The Lau niet bang voor de dood

Thé Lau is niet bang voor de dood, maar soms wel voor wat daaraan vooraf gaat. "Het gaat een keer mis, maar hoe gaat dat in zijn werk? Ik weet het ongeveer, maar niet tot in detail", vertelt de 62-jarige ernstig zieke zanger zaterdag in het AD.

"Als dat ding in m'n longen gaat groeien, krijg ik problemen met ademhalen", weet Lau, wiens keelkanker inmiddels is uitgezaaid naar zijn longen. Eind maart kreeg de zanger van The Scene te horen dat hij nog zes tot negen maanden te leven heeft. Bij de pakken neer zitten is echter niets voor Lau. "Ik probeer allemaal nieuwe dingen. Vanuit de overtuiging dat het zonder ambities snel met me zou zijn afgelopen. Dan geef ik dat nare knaagdier daarbinnen vrij spel."

Lau wil genieten van elke dag. "Ik hoef niet tegen elke prijs te leven. Chemo's zal ik afslaan. Ik ga niet door al die ellende om twee maanden langer te bestaan. Ik ga ook niet joggen, drink niet uitsluitend water en stop niet met roken. Ik geniet van het leven en heb me in lange tijd niet zo goed gevoeld."

Met The Scene ging Lau eerder dit jaar op afscheidstournee, die hem onder meer naar Pinkpop bracht. Sinds Lau het nieuws over zijn ziekte bekendmaakte, is er veel meer aandacht voor The Scene en staan nummers als Open, Iedereen Is van de Wereld en Blauw weer in de hitlijsten. "Ik heb daar zelf weinig problemen mee. Het is voor mij simpelweg: beter laat dan nooit. Zo bekijk ik alles nu. Ik had vorig jaar ook onder een tram kunnen lopen. Dan had ik dit allemaal niet meegemaakt."