Koreaanse topzwemmer Park test positief op doping

De Zuid-Koreaanse topzwemmer Park Tae-hwan heeft positief getest op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft zijn management maandag bekendgemaakt tegenover persbureau Yonhap. Park zegt dat de positieve test te wijten is aan een 'door een lokale arts toegediende, illegale injectie'.

Volgens het statement van Teamp GMP, zijn management, kreeg hij van een arts een injectie die, zonder dat Park het wist, een verboden middel bevatte. "Park is, als wereldtopper, altijd ongelooflijk voorzichtig geweest met wat zijn lichaam binnenkomt. Zelfs als hij verkouden is neemt hij simpele medicijnen niet, om maar te voorkomen dat er een verboden middel in zou zitten. Park is door deze positieve test nog wel het meest geschrokken van iedereen", luidt het statement. Tijdens zijn vorige grote evenement, de Asian Games van september vorig jaar, zou hij meerdere dopingtests zonder problemen doorstaan hebben.

Park heeft volgens zijn management twee maanden voor de Asian Games een chiropractische behandeling gekregen in een lokaal ziekenhuis. Daar zou hij de injectie hebben gekregen die uiteindelijk resulteerde in de positieve test. "Het ziekenhuis bood Park een injectie aan, waarna hij meerdere malen gevraagd heeft of dat verboden middelen zou bevatten", aldus Team GMP. "De arts zei dat het geen probleem op zou leveren, maar toch is deze positieve test het gevolg. Samen met ons juridische team zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om deze arts en dit ziekenhuis aansprakelijk te stellen en voor de rechter te slepen. Een illegale injectie toedienen bij een wereldberoemde sporter, vlak voor een groot toernooi, is wat ons betreft een overtreding van de wet."

Park nadat hij op de Spelen van 2008 geschiedenis schreef met het goud op de 400 meter vrije slag (Foto: Getty)

In 2008 werd Park de eerste Zuid-Koreaan ooit die olympisch goud won, toen hij de titel veroverde op de 400 meter vrije slag. Daar kwam vervolgens ook nog zilver bij op de 200 meter vrije slag. In Londen pakte hij in 2012 op beide afstanden olympisch zilver, terwijl hij op de 400 meter vrije slag in 2007 en 2011 wereldkampioen werd. Ook op de Asian Games boekte hij al vele successen: In 2006 en 2010 won hij drie gouden medailles op de vrije slag. Vorig jaar in Incheon - in eigen land - lukte het in het naar hem vernoemde bad niet helemaal. Ondanks het ontbreken van goud won hij echter wel één keer zilver en vijf keer brons.