Aantal asielzoekers Nederland groeit rap

Het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt, loopt in rap tempo verder op. Dat bericht de NOS. Vorige week meldden zich in één week tijd 1.700 asielzoekers; vijfhonderd meer dan in de weken daarvoor.

De toestroom stijgt al enige maanden gestaag. In mei meldden zich nog 800 vluchtelingen per week, in juni 1.000 en in juli 1.200. In het voorjaar en in de zomermaanden melden zich altijd meer asielzoekers. Ook elders in Europa is dat het geval. Maar de toename dit jaar is uitzonderlijk.

In totaal verblijven sinds deze week meer dan 28.500 asielzoekers en statushouders in Nederlandse asielzoekerscentra. Dat is het hoogste aantal sinds de jaren 90. Vooral in Ter Apel, bij het centrale aanmeldcentrum voor asielzoekers, is de drukte merkbaar. Onlangs is besloten om daar een extra opvanglocatie te creëren.

'We hebben te maken met een erg hoge instroom', aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. 'IND, vreemdelingenpolitie en COA zetten alle zeilen bij om de stroom in goede banen te leiden. Het is erg druk in Ter Apel. Maar asielzoekers worden nooit weggestuurd.'

Woningtekort
In asielzoekerscentra worden veel plaats bezet gehouden door mensen die recht hebben op een eigen huis, maar voor wie op dit moment geen huizen beschikbaar zijn. Ongeveer de helft van alle azc-bewoners zou eigenlijk moeten doorstromen. 'Vluchtingen met een verblijfsstatus houden plekken bezet. Daardoor stokt de doorstroming', zei COA-woordvoerder Jan Stalman eerder al tegen de NOS.