Voetbalfans opgepakt voor roepen leuzen over Poetin

Meer dan honderd Oekraïense voetbalsupporters zijn bij een wedstrijd in Wit-Rusland gearresteerd omdat ze kwetsende slogans over de Russische president Vladimir Poetin riepen. Dat melden Wit-Russische media vrijdag. Ook enkele Wit-Russen zijn opgepakt.

De fans werden formeel gearresteerd voor het gebruik van schuttingtaal, maar analisten gaan ervan uit dat zij zijn opgepakt voor het roepen van leuzen tegen Poetin en voor Oekraïne. De supporters moeten vrijdag voor het gerecht verschijnen. Verwacht wordt dat ze er met een boete vanaf komen en hierna terug moeten naar Oekraïne. Tijdens de wedstrijd scandeerden fans op zowel de uit- als thuistribune nationalistische slogans.

Het Wit-Russische persbureau BelaPAN meldde de arrestaties ook, maar zei dat slechts 28 supporters zijn opgepakt. De Oekraïense consul in Wit-Rusland is in gesprek met de autoriteiten over de arrestaties.

Donderdag nam het Oekraïense elftal het in Minsk op tegen het team van Wit-Rusland. De Oekraïners waren met 2-0 te sterk voor hun noorderbuur.