FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 juli 2015

D66: schuldverlichting voor Grieken ook nodig

Griekenland moet zinnige hervormingen doorvoeren maar schuldverlichting moet ook een onderdeel van het pakket zijn. Dat is nodig om een nieuw perspectief te creëren. Dat zei D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees maandag in het Kamerdebat over het referendum in Griekenland.

Hij verwees naar analyses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de schulden van de Grieken. Die is volgens het IMF onhoudbaar, zei Koolmees. Als de schuld niet houdbaar is, wordt ook de kans kleiner dat de internationale geldschieters hun geleende miljarden of een deel van het geld terugkrijgen, zei Koolmees.

Perspectief voor de Grieken is ook van belang omdat anders alle jonge, talentvolle Grieken het land uit worden gejaagd. En daarmee is de toekomst van Griekenland al helemaal niet gediend.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees
D66-Kamerlid Wouter Koolmees (foto: Novum)

Keiharde aanpak criminele Rotterdamse jeugd

De gemeente Rotterdam gaat overlastgevende en criminele jongeren de komende jaren keihard aanpakken. De overlast van de 200 vervelendste jongeren op tien hangplekken in de stad moet in 2018 tot het verleden behoren. Dat is de inzet van het maandag gepresenteerde plan 'Stok achter de deur'.

Om de overlast en criminaliteit terug te dringen, zijn onder meer het aantal jeugdhandhavers verdubbeld en worden Halt-straffen zoveel mogelijk in de buurt zelf uitgevoerd. Daarbovenop wil de gemeente wijk-, gebieds- en groepsverboden vaker inzetten en subsidies voor hangplekken behoren ook tot het verleden. Ook wordt met wooncorporaties bekeken hoe ouders aan te spreken zijn op de overlast van hun kinderen.

 

Ontslagen grootverdiener moet snel aan de bak

Wie ontslagen wordt en een hoog salaris ontving moet meer haast maken met het vinden van een nieuwe baan om financieel rond te kunnen komen dan iemand met een laag inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt.

Sinds 1 juli zijn de regels omtrent ontslagvergoedingen en WW-uitkeringen aangescherpt. Zo bedraagt de maximale vergoeding 75.000 euro of één jaarsalaris voor hogere inkomens. Aon Hewitt onderzocht hoe lang mensen met verschillende leeftijden en arbeidsjaren vooruit kunnen met hun uitkering en ontslagvergoeding.

Uit het onderzoek blijkt dat een veertigjarige met vijftien dienstjaren en een inkomen van minder dan 48.000 euro gemiddeld nog bijna 2,5 jaar rond kan komen na zijn ontslag. Als diezelfde werknemer een inkomen heeft van 150.000 euro, kan hij slechts vijftien maanden vooruit.

Djokovic morgen verder met vijfde set op Wimbledon

Titelverdediger Novak Djokovic heeft het zichzelf maandagavond op baan 1 van Wimbledon niet gemakkelijk gemaakt. De Servische nummer één van de wereld kreeg de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson in de vierde ronde niet tijdig klein. Na 3 uur en 3 minuten moest het enerverende tennisduel wegens invallende duisternis worden afgebroken bij een stand van 2-2 in sets. Dinsdag hervatten beide spelers de strijd met de beslissende vijfde set.

Djokovic verloor de eerste twee sets in de tiebreak: 6-7 (6) en 6-7 (6). Daarna kwam de titelfavoriet veel beter in zijn spel. Via 6-1 en 6-4 bleef hij in elk geval tot en met dinsdag in de race voor zijn derde Wimbledontitel.

Ambulancemedewerkers blijven actie voeren

Ambulancemedewerkers houden deze week in drie regio's werkonderbrekingen van twee uur. Het gaat om de regio's Hollands Midden, Amsterdam en Noord-Holland Noord. Dat maakte vakbond FNV Zorg & Welzijn maandag bekend.

De medewerkers rukken alleen uit in spoedsituaties. "Dat betekent dat al het geplande vervoer en patiëntenvervoer, waar geen sprake is van acute medische zorg, vertraagt", aldus de bond. Het personeel voert al zeven weken stiptheidsacties voor meer loon en verbetering van de werkomstandigheden. De ambulancemedewerkers voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

Door de acties moest werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) de afgelopen weken uitzendkrachten inhuren. "Kennelijk heeft AZN wel geld over voor de inhuur van dure externe krachten, maar niet voor een loonsverhoging van het eigen personeel", aldus FNV.

Nigeria laat honderdtachtig gevangenen gaan

Het Nigeriaanse leger heeft honderdtachtig gevangenen vrijgelaten die vastzaten op verdenking van banden met Boko Haram. Onder de gedetineerden waren moeders met zuigelingen en peuters aan hun rokken.

De gevangenen 'zijn nagetrokken en vrijgepleit van alle verdenkingen', zei luitenant-generaal Kenneth Minima. Hij droeg hen maandag in Maiduguri over aan gouverneur Kashim Shettima van de noordelijke deelstaat Borno.

Enkele vrijgelaten vrouwen zeggen weduwe te zijn. Anderen beweren dat ze werden gearresteerd omdat hun broers bij Boko Haram zouden dienen.

De regering van president Muhammadu Buhari zegt zich te buigen over een rapport van Amnesty International dat het leger beschuldigt van een aandeel in de dood van achtduizend gevangenen. Sommigen van hen zouden eenvoudigweg vermoord zijn; anderen zouden zijn verhongerd of gestikt.

Nog 13 relschoppers vast na rellen Den Haag

Een minderjarige verdachte die bij de rellen in de Haagse Schilderswijk is opgepakt, mag van de rechter-commissaris onder voorwaarden naar huis. Bij twee andere verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) zelf besloten hen heen te zenden in afwachting van hun rechtszitting. Dit betekent dat er nu nog dertien mensen in voorlopige hechtenis zitten wegens de ongeregeldheden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, aldus een woordvoerder van het OM maandagavond.

Komende week komen er snelrechtzittingen over de rellen in de Schilderswijk van vorige week.

Het onderzoek naar het geweld is nog in volle gang. De politie verwacht nog meer mensen aan te kunnen houden.

Rutte: Athene moet niet met flutverhaal komen

De Griekse regering moet dinsdag niet met een flutverhaal naar Brussel komen, want dan is het snel voorbij met het gesprek dat de andere regeringsleiders van de eurolanden zullen hebben met de Griekse premier Alexis Tsipras. Premier Mark Rutte zei dat maandagavond in een Kamerdebat over Griekenland.

Rutte stelde dat de achttien eurolanden niet ineens bereid zijn alle afspraken overboord te gooien omdat de bevolking van Griekenland in een referendum tegen was. "Dat doen we niet. De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op. Ik zou niet weten hoe je er dan nog uit moet komen", aldus de premier. "We willen elk land erbij houden, maar dan moet het bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen."

'Gesprekken over grote Duitse mediafusie'

Het Duitse televisiebedrijf ProSiebenSat.1 is in gesprek met krantenuitgever Axel Springer over een mogelijke fusie. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

Omdat de gesprekken nog in het beginstadium verkeren, is de uitkomst nog onzeker. Zelfs als de partijen er samen uitkomen, zou een fusie nog op mededingingsbezwaren kunnen stuklopen. Door een samenvoeging zou een ook op Europese schaal groot mediaconcern ontstaan, dat kan concurreren met RTL-moederbedrijf Bertelsmann.

ProSiebenSat.1 lijkt met een marktwaarde van 9,7 miljard euro de bovenliggende partij. Axel Springer, uitgever van dagbladen als Bild en Die Welt, is op de beurs 4,7 miljard euro waard. Geen van beide ondernemingen wilde commentaar geven.

Vaker naar huisarts voor psychologische hulp

Steeds meer patiënten met lichte psychische problemen komen terecht bij een praktijkondersteuner van de huisarts in plaats van bij een duurdere specialist. Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Vorig jaar kwam ongeveer één op de zes van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezochten terecht bij een praktijkondersteuner-GGZ, vergeleken met één op de dertig in 2010.

Patiënten kunnen sinds januari vorig jaar alleen nog bij gespecialiseerde GGZ-instellingen terecht met ernstige psychische stoornissen zoals depressie of angststoornis. Met lichtere psychische problemen kunnen ze alleen naar de huisarts. De huisarts krijgt daarvoor hulp van een praktijkondersteuner GGZ.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stelde vorige maand al vast dat huisartspraktijken steeds meer patiënten met te complexe psychische problemen zelf moeten behandelen, omdat er wachtlijsten zijn voor de gespecialiseerde GGZ.

'Contactloos betalen met creditcard groeit'

Steeds meer Europeanen maken gebruik van contactloos betalen met hun creditcard. Dat meldde creditcardmaatschappij Visa maandag.

De afgelopen twaalf maanden registreerde alleen Visa al meer dan een miljard contactloze betalingen via een creditcard. In totaal waren deze betalingen goed voor 12,6 miljard euro aan uitgaven. De creditcardmaatschappij zag in maart van dit jaar een verdriedubbeling van het contactloos afgerekende bedrag, tot 1,6 miljard euro.

Engeland loopt met bijna 50 miljoen creditcards voorop als het gaat om het aantal contactloze Visa-kaarten. In Spanje zijn de meeste winkels waar de betalingsmethode mogelijk is.

Ook MasterCard ziet dat contactloos afrekenen populairder wordt. Vorig jaar zag zij een groei van 174 procent ten opzichte van 2013. In Nederland werd in 2014 8,3 miljoen keer contactloos betaald door klanten van MasterCard.

Verdachte 'coke'-dealer beschuldigd van moord

De 42-jarige man die in Amsterdam witte heroïne zou hebben verkocht als cocaïne, wordt nu ook verdacht van moord op drie Britse toeristen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten. De man staat donderdag voor het eerst voor de rechtbank tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Naast moord of doodslag op de drie Britse toeristen, houdt het OM hem ook verantwoordelijk voor poging tot moord of doodslag op twaalf anderen. Verder staat hij terecht voor handel in verdovende middelen en handel in schadelijke stoffen, zei een woordvoerder.

De straatdealer zit sinds begin mei weer vast en houdt vol dat hij dacht dat hij cocaïne verhandelde in plaats van witte heroïne.

ECB verruimt noodkrediet aan Griekse banken niet

De Europese Centrale Bank verruimt het noodkrediet voor de Griekse banken niet. Meer krediet 'kan alleen worden verleend tegen voldoende onderpand', liet de ECB weten.

Door het besluit van de ECB blijven de Griekse banken in de benarde positie waarin ze sinds het stuklopen van de onderhandelingen tussen de regering in Athene en de trojka verkeren. Ze beschikken over te weinig contanten om de pinautomaten te vullen en aan de grote vraag van de Grieken te voldoen. Veel Grieken proberen zoveel mogelijk geld op te nemen uit angst dat hun land buiten de eurozone terechtkomt en hun girale geld aan waarde verliest.

De ECB zegt de ontwikkelingen op de financiële markten op de voet te volgen en paraat staat om alle beschikbare instrumenten in te zetten om de stabiliteit van de eurozone te bewaren.

EU-parlement staat stil bij Srebrenica

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft maandag de massamoord op moslims in 1995 in Srebrenica herdacht. De afgevaardigden hielden een korte stilte voor de duizenden slachtoffers.

Zaterdag 11 juli is het twintig jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in handen viel van Bosnische Serviërs tijdens de Bosnische burgeroorlog na het uiteenvallen van Joegoslavië. Nederlandse blauwhelmen (Dutchbat) moesten de plaatselijke bevolking beschermen.

Tsarnajev wil opnieuw berecht worden

Dzjochar Tsarnajev, die ter dood is veroordeeld voor de aanslag op de marathon van Boston, wil dat zijn proces wordt overgedaan. Zijn advocaten hebben daartoe maandag een verzoek ingediend bij de rechtbank.

In het verzoekschrift legt de verdediging niet uit waarom de rechtszaak over moet. De advocaten laten het erbij dat de 'gerechtigheid dat eist'. Volgende maand willen ze een uitgebreider verzoek indienen.

De 21-jarige Tsarnajev werd afgelopen vorige maand schuldig bevonden aan de aanslag, die drie mensen het leven kostte.

Politie zoekt man die vrienden wilde aanrijden

De politie in Eindhoven is op zoek naar een man die met zijn auto een groepje vrienden doelbewust wilde aanrijden. Waarom hij dat wilde doen is niet duidelijk, maar waarschijnlijk had hij ruzie met zijn kennissen. De groep was onder invloed.

De verdachte zat met vijf vrienden in een parkje aan de Thomaslaan; ze kregen op enig moment ruzie. Hij schijnt daarop te zijn weggebeend om even later met zijn auto terug te komen en in te rijden op zijn kennissen die op een bankje zaten.

Zij konden op tijd wegkomen en raakten slechts lichtgewond, maar het 'had net zo goed heel triest kunnen aflopen', aldus de politiewoordvoerder.

Positieve reacties op pensioennotitie kabinet

Belangenorganisaties en politieke partijen zijn in hun eerste reactie positief over de Hoofdlijnennota van het kabinet over het opzetten van een nieuw pensioenstelsel. "Een stap in de goede richting", zei vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV maandag. VVD-Kamerlid Helma Lodders is 'erg blij dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aangeeft dat zij bereid is om het systeem van de 'doorsneepremie' af te schaffen'.

Ook seniorenbond ANBO, het Verbond van Verzekeraars en vakcentrale VCP kunnen zich vinden in een groot deel van de uitgangspunten die het kabinet neemt.

Er heerst wel een beeld dat er nog een lange weg te gaan is, voor er daadwerkelijk een nieuw pensioenstelsel komt. "Het huiswerk is gedaan, nu het echte werk nog", constateerde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Zaterdag lange files door Franse feestdag

De ANWB verwacht dat het komend weekeinde extra druk wordt op wegen tussen Nederland en Frankrijk. De Fransen zullen een lang weekend er tussen uitgaan vanwege Quatorze Juillet, een feestdag in Frankrijk. Dat meldde de verkeersorganisatie maandag.

De ANWB verwacht files op de A6/A7 bij Lyon en Valence en de A9 richting Spanje tussen Nimes, Montpellier en Narbonne.

Ook in Nederland zullen mensen uit regio Midden dit weekeinde vertrekken naar hun vakantiebestemming. Vrijdag is de laatste schooldag voor de kinderen in die regio. Dit kan vrijdagmiddag zorgen voor oponthoud op de A1 en A12 richting de oostgrens en op de A2, A16 en A27 naar het zuiden. De avondspits zal waarschijnlijk filevrij zijn, zegt de ANWB.

Rover positief over benoeming Van Boxtel

Reizigersorganisatie Rover is 'positief' over de benoeming van Roger van Boxtel tot tijdelijk president-directeur van de NS. "Hij heeft zowel ervaring in Den Haag als ervaring in het bedrijfsleven", aldus Rover-voorzitter Arriën Kruyt.

Hij kent de oud-minister goed want in een 'grijs verleden' hebben ze goed samengewerkt. Toen werkte Van Boxtel voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Kruyt voor een organisatie die zich bezighield met racismebestrijding.

PvdA wil Grieken in eurozone houden, VVD verwacht Grexit

De PvdA wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Dat is beter voor de Europese economie, het is sociaal ten opzichte van de Griekse bevolking en het is belangrijk voor de internationale politieke verhoudingen. De VVD verwacht dat Griekenland zelf uit de eurozone zal stappen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer betoogde dat maandag in een ingelast Kamerdebat over Griekenland. Nijboer erkende dat de Grieken het nu zwaar hebben, maar dat hun regering onverantwoord heeft gehandeld en illusies heeft verkocht rond het referendum.

Het Griekse nee is een pyrrusoverwinning waar niemand iets aan heeft. De banken blijven nog een week gesloten, de economie loopt verder vast, de werkloosheid neemt toe en de armoe is schrijnend, aldus Nijboer. "De PvdA heeft te doen met de Griekse bevolking. Ze hebben het gewoon zwaar."

Het Nederlands kabinet moet de bereidheid hebben in gesprek te gaan met Athene over serieuze voorstellen, zei hij.

Ander standpunt
De VVD neemt een ander standpunt in dan regeringspartner de PvdA. Volgens de VVD kunnen de Grieken alleen in de eurozone blijven als ze terugkeren op hun schreden en veel zwaardere hervormingen en bezuinigingen accepteren. Maar dat is 'volstrekt niet realistisch', zei VVD-Kamerlid Mark Harbers maandag in een ingelast Kamerdebat over Griekenland.

De VVD is er niet tegen dat Griekenland in de euro blijft, maar ziet het gewoon niet gebeuren. "Het is niet aan regeringen of parlementen om een Grexit te organiseren. Het kan de uitkomst zijn van een proces, als Griekenland zelf niet levert. Het lidmaatschap van de euro heeft een prijs. Als je de voorwaarden niet nakomt, is er op een gegeven moment geen plek meer in de euro."


Eenmalige uitkering voor gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren krijgen per 1 oktober 2015 een eenmalige uitkering van 0,74% van hun salaris. Dat zijn de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overeengekomen, aldus de FNV.

Dit besluit komt voort uit het pensioenakkoord uit 2014. In dit akkoord zijn de pensioenen van alle overheids- en onderwijssectoren per 1 januari 2015 versoberd. Dit leidt onder meer tot een lagere premie voor werkgevers. De VNG was sinds december 2014 in gesprek met de vakbonden over de besteding van deze zogenoemde premievrijval. De vrijval zal volledig aan loonsverhoging worden besteed.

Murray en Wawrinka naar laatste acht

Andy Murray en Stan Wawrinka hebben maandag de kwartfinales bereikt op Wimbledon. De als derde geplaatste Murray, die in 2013 de grandslamtitel van Londen veroverde tot grote vreugde van de Britse tennisliefhebbers, werd weliswaar behoorlijk op de proef gesteld door de Kroaat Ivo Karlovic maar zegevierde in vier sets: 7-6 (7) 6-4 5-7 6-4. De Schot stond ruim drie uur op de baan.

Wawrinka was bijna drie kwartier eerder klaar met de Belg David Goffin. De Zwitser, nummer vier van de plaatsingslijst, klaarde de klus in drie sets. De eerste twee besliste hij pas in de tiebreak: 7-6 (3) 7-6 (7) 6-4.

Onderzoek bevestigt schouderbreuk Dumoulin

Onderzoek in het ziekenhuis heeft maandagavond uitgewezen dat Tom Dumoulin zoals verwacht een breuk in zijn schoudergewricht heeft opgelopen. De Limburgse wielrenner kwam tijdens de derde etappe van de Tour de France, op zo'n 60 kilometer van de finish in Hoei, hard ten val. Daarbij schoot zijn linkerschouder uit de kom.

"Het medische team heeft Toms schouder direct weer op zijn plaats gezet", zei teamarts Stephan Jacolino van Giant-Alpecin. "Onderzoek in het ziekenhuis bevestigde wat we al dachten, namelijk dat Tom een breuk in zijn schoudergewricht heeft." Dumoulin keert terug naar Nederland, waar een behandelplan wordt opgesteld.

De 24-jarige renner uit Maastricht ging de etappe naar Hoei in als nummer drie van het algemeen klassement. Een valpartij zorgde echter voor een dramatisch einde van zijn Tour.

Schouderbreuk werpt Tom Dumoulin (links) uit de Tour (Pro Shots/George Deswijzen)
Schouderbreuk werpt Tom Dumoulin (links) uit de Tour (Pro Shots/George Deswijzen)

Topman bidbooks FIFA voor zeven jaar geschorst

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft topman Harold Mayne-Nicholls voor zeven jaar geschorst voor alle voetbalactiviteiten. Hij was de baas van de commissie die namens de FIFA de ingediende draaiboeken voor de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) beoordeelde. Justitie in Zwitserland en de Verenigde Staten onderzoeken beide procedures op verdenking van omkoping en corruptie, onder meer bij stemgerechtigde leden van het hoofdbestuur van de FIFA.

De FIFA maakte maandag de schorsing bekend, na een hoorzitting van de eigen ethische commissie. De wereldvoetbalbond komt met meer informatie op het moment dat de sanctie officieel is bekrachtigd.

Mayne-Nicholls is de voormalige voorzitter van de Chileense voetbalbond. Hij zou volgens de BBC onder meer voor familieleden diensten en gunsten hebben geregeld in Qatar.

Botbreuken doen Cancellara opgeven in Tour

De Tour de France is wederom een van haar smaakmakers kwijtgeraakt. Trek-renner Fabian Cancellara heeft na de derde etappe het strijdtoneel moeten verlaten met botbreuken in zijn rug, zo maakte de Zwitser via Twitter bekend.

Cancellara droeg vandaag het geel nadat hij dat gisteren op Neeltje Jans veroverd had. De Zwitser was op weg naar Hoei betrokken bij de massale valpartij op zestig kilometer van de streep. Hij klom wel weer op de fiets, maar de grimassen op zijn gezicht lieten duidelijk zien dat hij weer last van zijn rug had. Eerder dit jaar brak de Trek-coureur na een valpartij in de E3 Harelbeke ook al twee botjes in zijn rug.

Het is waarschijnlijk de laatste Tour geweest die Cancellara heeft gereden. Spartacus liet dit in aanloop naar het evenement al meermalen doorschemeren.

Fabian Cancellara na botbreuken uit de Tour (Pro Shots/George Deswijzen)
Fabian Cancellara na botbreuken uit de Tour (Pro Shots/George Deswijzen)

Vissers verliezen zaak om keien Greenpeace

De vissers die naar de rechter waren gestapt omdat Greenpeace zwerfkeien in de Noordzee had laten afzinken, hebben bot gevangen. De kottervissers van VisNed in Urk hadden een kort geding aangespannen omdat ze het een levensgevaarlijke actie vinden van de milieuorganisatie.

De rechter in Amsterdam vindt maandag dat het wel meevalt: het ging om tien keien in een gebied van 40 bij 40 meter, waarvan Greenpeace de coördinaten al meteen bekendmaakte. Bovendien gaat het om een diep stuk in de Noordzee, de Klaverbank, waar het 30 tot 50 meter diep is. De kans dat de zwerfkeien een schip zouden beschadigen, is heel klein. Ten slotte liggen op de Klaverbank meer grote stenen en is het bij vissers bekend dat ze daar moeten uitkijken.

Greenpeace gooide de stenen in mei in zee als protest tegen 'het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'.

Mansveld: sneller smogalarm

Er zal sneller worden gewaarschuwd voor smog. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze werkt aan een nieuw smogalarm.

In het nieuwe waarschuwingssysteem zal naast de concentraties stikstofdioxide en ozon ook de concentraties fijn stof worden gemeld. Dat is vooral belangrijk voor de ruim een miljoen mensen met luchtwegaandoeningen.

In ons land zal net als in België al voor smog worden gewaarschuwd als er meer dan 70 microgram fijn stof in de lucht zit. Op dit moment ligt die drempel nog op 200 microgram.

Deze zomer wordt er nog een nieuwe smogapp door het ministerie van Mansveld gelanceerd. Mensen kunnen daarmee een advies ontvangen over de luchtkwaliteit in de eigen buurt.

Wilma Mansveld (Foto: Novum)
Wilma Mansveld (Foto: Novum)

Drugsactie bij veerdienst, 40 aanhoudingen

De politie heeft afgelopen weekeinde in Holwerd bijna veertig jongeren aangehouden die met drugs op zak naar Ameland wilden gaan. Alle jongeren werden voor ze de boot op konden in de terminal van de veerdienst gecontroleerd. Daarbij werden meerdere drugshonden ingezet.

De politie wil zo voorkomen dat er op de Waddeneilanden problemen ontstaan door jeugdigen die drugs gebruiken.

In een aantal gevallen hadden de aangehouden jongeren de toegestane gebruikershoeveelheid bij zich. Maar er zaten ook enkelen bij die veel meer op zak hadden of cocaïne en speed mee hadden genomen, onder wie een minderjarige jongen uit Duitsland. Ook werden enkele messen in beslag genomen.

Alle drugs zijn in beslag genomen. De jongeren kregen een boete die ze direct moesten betalen.

Verdachten zedenzaak benauwd voor publiciteit

De 29 verdachten die zich vanaf donderdag voor de rechtbank in Maastricht moeten verantwoorden voor het hebben van seks met een zestienjarig meisje in Valkenburg, zijn benauwd voor de aandacht door de media. Volgens de raadslieden van de verdachten zitten veel van hun cliënten in spanning en vrezen ze de gevolgen van de publiciteit voor hun gezin.

Om die reden willen meerdere advocaten dat de zittingen, of althans een deel ervan, achter gesloten deuren plaatsvinden. Woensdag neemt de rechtbank daarover een beslissing tijdens een regiezitting.

"Als de zaak in de media niet zo was uitvergroot, zouden de verdachten graag hun verhaal hebben gedaan", zegt raadsman Ivo van de Bergh van meerdere verdachten. "Ze wisten niet dat het meisje pas zestien jaar was. Door de publiciteit blijven de meesten weg."

Weer winstwaarschuwing Rolls-Royce

Motorenfabrikant Rolls-Royce verwacht dit jaar en in 2016 minder winst te maken dan eerder geraamd. Dat meldde het Britse concern maandag. Rolls-Royce kampt met een lagere vraag naar vliegtuigmotoren. Daarnaast voelt het bedrijf de zwakte in de olie- en gasmarkt.

Het is niet voor het eerst dat Rolls-Royce de verwachtingen versobert. Eerder dit jaar werden de prognoses voor 2015 ook al naar beneden bijgesteld.

In mei maakte de motorenfabrikant bekend zeshonderd banen te schrappen bij zijn divisie die motoren voor schepen bouwt. Die banenreductie komt bovenop de eerder aangekondigde reorganisatie die circa 2600 werknemers hun baan kost.

VS: Griekenland moet in eurozone blijven

Griekse en Europese leiders moeten tot een compromis komen waardoor Griekenland in de eurozone blijft. Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten.

Volgens een Amerikaanse woordvoerder is het in het belang van Europa en de Verenigde Staten om een oplossing te vinden voor de Griekse schuldencrisis. Volgens sommige analisten zou die namelijk niet alleen tot een vertrek uit de eurozone, maar ook uit de EU kunnen leiden.

De Amerikanen zijn met name bezorgd over toenemende invloed van Rusland in de regio. Moskou liet maandag al weten de Grieken financieel te willen helpen. Griekenland vormt samen met Turkije de toegang naar de Zwarte Zee.

Het pokerspel dat de Griekse regering de afgelopen tijd speelde, lijkt te zijn ingegeven door besef van dit strategische en geopolitieke belang.

VS: Griekenland moet in de Eurozone blijven
VS: Griekenland moet in eurozone blijven (Foto: ANP)

PatiŽnt in Erasmus MC niet besmet met ebola

De patiënt die zaterdag in het Erasmus MC in Rotterdam was opgenomen op verdenking van een ebolabesmetting, is niet geïnfecteerd met het vaak dodelijke virus. Dat heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag laten weten.

De man was zaterdag in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal binnengekomen met verschijnselen van ebola, waarna hij naar het Erasmus MC werd vervoerd. De man is onlangs in een West-Afrikaans land geweest. Hij had na terugkeer in Nederland ziekteverschijnselen ontwikkeld waarbij volgens protocol ebola moet worden uitgesloten.

Agenten cel in voor misbruik in diensttijd

Twee politieagenten zijn voor het seksueel misbruiken van een vrouw in hun dienstwagen veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Dat bepaalde maandag de rechtbank in Zwolle. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Sander L. (41) uit Haarle en Bidjaykoemar D. (44) uit Raalte pikten in februari 2012 tijdens het carnaval een vrouw op om haar naar huis te brengen. De agenten reden vervolgens met hoge snelheid naar een afgelegen plek en pleegden seksuele handelingen met haar. Beide mannen zijn door het korps al eerder uit hun functie gezet.

Ook vindt de rechtbank bewezen dat het duo een rapport vervalste om het misbruik te verhullen.

Het verhaal van de aangeefster werd ondersteund door gegevens uit de volgapparatuur uit de dienstauto. Ook straalde haar telefoon uit naar een mast in Wijhe op het moment dat de auto volgens de apparatuur daar was. De beide agenten hebben verklaard dat ze de vrouw pas veel later oppikten. Ondersteunend bewijs was de vondst van sperma van een van de agenten in het haar van de aangeefster.

Van verkrachting was volgens de rechtbank geen sprake. De vrouw had gedronken, maar was tijdens het plegen van de seksuele handelingen niet laveloos en nog bij bewustzijn. Aan politieambtenaren wordt 'een grote mate van vertrouwen geschonken door de gemiddelde burger', staat in het vonnis. De rechters concludeerden dat L. en D. met hun handelen de politie in diskrediet gebracht hebben.

Agenten cel in voor misbruik in diensttijd (Foto: Novum)
Agenten cel in voor misbruik in diensttijd (Foto: Novum)

Geen Nederlands 'nee' tegen Griekse vakantie

De Nederlandse vakantieganger zegt geen 'nee' tegen de vakantie in Griekenland. Niemand wil de al geboekte reis naar Griekenland afzeggen of omboeken. Dat meldt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) maandag. Eerder was wel al duidelijk dat het aantal nieuwe boekingen flink terug is gelopen de laatste weken.

Wel komen er bij de reisbureaus veel telefoontjes binnen met vragen over Griekenland. "Zorg dat je voldoende contact geld bij je hebt, raden wij iedereen aan", zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. "Je kan prima op vakantie naar Griekenland, op de eilanden merk je niets van de financiële crisis."

Op de Nederlandse vliegvelden hebben vakantiegangers niet opvallend veel gepind de afgelopen dagen. Dat het iets drukker is, heeft te maken met de vakantieperiode. "Wij hebben geen signalen ontvangen van extreem hoge pinbedragen. Het pingedrag van de reiziger is zoals altijd", aldus een woordvoerder van de GWK Travelex.

Jongen verbrand dankzij badmeester

Een badmeester van zwembad Schatzenburg in Franeker heeft een nogal grove blunder begaan door een roodharige jongen Zaterdag tijdens de hittegolf te verplichten zijn t-shirt uit te trekken. De jongen raakte hierdoor zwaar verbrand.

De twaalfjarige, die volgens zijn vader niet alleen rood haar heeft, maar ook beschikt over weinig pigment, heeft nog geprobeerd zich regelmatig in te smeren met factor 50, maar dat mocht niet baten. "Hij is heel gevoelig voor zonlicht", aldus de vader.

De onvermurwbare badmeester dacht hier anders over en gebood de jongen alsnog zijn shirt uit te trekken. Volgens het ziekenhuis moet Ricardo vanwege de verbranding goed in de gaten gehouden worden. Het zwembad was niet bereikbaar voor commentaar.

Roger van Boxtel een jaar NS-topman

Roger van Boxtel is per 1 augustus de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft Van Boxtel voor één jaar benoemd tot president-directeur van de spoorwegen. Dat maakte NS maandag bekend.

Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. Tot voor kort was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Volgens NS kent Van Boxtel de situatie waarin de spoowegen zitten goed: 'een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol die tegelijk een commerciële opdracht heeft'.

 

Kabinet blijft open voor samenwerking met Griekenland

Het kabinet blijft open staan voor samenwerking met Griekenland. Maar de Griekse regering zal de verantwoordelijkheid moeten nemen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maandag aan de Tweede Kamer geschreven in de aanloop naar een debat later op de avond. Aanleiding is het 'nee' van de Griekse bevolking tegen de eisen van de internationale geldschieters. De Kamer wil weten wat de inzet van het kabinet is tijdens de vergaderingen dinsdag in Brussel van de eurolanden.

"De inzet van het kabinet is en blijft om tot een geloofwaardige oplossing te komen voor zowel Griekenland als de Eurozone als geheel. Nederland blijft derhalve open staan voor samenwerking met Griekenland, mede in het belang van de Griekse bevolking zelf."

Het enthousiasme voor een snel akkoord met Athene is wel afgenomen in EU-lidstaten na het klinkende 'nee' dat de Griekse kiezers zondag lieten horen.

Banken blijven dicht
De Griekse banken blijven ondertussen op dinsdag en woensdag dicht. Het maximum opneembare dagbedrag blijft 60 euro, laat de Griekse bankvereniging weten. Een week geleden  besloot de regering de banken te sluiten uit vrees dat al het beschikbare geld zou worden opgenomen. Toen werd aangekondigd dat de banken dinsdag 7 juli weer gewoon open zouden gaan.

Maar zonder snel nieuwe afspraken te maken over noodkrediet, dreigt het land geen enkele rekening meer te kunnen betalen en dreigt het betalingsverkeer weg te vallen. Athene heeft daarom weer bij de Europese Centrale Bank aangeklopt om de Griekse banken meer ondersteuning te geven. Het ECB-bestuur zou daar volgens Franse media maandagavond over vergaderen. Griekenland moet trouwens 20 juli 3,5 miljard euro terug betalen aan de ECB.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt maandagavond de Franse president François Hollande over de kwestie. Dinsdag is er in Brussel crisisoverleg van de eurolanden.

Griekenland trad in 1981 toe tot de Europese Unie toe en in 2001 werd het land de twaalfde lidstaat met de euro als munteenheid. Over de blijkbaar onjuiste gronden waarop die beslissing destijds werd gebaseerd is de laatste jaren veel te doen geweest. Nu lijkt de unie echter voor het voldongen feit te staan dat de ontstane eurocrisis links- of rechtsom zal moeten worden opgelost.

Griekse banken dicht op dinsdag en woensdag
Kabinet blijft open voor samenwerking met Griekenland (Foto: ANP)

Ten Dam ging bijna 'van zijn stokkie'

De organisatie van de Tour de France ging er al vanuit: Laurens ten Dam was na de zware valpartij van vandaag afgestapt en reed niet meer mee. Niet veel later kwam echter het bericht dat onze landgenoot toch weer op zijn fiets was gekropen.

Aanvankelijk had Ten Dam last van een schouder, die uit de kom was. Deze werd echter snel weer goed gezet, waarna de renner van Team LottoNL-Jumbo weer op de fiets stapte. Uiteindelijk kwam hij als 192e over de finish en zijn gezicht sprak boekdelen; veel pijn.

"Toen ik daar lag, ging ik bijna van mijn stokkie", blikte Ten Dam tegenover de NOS terug op de valpartij, waarbij onder meer witte trui-drager Tom Dumoulin wel moest afstappen. "Mijn schouder was heel lang uit de kom. Ik had al een ander hesje aan en ze hadden me al bijna de ambulance ingedragen. Maar ik zei: 'Ik ga die ambulance niet in.' Gelukkig haalde ik de finish nog, met één hand. Nu gaat het wel weer."

Ten Dam denkt dan ook geen enkel moment aan opgeven. "Laat me nu maar een week met rust. Als ik dinsdag aan de finish sta, heb ik nog vier dagen. De etappes in de Alpen zijn pas over twee weken en ik bijt voorlopig wel door."

Kim Kardashian is boos over 'naaktfoto'

Kim Kardashian denkt eraan om naar de rechter te stappen vanwege een foto die onlangs van haar is gemaakt terwijl ze in haar tuin lag te zonnen. Marty Singer, de advocaat van Kim, heeft contact opgenomen met de website X17 die de foto's zou hebben genomen.

Singer claimt dat de fotograaf de wet heeft overtreden. De plaatjes zouden namelijk met een telelens vanuit een helikopter zijn genomen. De advocaat zou de website hebben gezegd dat Kardashian stappen zal ondernemen als de website de foto's zal proberen verder te verkopen. Volgens TMZ heeft het telefoontje van Singer indruk gemaakt bij X17, de foto's staan namelijk niet meer online.

Kardashian zou overigens niet alleen boos zijn dat haar privacy is geschonden. Volgens haar liegt de fotograaf ook nog eens. De website stelde namelijk dat Kim naakt lag te zonnen, maar daar zou niks van waar zijn. De realityster zegt dat ze een bikini droeg, maar toen ze de helikopter hoorde, legde ze snel een handdoek over haar lichaam.

Politie verijdelt (sc)haarincident 7-jarige

Een zevenjarig jongetje uit Duitsland had er absoluut geen zin in dat zijn moeder zijn haren ging knippen. Hij schreeuwde en jammerde zo hard, dat een vrouw buiten op straat bezorgd de politie belde. Agenten snelden naar het huis. Daar ontdekten ze wat er aan de hand was. Geen afrekening, geen marteling, maar een knipbeurt.

"De jongen wilde de schaar niet in de buurt van zijn haar hebben", zei een politiewoordvoerster maandag. De moeder gaf zich uiteindelijk gewonnen. De jongen moet nu met een half verknipt kapsel over straat.


Dit is een ánder kind

Groep jongens handelt in vals geld

Negen jongens uit Hoevelaken, Nijkerkerveen en Amersfoort zijn opgepakt voor handelen in en uitgeven van vals geld. De jongens in de leeftijd van 15 tot 21 jaar kregen de valse biljetten van 20 en 50 euro van iemand anders, maar ze waren ook bijna klaar om zelf vals geld te gaan drukken, aldus een woordvoerder van de politie maandag.

De zaak kwam aan het rollen toen een vereniging in Hoevelaken in april ontdekte dat er vals geld in de kas zat. Korte tijd later doken op de kermis in Hoevelaken en enkele andere adressen ook nepbiljetten op. De laatste weken kreeg de politie meldingen van vals geld uit Nijmegen en Genemuiden.

Wie valse eurobiljetten van de groep heeft gekocht en die nog in bezit heeft, kan die de komende twee weken straffeloos inleveren bij de politie. Het is volgens de zegsman van de politie belangrijk dat al het nagemaakte geld uit de omloop wordt gehaald.

Drukke tropische week voor Reddingsbrigade

Door het tropische weer van afgelopen week heeft de Reddingsbrigade een drukke start van het zomerseizoen beleefd. De hulpverleners van Reddingsbrigade Nederland moesten bijna 2200 keer in actie komen, waarvan 46 keer in levensbedreigende situaties. Ondanks de waakzaamheid van de Reddingsbrigade vielen er vier dodelijke slachtoffers in het water te betreuren.

In de meeste gevallen (meer dan 1900) ging het om het verlenen van eerste hulp. Bijna 120 kinderen werden herenigd met hun ouders of begeleiders. Bijna vijftig keer moesten zwemmers in de problemen worden geholpen. Meer dan dertig keer schoot de Reddingsbrigade opvarenden te hulp.

De oostenwind zorgde voor veel kwallen langs de kust, waardoor opvallend veel badgasten zich met een kwallenbeet meldden bij de hulpverleners van de Reddingsbrigade. Er waren ook veel meldingen van mensen die onwel waren geworden door de warmte.

Drukke tropische week voor reddingsbrigade (Foto: Novum)
Drukke tropische week voor reddingsbrigade (Foto: Novum)

IS-terroristen heroveren Syrische stad

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de noordelijke Syrische stad Ein Issa heroverd op Koerdische strijders die de stad twee weken geleden in handen kregen. Dat hebben activisten gemeld. Via sociale media meldde IS ook dat de stad is ingenomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wist IS de stad en omliggende gebieden maandag in handen te krijgen. De val van Ein Issa volgt op de verovering van de grensstad Tal Abyad door de belangrijkste Koerdische militie, de Volksbeschermingseenheden (YPG). Die stad is belangrijk voor de handel van IS en het binnensmokkelen van buitenlandse strijders.

Vorige maand viel IS ook de noordelijke stad Kobani aan. Daarbij kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven. De overwegend Koerdische stad was een symbool van het Koerdische verzet tegen extremisten. Er werd dagenlang gevochten, maar uiteindelijk werd de aanval afgeslagen.

IMF zegt bereid te zijn Grieken te helpen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid Griekenland te helpen als het daar om vraagt. Dat liet directeur Christine Lagarde maandag in een summiere verklaring weten.

Volgens Lagarde heeft het IMF kennisgenomen van het referendum, waarin de Grieken in meerderheid stemden tegen hervormingen in ruil voor meer financiële hulp. Het fonds houdt de situatie nauwlettend in de gaten, voegde zij eraan toe.

IMF zegt bereid te zijn Grieken te helpen
IMF zegt bereid te zijn Grieken te helpen (Foto: ANP)

ANWB: Wegenwacht extra druk door hitte

De Wegenwacht heeft het dezer dagen extra druk door de hitte. Zo waren er afgelopen zaterdag 3600 pechgevallen, terwijl dat er op een 'normale' zaterdag 2800 tot 2900 zijn, aldus de ANWB.

Bij hitte kunnen er makkelijker problemen ontstaan met de koeling van de motor. Door de warmte loopt de druk in het systeem op, en 'er zit altijd ergens een zwak plekje', aldus een woordvoerder van de toeristenbond. Banden zijn kwetsbaarder omdat bij hitte rubber zachter wordt. En accu's kunnen niet alleen slecht tegen vrieskou, maar ook slecht tegen tropische hitte.

Actrice Bea Meulman (66) overleden

Actrice Bea Meulman (66) is overleden. Dat vertelde haar goede vriendin Marjolein Keuning maandag in RTL Boulevard. Meulman is bekend van onder meer de tv-series Vrouwenvleugel, Ha die pa!, Medisch Centrum West en Suite 215. Ze had kanker.

Haar zoenscène als Teun Metz in Vrouwenvleugel met Leontine Borsato in de rol van Anna was in die tijd spraakmakend. In de comedy SamSam speelde ze de rol van onderbuurvrouw Rietje Brouwer.

Meulman speelde in 2003 in de Nederlandse jeugdfilm Sinterklaas en het geheim van de robijn en mevrouw Pardoes in de jeugdserie Otje, naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Verder speelde ze in de musicals Anatevka en Cabaret.

Actrice Bea Meulman is overleden
Actrice Bea Meulman is overleden (Foto: ANP)

Niets 'picobello' aan kant-en-klaarpizza's

Kant-en-klare pizza's uit de supermarkt zijn vaak te zout en te vet. Ook de lasagnes bevatten te veel ongezond verzadigd vet. Dat concludeert de Consumentenbond maandag op basis van eigen onderzoek.

De consumentenorganisatie nam tien pizza's salami en hetzelfde aantal bakken lasagne bolognese onder de loep. Niet één scoorde een voldoende. De pizza van Dr Oetker komt met een 3,6 als ongezondst uit de bus. Ook de salamipizza's van Marqt (3,7), Jumbo (3,9), Aldi (4,6), Lidl (4,8) en Albert Heijn (5,0) zijn niet best voor de gezondheid. De pizza van Plus 'trattoria salami' scoort met een 5,8 het hoogst.

"De zoutste pizza's bevatten maar liefst zeven gram zout, terwijl de aanbeveling is om op een hele dag hooguit zes gram zout te eten. Behalve veel zout en veel ongezond vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's", stelt de consumentenbond.

Pizza (Foto: Novum)
Pizza (Foto: Novum)

Gebroken sleutelbeen zet Impey uit Tour

Voor de Zuid-Afrikaanse wielrenner Daryl Impey zit de Tour de France er ook op. De 30-jarige coureur van Orica-GreenEdge blijkt maandag in de derde etappe naar de Muur van Hoei zijn rechtersleutelbeen te hebben gebroken. Impey reed de rit desondanks wel uit en kwam als 183e boven in Hoei, op ruim elf minuten van winnaar Joaquim Rodriguez.

Pas bij medisch onderzoek aan de finish bleek dat de Zuid-Afrikaan zijn sleutelbeen had overgehouden aan de massale valpartij in het peloton, op zo'n 60 kilometer van de finish. Vier renners stapten daarna niet meer op de fiets, met Tom Dumoulin als meest prominente slachtoffer. De Limburger stond derde in het algemeen klassement, maar kon William Bonnet niet ontwijken toen de Fransman tegen het asfalt kwakte.

Naast Dumoulin en Bonnet, die hoofdletsel opliep, moesten ook Simon Gerrans en Dmitry Kozonchuk de strijd staken. Gerrans, ploeggenoot van Impey, heeft waarschijnlijk een pols gebroken.

Bakkali krijgt tweede kans bij Valencia

Zakaria Bakkali en PSV zijn ein-de-lijk van elkaar verlost. Afgelopen week liep het contract van de 19-jarige aanvaller af, waarna hij vandaag een overeenkomst met Valencia tekende. Als alles goed gaat, gaan beide partijen de komende vijf jaar met elkaar in zee.

"Ik wist al enige tijd dat ik mijn loopbaan buiten Eindhoven zou voortzetten", liet Bakkali op de website van zijn nieuwe werkgever weten. "Voor mij is Valencia een droom die uitkomt. Ik ben nog jong en de overgang naar een topclub als Valencia is een grote stap. Maar ik ga nu op een hoog niveau spelen in een attractieve competitie."

Ook de voorzitter van Valencia, Lay Hoon Chan, is blij met de komst van Bakkali. "Wij zijn erin geslaagd een groot talent vast te leggen, het is niet eenvoudig om een speler met die potentie te strikken."

Bakkali kende een stormachtige start van zijn carrière. Na een aantal uitstekende wedstrijden werd de destijds 17-jarige speler opgeroepen voor de Belgische nationale ploeg. Na deze puike start ging het al snel bergafwaarts en manifesteerde Bakkali zich vooral als probleemkind van de club. Zo kwam er onder meer geen akkoord over een contractverlenging en schoof de speler een besluit telkens voor zich uit.

Dit lijkt nu dus allemaal achter de rug te zijn. Saillant detail; PSV oefent op 25 juli tegen Valencia, waardoor Bakkali tegen zijn oude broodheer in actie kan komen.

Veroordeeld raadslid blijft aan in Echt

De 26-jarige Julien Penders blijft gewoon raadslid in Echt-Susteren, ook al heeft het gerechtshof in Den Bosch hem maandag veroordeeld voor mishandeling. Het CDA in het Limburgse dorp ziet de mishandeling louter als een incident, liet voorzitter Marc Rooijen van het CDA Echt-Susteren maandag weten.

Het hof legde de man maandag een voorwaardelijke celstraf op van drie maanden en een taakstraf van 180 uur voor het mishandelen van een cafébezoeker in Maastricht. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 3200 euro betalen. Penders sloeg zijn slachtoffer op kerstavond 2011 tijdens een ruzie in een café in Maastricht een gebroken schedel. Dat Penders dit ontkent, vindt het hof ongeloofwaardig.

Volgens Rooijen is het besluit om Penders desondanks als raadslid te handhaven besproken met zowel het provinciale als het landelijke CDA.

"Het hoger beroep liep al tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, en toen kreeg Penders zelfs honderd stemmen extra", zegt Rooijen. "Dat betekent dat de kiezers vertrouwen in hem blijven stellen."

Bioscoopfilm Minions op nummer 1 in Nederland

Ondanks de hitte brengen veel Nederlanders een bezoekje aan de bioscoop voor de film Minions. Het weekend op de Nederlandse box-office zag er als volgt uit: 

1. Minions
2. Jurassic World
3. Magic Mike

Bovendien wist Minions de beste opening van de filmstudio Illumination Entertainment in Nederland ooit te behalen; 35% hoger dan Despicable Me 2 en 173% hoger dan de eerste Despicable Me-film. Minions scoorde de afgelopen week zelfs beter dan voorgaande donderdag-bioscoopreleases: The Smurfs 2 (79.000 euro), 22 Jump Street (96.000 euro), King Kong (88.000 euro) en Madagascar 1 en 2 (88.000 euro en 57.000 euro).

Sinds de voorpremières zijn er al 250.000 bezoekers naar Minions geweest en toen werd er al een Nederlandse box office van 1,2 miljoen euro behaald. Inmiddels is dit opgelopen naar meer dan 2 miljoen euro.

Luchtmacht Irak bombardeert per ongeluk Bagdad

Een straaljager van de Iraakse luchtmacht heeft maandag per ongeluk een wijk van de hoofdstad Bagdad gebombardeerd. Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen, meerdere huizen zijn verwoest. 25 personen raakten gewond.

Volgens de Iraakse televisie had het vliegtuig meegedaan aan een luchtaanval op stellingen van Islamitische Staat. Een van de bommen kwam toen niet los. Op weg terug naar de basis gebeurde dat alsnog.

Onder de slachtoffers waren drie kinderen en twee vrouwen.

Nasleep rellen Schilderswijk: inzamelingsactie voor getroffen theater

Theater De Vaillant is een van de grootste slachtoffers geworden van de ramadanrellen, vorige week in de Haagse schilderswijk. Reden genoeg voor Mohammed van Dijk om eens met de pet rond te gaan in de wijk. Tot nu toe helaas met een zeer matig resultaat.

Stenen werden uit de straat gehaald om ruiten in te gooien bij het theater, de peperdure piano werd omgekieperd en uit het raam gesmeten, deuren werden gemold en een groot deel van inboedel lag op straat. De directeur van het theater is enorm geschrokken van de moeite die de slopende antisemieten genomen hebben om zijn theater om te toveren tot een stukje werelderfgoed waar net de IS op visite is geweest.

Mohammed van Dijk kan dit niet aanzien en is namens 'zijn gemeenschap' een geldinzamelingsactie begonnen. “De relschoppers hadden broertjes van me kunnen zijn”, vertelt van Dijk. “Het zou een mooi gebaar zijn als de islamitische gemeenschap zegt: wij draaien op voor de schade.” Niet-mohammedanen mogen uiteraard ook meedoen, maar in de ogen van Mo zou het mooi zijn wanneer de islamitische gemeenschap zich van zijn beste kant zou laten zien.

Jammer genoeg lijkt het erop dat de cultuurverrijkers weinig op hebben met cultuur. Tot nu toe haalde Mohammed slechts een schamele 119 euro op. Zelf had hij ingezet op 25.000 euro, dus dit valt een beetje tegen.

“Ik heb mijn doelen bijgesteld. Van een heel nieuw interieur naar een piano. En nu wordt het misschien zelfs maar alleen een pianokrukje”, grapt van Dijk een tikkeltje cynisch. Toch houdt hij de moed erin, de actie loopt immers nog drie werken.

Geen demonstraties meer in Schilderswijk (Foto: ANP)
'Het was ook wel erg warm van de week,'

Tour 1980: Pevenage wint rit over 276 km

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Met Gerrie Knetemann in de gele trui vertrok de Tour in de tweede etappe richting Frankrijk. Op het programma stond een etappe van Frankfurt naar Metz over maar liefst 276 kilometer. De Raleigh-ploeg had drie truien te verdedigen, maar mede door door het verschrikkelijke weer hadden ze daar niet veel zin. In de stromende regen namen vier renners een grote voorsprong: Yvon Bertin, Rudy Pevenage, Pierre Bazzo en Jacques Bossis.

Op een gegeven moment was de voorsprong zelfs meer dan twintig minuten, wat zelfs Bernard Hinault te veel vond. Terwijl in de kopgroep Bossis zijn medevluchters moest laten gaan leidde de winnaar van de laatste twee jaar persoonlijk de tegenaanval, ondanks de aanwezigheid van ploeggenoot Bertin in de kopgroep. De voorsprong liep terug tot ongeveer tien minuten, maar bijgehaald werden de drie niet meer. Pevenage won de sprint en pakte zo de etappezege, het geel was voor Bertin.

Uitslag tweede etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 7:36'18"
2. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 00'00"
3. Yvon Bertin (Fra) Renault + 00'00"
4. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 09'53"
5. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 09'53"
6. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 09'53"
7. Benny Vermeulen (Bel) Boston - Ifi + 09'53"
8. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 09'53"
9. Jacques Osmont (Fra) Boston - Ifi + 09'53"
10. Dirk Heirweg (Bel) DAF Trucks + 09'53"

Klassement na de tweede etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Yvon Bertin (Fra) Renault 11u03'05"
2 Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 01'14"
3 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 01'32"
4 Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 09'48"
5 Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 10'08"
6 Bernard Hinault (Fra) Renault + 10'08"
7 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 10'10"
8 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 10'16"
9 Cees Priem (Ned) Ti - Raleigh + 10'25"
10 Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 10'32"

Russische bommenwerper neergestort in Verre Oosten

Een Russisch gevechtsvliegtuig is maandag tijdens een trainingsvlucht neergestort. Geen van beide piloten overleefde de crash.

De bommenwerper van het type Su-24 stortte onmiddellijk na opstijgen van een vliegveld in de regio Chabarovsk, in het verre oosten van Rusland, neer. Naar de oorzaak van de crash is het nog gissen.

De crash is al de vijfde van een Russisch gevechtsvliegtuig binnen een maand. De vier vorige liepen echter niet fataal af.

Kou gunstig voor mensen met diabetes type 2

De spieren van mensen met diabetes type 2 blijken hevig te reageren op kou en wel op een positieve manier. Onderzoekers van Universiteit Maastricht zijn erachter gekomen dat de spieren van diabetespatiënten gemiddeld 43 procent meer suiker uit het bloed opnemen als de patiënt het koud heeft. De onderzoekers willen naar aanleiding van de proef onder acht suikerpatiënten meer onderzoek gaan doen.

Bij deze vorm van suikerziekte reageren spieren niet goed op het hormoon insuline, waardoor ze te weinig suiker uit het bloed halen. Een te hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor de gezondheid. De wetenschappers waren eigenlijk op zoek naar iets anders, maar stuitten op de goede reactie van de spieren op de kou. Ze noemen het 'een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat'.

'Rotterdammer' Griekse minister van FinanciŽn

Griekenland heeft een nieuwe minister van Financiën: Euclid Tsakalotos. Hij volgt Yanis Varoufakis op, die eerder maandag opstapte. Dat heeft de Griekse president maandag bevestigd. De nieuwe minister wordt vanavond nog beëdigd.

De naam van Tsakalotos zong al rond. Hij is zeer goed ingevoerd in de Griekse schuldencrisis. Hij was onderhandelaar in de besprekingen met de internationale geldschieters, toen die niet verder wilden praten met Varoufakis. De 55-jarige Tsakalotos was onderminister van Internationale Betrekkingen.

Tsakalotos werd in 1960 geboren in Rotterdam, schrijft de NOS. Na vijf jaar verhuisde hij met zijn ouders naar Engeland. Daar volgde Tsakalotos aan de universiteit van Oxford de studie PPE: een gecombineerde studie politieke wetenschappen, filosofie en economie. In 1993 vestigde hij zich in Griekenland. In 2010 werd Tsakalotos hoogleraar in Athene. Begin dit jaar nam Alexis Tsipras hem op in zijn kabinet.

Over de opvolging van de vanochtend afgetreden Yanis Varoufakis is vandaag urenlang gesproken in het presidentieel paleis in Athene. Op Gouden Dageraad na waren alle partijen bij het overleg betrokken. Varoufakis stapte op omdat er signalen waren dat Europese ministers van Fnanciën niet meer met hem om tafel wilden.

Tsakalotos bevestigd als opvolger Varoufakis
Tsakalotos bevestigd als opvolger Varoufakis (Foto: ANP)

RodrŪquez wint op Muur van Hoei, geel Froome

Joaqim Rodríguez heeft de derde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spaanse kopman van de Katusha-formatie was op de Muur van Hoei de sterkste in de klim. Chris Froome werd tweede en pakte zo de gele trui over van Fabian Cancellara die betrokken was bij een massale valpartij waarbij ook Tom Dumoulin en Laurens ten Dam lagen.

De etappe begon in Antwerpen waar na de start Serge Pauwels, Martin Elmiger, Bryan Nauleau en Jan Bárta er meteen vandoor gingen. Het viertal kreeg ruim drie minuten, maar verder liet het peloton het niet komen. De koers zat lang op slot, waarbij de kopgroep op zestig kilometer van de streep opgeraapt werd.

Op dat moment vond net een grote valpartij in het peloton plaats. William Bonnet van FdJ ging als eerste tegen de vlakte, waarna vele renners over hem heen tuimelden. Onder de ongelukkigen was Dumoulin die zijn schouder uit de kom had en last van zijn pols had. De best geklasseerde Nederlander moest opgeven. Ook Ten Dam en Wilco Kelderman lagen erbij, maar zij konden gehavend en wel doorfietsen. Dat gold ook voor geletruidrager Cancellara.

Een deel van het peloton wilde doorfietsen, maar de Tourdirectie legde de koers tijdelijk stil. Na een kwartier pauze mochten de renners doorrijden en het duurde tot op vijftien kilometer van de streep voordat de grote ploegen gas gaven. Cancellara moest op dat moment lossen, net als de sprinters.

Onder meer Froome had plannen voor het klassement en toonde dit ook op de slotklim, de Muur van Hoei. De Brit kon echter niet op tegen Rodríguez die de klim uit de Waalse Pijl goed kent en de dagzege voor zich opeiste. Ook Alexis Vuillermoz en Daniel Martin deden het zeer goed. Van de klassementrenners kwam Van Garderen op elf seconden in een groepje met Nibali, Quintana en Mollema boven. Hier vlak achter zat Gesink.

Door de valpartij en de slotklim staat het klassement volledig op zijn kop. Dankzij de bonificatieseconden is Froome de nieuwe geletruidrager, voor Tony Martin die één seconde toe moet geven op de Brit. Van Garderen staat op dertien seconden derde. Beste Nederlander is Mollema op plek twaalf.

Tweede nederlaag waterpoloŽrs

De Nederlandse waterpoloërs hebben op de Universiade in Zuid-Korea de tweede nederlaag geleden. Oranje moest maandag zijn meerdere erkennen in Hongarije. Evenals tegen Frankrijk in het openingsduel was het verschil een doelpunt: 8-9.

Al aan het begin van de wedstrijd was duidelijk dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden, toch wist Oranje na de eerste twee periodes op een 3-1 voorsprong te komen. Na de rust kwamen de Hongaren sterk terug en wisten de derde periode met een gelijkspel af te sluiten. In de laatste periode begonnen beide kanten fouten te maken maar uiteindelijk waren het de Hongaren die met nog een minuut te gaan op voorsprong kwamen en dit niet meer weggaven.

De periodestanden waren 2-1, 1-0, 2-4 en 3-4. Robin Lindhout scoorde driemaal. Jorn Winkelhorst had tweemaal succes in de laatste periode. De andere doelpunten waren van Thomas Lucas, Lars Gottemaker en Luuk Gielen. De selectie van bondscoach Robin van Galen wist eerder wel van Brazilië en Australië te winnen.

De andere twee westrijden zijn gewonnen door Australië, met 14-9 tegen Frankrijk, en Italië, met 16-7 tegen Brazilië. Nederland daalt door deze nederlaag van de tweede naar de vijfde plaats in de poule, met zes punten. Voor Nederland staan Italië (6 punten), Hongarije (7 punten), Australië (7 punten) en Frankrijk (9 punten).

Nederland speelt woensdag tegen Zuid-Korea, dat tot dusver nog geen westrijd gewonnen heeft. Vrijdag speelt Oranje de laatste wedstrijd in de poule tegen Italië. Om nog kans te maken op medailles moet Nederland minstens vierde worden.

Programma poule A

Datum Wit Blauw
7 juli
15:30 
Australië  Italië 
7 juli
17:00 
Frankrijk  Hongarije 
7 juli
18:30
Brazilië  Zuid-Korea 
8 juli
17:00 
Hongarije Brazilië 
8 juli
18:30 
Italië  Frankrijk 
8 juli
20:00 
Zuid-Korea  Nederland 
10 juli
17:00 
Italië  Nederland 
10 juli
18:30 
Australië  Brazilië 
10 juli
20:00 
Zuid-Korea  Hongarije 

Renovatie Binnenhof kost zeker half miljard

De totale renovatie van het Binnenhof kost naar schatting tussen 500 en 600 miljoen euro. Dat staat in een advies dat oud-minister Liesbeth Spies maandag heeft aangeboden aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. De renovatie kan volgens haar uiterlijk in 2020 beginnen.

Volgens het advies is het het beste optie om het historische complex in Den Haag in 5,5 jaar op te knappen. Dat is 'technisch en financieel gezien de beste optie', aldus Spies. De Eerste en Tweede Kamer zouden dan voor die periode moeten verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken dat volgend jaar vrijkomt.

Een tweede variant is een combinatie van renoveren en zoveel mogelijk op het Binnenhof blijven. Maar dan zal de opknapbeurt dertien jaar duren. Deze optie is duurder en levert volgens Spies meer overlast op.

De renovatie is dringend noodzakelijk. Het Binnenhof heeft onder meer lekkende daken en de leidingen en elektriciteit zijn sterk verouderd.

Dakloze man speelt een mooi stukkie piano

De meeste mensen lopen met een grote boog om daklozen heen. Maken ze belachelijk of durven ze niet eens aan te kijken.

Toch heeft elke dakloze zo zijn eigen verhaal. Deze man gaat aan een piano zitten en speelt een prachtig deuntje, en dan vraag je je toch af hoe het zo ver heeft kunnen komen met iemand die wel zeker over talent beschikt.

Inmiddels is er een gofundmepagina voor de man, zodat hij van de straat kan worden gehaald.

Serena Williams ten koste van zus Venus door

Serena Williams heeft maandag ten koste van haar oudere zus Venus de kwartfinales van Wimbledon bereikt. De 33-jarige Amerikaanse tennisster, in Londen op jacht naar haar zesde titel, won de 26e aflevering van de 'Sister Act' in twee sets: 6-4 en 6-3. De partij duurde ruim een uur.

De nummer één van de wereldranglijst, vroeger dan ooit al zeker van een plek in de WTA Finals in Singapore, begon overdonderend aan de 'familievete' op het centercourt. Venus, die een paar weken geleden haar 35e verjaardag vierde, maakte haar eerste punt pas in de derde game. De eerste twee verloor ze op love. Beide speelsters, die niet graag tegenover elkaar staan, leken ervan te schrikken.

Serena werd wat minder dominant, Venus herstelde zich met haar forehand als belangrijkste wapen. Ze kwam op 2-2 om meteen daarna haar service opnieuw te verliezen. Dat bleef het beeld van de wedstrijd. De favoriete Williams behield de controle; de outsider-Williams, die het Engelse grandslamtoernooi ook al vijfmaal op haar naam schreef, mocht meedoen zonder dat het gênant werd.

"Het blijft moeilijk te spelen tegen iemand om wie je geeft, die je liefhebt", zei de winnares na afloop. "Ik ben 33, zij is net 35 geworden. Geen idee hoe vaak we deze momenten nog zullen meemaken. Ik herinner me dat we hiervan droomden, ik was toen acht."

In de kwartfinale krijgt Serena, die achtereenvolgens het US Open, Australian Open en Roland Garros al won, te maken met Victoria Azarenka uit Wit-Rusland of het Zwitserse talent Belinda Bencic.

Coco Vandeweghe heeft maandag op Wimbledon de kwartfinales bereikt. De Amerikaanse tennisster schakelde de Tsjechische Lucie Safarova, de nummer zes van de plaatsingslijst, in twee sets uit. Die besliste ze beide in de tiebreak: 7-6 (1) en 7-6 (4). Safarova was eerder dit jaar op Roland Garros de verliezend finaliste.

Maria Sharapova heeft zich maandag op Wimbledon bij de laatste acht geschaard. De Russische tennisster, als vierde geplaatst in Londen, versloeg haar Kazachse opponente Zarina Diyas maandag in twee sets: 6-4 en 6-4. Dat vergde ruim anderhalf uur.

Dumoulin na massale valpartij uit Tour de France

Tom Dumoulin heeft de Tour de France noodgedwongen verlaten na een massale valpartij in de derde etappe, van Antwerpen naar de Muur van Hoei. Tientallen renners gingen onderuit nadat William Bonnet van FdJ hard tegen het asfalt knalde. Ook Laurens ten Dam van LottoNL-Jumbo was bij de valpartij vertrokken en ook hij moest opgeven.

Onder meer geletruidrager Fabian Cancellara kwam ten val, maar dus ook de Nederlander Dumoulin. Van de renner van Giant-Alpecin werd verwacht dat hij op de Muur van Hoei een van de grote favorieten was om de gele trui te pakken. Onder meer Simon Gerrans en Bonnet zelf liggen ook uit de Tour. Of Cancellara doorgaat is nog niet zeker.

De etappe werd geneutraliseerd door tourdirecteur Christian Prudhomme. Al snel was de koers weer open, waarna Team Sky volle bak op kop ging rijden, met als gevolg dat Preudhomme toch weer besloot te neutraliseren.

De valpartij, hoewel het niks met een helikopter te maken lijkt te hebben (Bron: YouTube)

MPCC schorst Astana voor opstellen Boom

Astana maakt voorlopig geen deel meer uit van de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. Het bestuur van de MPCC heeft de wielerploeg uit Kazachstan maandag tot nader order geschorst, omdat Astana afgelopen zaterdag Lars Boom liet starten in de Tour. Bij de Brabantse wielrenner was kort voor de start van de Franse wielerronde een verlaagd cortisolgehalte aangetroffen.

De regels van de MPCC schrijven voor dat renners in dat geval vanwege gezondheidsredenen minimaal acht dagen aan de kant moeten blijven. Astana, dat onderdeel is van de wielerbeweging, besloot dat voorschrift echter te negeren en Boom 'gewoon' te laten meedoen aan de Tour. Ploegleider Aleksandre Vinokourov probeerde weliswaar eerst nog Boom te vervangen door Alessandro Vanotti, maar de internationale wielrenunie UCI gaf daar geen toestemming voor. Vinokourov schoof vervolgens zaterdagochtend, enkele uren voor de start van de proloog in Utrecht, de MPCC-regels resoluut aan de kant.

Het bestuur van de beweging buigt zich tijdens de komende vergadering over de affaire. De renners van Astana zullen tot dat moment niet meer worden gecontroleerd op hun cortisolwaarden. De MPCC heeft naar eigen zeggen sinds 2009 meer dan 1400 controles uitgevoerd onder de renners van de aangesloten ploegen, waarvan slechts acht keer een "abnormaal laag" gehalte werd aangetroffen. Boom was daarvan de laatste.

Een laag cortisolgehalte kan duiden op gezondheidsproblemen. Volgens Boom komt het echt door een puffer met cortisonen die hij al jarenlang gebruikt tegen astma.

Bakker Schilderswijk doet aangifte geweld ME

De eigenaar van een bakkerszaak in de Haagse Schilderswijk heeft aangifte gedaan tegen de politie omdat hij in zijn zaak zonder aanleiding door ME'ers is geslagen. Hij en zijn jongere broer Yusuf stonden in de relnacht van woensdag op donderdag achter de toonbank toen ze er met de wapenstok van langs kregen.

De broers hebben er onder meer gekneusde ribben aan overgehouden. Yunus werd hard aangepakt toen hij als eigenaar de zaak niet meteen wilde verlaten omdat hij nog brood moest bakken.

Yusuf kreeg klappen toen hij de ME'er die zijn broer sloeg, wilde tegenhouden. Ze dienen ook een klacht in bij de korpschef en bij burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. De rellen in de Schilderswijk ontstonden vorige week na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die hoogstwaarschijnlijk is gestikt door toedoen van agenten die hem arresteerden.

Red Bull wil contract met Renault uitdienen

Het Formule 1-team Red Bull Racing wil het contract met motorenleverancier Renault gewoon uit gaan dienen, zo heeft teambaas Christian Horner laten weten. De Oostenrijkse renstal werd dit weekend via Aston Martin aan een deal met Mercedes gelinkt, maar de eind volgend jaar aflopende contracten met Infiniti en Renault zullen worden gerespecteerd.

Horner: "Wij hebben nog een contract met Infiniti en nog een contract met Renault tot eind 2016. Alles wat over na die tijd gaat is pure speculatie. Vorige week werden wij gelinkt aan Ferrari, deze week aan Aston Martin. Volgende week zal het wel Honda of Lamborghini zijn. Wij hebben een contract en een goede relatie met Infiniti en alles na 2016 is pure speculatie."

Het is goed mogelijk dat Red Bull via de link met Aston Martin hoopt op Mercedes-motoren, maar de Duitsers lijken vooralsnog de boot af te houden. De reden hiervoor is dat de voortdurende kritiek van Red Bull op de Renault-motoren in Stuttgart niet goed gevallen is. Bovendien zouden de Mercedes-bazen geen goede relatie hebben met Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz. Alleen als die plooien gladgestreken worden zou Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff de deur op een kier willen zetten voor de Oostenrijkers.

OM zoekt uit of 'seksrabbijn' is verdwenen

De zogenoemde 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) die Nederland mag uitleveren aan Israël, lijkt verdwenen. Volgens het Openbaar Ministerie is nu onduidelijk waar hij is. "Er is momenteel geen contact met hem mogelijk en we kijken of hij zoek is", zegt een woordvoerster van het OM maandag in reactie op een bericht op de site van de Volkskrant.

Het OM laat weten dat het via Interpol in Israël op de hoogte is gebracht van de geruchten dat Berland uit Nederland zou zijn vertrokken. De rabbijn moet zich dinsdagmiddag weer melden bij de politie. "Dan weten we zeker of hij zoek is", zegt de woordvoerster.

Israël had om de uitlevering van Berland gevraagd voor vier beschuldigingen van aanrandingen en van het uitlokken van mishandeling. Sinds zijn aankomst in Nederland in september vorig jaar zwierven Berland en zijn aanhang door het land. Overal waar de groep neerstreek, regende het klachten over overlast waarna ze verder trok.

Momenteel verblijft de groep in reacreatiepark Breebonne, die inmiddels met alle liefde van de groep af wil.

OM zoekt uit of'seksrabbijn' is verdwenen
OM zoekt uit of'seksrabbijn' is verdwenen (Foto: ANP)

Volgelingen 'seksrabbijn' doen afwas in strandbad

Recreatiepark Breebronne te Maasbree probeert de groep orthodoxe Joden die er sinds mei verblijft van het park verwijderd te krijgen. De groep zorgt voor veel overlast. Zo zwemmen zij tot diep in de nacht naakt in het strandbad en doen er hun afwas in, zo meldt 1limburg.nl.

De Joden zijn volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland, waarvan de Hoge Raad onlangs bepaalde dat hij zal worden uitgeleverd aan Israël, wegens seksuele aanrandingen en die inmiddels spoorloos is verdwenen.

Breebonne verwelkomde de groep in mei nog met open armen, maar komt nu op die beslissing terug. De groep zou onder meer in verband kunnen worden gebracht met diefstallen en inbraken. Breebonne vraagt andere gasten een verklaring te ondertekenen. Hiermee wil Breebonne bij de rechter proberen van de Joden af te komen.

Een woordvoerster van Breebronne bevestigt dat de petitie bij de receptie ligt ter ondertekening. Manager Lottie van Gerven weigert commentaar. "Dit is privé", zegt ze.

Gebiedsverbod voor brugspringers in Coevorden

Jongeren die bij een haven voor de pleziervaart in Coevorden van een brug in het water springen, krijgen een gebiedsverbod opgelegd. Ze mogen dan op straffe van een boete niet meer in de buurt komen, meldde de gemeente maandag.

Behalve dat het gevaarlijk is om op zo'n manier verkoeling tegen de zomerse warmte te zoeken, zorgt een grote groep jeugdigen ook voor veel overlast, zegt de gemeente. Ze blokkeren het verkeer over de brug en gedragen zich soms vervelend, aldus een woordvoerster. Ook is het hinderlijk voor de pleziervaart; de brugspringers klimmen via de aangemeerde boten weer aan wal.

Jongeren die een gebiedsverbod krijgen, mogen zich van 09.00 uur in de ochtend tot 01.00 uur 's nachts niet bij de haven laten zien.

'Joseph Kony is ziek'

Joseph Kony, de nog altijd voortvluchtige leider van het Verzetsleger van de Heer, is ziek en probeert zich te verbergen voor de mensen die jacht op hem maken. Dat heeft het Ugandese leger maandag bekendgemaakt. Het leger baseert zich op verklaringen van mensen die zijn overgelopen. De verklaringen ondersteunen eerdere berichten dat de rebellenbeweging steeds minder slagkracht heeft.

Kony heeft volgens de overlopers suikerziekte. Dat lijkt overeen te stemmen met de informatie van de Ugandese inlichtingendiensten, die 'er ook op wijzen dat Kony diabetes heeft'. De overlopers gaven zich vorige maand in de Centraal-Afrikaanse Republiek over aan Ugandese militairen.

Volgens Kasper Agger van de waakhond Enough Project zijn er veel berichten over de slechte gezondheid van Kony. Het is volgens hem echter vrijwel onmogelijk om die berichten te verifiëren. Sommigen hebben zelfs verklaard dat Kony aids heeft. Wel lijkt uit de verklaringen van de overlopers duidelijk te worden dat 'de bereidheid om te vechten' bij Kony ernstig is afgenomen.

Vermoed wordt dat Kony zich schuilhoudt in Kafia Kingi, een enclave waar Sudan de scepter zwaait op de grens tussen Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. Volgens rechtengroepen is Kafia Kingi een vrijhaven voor Kony, omdat de Afrikaanse troepen die naar hem op zoek zijn geen toegang krijgen tot het gebied.

Het Verzetsleger van de Heer ontstond in de jaren tachtig in Uganda als tribale organisatie die in opstand kwam tegen de regering. De beweging werd berucht, omdat kinderen werden ontvoerd en werden ingezet als kindsoldaten. Ook werden meisjes gedwongen om als seksslaaf te werken. Kony werd bekend bij het grote publiek nadat een video van kinderrechtenorganisatie Invisible Children wereldwijd bekendheid kreeg. In de video worden de gruweldaden van Kony op een rijtje gezet.

Het Ugandese en Congolese leger maakt jacht op Kony en wordt daarbij gesteund door honderd Amerikaanse adviseurs.

Stierenrennen in Pamplona weer van start

Duizenden mensen hebben elkaar maandag in de Spaanse stad Pamplona overgoten met wijn om het begin van het San Fermin-festival te vieren. Hoogtepunt van de feestelijkheden zijn de stierenrennen die elke dag plaatsvinden.

Het festival begon maandag met het afschieten van vuurwerk, de Chupinazo, vanaf het balkon van het gemeentehuis. De menigte die zich bij het gemeentehuis had verzameld schreeuwde vervolgens 'Leve San Fermin!'.

De komende acht dagen worden elke ochtend de stieren losgelaten, waarna waaghalzen proberen de dieren in de nauwe straatjes van Pamplona voor te blijven.

Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)
Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)

Breivik klaagt Noorwegen aan om afzondering

Anders Breivik, de man die vier jaar geleden bij twee terroristische aanslagen in Oslo 77 mensen doodde, heeft de Noorse staat aangeklaagd wegens het schenden van zijn mensenrechten. Hij zit alleen vast in een geïsoleerde vleugel van de Skiengevangenis, ruim 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad.

Breivik wil volgens zijn advocaat zijn "extreme isolatie" doorbreken omdat de staat de regels van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens overtreedt.

Dat meldt de Britse krant Metro maandag.

ABN AMRO ziet grote kans op Grexit

ABN AMRO acht de kans op een Grexit 60 procent na de Griekse 'nee' van zondag. Dat meldde de bank maandag in een reactie op het Griekse referendum.

Volgens de bank is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een akkoord wordt gesloten tussen Griekenland en de andere eurolanden. De kans op een Grexit is daardoor aanmerkelijk gegroeid.

Hoewel het vertrek van de Grieken uit de muntunie de Europese economie onder druk zal zetten, verwacht ABN dat de gevolgen te overzien zijn voor de andere eurolanden. In vergelijking met 2011 is de rest van de eurozone minder kwetsbaar geworden voor de problemen van de Grieken. De Griekse economie zal bij een vertrek enkel verder in het slop raken, verwacht de bank.

De financiële markten zullen de gevolgen merken, maar minder dan bijvoorbeeld bij het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, in 2008. Bovendien ziet ABN geen andere eurolanden die Griekenland zullen volgen.

Man loopt naakt door centrum Nijmegen

De politie heeft zondagmiddag een naakte 24-jarige Nijmegenaar aangehouden. Hij liep in z'n blootje door het centrum van zijn woonplaats, met alleen een rugzak op z'n rug en een koptelefoon op z'n hoofd. Bij zijn aanhouding gaf de man aan dat hij vol spanning zat en dat hij zich er zo wel goed bij voelde, aldus de politie maandag.

Er waren bij de politie diverse telefoontjes binnengekomen over de naakte man. Hij zou op de Molenstraat lopen maar werd uiteindelijk op de Burchtstraat aangetroffen. Hij is aangehouden voor openbare schennis.

NASCAR-coureur betrokken bij zware crash

Coureur Austin Dillon raakte gisteravond tijdens de NASCAR-race op het circuit van Daytona betrokken bij een zware crash. Bij het passeren van de finish kwamen meerdere wagens met elkaar in aanraking, wat een grote kettingsreactie als gevolg had waar meer dan vijftien wagens bij betrokken raakten.

Dilon werd de hekken in gelanceerd en kwam ondersteboven weer op de baan terecht. Zijn wagen was zwaar beschadigd, maar de Amerikaan zelf kwam zelf ongedeerd uit zijn auto. Bij het incident raakten er wel vijf toeschouwers gewond door wrakstukken die in het publiek terecht kwamen.


NASCAR-coureur betrokken bij zware crash. (Bron: YouTube)

De crash met 'live' commentaar (Bron: YouTube)

Nani definitief naar FenerbahÁe

Nani gaat definitief naar Fenerbahçe. De Portugees wordt maandagavond gepresenteerd in Istanbul, zo meldde Fenerbahçe maandag.

Zondag was al duidelijk dat de Turkse club de 28-jarige vleugelspits wilde toevoegen aan de selectie. De Portugees brak door bij Sporting Lissabon, de club waarbij hij werd opgeleid. Nani stapte in 2007 over naar Manchester United, maar Louis Van Gaal had hem daar afgelopen seizoen niet nodig. De 86-voudig international werd daarom verhuurd aan zijn oude liefde.

Fenerbahçe versterkte zich zondag ook al met twee nieuwe spelers. De Braziliaanse doelman Fabiano Ribeiro (27) en Senegalese verdediger Abdoulaye Ba (24) worden beiden voor een jaar gehuurd van FC Porto.

Braafheid verlengt bij Lazio Roma

Edson Braafheid voetbalt ook komend seizoen bij Lazio Roma. De Nederlander vertrok in 2014 naar de Italiaanse club en verlengde zijn contract met een jaar, zo meldde Lazio maandag.

Braafheid verkaste in 2014 van Hoffenheim naar Italië. Daarvoor speelde hij onder meer bij FC Twente en FC Utrecht. De 32-jarige verdediger speelde afgelopen seizoen bij Lazio samen met landgenoot Stefan de Vrij. Komend seizoen heeft hij ook gezelschap van Wesley Hoedt, die overkomt van AZ.

Golfer McIlroy scheurt enkelbanden

Golfer Rory McIlroy heeft zaterdag een forse blessure opgelopen bij een potje voetbal met zijn vrienden. Dat liet de Noord-Ierse nummer 1 van de wereld maandag zelf weten via Instagram. Daar plaatste hij een foto met zijn linkerbeen in een brace. Het is daardoor onzeker of hij volgende week zijn titel op de British Open, een van de majors, kan verdedigen.

"Ik heb mijn linkerenkelband volledig gescheurd en schade aan het gewrichtskapsel opgelopen bij een potje voetbal met vrienden. We zijn nog bezig om de precieze schade in beeld te brengen en plannen de behandeling dag voor dag. (...) Ik werk zo hard als ik kan om snel terug te komen", liet het talent weten.

Zuid-Europese rentes lopen op

De toegenomen onzekerheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone zette maandag druk op de staatsleningen van andere Zuid-Europese eurolanden. De vraag naar die leningen nam af, waardoor de rentes op de obligaties stegen.

De rente op tienjarige Spaanse en Italiaanse staatsleningen liep in de vroege ochtendhandel op naar 2,3 procent, tegen 2,2 procent op vrijdag. De vergelijkbare Portugese rente ging van 2,9 naar 3 procent.

De veilig geachte Duitse en Nederlandse obligaties waren meer in trek. Het rendement op tienjarige Duitse leningen zakte naar 0,7 procent, de Nederlandse rente stond maandagochtend op iets meer dan 1 procent.

SP: Dijsselbloem weg als voorzitter eurogroep

Jeroen Dijsselbloem kan niet langer aanblijven als voorzitter van de eurogroep, meent SP-leider Emile Roemer maandag. Griekenland wil onderhandelen en na het vertrek van de Griekse minister Yanis Varoufakis als minister van Financiën kan Dijsselbloem als de tweede hoofdrolspeler niet blijven zitten, zegt Roemer.

Volgens Roemer heeft het beleid dat door Dijsselbloem is uitgedragen gefaald. Volgens hem heeft verder bezuinigen in Griekenland geen zin. De huidige bezuinigingen hebben in het land alleen maar geleid tot grote sociale ellende, aldus de SP-voorman. Volgens hem moet de Griekse regering de ruimte krijgen om geld te gaan verdienen.

De miljarden die Griekenland de afgelopen jaren heeft gekregen zijn vooral gebruikt om leningen van Europese banken af te lossen, stelt Roemer. Als nieuwe hulp aan Griekenland ons land geld gaat kosten, moet de rekening daarvan volgens hem worden doorgeschoven naar de financiële sector bijvoorbeeld door een bankbelasting.

Van Gerwen loot kraker tegen Van de Pas op World Matchplay

Darter Michael van Gerwen is in de eerste ronde van de World Matchplay gekoppeld aan Bentio van de Pas, zo wees de loting maandagmorgen uit. Een paar weken geleden tijdens Euro Tour in Risa wist Van de Pas Mighty Mike nog te verslaan. Van Gerwen heeft dit toernooi nog nooit gewonnen en zal alles er aan doen om te winnen. 

Van de Pas zal in de Blackroom Hall van de Winter Gardens in Blackpool debuteren. De 22-jarige Tilburger draait een goed 2015 bij de PDC. Hij haalde de derde ronde van het WK en stond in de finale van de International Darts Open. Momenteel staat hij 35e op de wereldranglijst. 

Jelle Klaasen, die zondag zijn eerste toernooi in bijna acht jaar won, treft in de eerste ronde Simon Whitlock. Een gunstige loting, want Whitlock is het laatste jaar niet in zijn beste doen. De als vijftiende geplaatste Raymond van Barneveld treft Andy Hamilton en Vincent van der Voort zal spelen tegen Brendan Dolan. 

De World Matchplay is na het WK het belangrijkste toernooi van de PDC. De 22e editie zal worden gespeeld van 18 tot en met 26 juli in Blackpool. Het format is in legs en er moet met twee legs verschil gewonnen worden. Phil Taylor is de titelverdediger. Hij versloeg vorig jaar Van Gerwen in de finale met 18-9. 

Loting World Matchplay

Michael van Gerwen (1) v Benito van de Pas
Justin Pipe (16) v Jamie Lewis
Simon Whitlock (8) v Jelle Klaasen
Ian White (9) v Stephen Bunting

Peter Wright (5) v Kim Huybrechts
Mervyn King (12) v Andrew Gilding
Adrian Lewis (4) v Joe Murnan
Michael Smith (13) v Gerwyn Price

Gary Anderson (3) v Steve Beaton
Terry Jenkins (14) v Mensur Suljovic
Brendan Dolan (11) v Vincent van der Voort
James Wade (6) v Kyle Anderson

Dave Chisnall (7) v Jamie Caven
Robert Thornton (10) v Keegan Brown
Raymond van Barneveld (15) v Andy Hamilton
Phil Taylor (2) v John Henderson


Sega registeert domeinnaam voor Dawn of War III

Sega heeft gisteren de domeinnaam www.dawnofwar3.com geregisteerd, wat de geruchtenmachine op het internet weer flink heeft aangezwengeld. Hoogstwaarschjnlijk staat er een vervolg voor Dawn of War II in de bouwsteigers, dat uitkwam in 2009.

Argumenten die voor een derde deel in de Dawn of War-serie pleiten is dat Relic entertainment, de ontwikkelaar van Dawn of War en Dawn of War II, eerst wilde focussen op de ontwikkeling van Company of Heroes 2 voordat ze hun aandacht zouden verschuiven naar een Dawn of War III. Company of Heroes kwam uit in 2013, dus er is tijd genoeg geweest om een Dawn of War III te ontwikkelen.

Daarnaast heeft Sega kortgeleden een licentie gekregen om een videospel te maken over de Warhammer-franchise van Games Workshop. Uiteraard is er een alternatieve verklaring dat Sega het domein heeft geregistreerd om te voorkomen dat kwaadwillenden er mee aan de haal gaan, maar die kans is vrij klein.

Games
Sega registeert domeinnaam voor Dawn of War III

'Identitair Verzet bedreigde Goudse raadsleden om megamoskee'

Identitair Verzet heeft op Facebook raadsleden in Gouda bedreigd met het oog op een besluit over de mogelijke aankoop van een complex in de stad waar een grote moskee zou kunnen komen. "Voorafgaand zullen wij een aantal voorstanders in de raad een huisbezoek brengen om ze tot inkeer te brengen", valt te lezen op de Facebookpagina.

De gemeente Gouda is ervan op de hoogte, bevestigt een woordvoerster een bericht in het AD. Burgemeester Milo Schoenmaker zegt in een reactie: "Het is volstrekt onacceptabel als democratisch gekozen raadsleden in de uitoefening van hun functie gehinderd zouden worden. Daarom zijn we alert op signalen voor als dit zou gebeuren."

De woordvoerster zegt dat de politie ervan weet en de zaak serieus neemt. Volgens de gemeente is nu niets bekend over contacten tussen de groep en individuele raadsleden.

Update 11.11 uur
Identitair Verzet laat weten dat er geen mails naar raadsleden zijn verzonden. Volgens de organisatie staat het aangekondigde bezoek in een persverklaring en moet deze gezien worden als een ludieke actie.

"Wij bedoelden dat ludiek, zoals veel acties van ons ook zijn. Met een roos en flyer waarin een oproep zou staan tegen te stemmen. Dat zo'n aankondiging als een zware bedreiging wordt gezien door de (extreem) linkse partijen in de raad zegt meer over hun dan over ons."

CD: Patrick Watson - Love Songs For Robots

Patrick Watson is een naam die we niet vaak horen. Zijn muziek is veel bekender, met name die van films en tv, waarvoor hij 15 scores componeerde. Zo leverde hij ook een bijdrage aan de serie The Walking Dead. Afgelopen maand verscheen zijn vijfde reguliere album, Love Songs For Robots. De Canadees werd meteen erna al genomineerd voor een Polaris Music Award. Overdreven?

AZ en KNVB akkoord over Van Basten

AZ en de KNVB hebben een akkoord bereikt over de afkoopsom voor Marco van Basten. Dat bevestigde een woordvoerder van de club uit Alkmaar maandag na berichtgeving in De Telegraaf. Als Van Basten zelf ook een akkoord bereikt met de KNVB, gaat hij daar aan de slag als assistent van de kersverse bondscoach Danny Blind.

Volgens de woordvoerder heeft AZ geen zicht op die onderhandelingen. "Ons deel is hiermee afgerond", zei hij. Van Basten was assistent-coach van John van den Brom in Alkmaar en had nog een contract voor een jaar. Vandaar dat de KNVB een afkoopsom moet betalen, als zij Van Basten wilden aanstellen als assistent bij het Nederlands elftal.

Van Basten was tussen 2004 en 2008 bondscoach van het Nederlands elftal. Danny Blind, de opvolger van Guus Hiddink, en Van Basten kennen elkaar al vanaf hun actieve loopbaan als voetballer. Daarnaast was Van Basten de trainer die Blind als technisch manager bij Ajax haalde. 

Komkommer zit vast in vagijn studente

De vakanties zijn begonnen, tijd voor komkommernieuws! In Nigeria is een studente in het ziekenhuis terechtgekomen omdat een komkommer na het masturberen in haar punani was blijven steken.

Een jonge studente uit Nsukka had onlangs een lumineus idee. Omdat zelfs de kloppende roedes van haar negroïde landgenoten haar niet groot genoeg waren, besloot ze zichzelf te bevredigen met een komkommer.

Helaas brak de enorme groente halverwege het liefdesspel af. Omdat ze het voorwerp nu met geen mogelijkheid meer uit haar natte voeg kreeg, moest ze haar huisgenoten om hulp vragen. Deze hebben haar naar het ziekenhuis gebracht.

Het meisje was echter zo beschaamd, dat zij het in het ziekenhuis op een lopen zette. Uiteindelijk wisten de artsen haar toch te achterhalen en hebben ze de komkommer succesvol uit haar soppende muts gehaald. Hoe het nu met de komkommer is, is helaas onbekend.

Touretappe van vandaag: aankomst op Muur van Hoei

Na twee mooie dagen in ons land te zijn verbleven is het circus van de Tour de France weer vertrokken. Frankrijk zal morgen pas bereikt worden, aangezien vandaag eerst een etappe volgt in België. De start is in Antwerpen en de finish is op de Muur van Hoei, die bekend is als scherprechter in de Waalse Pijl. De rit gaat om 13.40 uur van start.

Vandaag weer een kans voor Tom Dumoulin om in de gele trui terecht te komen. Over het algemeen zou hij bergop beter moeten zijn dan Tony Martin en geletruidrager Fabian Cancellara, maar zeker de laatst genoemde zal proberen zoveel mogelijk in het wiel van de Nederlander te blijven. Ook mag de Giant-renner niet teveel verliezen op de klassementsrenners, die normaliter ook voor ze zege zullen strijden.

Antwerpen
Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Dit komt met name door de gunstige ligging aan de Schelde, waardoor de stad in het verleden al snel kon uitgroeien tot handelsstad. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Grote Markt.

De Tour de France kwam één keer eerder in Antwerpen. In 2001 hadden ze zowel een finish, als de start van de etappe de dag erna. Marc Wauters (Rabobank) won toen in Antwerpen de sprint van een kopgroep en pakte ook de gele trui. Die verloor hij de volgende dag alweer, toen Erik Zabel de etappe naar Seraing won.

Muur van Hoei
De Muur van Hoei is uiteraard het meest bekend als scherprechter tijdens de Waalse Pijl. Sinds 1983 vind de finish van de voorjaarsklassieker hier plaats.De laatste vier jaar werd de koers telkens gewonnen door een Spanjaard. Alejandro Valverde was twee keer de beste en Daniel Moreno en Joaquin Rodriguez één keer. Valverde en Rodriguez zijn nu ook van de partij en mogen weer bij de favorieten worden gerekend.

De Tour kwam nog nooit eerder aan op de Muur van Hoei, wel was de stad Hoei drie keer startplaats van een etappe. In 2006 voor het laatst, toen Robbie McEwen de etappe naar Saint-Quentin won.

Etappebeschrijving
Vandaag krijgen de renners de eerste klimmen voorgeschoteld in de Ardennen. Alle vier de klimmen zitten in de slotfase van de etappe van 159 kilometer. Als absolute klapstuk krijgen de renners de Muur van Hoei voor de kiezen. De klim is slechts 1,3 kilometer lang, maar met een stijgingspercentage van bijna 10% (maximaal 19%) is het toch een pittige kluif te noemen. Vlak ervoor is er ook nog de Cõte de Cherave, die ook al zal zorgen voor een afscheiding in de groep.

Profiel van de derde etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de derde etappe (Bron: LeTour.fr)

Op de klim wil je vooral niet te vroeg gaan, aangezien de kans bestaat dat je je dan te snel opblaast. De winnaars van de laatste jaren van de Waalse Pijl wachtten daarom vooral tot het slot om het verschil te maken. Alejandro Valverde, winnaar in 2006, 2014 en 2015, weet dat als geen ander.

De enige keer dat echt het tegenbeeld werd bewezen was in 1994, toen de Gewiss ploeg bij de voorlaatste beklimming van de Muur met zijn drieën in de aanval ging en weg wisten te blijven. De overwinning ging toen naar Moreno Argentin. Dit was misschien wel één van de meest memorabele edities van de Waalse Pijl ooit. Alleen jammer dat de renners waarschijnlijk niet helemaal schoon hebben gereden..


Aanval van de Gewiss-ploeg op de Muur van Hoei. (Bron: YouTube)

Algemeen klassement na etappe 2

# Renner Nat. TEAM Tijd
1. Fabian Cancellara Zwi Trek 03h 44' 01''
2. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 00' 03''
3. Tom Dumoulin NED Giant-Alpacin + 00' 06''
4. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 33''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 00' 35''
6. Daniel Oss Ita BMC + 00' 42''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 42''
8. Tejay van Garderen VS BMC + 00' 44''
9. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 48''
10. Chris Froome GBr Team Sky + 00' 48''
11. Michael Rogers Aus Tinkoff-Saxo + 00' 53''
12. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 00' 54''
13. André Greipel Dui Lotto-Soudal + 00' 59''
14. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 01' 00''
15. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 01' 00''
16. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 01' 08''
17. Marcel Sieberg Dui Lotto-Soudal + 01' 12''
18. Manuel Quinziato Ita BMC + 01' 13''
19. Michal Kwiatkowski Pol Etixx-Quick Step + 01' 19''
20. Ian Stannard GBr Team Sky + 01' 20''

FOK!sport favorieten voor de etappe
De favorieten voor deze etappe kunnen vanzelfsprekend worden gevonden onder de toppers die ook goed zijn in de Waalse Pijl. De winnaars van drie van de laatste vier edities zijn aanwezig en zijn daarmee ook favoriet. Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez zullen proberen een gaatje te slaan om zo, buiten de bonificatiesecondes, wat van hun opgelopen achterstand af te snoepen.

***** Alejandro Valverde
**** Joaquim Rodriguez
*** Dan Martin
** Alberto Contador, Alexis Vuillermoz
* Wilco Kelderman, Michal Kwiatkowski, Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Bauke Mollema

Dijsselbloem: uitslag zeer betreurenswaardig

De uitkomst van het Griekse referendum is 'uiterst betreurenswaardig' voor de toekomst van Griekenland. Voor herstel van de Griekse economie zijn moeilijke maatregelen en hervormingen onvermijdelijk.

Dat stelde voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) in een korte reactie. Hij zegt nota te nemen van het resultaat van het referendum zondag. Dijsselbloem wil nu verder wachten op initiatieven van de Griekse regering.

Kerry: atoomoverleg kan nog alle kanten op

Het atoomoverleg tussen Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland (P5+1) kan nog alle kanten op gaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd, op de negende dag van een marathonoverleg over het Iraanse atoomprogramma.

De gesprekspartners hopen uiterlijk dinsdag - de jongste deadline voor het overleg - overeenstemming te bereiken over de inperking van het Iraanse atoomprogramma. In ruil voor die inperking wordt Iran verlichting en uiteindelijk opheffing van internationale sancties in het vooruitzicht gesteld. De buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, zei zondag dat een overeenkomst 'nabij' is, maar Kerry was terughoudender. "Bij de meest cruciale onderwerpen zijn we zijn nog niet waar we moeten zijn", aldus Kerry.

De gesprekken leken dit weekeinde voorspoedig te verlopen. Bronnen in Wenen zeiden zaterdag dat de partijen eruit leken te zijn over de manier waarop en hoe snel de sancties tegen Iran zouden worden versoepeld. Maar er zijn nog andere twistappels, zoals de voorwaarden voor internationale inspecties in Iran en beperkingen op het Iraanse atoomonderzoek.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat de contouren van een deal zich 'scherper' beginnen af te tekenen, maar gebruikte dezelfde voorzichtige bewoordingen als Kerry. "Er is nog steeds een kans op een gebrek aan moed of bereidwilligheid om bruggen te slaan en nader tot elkaar te komen."

Doden bij aanslagen in Nigeria

De centraal gelegen Nigeriaanse stad Jos is zondagavond opgeschrikt door twee aanslagen, een op een drukke moskee en een op een restaurant. Zeker 44 mensen kwamen om en 67 raakten gewond, zeiden ooggetuigen. De autoriteiten hebben nog niet op het geweld gereageerd.

De ooggetuigen zeiden dat een bom afging bij de Yantaya-moskee toen een geestelijke die vreedzaamheid predikte een menigte toesprak. Zeker 29 gelovigen lieten het leven. De tweede bom ging af bij een restaurant dat populair is bij de elite. Daar vielen zeker vijftien doden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is vooralsnog niet opgeëist, maar terreurbeweging Boko Haram heeft in het verleden vaker aanslagen op burgers gepleegd in Jos.

De terreurbeweging liet afgelopen weekeinde ook elders in Nigeria van zich horen. Strijders van de beweging keerden zondag terug naar drie dorpen in het noordoosten van het land, die ze drie dagen eerder ook al hadden aangevallen. Bij het tweede bezoek werden negen burgers gedood. Ook werden 32 kerken en zo'n driehonderd woningen in brand gestoken, zei de leider van een groep burgerwachten in het gebied.

Thailand onderschept honderden kilo's ivoor

De Thaise douane heeft vorige week 250 kilo ivoor in beslag genomen dat was verstopt in kratten uit Afrika. Het ging om zo'n 130 slagtanden en andere ivoren voorwerpen.

De kratten, die volgens de vrachtbrieven marmeren voorwerpen bevatten, werden vrijdag onderschept op de internationale luchthaven van Bangkok. Het ivoor is volgens de douane omgerekend zo'n 270 duizend euro waard. De smokkelwaar kwam uit Congo en was onderweg naar Laos.

Bijna 2 miljoen kijkers voor Tour

Bijna 2 miljoen mensen hebben zondag de tweede etappe van de Tour de France bekeken op televisie. De rit van Utrecht naar Neeltje Jans was daarmee het op één na best bekeken programma van de dag. Alleen het Journaal van 20.00 uur trok met 2,25 miljoen mensen meer kijkers, aldus de Stichting Kijkonderzoek maandag.

De Nederlands-Braziliaanse finale van het WK Beach Volleybal in Den Haag was goed voor 1,1 miljoen kijkers en een achtste plaats. Het programma Een tegen 100 trok bijna 1,8 miljoen kijkers en eindigde daarmee op plaats drie in de rangschikking.

Varoufakis stapt op

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legt zijn functie neer. Dat maakte hij maandag bekend op zijn blog.

Varoufakis reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen, waarna hij besloot het ministerie van Financiën maandag te verlaten.

'Studenten lenen voor eigen spaarrekening'

Studenten die geld lenen van overheidsinstantie DUO doen dat vaak om geld na de studie achter de hand te hebben. Dat blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, dat maandag is gepubliceerd. 33 procent van de lenende studenten spaart een deel van het geleende geld op voor later, vooral omdat de voorwaarden gunstiger zijn dan bij een lening van bijvoorbeeld een bank.

Van de hbo- en wo-studenten leent 36 procent bij DUO. Een derde van de studenten geeft toe dat ze best minder kunnen lenen. Bovendien geeft een derde van de studenten aan geld te lenen "omdat het kan". Dat is volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) niet verstandig omdat de rente in de afbetalingstermijn hoger kan worden, studenten verleid kunnen worden het geld uit te geven, en de hoogte van een studieschuld een rol speelt bij het aangaan van een hypotheek.

Voetbalsters VS winnen WK-finale tegen Japan met overmacht

Het WK voetbal voor vrouwen is gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikanen boekten in de finale een flinke overwinning op Japan: 5-2. Het is de derde keer dat de Amerikaanse vrouwen de wereldtitel veroverden. In 1991 wonnen ze in China het eerste WK ooit voor vrouwen, in 1999 werden ze in eigen land wereldkampioen.

De Amerikaanse Carli Lloyd wist in het Canadese Vancouver een hattrick op haar naam te schrijven met doelpunten in de 3e, 5e en 16e minuut. Middenvelders Lauren Holiday en Tobin Heath konden het doel van de Japanners eveneens bereiken.

De tegenpartij wist maar een keer tot scoren te komen. Yuki Ogimi scoorde in de 27e minuut. De Amerikaanse Julie Johnston verdubbelde met een eigen doelpunt de score voor Japan.

Japan schakelde in de achtste finale van het toernooi Nederland uit met 2-1. Het is niet de eerste keer dat de Japanse dames zich tegenover de Verenigde Staten zagen in een finale van een WK. Op het vorige WK, in 2011, ging de finale ook tussen de twee. Toen wist Japan de trofee te veroveren.

Sterren
Veel Amerikaanse sterren zaten zondagavond voor de buis. "USA. USA. USA.", twitterde Snoop Dogg bij een foto van zijn televisie nadat na drie minuten het eerste doelpunt werd gescoord door Carli Lloyd, die in het eerste kwartier nog twee keer scoorde. Justin Timberlake twitterde woorden van gelijke strekking.

"Wij zijn de kampioenen!", schreef Ellen DeGeneres. "Gefeliciteerd met de geweldige wedstrijd." Jenny McCarthy liet weten 'trots op onze meiden' te zijn. "Wat een overwinning!", aldus Nick Jonas.

President Barack Obama richtte zich via Twitter direct aan topscoorder Lloyd: "Geweldig spel @CarliLloyd! Jullie land is trots op jullie allemaal. Kom eens langs op het Witte Huis met de Wereldbeker binnenkort."

Voetbal wint onder jongeren in de VS aan populariteit in vergelijking met de traditionele Amerikaanse sporten. Deze overwinning geeft de sport in het land vermoedelijk weer een extra boost.

Grieks nee: reactie Rutte en andere regeringen

Europese regeringsleiders en bewindspersonen hebben gereageerd op de uitslag van het referendum in Griekenland. De Grieken stemden zondag in ruime meerderheid tegen de voorliggende bezuinigingsvoorstellen. Premier Mark Rutte vindt dat de uitslag de situatie nog ingewikkelder heeft gemaakt dan zij al was.

Rutte heeft zondagavond na de eerste uitslagen telefonisch contact gehad met meerdere collega's in Europa. Hij zal dinsdag deelnemen aan een extra overleg van de leiders van de eurolanden over Griekenland.

Dijsselbloem: betreurenswaardig
Jeroen Dijsselbloem, eurogroep-voorzitter en minister van Financiën, noemt de uitslag 'zeer betreurenswaardig voor de toekomst van Griekenland'. Tegenover de NOS herhaalt hij dat moeilijke maatregelen en hervormingen onontkoombaar zijn voor het herstel van de Griekse economie. Dijsselbloem wacht nu af met welke initiatieven de Grieken komen. De Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de eurolanden, komt dinsdag bijeen, voorafgaand aan de extra eurotop.

Duitsland: eenzaamheid
Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Economische Zaken, zei dat het nagedoeg ondenkbaar is om een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd. 'Met de afwijzing van de spelregels die gelden in de eurozone is praten over een miljardenprogramma vrijwel onvoorstelbaar', zei de SPD-politicus. 'Tsipras en zijn regering hebben het Griekse volk een pad van bittere eenzaamheid en hopeloosheid op geleid.'

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat de uitkomst van het referendum geaccepteerd moet worden. Hij blijft wel van mening dat het aan de Grieken is om stappen te zetten. 'Athene moet bepalen welke conclusies ze aan deze uitslag willen verbinden.'

Polen: Grexit
De Poolse premier Ewa Kopacz is wat meer uitgesproken. Als Griekenland inderdaad tegen het voorstel van de schuldeisers heeft gestemd, heeft het land geen andere keus dan de eurozone te verlaten, meent de premier. Polen maakt geen deel uit van de eurozone. Het land wil in de toekomst toetreden tot de euro, maar daarvoor bestaat weinig steun onder de bevolking.

EU: respecteren
De Europese Commissie neemt nota en respecteert het resultaat van het referendum. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaat overleggen met de leiders van de andere eurolanden en de Europese instellingen. Hij heeft maandagochtend telefonisch overleg met de Donald Tusk, de Europees president uit Polen. Ook spreekt hij met Jeroen Dijsselbloem (voorzitter eurogroep) en de president van de Europese Centrale Bank.

Griekenland: ja voor democratisch Europa
Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, zegt dat de tegenstem van de Griekse bevolking 'een groot ja is voor een democratisch Europa'. Hij herhaalde dat hij op korte termijn een akkoord met de geldschieters verwacht.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.