteindelijk mee is gekomen, gaat naar mijn mening tegen het Plan Cruijff in. Ik stop dit gevecht met pijn in mijn hart. Ik ben en blijf een Ajacied."

Jonk weg bij Ajax
Jonk weg bij Ajax (Foto: ANP)

Clubleiding Ajax niet naar Utrecht

De clubleiding van Ajax gaat niet naar Utrecht. De Amsterdamse supporters zijn op 13 december niet welkom bij de uitwedstrijd van hun club en het bestuur van Ajax schaart zich donderdag achter de fans. Ook geblesseerde en geschorste spelers en andere afgevaardigden gaan niet naar De Galgenwaard.

Ajax begrijpt niets van het besluit van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om geen Ajax-fans toe te laten bij de wedstrijd. Het was namelijk de bedoeling dat supporters van FC Utrecht gestraft zouden worden voor de kwetsende liedjes die ze zongen tijdens de vorige editie van het beladen duel.

FC Utrecht stelde de fans van de bewuste tribune vervolgens wel in staat om kaartjes voor andere vakken te kopen. Volgens Van Zanen is het daardoor erg lastig om de veiligheid in het stadion van FC Utrecht te garanderen. De clubleiding voerde donderdag nog een gesprek in Utrecht met de autoriteiten, maar ook dat loste niets op.

Clubleiding Ajax niet naar Utrecht
Clubleiding Ajax niet naar Utrecht (Foto: ANP)

Brons Van Rouwendaal op EK, Kromowidjojo in toptijd naar finale

Ranomi Kromowidjojo heeft zich bijzonder overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag op het EK kortebaanzwemmen in Netanya. In het Israëlische water snelde de Nederlandse naar een toptijd van 51.39 seconden, één van de snelste tijden ooit. De Zweedse Sarah Sjöström liet de tweede tijd noteren, maar was met 52.01 wel veel langzamer. Femke Heemskerk zwom 52.36 en mag zich eveneens opmaken voor de finale van vrijdag.

Inge Dekker heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse tike aan na 25.74 seconden en was daarmee een fractie langzamer dan tijdens de series. Het leverde haar wel de zesde tijd en dus een plek in de finale op. De Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström was met 25.06 weer de snelste en lijkt later donderdag de gouden medaille op te gaan halen. De finale wordt om 18.10 uur gezwommen.

Maarten Brzoskowski zwom in de finale van de 200 meter vrije slag naar de zesde plek. De jonge Nederlander liet 1:44.24 minuten noteren, iets langzamer dan in de ochtend. Het goud was met 1:42.68 voor de Duitser Paul Biedermann, die de afstand in 2009 en 2011 ook al won. Pieter Timmers pakte namens België het zilver in 1:42.85, waarmee hij het 's ochtends gezwommen nationale record van Glenn Surgeloose aanscherpte. Surgeloose kreeg dankzij zijn 1:43.55 wel het brons omgehangen.

200 meter vrije slag - finale

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 3 GER BIEDERMANN Paul 1:42.68  
2 5 BEL TIMMERS Pieter 1:42.85 0.17
3 4 BEL SURGELOOSE Glenn 1:43.55 0.87
3 6 RUS ANDRUSENKO Viacheslav 1:43.55 0.87
5 2 ITA MAGNINI Filippo 1:43.60 0.92
6 7 NED BRZOSKOWSKI Maarten 1:44.24 1.56
7 1 GER HEINTZ Philip 1:44.27 1.59
8 8 AUT AUBOECK Felix 1:44.99 2.31

Op de 200 meter schoolslag ging het goud naar de Duitser Marco Koch, die eerder dit jaar al wereldkampioen werd op de langebaan. Hij tikte aan na 2:0.53 minuten en bleef zo slechts 0.05 seconden boven het wereldrecord van Daniel Gyurta. De Hongaar domineert de afstand al jaren en won vijf van de afgelopen zes keer goud op het EK kortebaan, maar moest met 2:01.99 duidelijk zijn meerdere erkennen in Koch en pakte zilver. Met 2:02.76 ging het brons naar de Brit Andrew Willis.

David Verraszto heeft de 400 meter wisselslag bij de heren gewonnen. De Hongaar eindigde voor de zesde keer op rij bij de beste twee op het EK kortebaan: in 2010 en 2013 pakte hij ook al het goud. Met zijn 4:04.43 was Verraszto net iets sneller dan de Brit Roberto Pavoni, die 4:02.69 liet noteren. Gal Nevo liet het thuispubliek voor de eerste keer juichen om een medaille: met 4:04.68 bleef de Israëli Richard Nagy uit Slowakije nipt voor.

Katinka Hosszu voegde maar weer eens een titel toe aan haar gigantische erelijst. De Hongaarse was dit keer de beste op de 100 meter rugslag. Met 55.42 seconden was ze onverslaanbaar, getuige het verschil met de rest: Alicja Tchorz uit Polen pakte met 57.17 het zilver, voor de jonge IJslandse Eyglo Gustafsdottir (57.42).

Op de 100 meter wisselslag slaagde Marrit Steenbergen er knap in zich te plaatsen voor de finale. De 15-jarige Nederlandse zwom met 59.77 een nieuw persoonlijk record en eindigde als zevende in de halve finales. Hosszu en Siobhan-Marie O'Connor waren wederom ongenaakbaar en doken onder de 58 seconden. Laszlo Cseh won de finale van de 100 meter vlinderslag in een tijd van 49.33 seconden. De veelvoudig kampioen uit Hongarije versloeg Matteo Rivolta uit Italië, die tot 49.70 kwam. Nikita Konovalov pakte namens Rusland brons met 50.28.

100 meter wisselslag - top-8 halve finales

Plaats Baan Heat Land Naam Tijd Verschil  
1 2 4 HUN HOSSZU Katinka 57.49   Q
2 1 4 GBR O'CONNOR Siobhan-Marie 57.59 0.10 Q
3 2 5 ISR IVRI Amit 59.34 1.85 Q
4 1 6 RUS ANDREEVA Viktoriia 59.40 1.91 Q
5 2 3 SWE HANSSON Louise 59.47 1.98 q
6 2 1 TUR GUNES Viktoria Zeynep 59.58 2.09 q
7 2 6 NED STEENBERGEN Marrit 59.77 2.28 q
8 1 5 AUT ZAISER Lisa 59.82 2.33 q

Update 18.30 uur
Sharon van Rouwendaal heeft het brons veroverd op de 800 meter vrije slag. De Nederlandse bleef lang in het spoor van het topduo Jazmin Carlin en Boglarka Kapas, maar moest richting het einde toch passen. Met 8:15.84 minuten werd ze wel derde. Het goud was voor de Britse Carlin in 8:11.01, 0.42 seconden voor de Hongaarse Kapas. 

Dekker slaagde er niet in een medaille te pakken op de 50 meter vlinderslag: ze werd met 25.52 vijfde in de finale. Met een ongelooflijke tijd van 24.58 seconden, slechts twee tienden boven het zes jaar oude wereldrecord, snelde Sarah Sjöström uit Zweden naar goud. Jeanette Ottesen pakte het zilver in 25.04, voor Silvia di Pietro uit Italië (25.26). 

Meer dan miljoen vluchtelingen naar Duitsland

Dit jaar krijgt Duitsland meer dan 1 miljoen vluchtelingen. Daarop rekent de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten. "We zullen nog voor de kerst de één miljoen in Duitsland bereiken", zei minister Roger Lewentz van Rijnland-Palts op donderdag. De Duitse bondsregering gaat in haar officiële prognoses uit van 800.000 asielzoekers in heel 2015.

Kritiek heeft Lewentz op Europese landen, zoals Polen, die zeggen geen vluchtelingen meer op te zullen nemen. "Ze zijn er altijd als de kippen bij als er uit Brussel landbouwsubsidies en andere bijdragen worden uitgedeeld, die ook voor een groot deel uit Duitse financiële bronnen worden opgehoest."

Meer dan miljoen vluchtelingen naar Duitsland
Meer dan miljoen vluchtelingen naar Duitsland (Foto: ANP)

Ggz-bedrijf betaalt 187.000 euro terug

De Lelie Zorggroep, die geestelijke gezondheidszorg levert aan mensen met psychische problemen, heeft 187.000 euro te veel gedeclareerd bij verzekeraars. Het bedrijf heeft het zelf aangekaart en betaalt het geld terug aan de verzekeraars. Daarom wordt Lelie verder niet bestraft, meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag.

Volgens Lelie heeft "een zorgpartner" waarschijnlijk meer uren in rekening gebracht dan er geleverd zijn. Daarom gaven ze accountantskantoor PwC de opdracht de administratie na te lopen. Uit dat onderzoek blijkt dat de zorggroep de declaraties onvoldoende controleerde. Ook zorgde de constructie met onderaannemers voor een afstand tot de eigen bedrijfsvoering. Deze conclusie leidde er toe dat de zorggroep per direct stopt met het aannemen van zorgpartners in de geestelijke gezondheidszorg.

In juni kreeg een andere ggz-instelling, Stichting Altrecht in Den Dolder, een boete van 700.000 euro. Altrecht had mogelijk voor ruim 10 miljoen euro aan onjuiste uren geregistreerd. Ook werden diagnoses aangepast, zodat ze toch onder de basisverzekering zouden vallen en vergoed konden worden.

Ggz-bedrijf betaalt 187.000 euro terug
Ggz-bedrijf betaalt 187.000 euro terug (Foto: ANP)

Ziggo plukt uitzendrechten Premier League weg bij FOX

Ziggo Sport zal vanaf volgend seizoen het voetbal uit de Premier League gaan zenden. De zender heeft uitzendrechten voor de drie seizoenen in handen. Dit laat de zender donderdag weten in een persbericht. Vanaf augustus zal het Engelse voetbal te zien zijn op de sportzender. Ziggo Sport kaapt hiermee een van de belangrijkste voetbalpakketten weg bij FOX Sports. 

"Afgelopen jaar zijn we erin geslaagd om de uitzendrechten van de Spaanse Primera División voor meerdere jaren te verlengen, vandaag kunnen we met trots bekend maken dat ook de Engelse Premier League vanaf augustus 2016 live te zien zal zijn op Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal", aldus Will Moerer directeur van Ziggo Sport. 

Duels uit de Engelse competitie zullen dus zowel worden uitgezonden op het 'gratis' kanaal 14, als ze zenders die voorheen onder de naam Sport1 bekend waren. De zender die sinds 13 november in de lucht is en Jack van Gelder als boegbeeld zendt naast Engels en Spaans voetbal ook Formule 1, basketbal, hockey, rugby, Davis Cup-tennis en atletiek uit. Vanaf augustus 2016 komt het Engelse voetbal daar dus bij. 

Rupert Murdoch, eigenaar van FOX Sports, krijgt vandaag ook in Duitsland een dreun te verwerken. De Premier League zal volgend seizoen in Duitsland niet meer via Sky te zien zijn, maar via Perform

FIFA-bestuur omarmt hervormingen

Het bestuur van wereldvoetbalbond FIFA heeft zich unaniem geschaard achter de voorgestelde hervormingen. Er komt onder meer een nieuwe organisatiestructuur en een maximale zittingstermijn van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar) voor de FIFA-voorzitter en de leden van het nieuw te vormen bestuur.

De aanbevelingen van de hervormingscommissie onder leiding van François Carrard worden op 26 februari ter stemming voorgelegd aan de 209 FIFA-leden, tijdens het buitengewone congres waarop ook een nieuwe voorzitter wordt gekozen. Met de hervormingen hoopt de FIFA een einde te maken aan alle corruptieschandalen binnen de mondiale federatie. Transparantie staat voorop, onder meer over de salarissen van de bestuurders. Ook moeten meer vrouwen in de FIFA-top komen. In de hervormingsplannen staat dat namens iedere confederatie minimaal één vrouw in het bestuur van de wereldvoetbalbond komt te zitten.

In de nieuwe organisatiestructuur wordt het huidige uitvoerend comité vervangen door een zogeheten council, met de nieuwe FIFA-voorzitter aan het hoofd. Die krijgt aanzienlijk minder macht dan het huidige bestuur. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een apart secretariaat, terwijl de council de koers en strategie van de FIFA bepaalt. In dit orgaan komen gekozen afgevaardigden van alle confederaties te zitten. Alle kandidaten voor deze functies moeten eerst een integriteitscontrole doorstaan van een controlecommissie van de FIFA.

Alle geldstromen en processen binnen de wereldvoetbalbond worden gecontroleerd door een onafhankelijk comité.

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen bij de FIFA:

- een duidelijke scheiding binnen de leiding van de FIFA van politieke en uitvoerende taken. Een zogeheten council van 36 leden, onder leiding van de FIFA-voorzitter, bepaalt de koers en strategie van de bond. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een generaal secretariaat.

- een maximale zittingstermijn van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar) voor de FIFA-voorzitter en de leden van de council.

- alle zes confederaties leveren minimaal één vrouw aan het FIFA-bestuur.

- kandidaten voor een bestuursfuncties moeten eerst een integriteitscontrole ondergaan.

- een onafhankelijk comité houdt toezicht op alle processen en geldstromen binnen de FIFA.

- openheid over salarissen van de FIFA-voorzitter en andere topofficials.

- om de FIFA efficiënter te maken, wordt het aantal commissies teruggebracht van 26 naar negen.

- er komt een nieuwe commissie waarin allerlei stakeholders uit de voetbalwereld zitting krijgen.

- de FIFA legt in de reglementen vast dat het zich sterk maakt voor de internationaal erkende mensenrechten.

- mogelijke uitbreiding van het WK van 32 naar 40 landen, al zijn meer gesprekken nodig voordat hier over gestemd gaat worden.

FIFA-bestuur omarmt hervormingen
FIFA-bestuur omarmt hervormingen (Foto: ANP)

Ministers bespreken einde vrij reizen in EU

Mogelijk komt er een tijdelijk einde aan het paspoortloos reizen binnen de zone van de 26 Schengenlanden. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bespreken vrijdag deze en andere maatregelen die de landen kunnen nemen in de strijd tegen de vluchtelingenstroom. EU-voorzitter Luxemburg heeft de opties in een discussiestuk uiteengezet.

Volgens artikel 26 in het Verdrag van Schengen kunnen grenscontroles weer worden ingevoerd voor maximaal twee jaar in het geval van "aanhoudende ernstige gebreken met betrekking tot het buitengrenstoezicht". Het activeren van dit artikel geeft landen als Duitsland, Oostenrijk en Zweden waar de meeste vluchtelingen naar toe willen, de gelegenheid hun controles in stand te houden. Nu mag dat maar zes maanden. Mogelijk dat ook andere landen dan grenscontroles gaan invoeren.

Europa bespreekt de Schengenregels, mede om druk te zetten op Griekenland. Het land weet de controle van zijn buitengrenzen maar niet op orde te krijgen en de registratie van de honderdduizenden vluchtelingen die dit jaar naar het land kwamen verloopt uiterst moeizaam.

Frontex
Hulp hebben de Grieken tot nu toe nog nauwelijks ingeroepen van bijvoorbeeld het Europese grensagentschap Frontex. Athene weigert vooralsnog de Frontex-teams omdat een Griek de teams volgens de Griekse wet moet leiden. En voor het afnemen van vingerafdrukken heeft het te weinig geschikte apparatuur. Verscheidene EU-lidstaten klagen hier steen en been over en hebben de Grieken al meermalen tot haast gemaand.

Diplomaten wijzen er verder op dat er in Europa wel degelijk begrip is voor de problemen die Griekenland heeft met het opvangen van de enorme stroom vluchtelingen. De Europese Commissie liet donderdag weten nauw samen te werken met Griekenland, met als doel de situatie snel beter onder controle te hebben.

Overigens is het aantal beschikbare Frontex-medewerkers beperkt. Hoewel de Europese lidstaten twee maanden geleden beloofden 775 mensen aan het grensagentschap aan te bieden, blijft dat aantal vooralsnog steken op 400.

Ministers bespreken einde vrij reizen in EU
Ministers bespreken einde vrij reizen in EU (Foto: ANP)

Hamilton: "Rosberg is een klager"

Lewis Hamilton noemt zijn teamgenoot Nico Rosberg een notoire klager, maar vindt niet dat hun rivaliteit negatieve gevolgen heeft voor de renstal van Mercedes. "We willen gewoon allebei wereldkampioen worden, dus dat maakt het lastig als je voor hetzelfde team racet. Maar de spanningen in onze relatie worden altijd een beetje opgeblazen", zegt de wereldkampioen Formule 1 donderdag bij de BBC. "Het is wel zo dat Nico vaak klaagt. Zo is hij nu eenmaal en ik laat dat langs me heen glijden."

Hun teambaas Toto Wolff liet woensdag weten dat hij die verstoorde relatie tussen zijn coureurs beu is. "We hebben het soms zelfs moeilijk als we een race winnen. Er is altijd een coureur teleurgesteld of boos. Dat heeft een negatieve invloed op het team. Dat moet echt stoppen. We gaan nu overwegen of de huidige samenstelling het beste is voor het team."

Hamilton benadrukt bij de BBC dat racen in de Formule 1 geen spelletje is. "Je kunt niet aardig voor elkaar zijn. Ik race niet om vrienden te maken. Elke kans om in te halen, moet je pakken. Dat wil niet zeggen dat je iemand bewust van de baan moet rijden, maar wel dat je sterk en onverbiddelijk moet zijn. Dat kun je aan elke wereldkampioen vragen. In die zin kun je Rosberg en mij eigenlijk geen teamgenoten noemen."

Hamilton (tien) en de Duitser Rosberg (zes) wonnen dit jaar samen maar liefst zestien van de negentien races in de Formule 1. Rosberg heeft nog een contract voor een jaar bij Mercedes. Hamilton ligt zelfs vast tot het einde van 2018.

Hamilton: Rosberg is een klager
Hamilton: Rosberg is een klager (Foto: ANP)

De wereld van Total War: Warhammer

De wereld van Warhammer-fantasy is groot, dus wereld van Total War: Warhammer dus ook. Creative Assembly heeft vandaag een filmpje laten zien waarin de wereld van Total War: Warhammer te zien is. Er wordt gefocust op the Badlands, begin gebied van de Orks.

Je kunt zien hoe een Ork Warlord een stad van de dwergen overneemt en hoe anders het er dan uitziet, met schedels, spiezen en andere dingen wat typisch Ork is. Ook hebben de Orks een bepaalde meter wat laat zien hoe content ze zijn met het aantal gevechten wat ze hebben gehad. Als je ze een langere tijd niet laat vechten zullen ze onderling vechten en verlies je dus troepen. Vecht je een hoop dan begint de WAAAAGHH!!! Het leger wat die WAAAGHH!! heeft zal een extra leger krijgen wat bestuurt wordt door de AI. Dus vechten = winnen voor de Orks.

Volgende week zal Creative Assembly de andere rassen laten zien in een livestream, verdere informatie daarover volgt.

 

Total War: Warhammer komt uit op 26 april 2016.

Veel doden door overstromingen India

De overstromingen in het zuidoosten van India hebben al 269 mensenlevens geëist. Minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh van de deelstaat Tamil Nadu sprak donderdag van een "catastrofale situatie". Vooral de miljoenstad Chennai wordt bedreigd. Het leger heeft 2000 militairen ingezet om te helpen.

Het openbare leven is verlamd, in sommige straten staat het water meters hoog. Het heeft er volgens meteorologen in geen honderd jaar zo hard geregend. De regens hebben in grote delen van de deelstaat Tamil Nadu duizenden mensen uit hun woningen verdreven en bedrijven stilgelegd.

Chennai is de vierde stad van India en een belangrijke industriestad waar onder meer auto's worden gemaakt en veel mensen werken in de 'outsourcing' voor bedrijven als Ford, BMW, Infosys en Tata Consultancy.

Veel doden door overstromingen India
Veel doden door overstromingen India (Foto: ANP)

Miley verrast jarige Britney met ballonnen

Miley Cyrus heeft de surpriseparty voor de jarige Britney Spears nog een beetje bijzonderder gemaakt. De zangeres stuurde enorme ballonnen naar de popprinses, die woensdag haar 34e verjaardag vierde. Via Twitter bedankte Britney voor het cadeau.

Familie en vrienden van Britney organiseerden een surpriseparty voor de zangeres. "Ik had vandaag de schattigste surpriseparty", twitterde Britney. Bij het bedankje plaatste de zangeres foto's van haarzelf, haar zoons en enkele naasten onder grote, zilveren ballonnen die haar naam spelden. "Een speciaal bedankje voor Miley Cyrus voor het sturen van deze geweldige ballonnen."

Britney kreeg niet alleen ballonnen op haar verjaardag, ze kreeg ook een taart die was versierd met een theekopje. Bovendien werd de popprinses ontelbaar vaak gefeliciteerd. "Bedankt voor alle felicitaties!", twitterde Britney bij een foto van haar en de verjaardagstaart. "Ik vond het heerlijk ze te lezen, net zo heerlijk als mijn theekopjestaart."

Miley verrast jarige Britney met ballonnen
Miley verrast jarige Britney met ballonnen (Foto: BuzzE)

FIFA-bobo's Napout en Hawit opgepakt

De twee hooggeplaatste voetbalbestuurders die donderdag van hun hotelbed in Zürich zijn gelicht, zijn Juan Angel Napout en Alfredo Hawit. De Zwitserse justitie gaf donderdag hun namen vrij. Napout is de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol en in die hoedanigheid lid van het dagelijks bestuur van de wereldbond FIFA. Hetzelfde geldt voor de Hondurees Hawit, die voorzitter is van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

De Zwitserse politie arresteerde de twee topofficials in opdracht van de Amerikaanse justitie. Ze worden ervan verdacht voor miljoenen euro's aan steekpenningen te hebben aangenomen. Volgens de Zwitserse justitie hebben de aangehouden officials geld aangenomen in ruil voor het vergeven van marketingrechten rond voetbalwedstrijden. De geldstromen liepen via banken in de Verenigde Staten.

De 57-jarige Napout is sinds augustus 2014 de baas bij de Conmebol. Hij volgde destijds de Uruguayaan Eugenio Figueredo op, die ook een van de aangeklaagden is in het omvangrijke corruptieschandaal binnen de FIFA. Napout was de zeven jaren daarvoor voorzitter van de voetbalbond van Paraguay.

Opvolger Webb

De 64-jarige Hawit is pas sinds mei van dit jaar hoofd van de Conmebol. Hij volgde de weggestuurde Jeffrey Webb op, eveneens een van de hoofdverdachten in het omkopingsonderzoek dat onder leiding staat van de Amerikaanse aanklaagster Loretta Lynch.

Napout en Hawit zijn donderdag uitgebreid verhoord en hebben daarbij aangegeven dat ze niet uitgeleverd willen worden aan de Verenigde Staten. Lynch heeft voor het einde van de middag een persconferentie belegd in Washington.

FIFA-bobo's Napout en Hawit opgepakt
FIFA-bobo's Napout en Hawit opgepakt (Foto: ANP)

Nieuwe Batman v Superman-trailer toont nieuwe schurk, meer actie

Terwijl op televisie deze week The Flash en Green Arrow opnieuw hun krachten bundelen in een tweetal crossover-afleveringen, laat de filmkant van DC Comics van zich horen met een nieuwe trailer voor Zack Snyders Batman v Superman: Dawn of Justice.

Meer dan in eerdere teasers en trailers laat deze de opbouw van de band tussen Clark en Bruce zien, door niet alleen scènes te tonen tussen hun burger-identiteiten, maar ook daawerkelijk dialoog tussen Batman en Superman te laten horen. Het voordeel daarbij is dat we een antwoord krijgen op de vraag: hoe klinkt Ben Afflecks Batman-stem? De eerste indruk is dat hij een minder extreme vorm heeft gevonden dan zijn voorganger; deze Batman zorgt beter voor zijn keel.

De trailer springt daarnaast ook verder het spoilergebied in, door een klassieke Superman-schurk te introduceren en tegelijk te laten zien hoe de derde held van DC's Trinity, Wonder Woman, bij het conflict betrokken raakt. Het neemt wat van de geruchten over het lichaam van Man of Steel's General Zod weg door ze te bevestigen: het lijkt er sterk op dat Lex Luthor daar inderdaad iets vervelends mee gaat doen. Het toont ook dat Snyder nog steeds niet vies is van grote scènes met veel verwoesting; het is te hopen dat dit niet zo overdreven wordt als in de vorige film.

Update: Warner Bros. heeft inmiddels een 2K HD-versie van de trailer vrijgegeven, en die kunnen we je natuurlijk niet onthouden.

Batman v Superman: Dawn of Justice, met Henry Cavill als Clark Kent/Kal-El/Superman, Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman, Gal Gadot als Diana Prince/Wonder Woman en Jeremy Irons, Jesse Eisenberg en Amy Adams, is te zien vanaf eind maart.

Butragueño pleit Real Madrid vrij

Niet Real Madrid, maar de Spaanse bond heeft een fout gemaakt in de affaire rond het meespelen van Denis Gerisjev. Dat beweert directeur Emilio Butragueño van de Spaanse topclub. Gerisjev stond woensdag in de basis bij Real Madrid tijdens de gewonnen bekerwedstrijd tegen Cádiz CF (3-1) en opende bovendien de score. De Russische aanvaller was echter geschorst, als gevolg van de drie gele kaarten die hij vorig seizoen als huurling bij Villarreal incasseerde in het bekertoernooi.

Volgens Butragueño wist Real Madrid daar niet van af, terwijl de club volgens de reglementen op de hoogte moet worden gebracht als een speler geschorst is. "We hebben niets gehoord van de Spaanse bond en van Villarreal. Ook de speler wist van niets." Hij wees op artikel 41 van de disciplinaire regels. "Daar staat dat een sanctie pas van kracht is als de betreffende speler is geïnformeerd. Dat is niet gebeurd. Daarom speelde Gerisjev."

De tuchtcommissie doet vrijdag uitspraak. Voor de Koninklijke dreigt diskwalificatie in het toernooi om de Copa del Rey.

Butragueño pleit Real Madrid vrij
Butragueño pleit Real Madrid vrij (Foto: ANP)

Karin of Loretta nieuwe homomoeder

Karin Bloemen of Loretta Schrijver volgt Patty Brard op als homomoeder. Gay.nl, dat de verkiezing jaarlijks organiseert, maakte donderdag bekend dat alleen Karin en Loretta nog in de race zijn. Wie de nieuwe homomoeder is, wordt woensdag 9 december bekendgemaakt.

Karin en Loretta lieten onder meer Angela Groothuizen, Claudia de Breij en Marijke Helwegen achter zich. Bezoekers van homocommunitywebsite Gay.nl maken nu uit wie van de twee de eretitel krijgt. Tot en met dinsdag 8 december kunnen ze hun stem uitbrengen. De titel wordt de dag daarna uitgereikt in een speciale uitzending van Koffietijd.

"De titel is in de eerste plaats een eretitel", zegt Frederik van den Bosch, directeur van Gay.nl. "Daarnaast is de homomoeder echter ook een ambassadeur voor de homogemeenschap. Er wordt gezocht naar een dame die niet aarzelt haar mond open te trekken als de rechten en veiligheid van Nederlandse homo's in het geding dreigen te komen."

Patty Brard werd vorig jaar uitgeroepen tot homomoeder. Zij liet onder anderen Anita Meyer en Ilse DeLange achter zich.

Karin of Loretta nieuwe homomoeder
Karin of Loretta nieuwe homomoeder (Foto: BuzzE)

ECB voert strijd tegen lage inflatie op

De Europese Centrale Bank (ECB) voert de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie verder op. Het wordt voor banken nog duurder om geld te stallen bij de centrale bank, in de hoop dat banken hierdoor meer geld gaan uitlenen.

De ECB verlaagde de zogeheten depositorente donderdag van min 0,2 naar min 0,3 procent. De herfinancieringsrente, die banken betalen om geld te lenen bij de ECB, blijft onveranderd op het historisch lage peil van 0,05 procent.

De depositorente is al sinds juni vorig jaar negatief. De ECB zette het tarief toen op min 0,1 procent, en verlaagde de negatieve rente in september 2014 verder tot min 0,2 procent.

Deflatie
De ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent in de eurozone, maar de stijging van het prijspeil ligt al geruime tijd aanzienlijk lager. Zo namen de prijzen deze maand slechts met 0,1 procent toe, net als in oktober. Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op de economische groei.

ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit vanaf 14.30 uur toe. De ECB liet weten dat hij daarbij verdere maatregelen zal aankondigen. Daarbij wordt gerekend op een uitbreiding van het stimuleringsprogramma waarbij de ECB momenteel voor 60 miljard euro per maand aan leningen opkoopt bij financiële instellingen.

ECB voert strijd tegen lage inflatie op
ECB voert strijd tegen lage inflatie op (Foto: ANP)

Kanye West klaar voor komst zoon

Kanye West wacht in spanning de komst van zijn zoon af. Zijn vrouw Kim Kardashian kan volgens de rapper 'elk moment' bevallen.

"Ik wacht op mijn zoon die nu elk moment kan komen", zei Kanye woensdagavond bij het in ontvangst nemen van de Shoe of the Year Award. Kim is echter pas over een paar weken uitgerekend.

Kanye, die voor Adidas sneakers ontwierp, zei ook dat hij zijn gezin niet op een houtje wil laten bijten. "Ik kijk naar mijn dochter, ik kijk naar mijn vrouw en zie dat ze rijk zijn. Ik ben niet van plan arm te worden."

Kanye West klaar voor komst zoon
Kanye West klaar voor komst zoon (Foto: BuzzE)

Nederlandse koerier maakt 'bomgrap' bij NAVO

Een Nederlandse werknemer van een koeriersbedrijf heeft woensdagochtend voor commotie gezorgd bij het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Hij moest daar een pakketje bezorgen, maar riep uit frustratie over de veiligheidsmaatregelen dat er de explosieve stof semtex in het pakketje zat.

De Nederlander werd opgepakt. Het pakketje moest door de scanner en werd onderzocht door een explosievenhond. Er bleken schroeven in te zitten.

De koerier verklaarde dat hij een grap wilde maken en werd na verhoor vrijgelaten. De politie in de Belgische hoofdstad gaat de onkosten op hem proberen te verhalen.

Nederlandse koerier maakt 'bomgrap' bij NAVO
Nederlandse koerier maakt 'bomgrap' bij NAVO (Foto: ANP)

[eSports] Uitslag groep D Hearthstone Team Celestial Invitational

Dag vier van de Team Celestial Invitational zit erop. Vandaag kwam groep C in actie met daarin Dog, de Nederlander ThijsNL, Brarose en Kimmy. De uitslag van de wedstrijden vind je onderaan in de tabel. Benieuwd naar de matches zelf? Lees hieronder dan nog even verder.

Het format is een best-of-five conquest zonder bans, met de regel dat elke speler in de groepsfase elk van de negen klasses uit Hearthstone één keer moet gebruiken. Elke dag tot en met donderdag speelt een andere groep de groepsfase, waarna de finaleronden plaatsvinden op vrijdag.

Dog tegen Brarose was redelijk eenzijdig. Dog kwam al gauw op een 2-0 voorsprong. Brarose pakte nog de derde pot wegens een redelijke match-up van zijn kant. Ook de vierde pot ging naar Brarose. Hij had door dat deze match-up niet in zijn voordeel was en ging voor de beste oplossing: face. De laatste pot leek naar Brarose te gaan, maar dankzij een laatste burst was het toch Dog die er met de serie vandoor ging: 3-2.

Thijs tegen Kimmy had een interssant begin. Thijs overrompelde Kimmy met Patron Warrior, maar er vond een disconnect plaats. Gelukkig voor Thijs had hij lethal in zijn hand, waardoor de overwinning alsnog aan hem werd toegekend. Na drie potten stond het 2-1, na wat mazzel (en pech) voor Kimmy. Kimmy had hierna een droom-opening en liet niets van Thijs over: 2-2. Thijs bewees echter eer aan zijn bijnaam 'Best Freeze Mage Player': 3-2.

De match om naar uit te kijken was de derde, Thijs tegen Dog. Face Hunter tegen Oil Rogue betekende een 1-0 voorsprong voor Dog, aangezien Thijs één damage miste. De volgende ronde pakte hij echter de Dragon Priest van Dog compleet in: 1-1. De volgende pot betekende een droom opening voor Thijs en een traag begin voor Dog: 2-1 voor Thijs dankzij Mech Shaman. Door haperingen is het niet helemaal duidelijk hoe de vierde pot verliep, maar hij eindigde wel in het voordeel van Dog: 2-2. Thijs won de laatste pot echter met zijn Hybrid Hunter tegen de Patron Warrior van Dog: 3-2 na een spannende serie.

Het Chinese onderonsje van Kimmy en Brarose ging gelijk op. Het moest beslist worden in de laatste pot tussen Hunter en Warrior. De snelheid van Hunter was echter teveel: een snelle 3-2 voor Brarose. Dog pakte de overwinning op Kimmy (3-1) en Thijs kon geen vuist maken tegen Brarose. Dit betekent het einde van Thijs in dit toernooi na een sterk begin: 3-1.

Morgen beginnen de kwartfinales en strijden we door tot er een winnaar bekend is.

Groep D Dog Brarose ThijsNL Kimmy Eindstand
Dog* x 3-2  2-3  3-1  Eerste (8-6) 
Brarose* 2-3  x 3-1  3-2  Tweede (8-6)
ThijsNL 3-2  1-3  x 3-2  Derde (7-7) 
Kimmy 1-3  2-3 2-3  x Vierde (5-9) 

*door naar de kwartfinale.

Spotify beloont Justin Bieber met pingpongbat

Justin Bieber heeft een gouden pingpongbat uitgereikt gekregen van Spotify waar hij records brak. Dat meldt Billboard.

De pingpongbat werd speciaal voor Justin gemaakt omdat hij onlangs Spotify-baas Daniel Ek versloeg tijdens een potje pingpongen. De prijs is echter bedoeld voor het recordaantal streams van zijn single What Do You Mean en zijn album Purpose. Het album werd wereldwijd in de eerste week na uitgave 205 miljoen keer beluisterd.

Spotify is niet de enige die Bieber nieuwe records zag zetten, ook in de Amerikaanse hitlijsten hield de popster flink huis. Met zeventien vermeldingen in de Billboard Hot 100 versloeg hij het record van Drake. De rapper maakte eerder dit jaar een einde aan het record van The Beatles, die in 1964 veertien nummers in de hitlijsten kreeg.

Spotify beloont Justin Bieber met pingpongbat
Spotify beloont Justin Bieber met pingpongbat (Foto: BuzzE)

Limburgers handelen het vaakst over de grens

Limburgse ondernemers drijven relatief het vaakst handel met bedrijven over de grens. Niet alleen herbergt de zuidelijkste provincie procentueel gezien de meeste bedrijven die internationaal handelen. Ook is de internationale handel het grootst afgezet tegen de omvang van de provinciale economie. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar had bijna 16 procent van de Limburgse bedrijven voor minimaal 5000 euro verhandeld met het buitenland. Vooral chemische producten vinden via Limburg hun weg naar het buitenland.

Absoluut gezien voerde Zuid-Holland de ranglijst aan. Dat komt voor het overgrote deel op het conto van de Rotterdamse haven. Noord-Holland, thuis van luchthaven Schiphol en zeehaven Amsterdam staat absoluut gezien op twee. De twee westelijke provincies samen zijn goed voor circa de helft van alle invoer en 45 procent van alle export.

Limburgers handelen het vaakst over de grens
Limburgers handelen het vaakst over de grens (Foto: ANP)

Man stampt peperduur horloge kapot

Een zestigjarige man uit Uithoorn heeft op nogal rigoureuze wijze voorkomen dat beslag werd gelegd op zijn kostbare horloge. Hij deed het uurwerkje af en stampte het voor de ogen van verbouwereerde agenten kapot.

De politie zag de man woensdag rijden in zijn Mercedes. Ze lieten hem stoppen. Na controle bleek dat op de man zogenoemd conservatoir beslag was gelegd. Hij was ooit veroordeeld voor de hulp bij distributie van drugs. De rechter vonniste celstraf en besloot hem ook het opgebouwde crimineel vermogen af te pakken.

Deze schuld heeft de man nog niet volledig betaald, vandaar het beslag op zijn bezittingen. In zijn geval gaat het om de Mercedes en het peperdure horloge. De verdachte reageerde met de woorden 'Als jullie mijn horloge in beslag nemen stamp ik het hier kapot.' Hij voegde de daad bij het woord.

'Zijn schuld zal er niet door afnemen, aangezien de waarde van het klokje aanzienlijk is gedaald', aldus de politie.

Man stampt peperduur horloge kapot
Man stampt peperduur horloge kapot (Foto: ANP)

Van Dam wil geen verbod op kiloknallers

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil de verkoop van vlees tegen stuntprijzen niet verbieden. Een verbod op de zogeheten kiloknallers waar de PvdA op aandringt, ziet hij als uiterste middel, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Van Dam vindt dat er in veel supermarkten al veel zaken zijn veranderd. Hij hoopt dat die ontwikkeling doorzet. Een verbod garandeert ook niet dat het geld dat voor vlees moet worden betaald ervoor zorgt dat de boer het breder krijgt en het welzijn van zijn dieren ook echt verbetert, aldus de PvdA-bewindsman.

Van Dam gruwt wel van de aanbiedingen van vlees waarmee mensen naar de supermarkten worden gelokt. "Vlees is geen zak chips en geen fles cola. Vlees komt van een dier en daar stunt je niet mee."

Van Dam wil geen verbod op kiloknallers
Van Dam wil geen verbod op kiloknallers (Foto: ANP)

Elektronicabedrijf Thales schrapt 200 banen

Elektronicabedrijf Thales gaat bij zijn hoofdkantoor in Hengelo 200 van de 1400 banen schrappen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

De reden voor de reorganisatie is dat investeringen in de markt voor marineschepen zijn uitgesteld. "De instabiliteit aan de grenzen van Europa in combinatie met de lage olieprijs leidt tot tijdelijk uitstel van investering in kapitaalintensieve trajecten voor marineschepen. Strategische investeringen worden op de lange baan geschoven of verdrongen door uitgaven van meer urgente aard", aldus het bedrijf.

In totaal werken er zo'n 1800 mensen bij Thales Nederland. Behalve in Hengelo, heeft het bedrijf ook vestigingen in Enschede, Huizen, Delft, Den Haag en Eindhoven.

Thales is een elektronicaonderneming, actief op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Het bedrijf, met vestigingen in 50 landen, behaalde vorig jaar een totale omzet van bijna 13 miljard euro. In Nederland bedroeg de omzet 440 miljoen euro. Wereldwijd heeft het concern meer dan 65.000 mensen in dienst.

Elektronicabedrijf Thales schrapt 200 banen
Elektronicabedrijf Thales schrapt 200 banen (Foto: ANP)

Curry bezorgt Warriors twintigste zege

Het succesverhaal van Golden State Warriors en zijn topschutter Stephen Curry duurt maar voort. De Warriors boekten woensdag (plaatselijke tijd) al hun twintigste zege op rij in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De titelverdediger won met 116-99 van Charlotte Hornets. Opnieuw was Curry de uitblinker. Hij maakte 40 punten in de wedstrijd, terwijl hij het vierde kwart niet eens van de bank kwam.

Het was sowieso een bijzondere avond voor de topschutter, want tegenstander Charlotte Hornets eerde zijn vader Dell Curry, die te boek staat als topscorer aller tijden van de Hornets. Zijn zoon sprak van een aparte sfeer en hij vond het leuk om de ceremonie voor zijn vader bij te wonen. "Ik kon me geen betere avond voorstellen; bij het het feestje van mijn vader zijn en een van mijn beste wedstrijden spelen."

Alle uitslagen:
Charlotte - Golden State 99 - 116
Washington - LA Lakers 104 - 108
Detroit - Phoenix 127 - 122 (na verlenging)
New York - Philadelphia 99 - 87
Atlanta - Toronto 86 - 96
Chicago - Denver 99 - 90
Houston - New Orleans 108 - 101
San Antonio - Milwaukee 95 - 70
LA Clippers - Indiana 91 - 103

Curry bezorgt Warriors twintigste zege

Curry bezorgt Warriors twintigste zege (Foto: ANP)

Lestienne hervat training PSV

Maxime Lestienne hervat donderdag de training bij PSV. De Belgische aanvaller probeert de draad weer op te pakken na een dramatische periode, waarin eerst zijn moeder en daarna ook zijn vader overleed. "We proberen hem de komende tijd de best mogelijke begeleiding te geven bij het verwerken van het verlies", zei trainer Phillip Cocu, die niet weet wanneer Lestienne weer gaat spelen. "Het is in ieder geval fijn om hem weer op het trainingsveld te zien en in ons midden te hebben."

De PSV-huurling kwam eind september in de Champions League tegen CSKA Moskou voor het laatst in actie. Een paar dagen later overleed plotseling zijn moeder. Lestienne (23) meldde zich eind oktober weer in Eindhoven, maar ging al snel terug naar België omdat de gezondheidssituatie van zijn zieke vader ook verslechterde. Papa Lestienne overleed half november.

Lestienne hervat training PSV
Lestienne hervat training PSV (Foto: ANP)

FIFA praat over WK met veertig landen

Het bestuur van de mondiale voetbalbond FIFA heeft donderdag in Zürich gepraat over uitbreiding van het WK naar veertig landen. Een beslissing daarover is niet gemaakt. Het bestuur wil eerst verder praten, voordat het gaat stemmen over dit voorstel van de hervormingscommissie. Het onderwerp komt mogelijk opnieuw aan bod tijdens het buitengewone congres van de FIFA op 26 februari, als de 209 leden van de bond een nieuwe voorzitter kiezen. Aan het WK mogen momenteel 32 landen meedoen.

Michael van Praag pleitte eerder dit jaar in zijn voortijdig afgebroken campagne voor het FIFA-voorzitterschap voor uitbreiding van het WK naar veertig deelnemers. Gianni Infantino, de huidige secretaris-generaal van de UEFA die kandidaat is om Sepp Blatter volgend jaar op te volgen bij de mondiale bond, wil ook toe naar een toernooi met veertig landen. De komende twee WK's in Rusland (2018) en Qatar (2022) worden met 32 landen gespeeld.

De mogelijke uitbreiding zou moeten ingaan bij het WK van 2026, waarvoor nog geen organisator is gekozen.

FIFA praat over WK met veertig landen
FIFA praat over WK met veertig landen (Foto: ANP)

GTA San Andreas heimelijk uitgebracht voor PS3

Rockstar heeft stilletjes een port van GTA: San Andreas gereleased voor PlayStation 3. De game verscheen gisteren opeens in de PSN-store, met een prijs van 14,99 euro en een grootte van 2.1GB.

GTA: San Andreas kwam in oktober van vorig jaar al uit voor Xbox 360, maar het is niet bekend of deze PS3-versie dezelfde port betreft. De titel vervangt echter wel de PS2 classics-titel, die drie jaar geleden in de store verscheen. De lijst van achievements is op een na dezelfde als die van de Xbox 360-versie. Rockstar heeft verder niets aangekondigd of vermeld over de PS3-release. 

De sandbox-klassieker is naast consoles en pc ook beschikbaar op mobiele platforms Android en iOS.

Luxemburgse deal met McDonalds onder de loep

De Europese Commissie heeft een onderzoek in gesteld naar de belastingafspraken die Luxemburg heeft gemaakt met McDonald's. Mogelijk moet het land miljoenen terugvorderen bij het Amerikaanse bedrijf.

Ondanks forse winsten heeft McDonald's Europa sinds 2009 geen vennootschapsbelasting betaald in Luxemburg. De winst in 2013 was bijvoorbeeld ruim 250 miljoen euro. Ook in de Verenigde Staten werd hier nauwelijks belasting over geheven.

De hamburgerketen kan zoveel voordeel hebben gehad van de deal dat sprake is van illegale staatssteun, bevestigt de commissie donderdag. Het nieuws was woensdag al uitgelekt.

Luxemburg werd in oktober al door Brussel op de vingers getikt voor illegale staatssteun aan Fiat en kreeg het advies om minimaal 20 miljoen euro aan onbetaalde belasting te verhalen op de autofabrikant.

Luxemburgse deal met McDonalds onder de loep
Luxemburgse deal met McDonalds onder de loep (Foto: ANP)

Speciaal voor de ladies: glitterpillen om je poep op te vrolijken

Meiden poepen niet, maar als het om glitterpoep gaat schijten ze het liefst de hele pot vol. Ladies, het kan nu écht! Er zijn glitterpillen te koop waardoor echt al je shit onder de glitters zit.

Op Etsy -een marktplaats voor handgemaakte spullen- zijn glitterpillen te koop waardoor je sparkly glitters achterlaat na je dagelijkse dump. De pillen zijn in verschillende vrolijke kleurtjes te koop, wat toch weer wat kleur toevoegd aan het altijd saaie bruin.

Wil je verrast worden in de wc? No problem, er zijn ook pillen met glitters waarvan je de kleur niet weet! Super tof toch. Etsy: "Het is een uniek product dat veel mensen fascinerend vinden. Het ziet er awesome uit!" Dat geloven we graag, maar je moet ze niet in je mond stoppen. Het is niet veilig, hoewel het niet giftig is.

Hoewel we het normaal nooit leuk vinden als iemand een foto van zijn verse drol instuurt, maken we voor deze gelegenheid een uitzondering. Dus durf je het aan? Submit dan jouw glitterpoep en wie weet plaatsen we het in een speciale kerstspecial.

Glitterpillen voor inname
Glitterpillen voor inname

'Horeca profiteert van gouden combinatie'

De horeca in Nederland profiteert ook volgend jaar van de voor deze sector "gouden combinatie": het economisch herstel en de toestroom van toeristen. Dat zegt ING in een rapport over de horeca.

De bank verwacht dat in 2016 op jaarbasis 2 procent meer maaltijden, drankjes en boekingen van hotelkamers worden verkocht. Daarmee neemt de sector wel wat gas terug, na een volumegroei van 4 procent in 2014 en naar verwachting ook 4 procent dit jaar.

Nu het weer beter gaat met de economie bezoeken consumenten vaker een café, cafetaria of restaurant. Dat krijgt volgend jaar een extra impuls omdat de koopkracht van de meeste Nederlanders stijgt.

Hotels
Daarnaast trekt Nederland meer buitenlandse toeristen en dat is vooral voor hotels gunstig omdat buitenlandse gasten goed zijn voor meer dan de helft van de overnachtingen.

Dit jaar komt het aantal buitenlandse toeristen uit op ruim 14 miljoen, meer dan ooit tevoren. ING gaat ervan uit dat dit volgend jaar stijgt, met de aantekening dat in de aanhoudend internationale onrust en terreurdreiging een risico schuilt voor de hotellerie.

'Horeca profiteert van gouden combinatie'
'Horeca profiteert van gouden combinatie' (Foto: ANP)

Collega's en familie schutter VS: dit hadden we niet verwacht

Collega's en familie van de vermoedelijke schutter in San Bernardino, de 28-jarige Syed Rizwan Farook, hebben geschokt en vol ongeloof gereageerd op zijn dodelijke actie van woensdag. De Amerikaan wordt samen met zijn vrouw door de autoriteiten gezien als de aanstichter van het bloedbad dat aan veertien mensen het leven kostte.

"Ik kan u niet uitleggen hoe verdrietig ik ben. Ik heb geen idee waarom hij dat gedaan heeft. Ik ben geschokt dat zoiets als dit zou gebeuren", zei zijn zwager Farah Khan tegen Amerikaanse media. Hij kende Farook het grootste deel van zijn leven, maar had dit niet zien aankomen.

Collega's en oud-collega's van de schutter reageren in de krant LA Times ook vol ongeloof. Ze omschrijven Farook als vrome moslim, die zelden over religie sprak op zijn werk.

"Hij kwam nooit als fanaticus op me over, ik zag hem nooit als verdacht", aldus Griselda Reisinger die tot mei dit jaar met Farook samenwerkte. Directe collega Patrick Baccari - die een bureaublok deelde met de verdachte - reageert eveneens geschokt. Hij beschrijft Farook als stil, beleefd en zonder openlijke wrok. De schutter was net uit Saudi-Arabië terug met zijn nieuwe vrouw die hij online had ontmoet. Het stel had een baby en leek de "Amerikaanse droom te leven", aldus Baccari.

Collega's en familie schutter VS geschokt
Collega's en familie schutter VS geschokt (Foto: ANP)

Pistorius toch veroordeeld voor moord op vriendin

Het hoogste hof van beroep van Zuid-Afrika heeft paralympisch atleet Oscar Pistorius alsnog veroordeeld wegens moord. Een eerdere uitspraak van een hof dat hij schuldig was aan doodslag werd daarmee verworpen. Opperrechter Eric Leach las donderdag het vonnis voor in Bloemfontein.

Pistorius doodde zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. Hij heeft bekend te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. Hij werd in eerste instantie vrijgesproken van moord. Verder kreeg hij een voorwaardelijke straf opgelegd wegens verboden wapenbezit. Justitie ging daartegen in beroep.

Op moord staat in Zuid-Afrika een minimumstraf van vijftien jaar cel. Een lagere rechtbank krijgt opdracht een nieuwe strafmaat te bepalen. De tijd die hij al heeft vastgezeten moet daarop in mindering worden gebracht.

Paniek
Het hoogste hof van beroep veegde de vloer aan met het verweer van de verdediging dat Pistorius in paniek uit zelfverdediging had geschoten. Er was geen sprake van noodweer, hij wist dat de kans groot was dat hij de persoon achter de gesloten deur vermoedelijk zou doden, ook gezien het zware wapen en de munitie die hij gebruikte, oordeelde Leach. Aangevoerde argumenten dat de atleet leed aan een angststoornis deden daar niets aan af, oordeelde de opperrechter donderdag in aanwezigheid van de moeder van het slachtoffer, June Steenkamp.

Het proces tegen de gewezen sportheld trok wereldwijde aandacht en groeide uit tot waar een mediacircus.

Pistorius veroordeeld voor moord
Pistorius veroordeeld voor moord (Foto: ANP)

Explosieven ontdekt in San Bernardino

De politie in San Bernardino heeft bij het centrum waar woensdag veertien mensen werden doodgeschoten, drie explosieven gevonden. Een woordvoerder van de politie maakte dat donderdag bekend nadat de projectielen onschadelijk waren gemaakt.

Volgens de zegsman leken de explosieven op "pijpbommen". Nadat ze onschadelijk waren gemaakt, kon de politie verder met het onderzoek in het Inland Regional Center.

Media meldden dat aan de schietpartij tijdens een bedrijfsbijeenkomst vanwege de feestdagen, een ruzie was voorafgegaan. Een van de daders was daarna weggegaan en was gewapend teruggekeerd, samen met de andere verdachte. Maar de politie verklaarde dat de twee verdachten, een man en een vrouw, de aanval op de gasten hadden voorbereid. Het duo is door de politie doodgeschoten.

Explosieven ontdekt in San Bernardino
Explosieven ontdekt in San Bernardino (Foto: ANP)

Mol kon niet bij info MH17 en infiltranten

Politiemol Mark M.had geen toegang tot informatie over politie-infiltranten en het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. Het was de vrees dat M. misschien informatie had gedeeld over infiltranten. Van M. is bovendien bekend dat hij afreisde naar Oekraïne, het land waar vlucht MH17 is gecrasht.

De 28-jarige man had wel basistoegang tot het politiezoeksysteem BlueView, waardoor hij bij processen-verbaal, aangiften en andere informatie kon komen. Volgens het OM heeft M. informatie opgevraagd van enkele tientallen strafrechtelijke onderzoeken in het zuiden van het land. Of deze zaken daardoor schade hebben opgelopen, wordt nog onderzocht. Deze maand moet daar meer over duidelijk worden.

Mark M. beroept zich op zijn zwijgrecht, tegen de politie zegt hij niets over het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie aan criminelen.

Abonnementen
De politieman uit Weert heeft volgens het OM niet alleen actief gezocht naar onderzoeken en personen, hij liet zich ook automatisch op de hoogte houden over personen en kreeg meldingen zodra er nieuwe informatie beschikbaar was. Hij deed dat met abonnementen op die informatie. In september had hij er daar 23 van lopen.

Mark M. is eind september aangehouden. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar een autohandelaar uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd aangetroffen.

Omkoping
Op 12 januari staat M., met nog drie verdachten, voor de rechter in een pro-forma zitting. Deze andere verdachten zijn een 45-jarige man uit Eindhoven die mogelijk als tussenpersoon fungeerde, een 37-jarige man uit Veldhoven en een 33-jarige man uit Geldrop. Zij worden verdacht van actieve ambtelijke omkoping.

De politie heeft eerder al erkend dat er fouten zijn gemaakt waardoor M. jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Toen hij daar weer af werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

Mol kon niet bij info MH17 en infiltranten
Mol kon niet bij info MH17 en infiltranten (Foto: ANP)

Poetin: Turkije krijgt spijt

Turkije krijgt spijt van het neerschieten van een Russische straaljager bij de grens met Syrië. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag in zijn jaarlijkse "troonrede".

"Allah besloot de regerende kliek in Turkije te bestraffen en beroofde hen van hun verstand", sprak de Russische leider. Hij zei dat Moskou de "Turkse hulp aan terroristen niet zal negeren" en dreigde met meer sancties tegen Ankara.

Richting het westen verklaarde de president dat landen "geen dubbele moraal" moeten hebben als het om terreur gaat en terroristische groeperingen niet voor eigen nut moeten gebruiken.

Poetin waarschuwde voor het gevaar van terreur uit Syrië.

Poetin: Turkije krijgt spijt
Poetin: Turkije krijgt spijt (Foto: ANP)

Malaysia Airlines staakt vluchten op Schiphol

Malaysia Airlines staakt volgend jaar zijn rechtstreekse vluchten van en naar Amsterdam en Parijs. Het bedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Arabische branchegenoot Emirates en biedt de meeste Europese bestemmingen alleen nog aan in samenwerking met zijn nieuwe partner.

Vorig jaar zomer werd een vliegtuig van Malaysia Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oost-Oekraïne met een raket uit de lucht geschoten. Daardoor kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. Eerder dat jaar was al een toestel van de luchtvaartmaatschappij spoorloos verdwenen tijdens een vlucht naar Peking.

De twee vliegrampen, bovenop een toch al zwakke financiële positie, dwongen Malaysia Airlines al flink te snoeien in het vluchtaanbod. De deal met Emirates maakt een verdere sanering mogelijk. De enige Europese stad waarop het bedrijf een eigen lijndienst blijft onderhouden, is Londen.

Malaysia Airlines staakt vluchten op Schiphol
Malaysia Airlines staakt vluchten op Schiphol (Foto: ANP)

Aanslagcafé Parijs weer open

Drie weken na de aanslagen in Parijs gaat een van de cafés die doelwit waren weer open. Het gaat om café Bonne Bière aan de Avenue Parmentier waar op 13 november vijf mensen de dood vonden.

"Het leven moet verder gaan. Nu meer dan ooit", aldus de uitbater van de zaak die vrijdag weer gaat draaien. Het is nog niet bekend of er in het café een gedenkplaat voor de doodgeschoten klanten komt. Door de aanslagen in de Franse hoofdstad verloren zeker 130 mensen het leven.

Aanslagcafé Parijs weer open
Aanslagcafé Parijs weer open (Foto: ANP)

Extra steun voor reddingswerkers Syrië

Reddingswerkers van de Syrische organisatie White Helmets (Witte Helmen) krijgen de komende twee jaar 4 miljoen euro steun van Nederland.

Deze ongewapende vrijwilligers redden met groot gevaar voor eigen leven duizenden slachtoffers uit het puin van de bombardementen, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag. Hij noemt ze ,,helden die een lichtpuntje vormen in de verder zo complexe en duistere situatie. Zij vormen een duidelijk voorbeeld van het goede in de mens.??

Nederland gaf eind vorig jaar al 1 miljoen euro. Volgens de minister is de steun dringend nodig: ,,Syrische burgers leven in constante angst, onder dagelijkse bombardementen. Daarom is het essentieel dat in Syrië zelf goede hulp wordt geboden.

De White Helmets zorgen ook voor voorlichting en scholing. Met de Nederlandse bijdrage kunnen ook meer vrouwen worden opgeleid.

Extra steun voor reddingswerkers Syrië
Extra steun voor reddingswerkers Syrië (Foto: ANP)

'Groningen toont interesse in Ajax-target Kosanovic'

Milos Kosanovic is een zeer gewild transfertarget aan het worden. Na Ajax zou ook FC Groningen inmiddels een oogje hebben op de verdediger van KV Mechelen. Woensdag zou hij door de Groningers zijn bekeken tijdens het bekerduel tegen Waasland-Beveren.

Kosanovic maakte ook in deze wedstrijd, die zijn ploeg met 2-1 won, opnieuw een ijzersterke indruk. De verdediger staat al een tijdje in de belanstelling van diverse binnen- en buitenlandse ploegen. Behalve Ajax en FC Groningen worden ook RSC Anderlecht en Standard Luik genoemd.

"Natuurlijk is het leuk als je hoort dat zulke ploegen aan je denken, maar voorlopig telt voor mij enkel KV Mechelen. Er zijn nog zes wedstrijden voor de winterstop, daarna zien we wel. Ik ben niet gehaast", aldus de Servische verdediger, die nog tot medio 2018 onder contract staat. Gnteresseerde ploegen zullen dus een flink transferbedrag op tafel moeten leggen.

Kromowidjojo met toptijd naar halve finales EK

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op het EK kortebaanzwemmen in Netanya overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. De Nederlandse snelde in de series naar een tijd van 51,80 seconden en was daarmee duidelijk de snelste. Wereldwijd waren dit jaar slechts drie vrouwen sneller dan de tijd van Kromowidjojo. Femke Heemskerk kwam met 52,84 seconden tot de vijfde tijd en plaatste zich ook voor de halve finales. Robin Neumann werd met 53,84 weliswaar twaalfde - normaal gesproken goed voor de halve finales - maar doordat slechts twee zwemsters per land door mogen haalde Neumann het niet. Toptalent Marrit Steenbergen verscheen niet aan de start.

De 15-jarige Steenbergen kwam wel in actie op de 100 meter wisselslag, waar ze met 59,91 seconden de zesde tijd en bijna een persoonlijk record liet noteren. Zoals verwacht was de Hongaarse Katinka Hosszu oppermachtig. Wederom zoals verwacht kon alleen de Britse Siobhan-Marie O'Connor (58,32) ruim binnen twee seconden blijven van de wereldrecordhoudster, die 57,52 liet noteren.

Op de 200 meter vrije slag tikte Maarten Brzoskowski aan in 1:44,06 minuten, goed voor een persoonlijk record en de zevende tijd. Ben Schwietert haalde het niet: met 1:47,17 werd hij negentiende. De Belgen maakten zeer grote indruk in de series: Gleen Surgeloose zwom met 1:42,94 een nationaal record en was de snelste van allemaal, Pieter Timmer (1:43,33) noteerde de tweede tijd. Emmanuel Vanluchene en Louis Croenen werden zelfs nog vijfde en achtste, maar door de 'twee per land'-regel mogen zij niet door.

Inge Dekker kende weinig problemen om de halve finales van de 50 meter vlinderslag te bereiken: haar 25,67 seconden was goed voor de vierde plek, terwijl Jeanette Ottesen met 25,23 de snelste was. Sebas van Lith haalde de finale van de 200 meter schoolslag niet, hoewel hij wel eerste reserve is: zijn 2:06,81 was goed voor plek negen. Opvallend was vooral dat het Russische toptalent Anton Chupkov gediskwalificeerd werd en dat de Hongaar Daniel Gyurta slechts als zevende naar de finale ging.

Op de 4x50 meter gemengde wisselslag haalde Nederland als derde de finale. Jesse Puts, Van Lith, Dekker en Kromowidjojo deden 1:40,12 minuten over de afstand. Alleen Rusland en Italië waren sneller in de series.

Om 16.30 uur Nederlandse tijd begint de finalesessie met de halve finales van de 50 meter vlinderslag, met Dekker. Zij zwemt om 18.10 uur de finale als ze bij de beste acht zit. Om 16.38 uur zwemt Brzoskowski zijn finale op de 200 meter vrije slag, gelijk daarna wordt de finale van de 200 meter schoolslag - mogelijk, maar waarschijnlijk niet met Van Lith - gezwommen. Kromowidjojo en Heemskerk komen in de halve finales van de 100 vrij om 16.52 uur in actie, terwijl Steenbergen om 17.39 uur Steenbergen gaat zwemmen. Het laatste onderdeel van de dag is de finale van de gemengde wisselslagestafette om 18.19 uur, met Nederland.

Examenfraude Ibn Ghaldoun: weer taakstraffen

Vier jongeren die in 2013 betrokken waren bij de eindexamenfraude bij Ibn Ghaldoun in Rotterdam, hebben in hoger beroep taakstraffen opgelegd gekregen. Dat meldde het gerechtshof in Den Haag donderdag. Drie van hen zijn veroordeeld voor heling, een van hen voor diefstal van de examens. De verdachte die de examens heeft gestolen kreeg een taakstraf van 230 uur opgelegd. In eerste instantie was hij veroordeeld tot een maand cel en een taakstraf van 170 uur.

Twee andere verdachten werden in hoger beroep veroordeeld tot taakstraffen van twintig uur, gelijk aan de straf die ze eerder al opgelegd kregen door de rechtbank. De laatste verdachte kreeg eerder 130 uur taakstraf opgelegd, in hoger beroep werden dat er veertig.

In mei 2013 werden 27 eindexamens gestolen uit een kluis van het Ibn Ghaldoun. Het ging om vijftien vwo-examens, tien voor het havo en twee voor het vmbo. De vragen werden vervolgens via internet en met usb-sticks verspreid door het land. Het is de grootste examenfraude in de Nederlandse geschiedenis. Mede door de ophef rond de diefstal ging het Ibn Ghaldoun failliet.

Examenfraude Ibn Ghaldoun: weer taakstraffen
Examenfraude Ibn Ghaldoun: weer taakstraffen (Foto: ANP)

Ondankbare vrouw uit Help Mijn Man Is Klusser stapt naar de rechter

Amerikaanse taferelen in Roosendaal, de ondankbare vrouw die bekend werd door het RTL-programma Help, Mijn Man Is Klusser, gaat naar de rechter. Ze wil dat er een nieuwe montage komt van de aflevering zodat ze niet meer als ondankbaar wordt neergezet.

John Williams en zijn team zorgden ervoor dat de vrouw uit Roosendaal een spiksplinternieuwe keuken kreeg, maar toen de vrouw haar nieuwe werkplek zag, zei ze totaal ondankbaar: "Dat gaat nooit passen.".

Volgens keukenmeid Karin zouden de originele beelden zijn misbruikt door RTL en productiebedrijf Blue Circle om Karin zo negatief mogelijk af te schilderen. Allerlei beelden waarop ze minder negatief was zouden zijn weggeknipt.

En nu komt het: "Ik heb een posttraumatische stressstoornis en een sluimerende depressie en ik had problemen met mijn familie. De stress op dat moment was te hoog om te zien dat de keuken wel erg mooi is". "Ik baal heel erg van mijn reactie op dat moment."

Met een rechtszaak hoopt Karin dat er een nieuwe montage wordt gemaakt, waar er wel een 'zuiver beeld van haar optreden ontstaat'. De rechtszaak stond eigenlijk voor donderdag 3 december gepland, maar is verschoven naar 18 januari in Utrecht.

Wil je het origineel nog snel terugkijken? Check dan de beelden hieronder, vanaf 2.24 is Karin te zien.

Oranje sluit jaar af als nummer veertien

Het Nederlands elftal sluit het dramatisch verlopen voetbaljaar 2015 af als nummer veertien van de wereldranglijst. Oranje klom op de donderdag uitgebrachte ranglijst van december wel twee plaatsen, dankzij winst afgelopen maand van de oefeninterland tegen Wales (2-3). De vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland ging niet door vanwege terreurdreiging in Hannover.

Eind vorig jaar stond Oranje nog op de vijfde plaats, terwijl de nationale ploeg kort na het WK in Brazilië zelfs even derde stond. De laatste ranglijst van 2015 wordt aangevoerd door België, dat door de FIFA werd uitgeroepen tot ploeg van het jaar. De 'Rode Duivels' nestelden zich in november voor het eerst in de historie bovenaan. Argentinië sluit het jaar af als nummer twee, voor Spanje (derde) en wereldkampioen Duitsland (vierde). De 'Mannschaft' moest twee plaatsen inleveren, terwijl Spanje juist drie posities omhoog klom.

Turkije mag zich de grootste stijger van het jaar noemen. De ploeg van bondscoach Fatih Terim, die in de EK-kwalificatie het Nederlands elftal aftroefde in de strijd om de derde plaats achter IJsland en Tsjechië, stond halverwege 2015 nog op de 57e plaats van de wereldranglijst. De Turken sluiten het jaar dankzij een knappe eindsprint, die hen naar het EK in Frankrijk bracht, als nummer 21 af. De volgende wereldranglijst wordt op 7 januari gepubliceerd. Oranje komt op 25 maart pas voor het eerst weer in actie tijdens een oefeninterland tegen Frankrijk.

Oranje sluit jaar af als nummer veertien
Oranje sluit jaar af als nummer veertien (Foto: ANP)

Fail van de dag: draadloos toetsenbord mist kabeltje

Heb jij je ooit afgevraagd waarom er geen kabeltje bij je draadloze toetsenbord zat? Deze miep in ieder geval wel. Wat mij betreft de fail van de dag.

Heeft je schoonmoeder, buurvrouw, minnares of zolderkamergenoot ook een keer zo hard gefaald? Laat het dan weten in de comments.

Rocket League gekeurd voor Xbox One

De ongekend populaire autovoetbalgame Rocket League is onderweg naar Xbox One. Althans, volgens Gematsu is een Xbox One-versie gespot bij een Taiwanese game rating database.

Rocket League was eerder dit jaar een gratis PS Plus-game voor de instant collection van PlayStation 4, maar groeide uit tot een van de succesvolste titels van het jaar. De game werd binnen mum van tijd razend populair en een maand na release waren er al een miljoen exemplaren verkocht. De game is inmiddels drie keer genomineerd voor de Game Awards 2015, in de categoriëen Best Independent Game, Best Sports/Racing Game, en Best Multiplayer.

Het is niet echt een verrassing, aangezien ontwikkelaar Psyonix in augustus al aangaf de game naar andere platforms te willen brengen. Xbox One lijkt een logische keuze voor de eerste port.

Kinderen vinden Zwarte Piet aardig en slim

Kleine kinderen hebben een positief beeld van Zwarte Piet. Ze vinden hem aardig, slim en hardwerkend. Slechts een kleine groep denkt dat Piet dom of lui is. Ze zijn zich nauwelijks bewust van zijn kleur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden.

De onderzoekers keken ook naar de mening van de ouders. Als die willen dat Zwarte Piet verandert, zagen de kinderen Piet vaker als lui en dom. "Misschien hebben deze kinderen gesprekken van ouders opgevangen over dit onderwerp waardoor ze zich meer bewust zijn van de mogelijk negatieve kenmerken van Zwarte Piet", zei onderzoeksleidster Judi Mesman, hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling, op de website van de universiteit.

Kinderen vinden Zwarte Piet aardig en slim
Kinderen vinden Zwarte Piet aardig en slim (Foto: ANP)

Hoge FIFA-officials gearresteerd in Zürich

De Zwitserse politie heeft donderdag opnieuw mensen gearresteerd in verband met het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens de New York Times zou in opdracht van de Amerikaanse justitie een inval zijn gedaan in een hotel in Zürich, de stad waar het hoofdkantoor van de FIFA is gevestigd.

De FIFA heeft bevestigd dat de politie inderdaad in de vroege donderdag in actie is gekomen, maar wilde verder geen commentaar geven.

In mei van dit jaar werden officials van de FIFA van hun bed gelicht toen in Zürich het verkiezingscongres voor de voorzitter werd gehouden. Uiteindelijk werden veertien voetbalbestuurders aangeklaagd voor omkoping en andere vormen van corruptie. Volgens de New York Times zou de politie nu opnieuw voetbalofficials hebben aangehouden.

Update 10.17 uur
Volgens de New York Times zou het bij de arrestaties onder meer gaan om Alfredo Hawit uit Honduras en Juan Ángel Napout uit Paraguay. Hawit is de president van de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF, waar hij in een mooi lijstje staat: zijn voorganger Jeffrey Webb werd eerder dit jaar gearresteerd in het grote corruptieschandaal en ook diens voorganger Jack Warner wordt al jaren verdacht. Tussendoor was Lisle Austin uit Barbados nog interimpresident van CONCACAF, maar hij hield zich niet aan de interne regels en werd er na vijf dagen uitgegooid. 

Napout was van 2007 tot en met 2014 president van de Paraguayaanse voetbalbond en nam daarna het stokje over als president van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Ook Napout heeft duidelijk geleerd van zijn voorgangers: zowel Eugenio Figueredo (president van 2013 tot en met 2014) als Nicolás Léoz (1986-2013) werden eerder dit jaar gearresteerd in het FIFA-schandaal.

Zowel Nawit als Napout behoren tot de vicepresidenten van FIFA. Er zouden later vandaag nog meer arrestaties volgen, waarbij gemeld wordt dat dat niet om de geschorste president Sepp Blatter zou gaan.

Nieuwe aanhoudingen Zürich in FIFA-schandaal


Nieuwe aanhoudingen Zürich in FIFA-schandaal (Foto: ANP)

Tweede betapatch voor pc-versie Fallout 4

De pc-versie van Fallout 4 heeft een tweede betapatch gekregen. Vorige week kwam de eerste patch al beschikbaar. De fixes zijn telkens beperkt, maar Bethesda houdt blijkbaar wel woord met het regelmatig beschikbaar maken van de patches.

De patch-notes vind je hieronder. Wanneer er geen extra problemen worden ondervonden, komen de betapatches voor iedereen beschikbaar.

  • General memory and stability improvements
  • Performance improvements inside the Corvega Assembly Plant
  • Fixed issue with player becoming stuck in terminals
Fallout 4 space invaders

Britten gooien bommen op olievelden

Olievelden in het oosten van Syrië waren de doelwitten van de eerste aanvallen door Britse bommenwerpers donderdag in dat land. Dat heeft de Britse minister van Defensie Michael Fallon verklaard.

De straaljagers stegen op enkele uren nadat het Britse parlement akkoord ging met bombardementen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Volgens de minister waren de bombardementen succesvol.

Groot-Brittannië stuurt acht straaljagers naar de basis op Cyprus die mee gaan doen met de bombardementen in Syrië. Londen verdubbelt daarmee het aantal toestellen dat daar kan worden ingezet. Fallon maakte donderdag bekend dat de toestellen onderweg waren naar de basis Akrotiri.

Britten gooien bommen op olievelden
Britten gooien bommen op olievelden (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 48

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 48 (23 november tot en met 29 november).

Een ouderwets sterke week voor Nintendo 3DS. Dankzij de release van Monster Hunter X stijgt de verkoop naar ruim honderduizend stuks. Ook Wii U kent een redelijk boost, waardoor het woord 'Nintendomination' weer het hoofd inschiet.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Monster Hunter X 3DS 1.488.367 x 1.488.367
2 Aikatsu! My No.1 Stage! 3DS 24.918 x 24.918
3 Splatoon Wii U 23.823 +35% 825.940
4 Super Mario Maker Wii U 18.639 +41% 410.432
5 Star Wars: Battlefront PS4  18.341 -85% 142.249
6 Hyperdimension Neptunia Vs. Sega Hard Girls PSV  16.941 -56% 16.941
7 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  15.748 +7% 1.760.188
8 Criminal Girls 2 PSV  15.196 x 15.196
9 TV Anime Idolm@ster: Cinderella Girls G4U! PS3  13.613 x 13.613
10 Call of Duty: Black Ops III PS4  13.608 -30% 220.408
11 Blade Arcus from Shining EX PS4  12.469 x 12.469
12 Disney Magic World 2 3DS  12.115 +5% 117.074
13 Taiko no Tatsujin: Atsumete Tomodachi Daisakusen! Wii U  10.007 x 10.007
14 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS 10.003 x 1.135.805 
15 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.859 +23% 413.188
16 Blade Arcus from Shining EX PS3  8.083 x 8.083
17 Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book PSV 6.183 -76% 31.988
18 Pokemon Rumble World 3DS  6.130 -39% 16.250
19 Animal Crossing: amiibo Festival Wii U  6.022 -70% 26.325
20 Omega Labyrinth PSV  5.623 -78% 30.736

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 131.023 35.724 1.712.679 19.551.124
PS4 26.598 29.052 1.090.932 2.061.599
Wii U 20.256 14.684 570.974 2.714.554
PSV 15.390 12.841 819.122 4.343.049
PS3 1.643 1.624 203.769 10.372.760
Xbox One 591 889 17.959 61.226

Hoogtijdagen voor speelgoedwinkel en slijter

De winkels doen goede zaken in de feestmaand december. Dit geldt vooral voor speelgoedwinkels en slijterijen, meldt het CBS op basis van de cijfers in de periode 2012-2014.

De omzet van de slijters stijgt in de feestmaanden november en december met meer dan 45 procent ten opzichte van 'normale' maanden. Ook speciaalzaken hebben het druk met ruim 20 procent extra omzet.

De sinterklaas- en kerstcadeautjes verdubbelen de omzet van de speelgoedwinkels. Winkels met huishoudelijke artikelen doen het ook goed en realiseren bijna 40 procent extra omzet en parfumerieën en drogisterijen ruim 20 procent.

Webwinkels draaien eveneens overuren met 22 procent extra omzet. De winkels die ook via het internet verkopen doen tijdens de feestdagen goede zaken. Hun internetomzet is in deze periode 30 procent hoger dan anders.

Hoogtijdagen voor speelgoedwinkel en slijter
Hoogtijdagen voor speelgoedwinkel en slijter (Foto: ANP)

Facebook Sinead O'Connor offline gehaald

De Facebookpagina van Sinead O'Connor is offline gehaald na een reeks van emotionele berichten.

De zangeres dreigde de afgelopen week met zelfmoordpogingen en haalde via openbare berichten op Facebook uit naar haar familie en vrienden. Een insider meldt aan People dat haar naasten vervolgens actie ondernamen om de pagina offline te krijgen.

Zondag greep de politie in nadat ze het over zelfmoord had in een bericht, agenten konden voorkomen dat het zover kwam. Ze werd vervolgens in het ziekenhuis opgenomen, maar het duurde niet lang voordat een boze en emotionele O'Connor weer op Facebook inlogde om zich verbaal te laten gaan. "Jullie zijn in het ziekenhuis geweest om me te bezoeken. Maar jullie gingen weer weg voordat ik bijkwam en zijn niet teruggekeerd", zo adresseerde ze haar familieleden. "Alsjeblieft waarom doen jullie dit met mij? Ik heb jullie nodig, ik heb jullie liefde nodig."

De 48-jarige Ierse heeft nooit een geheim van haar psychische problemen gemaakt. Meerdere malen sprak ze openlijk over haar bipolariteit en therapie die ze daarvoor kreeg. Toch gaat het nog wel eens mis, ook in 2011 dreigde ze online met zelfmoord.

Facebook Sinead O'Connor offline gehaald
Facebook Sinead O'Connor offline gehaald (Foto: BuzzE)

Bierbrouwer Grolsch in de etalage

Bierbrouwer Grolsch staat officieel in de etalage. Moederbedrijf SABMiller en beoogd fusiepartner Anheuser-Busch InBev lieten donderdag weten dat zij actief op zoek gaan naar mogelijke kopers.

De twee grootste bierconcerns ter wereld willen samen verder maar houden ernstig rekening met weerstand bij de Europese Commissie, die de gevolgen van zo'n fusie voor de concurrentie moet beoordelen. Om eventuele bezwaren voor te zijn, zetten zij de Europese topmerken Grolsch en Peroni te koop.

In de Verenigde Staten namen de twee brouwers ook al maatregelen om te voorkomen dat mededingingsbezwaren hun samengaan in de weg zouden staan. SABMiller doet afstand van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse branchegenoot Molson Coors.

Koper
Diezelfde partij werd afgelopen weekeinde in Britse media al genoemd als mogelijke koper voor andere merken waarvan SABMiller en AB InBev afstand moeten doen. In één adem overigens met Heineken en het Ierse bierbedrijf C&C.

Met de overname van SABMiller door AB InBev is een bedrag van omgerekend zo'n 100 miljard euro gemoeid. Samen laten de twee biergiganten Heineken, de huidige nummer drie op de mondiale biermarkt, nog verder achter zich dan nu al het geval is.

Grolsch is sinds 2008 in handen van SABMiller. Het Brits/Zuid-Afrikaanse concern haalde de Twentse brouwer destijds voor 816 miljoen euro van de beurs.

Bierbrouwer Grolsch in de etalage
Bierbrouwer Grolsch in de etalage (Foto: ANP)

Geld voor opruimen van gedumpt drugsafval

Tot eind 2017 komt er 3 miljoen euro beschikbaar om gedupeerde grondeigenaren en gemeenten te helpen met het opruimen van giftig drugsafval dat is gedumpt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat afspraken maken met de provincies over de verdeling van het geld onder betrokkenen.

De provincie Noord-Brabant richt een loket in waar gemeenten en grondeigenaren hun aanvraag kunnen doen. In deze provincie vinden veruit de meeste dumpingen plaats. Ook in Limburg is het een groot probleem, aldus het ministerie donderdag.

"Drugscriminelen maken enorme winsten, maar zadelen gemeenten en grondeigenaren zoals boeren en natuurbeheerders op met de opruimkosten voor hun chemisch afval. Hier moet een eind aan komen", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu). Eigenlijk moeten de opruimkosten worden verhaald op de daders, maar die zijn meestal lastig op te sporen.

Geld voor opruimen van gedumpt drugsafval
Geld voor opruimen van gedumpt drugsafval (Foto: ANP)

Diskwalificatie dreigt voor Real Madrid in beker

Voor Real Madrid dreigt diskwalificatie in het Spaanse bekertoernooi. In de ploeg van trainer Rafael Benítez was woensdagavond in de eerste bekerwedstrijd tegen Cádiz CF volgens Spaanse media een 'illegale' speler actief. Denis Cheryshev zou nog een schorsing moeten uitzitten voor de drie gele kaarten die hij vorig seizoen als huurling van Villarreal in het bekertoernooi incasseerde.

De Rus was niettemin basisspeler bij Real Madrid en opende uitgerekend de score voor de bezoekers, die met 3-1 wonnen in Zuid-Spanje. Isco maakte de andere twee treffers voor de Madrilenen.

Op de bank van Real Madrid zat ook nog eens Borja Mayoral, die geschorst zou zijn na een rode kaart in een jeugdtoernooi. Cheryshev werd in de rust gewisseld.

Valencia

Opvallend is dat Benítez als trainer van Valencia in 2001 al eens uit het Spaanse bekertoernooi werd gezet na het inzetten van een niet-speelgerechtigde speler.

De return tegen Cádiz staat over twee weken in Madrid op het programma. Het is echter de vraag of de Koninklijke dan nog in actie mag komen van de Spaanse bond.

De administratie van Real Madrid maakte eerder dit seizoen bij de beoogde toptransfer van doelman David De Gea (Manchester United) al geen sterke indruk. De Spaanse clubfunctionarissen kregen met hun Engelse collega's het papierwerk niet tijdig rond, waardoor de lucratieve transactie op het laatste moment afketste.

Diskwalificatie dreigt voor Real Madrid
Diskwalificatie dreigt voor Real Madrid (Foto: ANP)

Grote brand in Zaandam

In een bedrijfspand aan de Bolbaken op het Zaandamse bedrijventerrein Achtersluispolder heeft woensdagavond een grote brand gewoed. De brand begon even voor 23.00 uur. Rond 01.00 uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Een woordvoerster kon nog niet melden hoe lang het nablussen gaat duren.

Bij de brand in het bedrijfspand is veel rook vrijgekomen. De brandweer roept omwonenden, vooral bewoners van nabijgelegen woonboten, op ramen en deuren gesloten te houden. Niemand raakte gewond. Een klein gebied rond het pand is afgezet.

De eigenaar van het afgebrande pand zei tegen RTV Noord-Holland dat het dak van het bedrijf een grote hoeveelheid asbest bevat. "Het dak is van asbestplaten". Experts gaan het pand onderzoeken. De woordvoerster van de brandweer kon de aanwezigheid van asbest nog niet bevestigen.

Grote brand in Zaandam
Grote brand in Zaandam (Foto: ANP)

Eiland in de Waal voor Nijmegen

Het gebied tussen Lobith en Nijmegen is voorlopig weer waterveilig. Dat komt door de aanleg van een eiland in de Waal: Veur-Lent. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen laten donderdag water in de nevengeul stromen.

Veur-Lent is het directe gevolg van de dreigende dijkdoorbraken tijdens het hoogwater in 1993 en 1995. De grote rivieren moesten meer ruimte krijgen, en vooral de Waal moest meer water kunnen afvoeren. De Waal maakt bij Nijmegen een scherpe bocht waardoor het rivierwater tussen de Duitse grens en de stad niet snel doorstroomt. De oplossing werd begin deze eeuw gevonden in het graven van een 3 kilometer lange geul naast de rivier, die daardoor meer ruimte krijgt. De waterstand is daardoor 30 centimeter gezakt.

Tussen de nevengeul genaamd Spiegelwaal en de Waal ligt nu Veur-Lent. Het eiland wordt de komende jaren gebruikt voor festivals en evenementen. Op termijn komen er woningen en winkels.

Eiland in de Waal voor Nijmegen
Eiland in de Waal voor Nijmegen (Foto: ANP)

Britse bommenwerpers vuren af op Syrië

Britse bommenwerpers hebben hun eerste luchtaanvallen op Syrië uitgevoerd. Dit gebeurde kort nadat het Britse Lagerhuis woensdagavond instemde met luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië.

Een regeringsbron die anoniem wil blijven, liet donderdag weten dat er een aanval is gedaan. Twee Tornado-gevechtsvliegtuigen zijn daarna weer naar de basis teruggekeerd. De bron wilde niet zeggen welke doelen gebombardeerd zijn en hoeveel vliegtuigen betrokken waren.

Eerder werd al bekend dat vier Britse gevechtsvliegtuigen waren opgestegen vanaf de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus. Ze vlogen in tweetallen en zijn een uur na elkaar vertrokken, aldus een getuige tegenover persbureau Reuters.

Premier David Cameron kreeg woensdagavond de steun van 397 parlementsleden voor aanvallen in Syrië. Er waren 223 tegenstemmers. De Britse luchtmacht bestookt al meer dan een jaar stellingen van IS in Irak en doet dat nu ook in Syrië.

Britse bommenwerpers vuren af op Syrië
Britse bommenwerpers vuren af op Syrië (Foto: ANP)

'Asielzoekers in EU beter screenen'

Asielzoekers moeten bij hun aankomst in de Europese Unie grondig gescreend worden. Ze mogen daarom maximaal achttien maanden lang in centra vastgehouden worden. Dat zegt EU-president Donald Tusk in een interview dat woensdagavond op de websites van zes Europese kranten is gepubliceerd.

"Als je migranten en vluchtelingen wilt controleren, heb je meer tijd nodig dan die minuut waarop de digitale vingerafdruk genomen wordt", aldus de voormalige Poolse premier op de websites van The Guardian, Le Figaro, La Stampa, El País, La Gazeta Wyborcza en Süddeutsche Zeitung.

"Vandaag is toegang krijgen tot Europa te makkelijk". Tusk noemt het soepele opvangbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en bestempelt die als "gevaarlijk". "Dit is niet langer een kwestie van Europese solidariteit, het gaat om een capaciteitsprobleem. De Europeanen zouden minder terughoudend zijn als de buitengrenzen van de EU efficiënter gecontroleerd zouden worden."

'Asielzoekers in EU beter screenen'
'Asielzoekers in EU beter screenen' (Foto: ANP)

Steeds meer verdachten ouder dan 50

Het boevengilde vergrijst met de bevolking mee. Vorig jaar was een op de zes geregistreerde verdachten vijftigplusser. In 2007 was dat nog maar een op de acht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die donderdag zijn gepubliceerd.

Volgens de statistici speelt het toenemende aantal ouderen onder de bevolking een rol. Winkeldiefstal is het meest voorkomende misdrijf onder vijftigplusverdachten.

Overigens was het aandeel verdachten jonger dan vijftig in 2014 nog altijd bijna vier keer zo hoog als bij vijftigplussers. Van elke 10.000 vijftigplussers werden er 48 als verdachte aangemerkt. Bij de jongere verdachten lag dat aantal op 184 per 10.000.

Steeds meer verdachten ouder dan 50
Steeds meer verdachten ouder dan 50 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: een prachtige dag

Vandaag is het een prachtige dag. Overwegend bewolkt, maar droog en met kans op zon in het zuiden en oosten van het land. Het noordwesten maakt kans op wat lichte motregen! De wind uit het zuiden waait aan zee vrij krachtig en in het binnenland wat matiger. De temperatuur ligt rond de elf graden. Hoewel weeronline.nl het weer vandaag een cijfer 5 geeft, krijgt vandaag van mij een 10. Gewoon, omdat ik vandaag een feestje te vieren heb  

Qltel maakte vorige week een wandeling en wist de zon heel subtiel vast te leggen. Dat de zon vandaag ook maar zoveel mogelijk mag schijnen! 

Boswandeling (Foto: qltel)
Boswandeling (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht! Wil jij ook door mij gefeliciteerd worden met je verjaardag? Stuur me dan een PM met je geboortedatum! 

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1998 werd om 13.56 uur mijn dochter geboren. Vanaf deze plaats wil ik haar dan ook van harte feliciteren met haar 17e verjaardag!! 

* In 1992 verstuurde Neil Papworth de eerste sms aan zijn baas: een kerstgroet. 

* In 1967 voerde chirurg Christaan Barnard de eerste geslaagde harttransplantatie ter wereld uit in Kaapstad. 

* In 1999 bereikte de Mars Polar Lander de rode planeet om na enkele uren te verdwijnen. 


Voor mijn grootste kanjer

Aanslag VS: tientallen slachtoffers

In het Amerikaanse San Bernardino is een aanslag gaande. Een onbekende man heeft het vuur geopend op een groep mensen. Er vallen tientallen slachtoffers te betreuren.

De schutter is momenteel nog actief. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Update 21.40:
Volgens De Telegraaf gaat het om zeker drie schutters. Deze zijn allen nog voortvluchtig. Er vallen zeker twaalf doden te betreuren in de Californische stad.

Update 00.03 uur:
In een persconferentie werd bekendgemaakt dat er zeker veertien doden zijn gevallen. De daders, waarschijnlijk drie mannen, zijn nog altijd op de vlucht. Ook over het motief is nog niets bekend.

Update 03.49 uur
Ondertussen is duidelijk dat er twee daders na een vuurgevecht met de politie zijn omgekomen De daders zijn een man en een vrouw. Bij het vuurgevecht zou ook een politieman gewond zijn geraakt. De twee zouden zwaar bewapend zijn geweest, aldus de politie. 

Mannen gepakt voor geweld na voetbalduel

Vier mannen uit Renkum zijn opgepakt voor het mishandelen van verscheidene supporters na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd in Leuth, afgelopen zondag. Ze zouden onder meer een van de Leuth-supporters tegen het hoofd hebben geschopt. De verdachten zijn 19 tot en met 46 jaar oud.

De vechtpartijen ontstonden na de wedstrijd tussen thuisclub VVLK uit Leuth en de bezoekende club CHRC uit Renkum. De politie verrichtte niet direct aanhoudingen, naar eigen zeggen om de situatie niet te laten escaleren. Dinsdag zijn op basis van getuigenverklaringen en aangiftes de vier mannen alsnog aangehouden.

Mannen gepakt voor geweld na voetbalduel
Mannen gepakt voor geweld na voetbalduel (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.