Kroonprinses Japan bij banket ter ere van Oranjes

De Japanse kroonprinses Masako was woensdag aanwezig bij een banket ter ere van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Japan. Het was de eerste keer dat Masako weer bij een dergelijke gelegenheid aanwezig was sinds ze ruim elf jaar geleden ziek werd.

De 50-jarige Masako vergezelde haar man kroonprins Naruhito. De laatste keer dat ze bij een staatsbanket was, was in oktober 2003 toen de Mexicaanse president Japan bezocht. Masako werd ziek nadat ze haar dochter Aiko op de wereld had gezet. Sindsdien heeft ze haar officiële taken grotendeels opgegeven. Het gaat inmiddels weer wat beter met Masako; zo was ze vorig jaar aanwezig bij de kroning van Willem-Alexander.

Woensdag toonde Masako, gekleed in een witte zijden jurk en met een zilveren tiara op het hoofd, aan de koning de Franse gerechten van het banket. Ongeveer honderdzestig hoogwaardigheidsbekleders waren te gast, waaronder de Japanse premier Shinzo Abe.

Eerder woensdag was Masako ook aanwezig bij de welkomstceremonie voor Willem-Alexander. Keizer Akihito en zijn vrouw Michiko ontvingen het koningspaar. In zijn welkomsttoespraak sprak Akihito kort over de Japanse agressie in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het is uiterst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan zijn ontsierd door de Tweede Wereldoorlog", zei Akihito. "Hoewel wij het verleden nooit zullen vergeten, hopen we meer dan ooit aandacht te geven aan het verbeteren van de goede betrekkingen tussen onze twee landen."

Willem-Alexander zei dat de lotgevallen van de Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten mogen worden. Het leed moet volgens de koning de basis vormen voor verzoening.