FOK! Wat een weer....Winterse buien met lokale gladheid

Een goeiedag iedereen! De NS en ProRail laten zich weer van hun beste kant zien vandaag, op de dag dat we met vele winterse ongemakken te maken zouden moeten krijgen. Ik kan je nu alvast vertellen dat het in de praktijk reuze mee zal vallen. Alleen vanavond zou het even wat serieuzer kunnen gaan sneeuwen in delen van het land. Maar voor de Randstad is elke beperking gewoon totaal overbodig.

Gisteren was er trouwens niet één koufront, maar er waren er zelfs twee! De laatste was het meest actief en ging met agressieve weersverschijnselen gepaard. Onweer, hagel en niet in de laatste plaats zware windstoten. Op Rotterdam Airport was er zelfs een uitschuiver van 122 km/u. Pittig dus. Dieper landinwaarts nam de activiteit langzaam wat af.

En dan die winterse buien he? Met name in het binnenland kan het kortdurend glad zijn als gevolg van die buien. In de westelijke provincies is dat ook wel mogelijk, maar daar liggen de temperaturen toch meestal wel rond de 4 a 5 graden, dus dat zal maar heel kortstondig zijn. Elders liggen de kwikstanden rond de 3 graden en zakt het kwik in een bui toch iets gemakkelijker weg dan langs de kust. Blijft natuurlijk ook de vraag: HOEVEEL buien zullen er zijn? Er zullen zeker plaatsen zijn waar het een (groot) deel van de dag droog blijft. Maar ja, dan heb je de andere kant van het verhaal.. er zullen zullen ook plekken zijn die de ene bui naar de andere krijgen. Kortom: Het is gewoon oppassen op de weg, zeker ook omdat het zomaar plots spekglad kan zijn.

In de avond lijkt er dan een gebied te arriveren met meer geclusterde buien en die kunnen voor meer problemen gaan zorgen. Opnieuw lijkt het in deel van de kustprovincies weer mee te vallen en lijkt het daar om natte sneeuw te gaan, maar ten oosten van Amsterdam kan er mogelijk wel een paar centimeter sneeuw gaan vallen.

Mocht de situatie daar aanleiding voor geven plaats ik vanavond een update van dit bericht. 

Kijken we ook nog even naar de wind, Eerst zijn er nog zware windstoten mogelijk in de kustprovincies, maar de wind neemt later wat in kracht af. De windrichting is meestentijds west, maar draait later naar zuidwest. 

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Elzenka
De Elzenkatjes in bloei. D_tje maakte deze foto vanuit Terneuzen.