Zeker zestig journalisten gesneuveld in 2014

Zeker zestig journalisten zijn het afgelopen jaar omgekomen tijdens hun werk. Van die groep werd 44 procent bewust op de korrel genomen. Dat heeft het Comité ter Bescherming van Journalisten dinsdag gezegd. Er was sprake van een daling ten opzichte van 2013, maar de afgelopen drie jaar zijn de dodelijkste geweest voor journalisten sinds het comité in 1992 een lijst begon bij te houden.

Ongeveer een kwart van alle gesneuvelden waren internationale verslaggevers, een 'ongebruikelijk hoog aantal', stelt het comité. Toch het zijn het nog altijd lokale journalisten die het het vaakst moeten ontgelden.

Syrië, waar nu nu al bijna vier jaar een burgeroorlog woedt, is de afgelopen jaren een van de gevaarlijkste plekken gebleken voor verslaggevers. Sinds 2011 sneuvelden zeker 79 journalisten in het land, waarvan zeventien in 2014. Syrië was dit jaar ook het toneel van twee van de gruwelijkste moorden op journalisten. De Amerikanen James Foley en Steven Sotloff werden ontvoerd en later onthoofd door terreurbeweging Islamitische Staat.

Andere brandhaarden die dodelijk bleken voor journalisten waren onder meer Oekraïne, Gaza en Irak. In die gebieden kwamen respectievelijk zeven, zeven en vijf verslaggevers en andere mensen uit de media om.