'Haagse jihadisten planden aanslag in Brussel'

Twee jihadisten uit Den Haag die in België zijn opgepakt wilden een aanslag plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel. De Belgische justitie heeft hier aanwijzingen voor, meldt de NOS zaterdag op basis van bronnen. In het Belgische onderzoek zou worden gezocht naar meer Turks-Nederlandse jihadisten die banden zouden hebben met jihadistische netwerken.

De twee jihadisten uit Den Haag zouden een man en een vrouw van Turkse afkomst zijn, die begin augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem zouden zijn opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Het tweetal was vermoedelijk in Syrië geweest. De man en vrouw zouden bij een terroristische groepering behoren die onder meer een aanslag wilde plegen op de Europese Commissie.

De politie doorzocht op het moment van de arrestatie van de twee vier woningen in Den Haag, onder meer aan de Twickelstraat en de Fannius Scholtenstraat. In de woningen zou jihadistisch materiaal zijn aangetroffen. De twee verdachten uit Den Haag zouden ook een appartement in Brussel hebben gehad, waar behalve jihadistisch materiaal ook vuurwapens en een kogelwerend vest zouden zijn gevonden.

De Belgische justitie beschuldigt de man en vrouw ervan dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en het financieren van terrorisme.

Het Belgische dagblad De Tijd meldde zaterdag dat in België de afgelopen maanden meerdere terreuraanslagen zijn verijdeld. Het zou gaan om terreurpogingen door ex-Syriëgangers of sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat. De autoriteiten in België zouden deze informatie bewust geheim hebben gehouden om geen paniek te veroorzaken.