PvdA: geld naar de Grieken is goed voor ons

Nieuwe steun voor Griekenland is goed voor Nederland, vindt de PvdA. Als handelsland hebben we groot belang bij een rustig en stabiel Europa. Dat stelde de PvdA-fractie woensdag in het Kamerdebat over nieuwe leningen aan Griekenland.

Samenwerking in Europa is cruciaal voor welvaart en welzijn, vrede en veiligheid op het continent, stelde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wees er op dat nog maar veertig jaar geleden militairen aan de macht waren in landen als Portugal, Griekenland en Spanje. "Mede dankzij Europa hebben ze een enorme ontwikkeling doorgemaakt met een ongekende economische groei. Dat is goed voor de mensen daar, maar ook voor Nederland als handelsland."

Volgens Nijboer zou een faillissement van Griekenland desastreus zijn. Volgens hem zijn er "geen makkelijke oplossingen" voor Griekenland en kan Nederland zich niet afzijdig houden van Europa. "Wie suggereert dat Nederland problemen wel alleen de baas kan, draait de mensen een rad voor ogen."

Nijboer is niet zeker dat de leningen Griekenland er weer snel helemaal bovenop helpen. "Maar dit is wel basis." De harde maatregelen die de Grieken moeten nemen in ruil voor de miljardensteun zijn "pijnlijk, maar noodzakelijk". Hij hoopt op externe investeringen, nu de Grieken veel overheidseigendommen, waaronder hotels met golfbanen, moeten privatiseren.

PvdA: steun Griekenland goed voor Nederland
Bel me, knapperd! Rooaarrr! (Foto: ANP)