'Russische olympisch kampioene steeplechase in dopingproblemen'

Volgens Russische media zou atlete Yuliya Zaripova de nieuwste sporter uit het land zijn die een dopingschorsing boven het hoofd hangt, net als het kwijtraken van resultaten. De 28-jarige Zaripova is de regerend olympisch kampioene op de 3000 meter steeplechase, waarop ze in 2011 al wereldkampioene werd.

Zaripova stond er de laatste jaren vooral om bekend dat ze erg weinig wedstrijden liep, maar op kampioenschappen in topvorm was. In 2011 liep ze alleen het Russisch kampioenschap, voor ze in Daegu aan het WK begon. Daar won ze met overmacht, waarna ze dezelfde procedure ook in 2012 volgde. Dit keer was olympisch goud het succes.

In 2013 baarde ze tijdens de Universiade opzien door met bijna 100 meter voorsprong te winnen. Ze kwam in dat jaar echter ook negatief in het nieuws, want één dag voor het WK in eigen land trok ze zich net als de inmiddels geschorste snelwandeltoppers plotseling terug. Als reden werd opgegeven dat Zaripova tijdens een training over een horde struikelde en zich daarbij dusdanig blesseerde dat haar seizoen voorbij was, waarna het lang stil bleef rondom de olympisch kampioene. Sindsdien is ze niet meer in actie gekomen, onder meer vanwege zwangerschap.

Sport-Express meldt dat komende week officieel bekendgemaakt zal worden dat Zaripova geschorst is op basis van abnormale waarden in haar bloedpaspoort, net als bij de snelwandelaars. Volgens de Russische krant wordt er al een tijd naar de zaak van Zaripova gekeken en gebeurde dat in samenhang met de snelwandelaars. Pas recentelijk zou besloten zijn om de twee zaken apart te behandelen.

Doordat Rusland gewacht heeft tot de nieuwe regels van wereldantidopingautoriteit WADA op 1 januari 2015 geldig zijn geworden, is het mogelijk om annulering van de resultaten van geschorste sporters op te delen in bepaalde perioden. Bij de snelwandelaars werden de olympische medailles zo allemaal bewaard, iets wat mogelijk ook bij Zaripova het geval zal zijn.