Turkije: nieuwe vluchtelingenstroom uit SyriŽ op komst

Turkije heeft sterke aanwijzingen dat een nieuwe stroom vluchtelingen uit Syrië op gang is gekomen. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde tijdens een bijeenkomst van een rechtenorganisatie dat de nieuwe stroom het gevolg is van de verheviging van de aanvallen op de stad Aleppo.

Hij herhaalde zijn pleidooi om Syrische rebellen te trainen en van meer uitrusting te voorzien en voor een veilige zone om de mensen op te vangen die op de vlucht zijn geslagen. "Als we dat doen, denk ik dat de migratie uit Syrië zal stoppen", aldus de president. In Turkije zijn meer dan twee miljoen ontheemden uit Syrië.

De veilige zone die Turkije wil, lijkt echter ook of wellicht zelfs vooral bedoeld om te voorkomen dat Koerdische strijders twee door hen gecontroleerde gebieden aan de Turkse zuidgrens met elkaar verbinden.

Bombardementen
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei donderdag dat de bombardementen van de Russische luchtmacht meer vluchtelingen veroorzaken.

De Turkse regering is fervent tegenstander van het regime-Assad. Het land is echter fel bekritiseerd omdat het de grens met Syrië lange tijd open zou hebben laten staan voor rebellen, waardoor terreurorganisatie IS uiteindelijk vaste voet aan de grond kon krijgen.

Turkije is door de EU gevraagd om meer te doen om de vluchtelingenstroom te stelpen. Maar daarvoor willen de Turken afschaffing van de visumplicht voor reizen naar Europa, en versnelling van de Turkse EU-toetredingsprocedure. Voornamelijk Duitsland is daar echter fel op tegen, maar dat weerhield bondskanselier Angela Merkel er niet van om toch toezeggingen op dat gebied te doen.

Turkije ziet nieuwe stroom migranten Syrië

Turkije: nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië op komst (Foto: ANP)