Trump en Carson dreigen met boycot tv-debat

Ophef over het derde tv-debat tussen Republikeinen die president van de Verenigde Staten willen worden. De twee populairste kandidaten in de peilingen, Donald Trump en Ben Carson, dreigen het debat op 28 oktober in Colorado te boycotten.

Meerdere kandidaten zijn niet tevreden met de opzet die tv-zender CNBC voor ogen heeft. Zo eisen Donald Trump, Ben Carson, Ted Cruz en Rand Paul dat de kandidaten een openings- en slot-statement mogen maken. Trump en Carson, die de peilingen aanvoeren, zetten hun eis kracht bij met een brief aan CNBC: als er geen ruimte is voor statements en als het debat inclusief commercials langer dan twee uur duurt, dan willen beide politici niet deelnemen.

Uitgeput
Volgens CNN, dat over de ophef bericht, is er binnen de Republikeinse partij op hoog niveau over de kwestie overlegd. Dat de kandidaten nu een debat van maximaal twee uur willen, heeft alles te maken met het vorige tv-debat dat CNN in september organiseerde. Dat debat, waarbij elf kandidaten op het podium stonden, werd naar drie uur uitgebreid. Verschillende deelnemers waren zichtbaar uitgeput.

Zou CNBC tegemoetkomen aan de eis, dan blijft er na aftrek van commercials en persoonlijke statements minder dan 90 minuten over voor onderling debat. Dat is niet bijster veel tijd als je ervan uitgaat dat er tien of meer kandidaten op het podium staan. 'De Republikeinse partij moet niet instemmen met de belachelijke voorwaarden van CNBC als dat de partij geen voordeel oplevert', twitterde Trump donderdag. Volgens Trump wil CNBC het debat verlengen om zo meer commercials te kunnen verkopen. De koploper in de peilingen vindt het geen goed plan om een debat te houden dat langer is dan het 'oersaaie Democratische debat' dat woensdag plaatsvond.

Inhoudelijk
Na Fox News en CNN is CNBC de derde zender die een tv-debat tussen Republikeinse kandidaten organiseert. 'Ons doel is om het meest inhoudelijke debat te organiseren', zegt CNBC in een verklaring. 'Eerdere ervaringen leren ons dat het schrappen van de openingstatements zorgt voor extra tijd die kan worden besteed aan de onderwerpen die de bevolking het belangrijkst vindt. We zijn met de betrokken campagneteams in overleg en we zullen hun standpunten zeker in overweging nemen bij het bepalen van de definitieve opzet.'

De eerste twee Republikeinse tv-debatten trokken een recordaantal tv-kijkers: respectievelijk 25 en 23 miljoen. Het Democratische debat van afgelopen woensdag bij CNN scoorde 15,3 kijkers; een record voor een Democratisch debat. Het volgende Democratische debat is op 14 november.

Republikeinse kandidaten dreigen met boycot debat.
Republikeinse presidentskandidaten Ben Carson (links) en Donald Trump (midden) dreigen met boycot tv-debat. Rechts op de foto opponent Jeb Bush.