BMX'er Van Gendt pakt zilver op Spelen, Van Gorkom valt

BMX'ers Jelle van Gorkom en Twan van Gendt hebben zich op de Europese Spelen in Baku met speels gemak geplaatst voor de finale. In de eerste halve finale was Van Gendt alleen bij te houden door de Fransman Joris Daudet, terwijl de beste vier van de acht zich op mochten maken voor de finale.

In de tweede halve finale ging de strijd om de overwinning tussen Van Gorkom en de Fransen Sylvain Andre en Amidou Mir. Laatstgenoemde won, voor Van Gorkom en Andre. Verrassend was dat de Letse topper Edzus Treimanis met een vijfde plaats werd uitgeschakeld, ten faveure van de Rus Evgeny Kleschenko. 

In de finale bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Merle van Benthem en Laura Smulders. De finale staat gepland voor even na 12.35 uur en kan live gekeken worden via onderstaande YouTube-stream.

Update 13.21 uur

Smulders en Van Benthem zijn er niet in geslaagd een medaille te veroveren. Smulders was onderaan de startheuvel al kansloos doordat ze flink in moest houden, Van Benthem begon goed. Ze ging als derde de eerste bocht in, maar verloor in het gedrang twee plekken en moest kort daarop inhouden voor een valpartij van Elke Vanhoof uit België. Simone Christensen uit Denemarken pakte het goud, voor de Française Magalie Pottier en Aneta Hladikova uit Tsjechië.

Update 14.01 uur

Twan van Gendt heeft de Europese Spelen voor Nederland afgesloten met een zilveren medaille. In de finale was hij niet opgewassen tegen de dominante Fransman Joris Daudet, terwijl David Graf uit Zwitserland achter de Nederlander eindigde. Jelle van Gorkom ging al bij de eerste sprong hard onderuit.