Beckenbauer: "Geen stemmen gekocht"

Franz Beckenbauer zegt dat het Duitse organisatiecomité van het WK van 2006 geen stemmen heeft gekocht. De oud-voetballer geeft wel toe een foutje te hebben gemaakt in een poging de mondiale eindronde naar zijn land te halen. Hij had achteraf beter geen miljoenen aan de FIFA kunnen overmaken.

Duitsland betaalde in de aanloop naar de toewijzing van het WK naar verluidt 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond, met als voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Beckenbauer was voorzitter van het organisatiecomité dat het WK naar Duitsland wist te halen. Hij reageerde maandag voor het eerst schriftelijk op de grote commotie die na een artikel van vorige week in Der Spiegel is ontstaan.

Volgens het weekblad werkte het organisatiecomité met een zwarte kas. Dat geld zou afkomstig zijn van Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, die het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland zag gaan. Minimaal vier Aziatische stemmers zouden zijn omgekocht. Uiteindelijk versloeg Duitsland het favoriete Zuid-Afrika met 12-11.

Beckenbauer: geen stemmen gekocht
Beckenbauer: geen stemmen gekocht (Foto: ANP)