Huiszoekingen na mislukte coup in Gambia

Inwoners van de hoofdstad van Gambia maken donderdag melding van huiszoekingen door militairen na een mislukte poging tot staatsgreep eerder deze week in het West-Afrikaanse land.

President Yahya Jammeh beschuldigde woensdagavond 'terroristische groepen' van de couppoging. "Het was geen coup. Het was een aanval door dissidenten in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk", zei hij. Jammeh, in 1994 zelf door een staatsgreep aan de macht gekomen, verbleef in het buitenland toen de aanval op zijn paleis dinsdag werd ondernomen.

Loyale troepen van de president wisten de aanval af te slaan. In de strijd werden vijf opstandelingen gedood, de verliezen aan de kant van het leger zijn niet bekendgemaakt.

"Wij worden allemaal gegrepen door angst", zei een anonieme inwoner van de hoofdstad Banjul.

Gambia is een smalle strook land die is omgeven door Senegal. Jammeh voert een repressief bewind waarin dissidenten en homoseksuelen worden onderdrukt. VN-secretrais-generaal Ban Ki-moon riep op tot een 'transparant onderzoek' naar de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag, met respect voor mensenrechten, eerlijke rechtspleging en de wet.