Goud op Spelen voor judoka's Grol en Verkerk, brons Elmont en Steenhuis

Vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd gaan de Nederlandse judoka's op jacht naar de medailles tijdens de Europese Spelen in Baku. Het is eerst de beurt aan Guillaume Elmont, die in de tweede wedstrijd van de avond op de mat komt. Hij neemt het in de klasse tot 90 kilogram op tegen Krisztian Toth met als inzet de bronzen medaille.

In de vijfde wedstrijd van de avond mag Guusje Steenhuis eveneens om het brons gaan strijden. Zij doet dat in de klasse tot 78 kilogram tegen de Française Audrey Tcheumeó, die verrassend uitgeschakeld werd door Marhinde Verkerk. Verkerk zelf zal één gevecht later de mat betreden tegen de Duitse Luise Malzahn in de strijd om het goud. 

Na Verkerk wordt er twee keer om brons gejudoot in de klasse tot 100 kilogram bij de mannen, daarna mag Henk Grol zijn kunsten laten zien. Hij staat in de finale tegenover Lukas Krpalek uit Tsjechië. Na Grol vinden ook de finales in de zwaarste klasses bij de vrouwen en mannen nog aan de beurt, maar daar staan geen Nederlanders in. 

De officiële livestream van de Spelen, waar de judofinales live te kijken zijn (Bron: YouTube)


Update 16.27 uur

Guillaume Elmont heeft in de klasse tot 90 kilogram de eerste Nederlandse judomedaille van de dag veroverd. Tegen de Hongaarse nummer één van de wereld, Krisztian Toth, won de Nederlander op straffen. Met nog een minuut te gaan raakte Elmont zijn lens kwijt na een worp van Toth, maar hij kreeg niet genoeg tijd om zijn lens weer in te doen. De scheidsrechter stak het kleinood in zijn zak en gebood de judoka's verder te gaan. In de slotseconden had Elmont volgens velen een derde straf moeten krijgen, waarmee de stand gelijkgetrokken zou worden, maar hij wist de scheidsrechter er met ogenschijnlijk prima acteerwerk van te overtuigen hem geen straf te geven.

Update 16.50 uur

Na Elmont heeft ook Steenhuis brons gewonnen. In de categorie tot 78 kilogram was de Nederlandse verrassend te sterk voor de Française Audrey Tcheumeó, die in de halve finale nog verloor van Marhinde Verkerk. Al na 22 seconden had Steenhuis haar opponente half op de rug liggen, goed voor een waza-ari. Daar kwamen nog wel een aantal straffen bij, maar Tcheumeó wist niet meer tot scoren te komen en dus was er opnieuw brons voor Nederland.

Verkerk wint op weg naar het goud in de kwartfinale van de Britse Natalie Powell (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Verkerk wint op weg naar het goud in de kwartfinale van de Britse Natalie Powell (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Update 17.00 uur

Marhinde Verkerk heeft de Duitse Luise Malzahn in de finale van de klasse tot 78 kilogram geen schijn van kans gegeven. Na ruim een minuut scoorde Verkerk een waza-ari, waarna ze het uit kon judoën tegen de Duitse waar ze eerder dit jaar nog van verloor. Even leek het erop dat de Nederlandse het met een houdgreep al af zou maken, maar daar ontsnapte Malzahn nog aan. De gouden medaille van Verkerk is al de zevende van Nederland tijdens de Spelen in Baku.

Update 17.33 uur

Henk Grol heeft na zeven jaar eindelijk weer een grote titel binnen. De dertigjarige judoka uit Winschoten heeft in de klasse tot 100 kilogram het goud gepakt tijdens de Europese Spelen in Baku, die tevens dienst doen als EK. In de finale versloeg Grol de Tsjech Lukas Krpalek, niet alleen de nummer één van de wereld, maar ook de Europees- en wereldkampioen. Grol maakte na ruim twee minuten een yuko, de kleinste score. Daarna kreeg hij nog drie straffen - bij een vierde volgt diskwalificatie - maar Krpalek kon niet meer tot scoren komen.