'Asielzoekers fraudeerden voor generaal pardon'

Duizenden asielzoekers die na het generaal pardon van 2007 een verblijfsvergunning in Nederland kregen, hebben gelogen over hun identiteit. Dat nieuws is onthuld in het nieuwe programma Z Today op RTL Z.

Het generaal pardon betekende voor 28.000 mensen, die illegaal in Nederland verbleven, dat ze toch mochten blijven. Maar een aanzienlijk deel van hen loog daarvoor over zijn identiteit, blijkt nu. Voor sommige leugenaars vormt die valse identiteit inmiddels een probleem, bijvoorbeeld omdat ze hun familie over willen laten komen. Ze proberen alsnog hun juiste identiteit geregistreerd te krijgen.

Uit dossiers die RTL Nieuws inzag, blijkt dat er gemeenten zijn die daaraan meewerken. Er zijn ook mensen die naar de rechter stappen om alsnog hun gegevens te laten wijzigen. In alle zaken die RTL Nieuws zag, wees de rechter zo'n verzoek af. Met name binnen de Chinese gemeenschap zou vaak zijn gelogen over de identiteit.

Fraude
Een IND-bron zegt tegen RTL Nieuws dat hij per week tientallen fraudezaken langs ziet komen. Een overheidsjuriste meldt dat een meerderheid van de generaal pardonners een geheel of gedeeltelijk valse identiteit heeft opgegeven. Het ministerie van Veiligheid en Justite zegt dat er in 2014 van vijftig mensen die onder het generaal pardon vielen, de verblijfsvergunning is ingetrokken. In vier gevallen ging het om mensen die met hun identiteit hebben gefraudeerd.