Rutten: "Ik wist: dit komt wel goed"

Fred Rutten boekte voor de interlandweek twee ruime overwinningen met Feyenoord. De coach denkt dat de Rotterdamse club de weg omhoog blijft vervolgen. Feyenoord kende een teleurstellende seizoensstart. De ploeg van Rutten bezet na acht speelronden de tiende plaats. De coach is positief gestemd na de zeges op Go Ahead Eagles (0-4) en FC Groningen (4-0). "Dat heeft niets met de resultaten van de afgelopen weken te maken", zegt Rutten tegen Metro.

"Ik krijg al vanaf het voorseizoen te horen dat ik veel meer ontspannen oog dan vroeger. Dat ik vorig seizoen een jaar lang niets heb gedaan, speelt wellicht een rol. Ik wilde zo graag weer het vak in na mijn sabbatical dat ik weer van de energie bruis. Maar druk is er natuurlijk altijd, deze komt vooral van buiten."

"Al zijn we er nog lang niet, vanaf het begin wist ik: dit komt goed. De spelers gingen steeds meer uitvoeren van wat wij als staf graag willen zien. Tuurlijk is het teleurstellend als je niet van Ajax wint. Maar het gevoel overheerste dat we door onze manier van voetballen veel opties creëren", aldus de ex-trainer van FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse.

Rutten heeft vertrouwen in zijn team (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Rutten heeft vertrouwen in zijn team (PRO SHOTS/Joep Leenen)

"Tijdens de trainingen zag ik dat er al snel uit komen, maar tijdens de wedstrijden niet. Wij hoeven voor niemand bang te zijn en dat zijn we ook niet. Dit is een team met spelers die voor elkaar willen vechten.Ik ben naar buiten toe niet veranderd, voor mijn gevoel. Als ik aan voetbal denk, denk ik niet als eerste aan de media."

"Ik geef niet vaak grote interviews, want ik wil mijn agenda zelf bepalen. Ja, het is een onderdeel van het vak en de supporters willen weten hoe de trainer van Feyenoord erover denkt, dat weet ik. Maar ik heb maar heel weinig vrije tijd. En als ik de keuze kan maken tussen met mijn smoelwerk op televisie zitten of thuis lekker een wijntje drinken met de familie, dan ben ik er snel uit."

"Ik heb overigens nog geen moment terugverlangd naar mijn sabbatical. Elke dag als ik naar de Kuip rijd, denk ik: prachtig man! Dankzij dat jaar vrijaf heb ik er weer zo ongelooflijk veel zin in. Ik kan het iedere trainer aanraden", aldus de opvolger van Ronald Koeman. Feyenoord treft zaterdag Heracles Almelo.