Sprankje hoop voor veroordeelde journalisten Egypte

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft woensdag een decreet uitgevaardigd dat hem de bevoegdheid geeft buitenlanders het land uit te zetten die zijn veroordeeld voor of beschuldigd van misdaden. Het decreet kan goed nieuws zijn voor de journalisten van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera die tot celstraffen veroordeeld zijn voor terrorisme en het verspreiden van valse berichten.

De president mag mensen het land uitzetten als dat in het belang is van Egypte. Verdere details werden niet bekendgemaakt. Of de president van plan is om van zijn bevoegdheid gebruik te maken is eveneens onduidelijk.

De Australische verslaggever Peter Greste, de Canadees-Egyptische bureauchef Mohammed Fahmy en de Egyptische producer Baher Mohammed waren volgens een rechter 'door de duivel' samengebracht om Egypte te destabiliseren. De veroordeling van het drietal leidde wereldwijd tot ontzetting en woede. Bovendien deed het de zorgen over de persvrijheid in het land toenemen.

De drie hebben beroep aangetekend tegen hun veroordeling. De zitting dient op 1 januari. El-Sissi heeft meermaals gezegd geen presidentieel pardon te kunnen verlenen voor het drietal tot de allerlaatste juridische mogelijkheid was gebruikt. In september zei hij in een interview met Associated Press dat hij het - als hij aan de macht was geweest - nooit zover had laten komen en de journalisten gewoon het land had uitgezet.