FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 september 2014

Anton Corbijn wint Duitse literaire prijs

Filmmaker en fotograaf Anton Corbijn is door de Frankfurter Buchmesse onderscheiden voor zijn film A Most Wanted Man. De film is uitgeroepen tot 'beste internationale literaire bewerking', maakte de Duitse boekenbeurs vrijdag bekend. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro.

A Most Wanted Man ging begin deze maand in Nederland in première en vertelt over een Tsjetsjeense moslim die asiel aanvraagt in Hamburg. Daar wordt hij echter beschouwd als terreurverdachte. De eerder dit jaar overleden acteur Philip Seymour Hoffman speelt de agent van de geheime dienst die met het onderzoek wordt belast. De film is gebaseerd op de gelijknamige spionagethriller van de Britse schrijver John le Carré.

De Frankfurter Buchmesse, die begin oktober wordt gehouden, is de grootste boekenbeurs ter wereld. De prijs wordt sinds 2004 elk jaar uitgereikt.

[Serie A] Juventus rekent af met defensief Milan

Juventus overnacht als enige koploper van de Serie A. De Italiaanse kampioen was in Milaan te sterk voor directe concurrent AC Milan: 0-1. Beide ploegen zijn het seizoen goed begonnen, met twee overwinningen uit twee duels. Milan maakte zaterdagavond echter de eerste misstap. Carlos Tévez maakte het verschil in San Siro.

De eerste helft kende ondanks het gebrek aan doelpunten een aantrekkelijk spelbeeld. Het spel kenmerkte zich door kansen over en weer, met uitblinkende rollen voor doelmannen Christian Abbiati en Gianluigi Buffon. Met name Abbiati toonde diverse keren zijn waarde. Bij balverlies zakte Milan ver in, met Keisuke Honda en Stephan El Shaarawy die kort voor de defensie het verdedigende blok ondersteunden. Zij lieten daarmee weinig ruimte voor Juventus om een gat te vinden.

In de 71ste minuut werden de aanvallende intenties van Juventus beloond met de voorsprong. Op aangeven van Paul Pogba belandde Tévez in kansrijke positie. De Argentijnse aanvaller wachtte tot Abbiati naar de grond ging, en rondde vervolgens beheerst af. Zo keerde Juve-trainer Massimiliano Allegri met een overwinning terug in het stadion waar hij een jaar geleden nog zelf op de bank zat. Juventus verstevigde de koppositie met de derde opeenvolgende zege.

[PD] Atlético komt niet voorbij Celta

Atlético Madrid heeft de kans om de koppositie te grijpen onbenut gelaten. Celta de Vigo bood knap weerstand in Madrid en beloonde zichzelf met een punt: 2-2. Het strijdplan van de bezoekers liet zich al snel raden. Celta groef zich diep in, en probeerde de regerend Spaans kampioen via de counter pijn te doen. Dat laatste lukte de ploeg al verrassend snel.

Terwijl Atlético met man en macht jacht maakte op de openingstreffer, viel het eerste doelpunt van de avond aan de andere kant van het veld. En het was niet zomaar een doelpunt. Pablo Hernández liet een lange bal op zijn hak vallen, en dirigeerde de bal daarmee richting het doel. Doelman Miguel Moya had geen antwoord op het kunststukje van Hernández.

Atlético rechtte de rug, probeerde de vroege achterstand ongedaan te maken, en slaagde in die missie. Uitgerekend centrumverdedigers Miranda en Diego Godín moesten de Madrileense doelpuntenproductie voor hun rekening nemen. Nog voor rust bogen zij de achterstand om in een voorsprong.

In de tweede helft veranderde Miranda van de held in de schlemiel. De Braziliaanse verdediger beukte Planas tegen de grond, en werd hiervoor bestraft met een strafschop. Nolito maakte dankbaar gebruik van dat buitenkansje: 2-2. Daarmee liet Atlético de kans om de koppositie van de Primera División te grijpen onbenut. Alleen FC Barcelona is nog foutloos, maar de Catalanen moeten zondag nog op bezoek bij Levante.

[BL] Dortmund kan kunstje niet herhalen en verliest

In navolging van Bayern München heeft ook Borussia Dortmund punten laten liggen. BVB ging zelfs pijnlijk onderuit bij 1. FSV Mainz: 2-0. Afgelopen dinsdag was Dortmund in eigen huis nog te sterk voor Arsenal, dat weinig in te brengen had tegen het dynamische spel van de Duitsers. Zaterdagavond was in weinig opzichten te vergelijken met de wedstrijd tegen The Gunners.

In de eerste helft was het tempo nog wel hoog, maar Mainz liet zich niet afschrikken en voetbalde knap mee. De thuisploeg liet zich nadrukkelijk gelden en dwong Roman Weidenfeller tot twee knappe reddingen. Toch was ook Dortmund niet ongevaarlijk. Via Adrián Ramos (kopbal net naast en schot op de paal) waren de bezoekers het dichtst bij de openingstreffer. Mainz bleef echter strijden, en werd daarvoor in de 65ste minuut beloond.

Shinji Okazaki gleed de bal op aangeven van invaller Jairo binnen. Vijf minuten later had Ciro Immobile de uitgelezen mogelijkheid om de achterstand ongedaan te maken, maar de Italiaanse spits miste vanaf de strafschopstip. Een eigen doelpunt van Matthias Ginter maakte de malaise voor Dortmund compleet.

[PL] Liverpool laat zich verrassen tegen WHU

Liverpool blijft wisselvallig presteren. Op bezoek bij West Ham United lieten The Reds zich zaterdagavond verrassen: 3-1. Het venijn zat hem in de start. Liverpool begon slaperig, maar werd binnen zeven minuten hardhandig wakker geschud. De wedstrijd was slechts enkele minuten onderweg toen de bezoekers tegen een 2-0 achterstand aan keken.

Na minder dan negentig seconden was het al raak. Voormalig Liverpudlian Stewart Downing plaatste een vrije trap bij de tweede paal, waar James Tomkins de bal kon klaarleggen voor Winston Reid. Laatstgenoemde tekende voor zijn eerste treffer in een jaar tijd.

Daarmee was het leed nog niet geschied voor Liverpool, dat met Mario Balotelli in de basis startte. Nog voordat de ploeg bijgekomen was van de openingstreffer, lag de bal alweer in het net. Diafra Sakho kreeg teveel ruimte van zijn bewakers, en wipte de bal fraai over Simon Mignolet: 2-0.

Liverpool gaf zich nog niet gewonnen, en ging op jacht naar de aansluitingstreffer. De formatie van Brendan Rodgers bleef echter bijzonder kwetsbaar in defensief opzicht. De hoop op een comeback groeide aanzienlijk toen Raheem Sterling de stand op 2-1 bracht. Op aangeven van Balotelli schoot de talentvolle dribbelaar hard op doel, met het welkome aansluitingsdoelpunt tot gevolg. De wedstrijd was op dat moment slechts 26 minuten oud.

Beide ploegen kregen nog voldoende mogelijkheden op een doelpunt, maar het spektakel uit de openingsfase kreeg geen vervolg. In de slotminuten stelde West Ham via Morgan Amalfitano, die op aangeven van wederom Downing voor het slotakkoord zorgde.

[JL] Simpele zege N.E.C. op FC Emmen

N.E.C. Nijmegen staat weer samen met Roda JC bovenaan in de Jupiler League. De Nijmeegse club won thuis eenvoudig met 4-0 van FC Emmen. Anthony Limbombe scoorde in de eerste helft twee keer, Alireza Jahanbakhsh en Tom Daemen namen na rust de rest van de productie voor hun rekening. Topscorer Sjoerd Ars kreeg een rode kaart.

N.E.C. staat na zeven wedstrijden op achttien punten en heeft een beter doelsaldo dan Roda. De Limburgers wonnen eerder op de dag thuis met 1-0 van Jong Ajax.

Voor RKC, dat net als N.E.C. en Roda vorig seizoen nog in de Eredivisie speelde, gaat het van kwaad tot erger. Thuis tegen FC Volendam werd al de vijfde nederlaag geleden: 1-3. Volendam staat keurig op de derde plaats, RKC heeft alleen Achilles'29 onder zich.

Van Gerwen door in Leipzig, Van Barneveld uitgeschakeld

Michael van Gerwen heeft na een moeizame start toch eenvoudig gewonnen van Ross Smith in de tweede ronde van de European Darts Trophy. Het ging tot 3-3 gelijk op waarna de wereldkampioen een tandje bijzette. Van Gerwen won de partij met 6-3. 

Voor Raymond van Barneveld was de tweede ronde in Leipzig het eindstation. Hij verloor met 4-6 van Ian White. Barney kwam nog 2-0 voor, maar stond even later 2-5 achter. Van Barneveld werkte nog een break weg, maar op 4-5 vielen de triples niet en kon White het afmaken.  De vijfvoudig wereldkampioen dreigt na de nederlaag om uit de top zestien van de wereldranglijst te allen. Dit zou betekenen dat de Hagenaar niet meer rechtstreeks wordt toegelaten tot alle grote toernooien van de dartsbond PDC.

Zondag in de derde ronde zal Van Gerwen spelen tegen Wes Newton. Vincent van der Voort neemt het op tegen Gerwyn Price en Jelle Klaasen zal aantreden tegen Simon Whitlock. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Trophy - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Steve Beaton Gerwyn Price 3-6
Kim Huybrechts Andrew Gilding 6-5
Dave Chisnall Roxy-James Rodriguez 4-6
Peter Wright Michael Hurtz 6-1
Simon Whitlock Steve West 6-5
Michael van Gerwen Ross Smith 6-3
Brendan Dolan Andy Smith 6-4
Ian White Raymond van Barneveld 4-6 

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Vitesse en sc Heerenveen. Net als de eerdere wedstrijden van vanavond werd ook hier 1-1. Hieronder vind je de karakterstieken van deze ontmoeting.


SC Heerenveen-speler Stefano Marzo in duel met Vitesse speler Wallace (Foto: PRO SHOTS / Peter Lous)

Vitesse

1 - 1

sc Heerenveen

 30' Pröpper    23' Uth 
 
 Gele kaart: Vejinovic, v.d. Heijden, Wallace, (Vitesse), v.d. Berg, Uth, v. Aken, De Roon, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.213
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Wallace
Kruiswijk
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Leerdam
Labyad (Ibarra/46)
Dauda (Kazaisjvili/71)
Olijnyk (Traoré/76)
  Nordfeldt
Marzo
Buijs
v.Aken
v.Anholt
De Roon
Sinkgraven
v.d.Berg
Slagveer (Schmidt/89)
Uth (Dalgaard/81)
Thorsby (v.Amersfoort/66)

Korte breekt kuitbeen

FC Dordrecht zal Giovanni Korte enige tijd moeten missen. De aanvaller van de Schapenkoppen brak in het eredivisieduel tegen Excelsior (1-1) zijn linker kuitbeen. Dit bleek na een eerste onderzoek in het ziekenhuis.

Korte liep het gebroken kuitbeen vlak voor rust op na ongelukkig inkomen van Bas Kuipers die hiervoor niet bestraft werd. De aanvaller van Dordrecht werd meteen naar het ziekenhuis vervoerd waar de breuk werd geconstateerd. Het is nog niet duidelijk of Korte, die dit seizoen in zes duels tweemaal het net trof, geopereerd moet worden en hoelang hij niet aan spelen toe zal kunnen komen.

Korte breekt kuitbeen (Pro Shots/Kay Int Veen)

Uitslag ADO Den Haag - Go Ahead Eagles

Om 19.45 uur begon het duel tussen ADO Den Haag en Go Ahead Eagles. Beide ploegen hielden elkaar met een 1-1 gelijkspel in evenwicht. Hieronde vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Go Ahead Eagles speler-Xandro Schenk in duel met ADO Den Haag-speler Mike van Duinen (Foto: PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

ADO Den Haag

1 - 1

Go Ahead Eagles

 84' Kramer    60' Derijck (e.d.) 
 
 Gele kaart: Kanon, (ADO Den Haag), Duits, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.367
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Derijck
Kanon
Meijers
Kristensen
Jansen (Bakker/75)
Malone (Alberg/23)
Schet (Houtkoop/62)
Kramer
v.Duinen
  Cummins
S.Nieuwpoort
Schenk
v.d.Linden
Wijnaldum
v.Ooijen (Lambooij/63)
Overgoor
Duits (De Bondt/79)
Rijsdijk
Lewis
Reimerink (Ten Den/57)

[Dag 3]League of Legends World Championship

Vandaag stond alweer de derde dag op het programma, net als gisteren, eergisteren en morgen gaan we aan de slag met Poule A en Poule B. Samsung White en Royal Club staan beiden al met anderhalf been in de finale, beide teams wonnen tot nu toe alles. Voor Dark Passage en SK Gaming ziet het er een stuk minder rooskleurig uit, zij wachten nog op een overwinning.

Samsung White - Dark Passage
De eerste wedstrijd van de dag was die tussen de nummer een en de nummer vier uit poule A, Samsung White tegen Dark Passage. Op papier was er een duidelijke favoriet en ook de fans gaven Dark Passage weinig kans op een stunt. Toen Samsung White in de vijfde minuut ook zonder al te veel moeite first blood pakte, leek het wel gedaan. Terug komen tegen het beste team uit Korea, dat gebeurd namelijk zelden. Zeven minuten later was het duidelijk dat Dark Passage niet ging winnen, twaalf kills en elf duizend goud stonden zij al achter. Na 22 minuten was het definitief afgelopen en pakte Samsung White haar vierde overwinning. Dark Passage haalde uiteindelijk nog twee kills, beiden werden gemaakt door HolyPhoenix op Ezreal, die ook zelf maar één keer dood ging.

Sk Gaming - Star Horn Royal Club
Net als de vorige game van vandaag, ging ook deze tussen de beste en slechtste uit de poule. Star Horn Royal Club stond voor vandaag op drie overwinningen en nul verliezen, terwijl SK Gaming alleen nog maar verloren heeft. Maar kregen we net zo'n eentonige game als zojuist? Het antwoord daarop is: Nee. Star Horn Royal Club was beter, pakte ook een vroege voorsprong maar SK Gaming gaf zich niet gewonnen. Echter waren het wel de Chinezen die de overwinning pakte. Na 33 minuten hevige strijd werd SK Gaming neergehaald. Met een ruime voorsprong van meer dan twintigduizend goud en 13 kills wist Royal Club de game af te maken en zich te kwalificeren.

Ahq e-Sports Club - Samsung White
Dat Samsung White door gaat is al wat langer bekend, maar pas als nog één game gewonnen werd was het officieel. Voor Ahq e-Sports Club de taak het feestje even uit te stellen. Het een na beste team uit Taiwan wist enkel van Dark Passage te winnen tot noch toe en wist dat het nu moest winnen om nog door te kunnen. Ze leken ook een goede start te maken door first blood te pakken, maar omdat GameDevil op Jinx treuzelde met het afmaken van Thresh, was het Greentea op Blitzcrank die het extra geld kreeg. Samsung White kreeg echter meteen een kill terug en begon langzaam maar zeker een voorsprong te pakken. Makkelijk hadden de Koreanen het echter niet, want ze stierven al vijf keer in twaalf minuten, iets wat ze zelden overkomt. Daar stonden echter wel tien kills tegenover en door die tien kills was er een voorsprong van al vierduizend goud. Na een kleine dertig minuten stond Ahq te ver achter, Samsung White had in deze dertig minuten 38 kills gemaakt, een ongelooflijk aantal, maar stierf zelf wel elf keer. De Koreanen zijn door, maar van de dominantie die zij eerder op de dag toonde was geen sprake.

Taipei Assassins - Team Solomid

Beide teams zaten nog volop in de race om een plek in die felbegeerde knockout fase. Team Solomid had echter al van de Taipei Assassins gewonnen en had hierdoor een voordeel. Voor TPA was het dan ook een must om nu het populaire Noord Amerikaanse team te verslaan, anders was het einde toernooi, iets wat je niet wilt in eigen land. Beide teams begonnen gefocused en namen geen onnodige risico's, het ging lang gelijk op, met een lichte voorsprong voor Solomid. Na geweldig denkwerk was het echter Team Solomid die twee kills pakte en daarnaast dragon, wat zorgde voor een grote voorsprong. Na 22 minuten, toen TSM al bijna tienduizend goud voor stond was het einde verhaal voor de Assassins. Vijf minuten later was het definitief voorbij, toen Solomid zonder al teveel moeite drie man van de Assassins neerhaalde en de game besliste. Door deze overwinning is naast Royal Club, ook Team Solomid geplaatst voor de knockout fase, wie er eerste wordt, wordt morgen uitgemaakt in een onderling duel tussen de twee.

Dark Passage - Edward Gaming
Dark Passage had de kans om nog door te gaan, maar dan moest er behalve een hele dosis geluk ook gewonnen worden van Edward Gaming. Aan de andere kant had Edward Gaming hier een geweldige kans om zich kwalificieren voor de volgende ronde. Edward Gaming pakte first blood, maar Dark Passage zette hier een dragon tegenover en dus gingen de teams lang gelijk op, met ongeveer evenveel goud. Toen Dark Passage echter één voor één gingen vechten tegen het complete team van Edward Gaming, kon Edward Gaming een grote voorsprong pakken. Dit gaven zij niet meer weg en na 27 minuten kon Dark Passage naar huis toe. Zij liggen eruit en Edward Gaming heeft een grote stap gezet om als nummer twee, na Samsung White, de poule te overleven.

SK Gaming - Taipei Assassins
Wil ex-wereldkampioen, Taipei Assassins nog doorgaan, dan moest het winnen van SK Gaming. Behalve dat was er ook een flinke dosis geluk nodig. SK Gaming daarentegen speelt nog voor spek en bonen, zij hebben alles verloren en weten zeker dat zij terug naar huis gaan. Echter zullen zij wel de primeur willen hebben om als eerste Europese team een wedstrijd te winnen op dit wereldkampioenschap. SK Gaming is een taai team, maar normaal maken zij niet veel kans tegen de Taiwanese kampioen, het first blood van Winds op Lee Sin voorspelde ook weinig goed voor SK. Maar de Europeanen gaven zich niet gewonnen en bleven knokken en vooral door goede mapcontrole wisten zij zich naast en voorbij de Assassins te vechten. Deze voorsprong was niet groot en zou nooit groot worden. Maar het was wel SK Gaming die voor het eerst won en de Assassins daarmee uitschakelde. Toen Sk Gaming de wedstrijd na vijftig minuten won, was het verschil tienduizend goud. Dit verschil kwam vooral door het goede positiespel van SK Gaming dat twee kills minder had, maar slechts vier towers verloor.

Poule A

1. Samsung White* 5 - 0
2. Edward Gaming 3 - 1
3. Ahq e-Sports Club 1 - 3
4. Dark Passage 0 - 5

Poule B

1. Star Horn Royal Club* 5 - 0
2. Team Solomid* 3 - 1
3. Taipei Assassins 1 - 4
4. Sk Gaming 1 - 4

* is gekwalificeerd voor de knock out fase.

'Naheffing scholen om vergoeding overblijfouders'

Verschillende basisscholen hebben naheffingen van honderdduizenden euro's van de Belastingdienst gekregen omdat ze te hoge vergoedingen betalen aan overblijfouders. De overblijfouders worden daarom als werknemers gezien en de scholen moeten daarvoor alsnog loonheffing betalen, meldt RTL Nieuws zaterdagavond.

De maximaal toegestane belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers is 4,50 euro per uur. Zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen zouden eerder dit jaar een naheffing van in totaal driehonderdduizend euro hebben ontvangen. De scholen betalen de ouders tien euro per overblijfbeurt. De aanslag is na protest verlaagd naar 140 duizend euro, maar het schoolbestuur zou zich daar niet bij neerleggen en stapt naar de rechter.

Vier katholieke basisscholen in Vleuten en De Meern kregen een aanslag binnen van in totaal tweehonderdduizend euro. De aanslag is betaald, maar voorzitter Jeroen Hoogerwerf is daar niet blij mee. "Van dat bedrag kan ik vier leraren aanstellen."

De discussie over de vergoeding van overblijfouders is overigens niet nieuw. Twee Amsterdamse scholen werden in 2002 al eens aangeslagen voor een te hoge vrijwilligersvergoeding en in 2003 wilde het UWV premies vorderen bij overblijfouders van een Wageningse school. Het UWV liet die claim later echter weer vallen.

CDA-Kamerlid Michel Rog vindt dat de Belastingdienst moet stoppen met het opleggen van dit soort naheffingen aan basisscholen. "Deze overblijfouders helpen de school en krijgen daar een kleine vergoeding voor en dat vindt het CDA juist erg wenselijk."

Uitslag Excelsior - FC Dordrecht

Excelsior kreeg FC Dordrecht op bezoek. Beide ploegen hielden een punt over aan dit duel. Het werd 1-1. Excelsior heeft nu acht punten uit zes wedstrijden en staat achtste. FC Dordrecht moet genoegen nemen met vijf punten en plek vijftien.

Excelsior

1 - 1

FC Dordrecht

 52' Auassar    85' Gosens 
 
 Gele kaart: Peersman (FC Dordrecht)
 Rode kaart: Bruins (88') (Excelsior)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3541
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Karami
Fischer
v.Diermen
Kuipers
Kruys (Mattheij/73)
Stans (Bruins/68)
Auassar
Botaka
v.Weert (Gouriye/68)
v.Mieghem
  Kurto
Fortes
Troost-Ekong
Lima
Peersman
v.Overeem
Ojo (Koolwijk/41)
Gosens
Korte (Pisas/45+2)
Lieder (Hamdaoui/80)
Ten Voorde

Luiten weer koploper op Wales Open

Golfer Joost Luiten gaat de slotdag van het Wales Open in als koploper. De Nederlander ging de derde dag rond in 65 slagen (-6) en staat nu met een totaal van 199 slagen twee slagen los van zijn naaste belager, de Ier Shane Lowry.

Luiten, die donderdag ook al leider was, sloeg zijn slag op de laatste drie holes met drie birdies. Daan Huizing en Robert-Jan Derksen staan na de derde ronde op een gedeelde 32e plaats met 210 slagen (-3). Huizing produceerde vandaag zes birdies en drie bogeys, waardoor zijn dagtotaal op -3 kwam. Derksen liep een ronde van 71 slagen (par) nadat hij twee birdies liet volgen door een double bogey op de veertiende.

'Haagse jihadisten planden aanslag in Brussel'

Twee jihadisten uit Den Haag die in België zijn opgepakt wilden een aanslag plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel. De Belgische justitie heeft hier aanwijzingen voor, meldt de NOS zaterdag op basis van bronnen. In het Belgische onderzoek zou worden gezocht naar meer Turks-Nederlandse jihadisten die banden zouden hebben met jihadistische netwerken.

De twee jihadisten uit Den Haag zouden een man en een vrouw van Turkse afkomst zijn, die begin augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem zouden zijn opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Het tweetal was vermoedelijk in Syrië geweest. De man en vrouw zouden bij een terroristische groepering behoren die onder meer een aanslag wilde plegen op de Europese Commissie.

De politie doorzocht op het moment van de arrestatie van de twee vier woningen in Den Haag, onder meer aan de Twickelstraat en de Fannius Scholtenstraat. In de woningen zou jihadistisch materiaal zijn aangetroffen. De twee verdachten uit Den Haag zouden ook een appartement in Brussel hebben gehad, waar behalve jihadistisch materiaal ook vuurwapens en een kogelwerend vest zouden zijn gevonden.

De Belgische justitie beschuldigt de man en vrouw ervan dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en het financieren van terrorisme.

Het Belgische dagblad De Tijd meldde zaterdag dat in België de afgelopen maanden meerdere terreuraanslagen zijn verijdeld. Het zou gaan om terreurpogingen door ex-Syriëgangers of sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat. De autoriteiten in België zouden deze informatie bewust geheim hebben gehouden om geen paniek te veroorzaken.

[PL] Koeman wint met Southampton bij Swansea

Ronald Koeman heeft zaterdag een kleine zege bij Swansea City geboekt in de Premier League. Op aangeven van Graziano Pellè maakte invaller Victor Wanyama tien minuten voor tijd het enige doelpunt: 1-0. Swansea kwam al na 39 minuten met tien man te staan na een rode kaart voor Wilfried Bony.

De ploeg van Koeman heeft nu tien punten uit vijf duels, twee minder dan koploper Chelsea. Swansea, waar Marvin Emnes op de bank bleef, blijft op negen staan. Ook Arsenal heeft negen punten.

De Gunners wonnen met 3-0 bij Aston Villa, dat nog wel een punt meer heeft. Mesut Özil opende de score in de 32e minuut en niet veel later tekende Danny Welbeck voor de 2-0. Een eigen doelpunt van Aly Cissokho in de 36e minuut beslechtte het pleit. Ron Vlaar moest nog verstek laten gaan bij Aston Villa vanwege een kuitblessure.

Newcastle United speelde voor eigen publiek met 2-2 gelijk tegen Hull City. Invaller Papiss Cissé scoorde beide goals van de thuisploeg. Hij poetste daarmee een 2-0 achterstand weg. Tim Krul en Daryl Janmaat deden de hele wedstrijd mee bij Newcastle. Vurnon Anita bleef op de bank.

Ook Queens Park Rangers en Stoke City deelden de punten: 2-2. Zowel QPR-middenvelder Leroy Fer als Stoke-verdediger Erik Pieters maakte de negentig minuten vol. Burnley - Sunderland eindigde in 0-0.

[BL] Bayern loopt averij op bij Hamburger SV

Bayern München is zaterdag tegen het tweede gelijkspel van dit seizoen aangelopen in de Bundesliga. Op bezoek bij Hamburger SV kwam de ploeg van coach Pep Guardiola niet tot scoren: 0-0. De nieuwe HSV-trainer Joe Zinnbauer kende zodoende een verdienstelijk debuut. Hij volgde eerder deze week Mirko Slomka op.

Arjen Robben viel tijdens de warming-up geblesseerd uit. De aanvaller leek juist weer fit na knie- en enkelklachten, maar moest zijn plaats afstaan aan Thomas Müller, die net als enkele andere vaste krachten op de bank zou beginnen. Bij HSV ontbrak Rafael van der Vaart nog vanwege een kuitblessure.

Bayern blijft ondanks het puntenverlies gedeeld koploper met acht punten uit vier duels. HSV pakte zijn tweede punt van het seizoen en doet de laatste plaats over aan VfB Stuttgart, dat thuis met 2-0 verloor van Hoffenheim. Promovendus SC Paderborn kwam op gelijke hoogte met Bayern door een verrassende 2-0 overwinning op Hannover 96, dat zeven punten heeft.

Schalke 04 knokte zich in een rood gekleurd duel tegen Eintracht Frankfurt terug van een vroege 2-0 achterstand, maar verspeelde in eigen huis desondanks punten: 2-2. Aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar deed de hele wedstrijd mee bij de thuisploeg, die pas twee punten heeft.

Door goals van Alexander Meier en Marco Russ leidden de bezoekers na 24 minuten met 2-0. Eric Maxim Choupo-Moting tekende nog voor rust uit een strafschop voor de aansluitingstreffer, waarna Julian Draxler er in de tweede helft al snel 2-2 van maakte.

Na rode kaarten voor Kevin-Prince Boateng en Draxler leek Schalke een moeilijke slotfase tegemoet te gaan, maar ook Frankfurt-speler Slobodan Medojevic werd nog van het veld gestuurd.

Paul Verhaegh hielp FC Augsburg aan een 4-2 thuiszege op Werder Bremen. De rechtsback verzilverde in de 43e minuut een strafschop. Bij Bremen werd Eljero Elia een halfuur voor tijd vervangen.

Colbrelli de beste in Memorial Pantani

De Italiaan Sonny Colbrelli is zaterdag winnaar geworden van de Memorial Marco Pantani. De renner van Bardiani CSF bleef in de 189 kilometer lange race de Sloveen Grega Bole (Vini Fantini) en landgenoot Fabio Chinello (Area Zero) voor.

De Memorial Marco Pantani wordt sinds 2004 gehouden. De wedstrijd begint en eindigt in Cesenatico, vlakbij waar Marco Pantani is geboren. In de plaats staat ook het Pantani-museum.

De 24-jarige Colbrelli bewees zichzelf een goede dienst. Hij staat op de Italiaanse shortlist voor het WK. Van de elf geselecteerde renners vallen er nog twee af.

[PD] Monsterzege Real Madrid bij Deportivo

Real Madrid heeft zaterdag een monsterzege geboekt op Deportivo la Coruña. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti versloeg de thuisploeg met liefst 8-2. Cristiano Ronaldo was de grote man met drie treffers. Gareth Bale en Javier Hernandez scoorden elk twee keer en James Rodríguez vond een keer het net. Voormalig AZ-speler Haris Medunjanin maakte er kort na rust uit een strafschop nog 3-1 van.

Real Madrid had zijn laatste twee competitieduels verloren van Real Sociedad en Atlético Madrid. De Koninklijke staat nu vijfde in de Primera División met zes punten uit vijf duels. De achterstand op koploper FC Barcelona bedraagt drie punten.

[JL] Roda verslaat Jong Ajax en blijft koploper

Roda JC heeft zaterdag geen misstap begaan in de strijd om de koppositie in de Jupiler League. De Limburgers waren op eigen veld Jong Ajax de baas met 1-0. Hicham Faik maakte na vijftig minuten het enige doelpunt. Bij de Amsterdammers deden onder anderen Ruben Ligeon en Richairo Zivkovic mee.

Roda voert met achttien punten uit zeven duels de ranglijst aan. NEC kan zaterdagavond op gelijke hoogte komen. De Nijmegenaren nemen het op tegen FC Emmen. Jong Ajax staat twaalfde met negen punten.

Fashion Police door zonder Joan Rivers

Het programma Fashion Police gaat door zonder Joan Rivers. Dat heeft entertainmentzender E! laten weten, schrijven Amerikaanse media. De eerder deze maand overleden comédienne was een van de toonaangevende presentatoren van het programma, waarbij Amerikaanse beroemdheden allerminst zachtzinnig op hun kleding werden beoordeeld.

"We zijn diep bedroefd over het heengaan van Joan Rivers en de afgelopen twee weken hebben we ons toegelegd op haar herdenken op al onze platforms", luidt de verklaring van E!. "We hebben ook lang nagedacht over wat Joan had gewild dat we zouden doen met Fashion Police. Met de zegen van Melissa Rivers hebben we besloten dat Joan had gewild dat de serie door zou gaan. Fashion Police keert volgend jaar terug, te beginnen met de Golden Globes op 12 januari."

Het is nog onduidelijk wie de presentatie in het nieuwe seizoen op zich nemen. Tot op heden waren Giuliana Rancic, Kelly Osbourne en George Kotsiopoulos de medepresentatoren. Osbourne liet echter eerder deze maand weten niet te willen doorgaan zonder Rivers.

Fashion Police is sinds 2010 te zien. Het programma richt zich op het kritisch becommentariëren van de kleding van sterren op de Amerikaanse rode lopers. Het programma is ook al sinds april vorig jaar verwikkeld in een conflict met de tekstschrijvers, die beweren dat E! En Rugby Productions, het productiebedrijf van Rivers, hen nog anderhalf miljoen dollar in achterstallig loon verschuldigd zijn.

Bufferzone Oekraïne moet bestand waarborgen

Onderhandelaars in de Oekraïense vredesgesprekken hebben afgesproken een bufferzone te creëren tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische strijders. Er wordt geen terreinwinst meer geboekt, zwaar wapentuig wordt teruggetrokken en buitenlandse strijders verlaten het strijdtoneel. Alles om een stabiel staakt-het-vuren te garanderen.

Na urenlange gesprekken werd in de nachtelijke uren overeengekomen dat iedere partij blijft op de plek waar zij vrijdag was en geen meter grondgebied meer inneemt. Het akkoord wordt binnen een dag ingevoerd, zei de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, gezant van de regering in Kiev. Ook Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waren, naast Kiev en de rebellen, bij de gesprekken in Minsk vertegenwoordigd.

De strijdende partijen hebben zich verplicht zwaar wapentuig, van honderd millimeter of meer, ten minste vijftien kilometer terug te trekken. Daarmee ontstaat een bufferzone van dertig kilometer breed. Zwaardere wapens moeten nog verder worden teruggetrokken. Nieuwe mijnenvelden mogen niet worden aangelegd en gevechtsvliegtuigen mogen niet meer over het strijdtoneel vliegen.

"De bevolking moet zich veilig kunnen voelen", zei Igor Plotnitskij, leider van de rebellen in de regio Loehansk.

In het akkoord is tevens opgenomen dat 'alle buitenlandse gewapende eenheden en wapens, evenals strijders en huurlingen' zich moeten terugtrekken - een diplomatieke verwijzijng naar de Russen die aan de kant van de rebellen vechten.

Waarnemers van de OVSE zullen in het oog houden of het bestand wordt nageleefd.

Egypte bereid tot steun voor strijd tegen IS

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi is bereid iedere steun die nodig is te verlenen aan de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zei hij in een interview met Associated Press. El-Sissi benadrukte dat militair optreden niet het enige antwoord is.

De president weidde in zijn eerste interview met een buitenlands medium niet uit welke steun zijn land kan leveren. Het sturen van militairen leek hij echter uit te sluiten, omdat het Iraakse leger zou moeten volstaan.

Wel sprak hij over een 'uitvoerige strategie' waarmee opstandelingen in de hele regio worden aangepakt en niet alleen IS. Hij zei een jaar geleden al te hebben gewaarschuwd voor terreur in het Midden-Oosten.

50.000 mensen gered van overstromingen in Pakistan

Reddingswerkers hebben in het zuiden van Pakistan zo'n vijftigduizend mensen gered uit door overstromingen ondergelopen dorpen. Dat heeft de rampendienst van Pakistan zaterdag gezegd.

In de oostelijke provincie Punjab vielen 24 doden, waarmee het totale dodental door overstromingen in Pakistan is opgelopen tot 346.

Het overtollige water dat in Punjab tot catastrofale situaties leidde, vervolgt zijn weg nu zuidelijker, in afgelegen gebieden in de provincie Sindh.

Leven schrijver Wizard of Oz wordt verfilmd

Het leven van schrijver L. Frank Baum, de man achter The Wonderful Wizard of Oz, wordt verfilmd. Josh Golden schrijft het scenario voor Road to Oz, zoals de film vooralsnog heet. Dat laat de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter weten.

Baum schreef talloze kinderboeken maar is verreweg het bekendst van zijn boek over het fabelachtige rijk Oz, dat wordt overheerst door een boze tovenaar. Het verhaal werd vele malen verfilmd, zoals de klassieker uit 1939 met Judy Garland, tot aan de vorig jaar verschenen Oz: The Great and Powerful met James Franco in de hoofdrol. Ook werd het verhaal vele malen bewerkt voor het theater, zoals de populaire musical Wicked.

Baum schreef echter ook dertien vervolgboeken, die vrijwel niemand echt kent. De nieuwe film wil ook daar aandacht aan besteden.

Het is nog niet bekend welke acteurs voor de film in beeld zijn. Films over het leven van auteurs trekken echter niet zelden grote namen aan, getuige Finding Neverland, met Johnny Depp als Peter Pan-schrijver J.M. Barrie. Vorig jaar mocht Saving Mr. Banks, over Mary Poppins-schrijfster P.L. Travers, bogen op Tom Hanks, Emma Thompson en Paul Giamatti in de cast.

Eerste bier getapt op Oktoberfest

Vanmiddag om 12.00 uur is wederom het grootste bierevenement ter wereld, het Oktoberfest feestelijk ingeluid. De burgemeester van München had vier hamerslagen nodig om het kraantje in het eerste vat te drijven, waarna het traditionele 'O'zapft is' weerklonk. Samen met de premier van de Duitse deelstaat Beieren proostte de burgervader daarna op een 'vreedzame Wiesn'.

De traditie leert dat een goede burgemeester niet veel slagen nodig hebt om het kraantje in het vat te slaan. De recordhouder op dat gebied is nog steeds voormalig burgemeester Ude, die ooit in twee slagen het bier liet vloeien. Dezelfde Ude had vorig jaar echter maar liefst zeven slagen nodig voor hetzelfde resultaat, wat een regelrechte schande in de ogen van onze oosterburen was en waar de conclusie uit getrokken werd dat deze man misschien toch niet zo'n heel goede burgemeester was.

Op het feestje worden ongeveer zes miljoen liefhebbers van het goudgele vocht verwacht. Samen drinken ze zo'n zes miljoen liter bier. Daarbij verschalkt men tevens zo'n half miljoen gegrilde kippetjes.

Over kippetjes gesproken, na zo'n bericht blijft nog een vraagje over. Wie plaatst DE foto?

Van Avermaet wint weer in eigen land

Greg van Avermaet heeft zaterdag de Primus Classic Impanis - Van Petegem gewonnen. De Belgische renner van BMC reed de hele dag in de aanval en was in de finale in Haagt de sterkste van een kopgroep. Zijn landgenoot Tosh van der Sande (Lotto-Belisol) werd tweede, voor de Pool Michal Golas (Omega Pharma-Quick-Step).

De 29-jarige Van Avermaet lijkt over goede benen te beschikken voor het WK in Ponferrada volgende week. Hij was woensdag al de beste in de Grote Prijs van Wallonië.

Robben moet warming-up afbreken

Arjen Robben is zaterdag tijdens de warming-up geblesseerd afgehaakt bij Bayern München. Dat meldt de Duitse kampioen op Twitter. Wat Robben mankeert, is nog niet duidelijk. De aanvaller zou in het thuisduel tegen Hamburger SV in de basis beginnen. Hij wordt vervangen door Thomas Müller.

De 30-jarige Robben was net weer hersteld van knieklachten, nadat hij daarvoor al aan de kant had gestaan met een enkelblessure. De 82-voudig international maakte woensdag in het Champions League-duel tegen Manchester City (1-0) zijn rentree.

Van der Voort en Klaasen naar derde ronde European Darts Trophy

Vincent van der Voort en Jelle Klaasen hebben zich geplaatst voor de derde ronde van de European Darts Trophy in het Duitse Leipzig. Van der Voort won met 6-1 van landgenoot Ryan de Vreede en Klaasen versloeg Mervyn King met 6-3.

Klaasen houdt met deze zege nog zicht om zich te plaatsen voor de World Grand Prix volgende maand in Dublin. Om aan dat toernooi deel te mogen nemen zal hij de kwartfinale moeten halen. Vanavond komen er nog twee Nederlanders in actie. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld spelen tegen respectievelijk Ross Smith en Ian White. 

Van der Voort speelt zondag in de derde ronde tegen Steve Beaton of Gerwyn Price. Klaasen zal dan spelen tegen Simon Whitlock of Steve West. De European Darts Trophy is het laatste toernooi van de Europese Tour dit jaar. Voor de winnaar ligt zondagavond 20.000 Britse pond klaar, zo'n 25.000 euro. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Trophy - middagsessie

Darter Darter Uitslag
Wes Newton Kevin Painter 6-3 
Terry Jenkins Shaun Narain 6-2 
Vincent van der Voort Ryan de Vreede 6-1 
Michael Smith Jyhan Artut 6-2 
Justin Pipe William O'Connor 6-5 
Andy Hamilton Ronny Huybrechts 6-4 
Jamie Caven Dean Winstanley 3-6 
Mervyn King Jelle Klaasen 3-6 

[F1] Uitslag kwalificatie Singapore

Lewis Hamilton begint zondag bij de Grand Prix van Singapore van poleposition. De Formule 1-coureur van Mercedes noteerde in de kwalificatie op het Marina Bay Street Circuit een tijd van 1.45,681 minuut. Daarmee troefde hij zijn teamgenoot Nico Rosberg met zevenduizendste af.

Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel, beiden van Red Bull, vertrekken vanaf de tweede startrij. Ferrari-coureur Fernando Alonso, tijdens de laatste vrije training nog verrassend de snelste, zette de vijfde kwalificatietijd neer.

Hamilton begon dit seizoen al vijf keer van poleposition. Samen met Rosberg verdeelde hij in tien van de dertien races de zege. In de WK-stand verdedigt Rosberg een voorsprong van 22 punten op de 29-jarige Brit.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:46.921 1:46.287 1:45.681 17
2 Nico Rosberg Mercedes 1:47.244 1:45.825 1:45.688 19
3 Daniel Ricciardo Red Bull 1:47.488 1:46.493 1:45.854 12
4 Sebastian Vettel Red Bull 1:47.476 1:46.586 1:45.902 15
5 Fernando Alonso Ferrari 1:46.889 1:46.328 1:45.907 16
6 Felipe Massa Williams 1:47.615 1:46.472 1:46.000 20
7 Kimi Räikkönen Ferrari 1:46.685 1:46.359 1:46.170 14
8 Valtteri Bottas Williams 1:47.196 1:46.622 1:46.187 18
9 Kevin Magnussen McLaren 1:47.976 1:46.700 1:46.250 18
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:47.656 1:46.926 1:47.362 21
11 Jenson Button McLaren 1:47.161 1:46.943   12
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:47.407 1:46.989   14
13 Nico Hulkenberg Force India 1:47.370 1:47.308   13
14 Esteban Gutierrez Sauber 1:47.970 1:47.333   9
15 Sergio Perez Force India 1:48.143 1:47.575   13
16 Romain Grosjean Lotus 1:47.862 1:47.812   14
17 Adrian Sutil Sauber 1:48.324     6
18 Pastor Maldonado Lotus 1:49.063     8
19 Jules Bianchi Marussia 1:49.440     7
20 Kamui Kobayashi Caterham 1:50.405     8
21 Max Chilton Marussia 1:50.473     7
22 Marcus Ericsson Caterham 1:52.287     5

Uitslag Afghaanse presidentsverkiezingen zondag

De definitieve uitslag van de Afghaanse presidentsverkiezingen wordt zondag bekendgemaakt. Dat heeft de Afghaanse kiescommissie zaterdag meegedeeld.

Een wekenlang onderzoek naar mogelijke fraude bij de verkiezingen moet eindelijk ophelderen wie de verkiezingen nu eigenlijk heeft gewonnen. De eerste stemronde vond in april plaats, gevolgd door een tweede stemronde, waarin de twee overgebleven kandidaten het tegen elkaar opnamen, in juni.

De twee kandidaten, Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani Ahmadzai, onderhandelen over het delen van de macht.

Concert Art Garfunkel na drie kwartier uitverkocht

Het concert dat Art Garfunkel op 12 maart in de Philharmonie in Haarlem geeft, was binnen drie kwartier uitverkocht. Dat was te zien op de website van onlinekaartverkoper Ticketmaster. De kaartjes voor de 72-jarige folkzanger gingen zaterdag om 10.00 uur in de verkoop.

De snelle uitverkoop is des te opmerkelijker gezien de technische problemen waar de site zaterdagochtend mee te kampen had. Veel klanten hadden moeilijkheden om hun kaartjes te bemachtigen.

Tim McGraw vindt zichzelf geen sekssymbool

Tim McGraw ziet zichzelf niet als een man waar vele vrouwen week van worden. "Ik weet dat ik voor een publiek sta, dus ik probeer goed voor mezelf te zorgen", zegt de countryzanger bescheiden tegen entertainmentzender E. De 47-jarige wordt vaak geroemd om zijn gespierde torso.

"Ik zie gezond leven en mezelf in vorm houden gewoon als onderdeel van mijn baan", zegt McGraw nuchter. Wat dat betreft is hij heel blij dat hij zijn alcoholverslaving achter zich heeft kunnen laten, hoewel hij heus wel eens verlangt naar een drankje. "Soms gaat het creatief moeizaam, maar er zijn ook momenten dat ik heel veel energie heb en heel creatief ben. Maar je moet je gewoon concentreren op je werk, je niet af laten leiden."

Dat geldt eigenlijk ook voor zijn huwelijk. McGraw is sinds 1996 getrouwd met countryzangeres Faith Hill. "We proberen alles zo normaal mogelijk te houden. Natuurlijk hebben we een speciaal beroep, maar als we 's avonds thuiskomen gaan we het niet de hele tijd over werk hebben. We proberen zo veel mogelijk een gezinsleven in stand te houden."

Het stel heeft drie dochters, die hun vader allesbehalve als 'de ideale man zien'. Op de vraag of zijn dochters vriendinnen hebben die hem wel woest aantrekkelijk vinden, is McGraw kort. "Volgens mij zien ze me vooral als de vader van hun vriendin, die gewoon lastig en streng voor ze is", lacht hij.

Turkse Koerden strijden tegen IS

Honderden Koerdische strijders steken vanuit Turkije de grens met Syrië over om de Koerdische regio te beschermen tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Zij verzamelen zich vooral in het gebied Kobani, in het noorden van Syrië, zeggen het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en een plaatselijke Koerdische functionaris.

IS is aan een grote opmars bezig in Kobani. Dorpen worden ingenomen en duizenden Syrische Koerden zijn op de vlucht geslagen.

De afgelopen twee jaar konden de Koerden de strijd nog goed aan, maar de laatste tijd worden ze in het defensief gedreven. Ze hebben het Westen om hulp gevraagd.

Arrestaties bij betogingen Den Haag

Tien mensen zijn zaterdag rond 14.30 uur in Den Haag aangehouden toen demonstranten van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) naar de betoging van Geenstijl op het Malieveld kwamen.

Het tiental werd bij aankomst op het Malieveld ingesloten door verschillende politiewagens. Ook veel bereden politie was aanwezig. De situatie was rond 14.45 uur weer rustig.

Bij de demonstratie van de extreemrechtse NVU op de Koekamp, waaraan circa vijftig mensen deelnamen, is een arrestatie verricht omdat de arrestant richting het Centraal Station liep. Bij alle drie de betogingen die zaterdag in Den Haag plaatsvinden, geldt dat de demonstranten niet mogen lopen.

Ook aan het begin van de Koekamp zijn enkele mensen aangehouden rond 14.50 uur. Ze werden gefouilleerd en in arrestatiebusjes gezet.

De demonstratie van de NVU is afgelopen. Rond 15.00 uur was het programma voorbij. Voorman Constant Kusters spreekt nog met journalisten, de politie praat vriendelijk met enkele betogers. De situatie is rustig.

Op het Plein 1813 verloopt de betoging van de extreemlinkse Anti Fascistische Actie ook rustig. Zo'n honderd socialisten luisteren naar diverse sprekers.

'Andy en Melisa zijn getrouwd'

Andy van der Meijde en Melisa Schaufeli lijken in de echt te zijn verbonden. Vanaf het landgoed Huis de Voorst, in het Gelderse Eefde, steeg zaterdag rond 14.45 uur gejuich op, laat RTL Boulevard weten.

Het blootmodel werd naar verluidt al om 06.00 uur opgehaald om zich mooi te maken. Ze vloog 's middags per helikopter naar de trouwlocatie. "Ze ziet eruit als een soort Barbie", liet visagist Marie van de Ven weten. "Zo wilde ze het graag, dus ik heb er aardig wat op gedaan."

Mick Harren mag de feestelijkheden muzikale luister bij zetten. "Het wordt een en al gekkigheid, daar houden ze van", zei de volkszanger. "Het thema wordt Moulin Rouge, dus we gaan lekker los." Eerder deze week werd bekend dat hij zijn nieuwe nummer Weet Iemand Wat Liefde Is opdraagt aan het kersverse paar.

Kishna vervangt Schöne voor klassieker

Ricardo Kishna keert terug in de selectie van Ajax voor de topper tegen Feyenoord. De vleugelspeler neemt de plaats in van Lasse Schöne, die er door een liesblessure niet bij is. De Deen was woensdag trefzeker in het Champions League-duel tegen Paris Saint-Germain (1-1). Kort na zijn goal viel hij echter uit.

Kishna ontbrak tegen de Parijzenaars en ook vorige week tegen Heracles Almelo behoorde hij niet tot de selectie van Ajax. Frank de Boer vond het beter dat de met zijn vorm worstelende aanvaller minuten maakte bij de beloften. De trainer kiest voor de klassieker verder voor dezelfde spelers. Feyenoord en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in de Kuip.

'Emmy-speech Robin Williams was moeilijkste ooit'

De speech over Robin Williams tijdens de Emmy Awards was de moeilijkste die zijn vriend en collega Billy Crystal ooit heeft gegeven. Dat zei de acteur en komiek vrijdagavond tegen presentatrice Whoopi Goldberg in haar programma The View. De twee komedianten werkten meermaals met Williams, die vorige maand op 63-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

"Hij was zo'n geweldige vriend van ons en zo'n vrolijke geest", vertelde Crystal. "Daarom heb ik nadat het gebeurde ook alleen 'Geen woorden' getwitterd. Want ik had er letterlijk geen woorden voor. Ik had alleen pijn."

"En dus was die avond de eerste keer dat ik iets over ons maatje kon zeggen", zei een zichtbaar aangeslagen Crystal over de uitreiking van de Amerikaanse tv-prijzen, op 25 augustus. "Het was moeilijk om die tekst te schrijven, om hem grappig te maken, en persoonlijk zonder dat het te veel over mij ging. Mijn lofrede moest ook nog eens in twee minuten voor het oog van de natie worden voorgedragen. Echt een zware klus."

Crystal, Goldberg en Williams zetten zich jaren in voor het goede doel Comic Relief USA. Ook waren Crystal en Williams in tv-programma's te zien. Zo was Williams te gast in The Billy Crystal Comedy Hour en speelden de twee cameo's in een aflevering van de sitcom Friends. De twee waren ook te zien in de comedyfilms Father's Day en Deconstructing Harry en in Hamlet van Kenneth Branagh.

De leukste sporttweets van week 38

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

We beginnen vandaag met een paar oude helden die een wedstrijdje serveren doen samen:

"Wat een drukte", moet deze vrouw gedacht hebben:

Kimi Räikkönen at ooit rustig een ijsje in Maleisië terwijl de rest van de Formule 1-wereld zich druk maakte over een eventuele herstart. Dit weekend hebben ze bij het vorige team van The Iceman zin in ijs:

Een diner met topspitsen:

De selfie van de week is voor Robin Haase:

Femke leest in de krant dat ze ouder is dan ze dacht:

Beelden zeggen vaak meer dan woorden:

Deze man heeft er verstand van:

Opmerkelijk:

IJskoning Bob de Jong verkeert nog in zomerse sferen:

Dat Thomas Vermaelen wat problemen had met het maken van een bochtje in zijn enorme auto kon je van de week al in het Sportblog lezen. Maar gelukkig wil Giedo van der Garde hem wel wat tips geven:

Arme wielerbaan:

Raemon Sluiter weet de AZ-soap goed samen te vatten:

Nikki Terpstra kreeg onverwacht een dag vrij:

We sluiten af met een mooi een-tweetje tussen Ajax en Paris Saint-Germain:

Belgische wielerheld Cerami (92) overleden

De voormalige wielrenner Giuseppe 'Pino' Cerami is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Sporza zaterdag. Hij was al enige tijd ziek. De Belg met Italiaanse roots beleefde in 1960 zijn succesvolste jaar met de overwinning in Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en een bronzen medaille op het WK in Duitsland.

In 1963 won Cerami een etappe in de Tour de France. Hij is met 41 jaar en 95 dagen nog altijd de oudste ritwinnaar in de Tour. Hij was lange tijd ook de oudste ritwinnaar in een grote ronde, tot Chris Horner dat record vorig jaar verbrak in de Vuelta a España.

Op zijn palmares prijken verder onder meer Parijs-Brussel en de Brabantse Pijl. Cerami werd in 1922 op Sicilië geboren. Op zijn vijfde verhuisde hij naar België en in 1956 kreeg hij de Belgische nationaliteit.

Sinds 1964 vindt elk jaar de Grand Prix Pino Cerami plaats. Dit jaar won Alessandro Petacchi de wedstrijd nabij Wasmuel.

Premier Nieuw-Zeeland wint derde termijn

Premier van Nieuw-Zeeland John Key heeft in de algemene verkiezingen een derde ambtstermijn veiliggesteld. Leider van de Labourpartij David Cunliffe erkende zijn nederlaag en feliciteerde Key met diens zege.

De partij van Key, de Nationale Partij, kreeg 48 procent van de stemmen. Labour volgde op gepaste afstand met een kwart van de stemmen.

Key heeft een brede keuze aan coalitiepartners. De regeertermijn in Nieuw-Zeeland is drie jaar.

'Terreuraanslagen verijdeld in België'

In België zijn de afgelopen maanden meerdere terreuraanslagen verijdeld. Dat meldt het Belgische dagblad De Tijd zaterdag op gezag van bronnen. Het zou gaan om terreurpogingen door ex-Syriëgangers of sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat.

De autoriteiten in België zouden deze informatie bewust geheim hebben gehouden om geen paniek te veroorzaken. Bij de terreurpogingen moet gedacht worden aan plannen die overeenkomsten vertonen met de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Welke doelwitten de potentiële terroristen voor ogen hadden is niet bekend. Bronnen bij de Belgische veiligheidsdiensten zeiden tegen De Tijd dat ze schatten dat één op de tien teruggekeerde Syriëgangers van plan is een aanslag te plegen.

Rotterdamse ligt negen maanden dood in huis

Een 65-jarige vrouw uit Rotterdam heeft negen maanden dood in haar woning in de wijk Beverwaard gelegen. De vrouw had geen contact meer met haar kinderen en ook niet met haar nog in leven zijnde ouders. Buren spraken haar ook zelden, maar trokken uiteindelijk toch aan de bel bij de woningcorporatie omdat ze haar al een tijd niet hadden gezien.

De vrouw werd in juni gevonden, maar het sterfgeval werd bewust stilgehouden, zegt voorzitter Norbert Swaneveld van de gebiedscommissie IJsselmonde zaterdag tegenover RTV Rijnmond. Dat had ermee te maken dat in november vorig jaar in Rotterdam West een vrouw werd gevonden die al tien jaar dood in haar woning lag. Dat leidde toen tot ophef.

De 65-jarige vrouw uit Beverwaard stierf een natuurlijke dood.

Luchtlandingen Driel en Ede verstoord door mist

De luchtlandingen in Driel in het kader van de herdenkingen van de operatie Market Garden in 1944 zijn zaterdagochtend geschrapt vanwege de dichte mist. Een deel van de parachutisten in Ede kan wel springen, maar dat zullen er maar vijfhonderd zijn in plaats van de geplande duizend. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie.

Een groot deel van het land werd zaterdagochtend gehuld in dichte mist. Bij Eindhoven Airport waar de vliegtuigen met de parachutisten opstijgen is het zicht oké, maar op de landingsplaatsen niet.

Naast de parachutesprongen zouden ook een aantal historische vliegtuigen overvliegen. Dat gaat ook niet door.

Angelina Jolie regisseert olifantendrama

Angelina Jolie heeft weer een filmproject bemachtigd dat ze gaat regisseren. De 39-jarige filmmaakster klimt in de regisseursstoel voor Africa, gebaseerd op de strijd van paleoantropoloog Richard Leakey en zijn strijd tegen de illegale ivoorhandel in Kenia in de jaren tachtig. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jolie gaat de film ook coproduceren. Ze gaat weer samenwerken met cameraman Roger Deakins, met wie ze al Unbroken maakte. Dat drama, over de olympische atleet Louis Zamperini die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Japanners, verschijnt op 8 januari in de Nederlandse bioscopen.

Vooralsnog is Jolie nog bezig met haar derde speelfilm, By the Sea, die ze regisseert en waarin ze te zien is met haar man Brad Pitt. Daarvan staat de première gepland voor volgend jaar. De bedoeling is dat Jolie daarna meteen begint aan Africa. Eric Roth, bekend van Munich en Ali, werkt momenteel aan het scenario. Wanneer Africe uit moet komen is nog onbekend.

'Sharon Stone was onuitstaanbare diva op filmset'

De Italiaanse Avati-broers hebben zich in toenemende mate verbaasd over het gedrag van Sharon Stone op de set van hun nieuwe film Un Ragazzo d'Oro. Regisseur Pupi Avati en zijn broer Antonio, producent, zagen hoe de ooit zo populaire actrice steeds meer noten op haar zang kreeg.

"Het is het klassieke patroon met die Amerikaanse actrices wier populariteit tanende is", zegt Antonio tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Hij vertelt hoe hij de actrice eenzaam van een Italiaans station plukte waar ze op het verkeerde perron zat en niemand haar herkende. Naarmate meer mensen haar herkende, begon ze in haar rol te vallen van grote Amerikaanse filmster.

"Bij aankomst in Rome vroegen steeds meer mensen of ze met haar op de foto mochten", vertelt Antonio. "De volgende dag op de set stonden er tweehonderd fotografen. Toen kreeg ze ineens een enorm ego."

Al vanaf het begin had zowat iedereen grote twijfels over de inmiddels 56-jarige Stone. "Mijn broer vroeg of ik gek was", zegt Pupi. "Filmstudio Rai was ervan overtuigd dat we haar nooit zouden krijgen. Er volgde een correspondentie tussen onze advocaten en haar woordvoerders, alleen daarover zou je al een boek kunnen schrijven. Er stonde de meest belachelijke details in, alsof Italië een soort derdewereldland is. We hebben hier gewoon elektriciteit hoor."

Het ergste voorbeeld van divagedrag was op de laatste opnamedag, waarop Stone haar tegenspeler moest kussen. "Het was de allerlaatste scène op de allerlaatste dag en ineens zag Sharon dat er naast die honderden paparazzi ook een cameraploeg stond te filmen", weet Pupi nog goed. "Ze was plotseling verdwenen. Niemand kon haar vinden. Toen bleek dat ze met haar mensen in Los Angeles had gesproken om aan ons te vragen of we die cameraploeg weg konden sturen."

"Toen we dat deden, heeft ze die scène gespeeld alsof er niets aan de hand was", gaat Pupi verder. "Het meest absurd vond ik nog dat ze niet gewoon even naar ons toe is gekomen, maar zich heeft opgesloten in haar auto om met de VS te bellen."

Ook tegenspeelster Cristiani Capotondi heeft nog een geestige anekdote over de verwende Stone. "Het vermakelijkst was wel toen ze ging shoppen voor haar personage met een cerditcard van de productie", vertelt de actrice. "Ze had een productiemedewerker die haar steeds op een afstandje volgde en moest doorbellen welke winkel ze nu weer in ging. Toen hij aan Antonio doorbelde dat ze Bulgari binnenliep, is hij bijna flauwgevallen."

Un Ragazzo d'Oro vertelt over een jonge Italiaan die na de dood van zijn vader, een scenarist van B-films, alles achterlaat om naar Rome te verhuizen. Daar ontmoet hij een sexy uitgeefster, en voormalig actrice, die graag het laatste scenario van zijn vader wil uitgeven. Het is alleen nog niet af, dus besluit hij het script zelf maar te voltooien. De film verschijnt vooralsnog alleen in Italië.

Jihadprediker eist vrijlating Britse IS-gijzelaar

De bekende jihadprediker Abu Mohammed al-Maqdisi heeft er bij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op aangedrongen de Britse hulpverlener Alan Henning vrij te laten. De islam verbiedt dat niet-moslims die moslims in nood helpen een haar wordt gekrenkt, verkondigde Al-Maqdisi op zijn website.

IS dreigt Henning te onthoofden als Groot-Brittannië zijn steun aan Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurgroep niet intrekt. Datzelfde gruwelijke lot ondergingen eerder een andere Brit en twee Amerikanen.

Al-Maqdisi, ook bekend als Essam al-Barqawi, was de mentor van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al-Qaida in Irak die in 2006 bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam. In juni kwam hij in Jordanië vrij na een gevangenschap van vijf jaar.

Henning werkte voor een liefdadigheidsorganisatie die wordt geleid door moslims en hulp stuurt naar Syriërs in nood. "Is het redelijk dat hij wordt beloond met ontvoering en moord? (...) Hij zou moeten worden bedankt", aldus Al-Maqdisi. "We roepen de (Islamitische, red.) Staat op deze man vrij te laten en andere medewerkers van hulpgroepen die het land van moslims binnenkomen bescherming te bieden (...) in lijn met het oordeel van de sharia."

Rus loopt finale mis in Dobrich

Arantxa Rus is in de halve finale van het ITF-toernooi in het Bulgaarse Dobrich uitgeschakeld. De tennisster uit Monster ging zaterdag met 6-4 en 6-1 onderuit tegen de Russin Evgeniya Rodina. Rus was als vierde geplaatst. Rodina is de nummer zeven van de plaatsingslijst.

De 23-jarige Nederlandse stond voor het eerst sinds juni in de halve eindstrijd van een ITF-toernooi. Ze schaarde zich toen in het Italiaanse Brescia bij de laatste vier.

Sarota tijdelijk terug naar Australië

FC Utrecht verhuurt Adam Sarota de rest van het seizoen aan Brisbane Roar. De 25-jarige middenvelder kon geen basisplaats veroveren in de Domstad en keert daarom tijdelijk terug naar zijn geboorteland. Dat meldt de eredivisionist zaterdag.

Sarota beleefde in 2008 zijn doorbraak bij Brisbane Roar en kwam twee jaar later samen met zijn landgenoten Tommy Oar en Michael Zullo naar Utrecht. Begin 2013 ging het echter mis. Sarota scheurde de voorste kruisband van zijn rechterknie af en had daarna moeite om zich terug te knokken in het elftal.

"Adam is er bij gebaat speelminuten op een hoog niveau te maken", laat manager spelerszaken en scouting Edwin de Kruijff weten. "De kans daarop is bij Brisbane Roar momenteel groter dan bij FC Utrecht, waar de concurrentie op het middenveld groot is."

Wozniacki en Ivanovic in finale Tokyo

Caroline Wozniacki en Ana Ivanovic hebben zaterdag de finale van het WTA-toernooi in Tokyo bereikt. Wozniacki, als tweede geplaatst, sloeg zich in drie sets langs de Spaanse Garbine Muguruza met 6-4, 2-6 en 6-2. Ivanovic (3) was favoriete Angelique Kerber uit Duitsland de baas met 7-5 en 6-3.

De 26-jarige Servische won dit jaar al de toernooien in Auckland, Monterrey en Birmingham terwijl Wozniacki de beste was in Istanbul. De 24-jarige Deense steekt momenteel in goede vorm. Twee weken geleden reikte ze tot de finale van de US Open, waarin ze echter verloor van Serena Williams.

In het Chinese Guangzhou was de titel een prooi voor Monica Niculescu. De 26-jarige Roemeense versloeg in de eindstrijd de als tweede geplaatste Alizé Cornet uit Frankrijk met 6-4 en 6-0. Voor Niculescu is het de tweede WTA-titel in haar loopbaan.

De Tsjechische Karolina Pliskova en Varvara Lepchenko uit de Verenigde Staten spelen in Seoul om de eindzege. Pliskova, de nummer twee van de plaatsingslijst, rekende af met de Russin Maria Kirilenko met 4-6, 7-6 (5) en 6-3. Lepchenko schakelde landgenote Christina McHale (5) uit: 3-6, 6-1 en 7-6 (5).

Nick Frost gecast voor Doctor Who

Met het achtste seizoen van Doctor Who in volle gang zijn de voorbereidingen voor de Christmas Special in volle gang. De BBC maakte deze week een reeks castleden voor deze aflevering van de serie bekend, met als grootste naam Nick Frost.

Naast Frost zullen ook Natalie Gumede, Faye Marsay, Nathan McMullen en Michael Troughton een rol spelen in de jaarlijkse feestelijk getinte aflevering, naast Peter Capaldi als de Doctor en Jenna Coleman als Clara. Gezien de geruchten over Colemans vertrek uit de serie is het overigens opvallend dat ze dus officieel is aangekondigd voor op z'n minst de eerste aflevering na het huidige seizoen. Volgens de BBC wordt de kerstspecial een onmisbaar actie-avontuur.

Nick Frost (Doctor Who)

Frost is natuurlijk het beste bekend van zijn samenwerkingen met Edgar Wright en Simon Pegg, maar was onlangs ook te zien in dansfilm Cuban Fury. "Ik vind het geweldig om gevraagd te worden om in de Doctor Who Christmas Special te spelen," meldt de acteur in een reactie. "Ik ben een enorme fan van de show. De read-through was heel moeilijk voor me; ik wilde steeds mijn vingers in m'n oren stoppen en schreeuwen 'Geen spoilers!' Elke dag op de set moest ik mijn inner fanboy proberen stil te houden."

Een andere opvallende naam in de castlist is die van Michael Troughton. De acteur, die eerder rollen had in de Britse series Breathless en The New Statesman, is de zoon van Patrick Troughton, bij Whovians bekend als de Second Doctor. 

Steven Moffat, showrunner van Doctor Who: "Frost tijdens kersmis - het is gewoon logisch! Ik heb met Nick gewerkt aan de Tintin [Kuifje, red] film, een aantal jaar geleden en het is een plezier om hem terug naar televisie te lokken voor een ritje in de TARDIS."

Moffat schreef de kerstspecial, waarvan de titel nog niet bekend is, die wordt geregisseerd door Paul Wilmshurst. De aflevering is met kerstmis wereldwijd te zien.

Noord-Koreaanse sporters met gejuich ontvangen in Zuiden

De Noord-Koreaanse sporters zijn tijdens de openingsceremonie van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon met luid gejuich ontvangen. De twee landen zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog, maar daar leek het publiek in het stadion in Incheon niks om te geven. Geheel verrassend is dat niet, aangezien veel Zuid-Koreanen nog altijd familieleden in het gesloten Noorden hebben.

Noord-Korea is met 150 sporters aanwezig in Incheon. Van die 150 waren er 38 al aan het toernooi begonnen, namelijk de voetbalteams bij de mannen en vrouwen. Met twaalf atleten per sport volgen twee van de meest succesvolle sporten van het land: Turnen en gewichtheffen.

Veruit de meest succesvolle sport voor Noord-Korea is echter het schieten: 38 van de 87 gouden medailles kwamen hier vandaan, net als 100 van de 360 medailles in totaal. In Incheon zijn negen schutters aanwezig. Het land wordt verder ook goed vertegenwoordig in onder meer het synchroonzwemmen, judo, tafeltennis, worstelen, boogschieten en schoonspringen. Ook zijn er atleten, boksers, kanoërs, roeiers en karateka's aanwezig.

Bokscoach Sok Yong-Bom droeg de Noord-Koreaanse vlag het stadion in tijdens de openingsceremonie. De sporters wuifden hun vlaggetjes wat timide rond in de wetenschap dat de vlag officieel verboden is in het Zuiden, maar door de geweldige ontvangst van het publiek werden ze al snel wat losser.

Bokscoach Sok Yong-Bom gaat zijn ploeg voor met de Noord-Koreaanse vlag (Foto: Getty)

AZ mag nog geen nieuwe trainer aanstellen

AZ kan geen nieuwe coach aanstellen zolang de zaak rond Alex Pastoor niet is afgehandeld. Dat zegt directeur Louis Everard van de vakbond VVCS zaterdag in De Telegraaf. Hij heeft bij de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) aan de bel getrokken over de gang van zaken rond het vertrek van Pastoor, die na rijp beraad als afgezet hoofdtrainer wordt beschouwd.

"En daarom is de positie met terugwerkende kracht alsnog besmet verklaard", stelt Everard. Pastoor kwam afgelopen zomer als assistent van Marco van Basten naar AZ. Toen Van Basten bekendmaakte vanwege stress en hartkloppingen een stap terug te doen, werd Pastoor meteen naar voren geschoven als zijn opvolger.

"Dan is het een shock, verbijsterend en onbegrijpelijk om te zien, dat dat binnen een paar dagen 180 graden de andere kant op is gedraaid", reageert Pastoor in de krant. In het tv-programma Voetbal International sprak technisch directeur Earnest Stewart vrijdag van een integriteitskwestie. Hij verdenkt Pastoor ervan te hebben gelekt naar de media.

John van den Brom is de beoogde nieuwe coach van AZ, maar hij zal nog even geduld moeten hebben. Everard en Wil van Megen van de VVCS, die Pastoor bijstaan, denken juridisch sterk te staan.

'Geen sportbond doet meer aan ethiek dan de FIFA'

Op het gebied van ethiek steekt de FIFA mijlenver boven andere sporten uit, als we FIFA-baas Sepp Blatter tenminste mogen geloven. Volgens de dictator president van de wereldvoetbalorganisatie kent de FIFA op dit gebied geen gelijke.

Dit komt, aldus de sympathieke Zwitser, door de zogenaamde 'ethische commissie' die na de hervormingen binnen de organisatie is opgericht. Deze commissie bestaat uit twee kamers: eentje die aan onderzoek doet en een andere 'kamer' die dit onderzoek beoordeelt. De beide kamers worden geleid door onafhankelijke voorzitters.

Het was nodig ook: in het verleden is de FIFA vaak opgeschrikt door allerlei schandalen, vriendjespolitiek en corruptie. Dit heeft een aantal leden de kop gekost. Op de lange lijst vinden we ook de naam van Mohammed Bin Hammam, die in 2011 nog tegenkandidaat was bij de presidentsverkiezingen tegenover Blatter. Dat hij vlak voor de verkiezingen een levenslange schorsing aan zijn broek kreeg was natuurlijk toeval en heeft niets met elkaar te maken.

Blatter hield zijn ietwat opvallende betoog tijdens de top die ging over ethiek in de sport te Zurich.

Homovriendelijke moskee geopend in Zuid Afrika

De religie van de vrede kan het dus toch! In Zuid Afrika is een moskee geopend die nadrukkelijk zijn deuren openzet voor homoseksuelen en vrouwen.

De man achter dit project, Taj Hargey was de zogenoemde 'verwrongen theologie' zoals die geleerd wordt in landen als Saoedi-Arabië of Pakistan meer dan zat. Als reactie hierop is hij in Kaapstad een kleine moskee begonnen die open staat voor gelovigen met een open mind. Mede op deze manier hoopt de man tegenwicht te bieden aan het radicalisme, dat de laatste tijd zo gewoon lijkt te zijn.

Geheel in de lijn der verwachting hadden veel mainstream-moslims weer een geheel afwijkende mening over de opening van deze moskee, waar vrouwen zij aan zij met mannen kunnen bidden, je als (openlijk) homoseksueel welkom bent en vrouwen zelfs mogen preken. Meneer Hargey heeft dan ook weer de broodnodige doodsbedreigingen ontvangen, is fysiek belaagd en vlak voor de eerste dienst was een groep minder tolerante mensen aanwezig om de opening van de moskee te verhinderen.

In hun ogen zou het project van Hargey heidens zijn, bovendien heeft hij al het label 'ongelovige' opgeplakt gekregen op de social media, die zo ongeveer ontplofte toen de islamitische gemeenschap lucht kreeg van het idee. Hargey weet echter prima waar hij over praat. Hij heeft een graad Islamitische Studies gehaald op Oxford en niet, zoals hij dat zelf mooi zegt, "op een ezelschool in Saoedi-Arabië of Pakistan".

Het is mogelijk om zelf een kijkje te nemen in de moskee. Zelfs mensen die niet blind de waanideeën van Mohammed volgen en een andere kijk op het leven hebben zijn welkom.

[Pic] iPhone opladen in magnetron na iOS 8

Apple heeft een nieuwe functie ingebouwd in iOS 8. Met behulp van 'Wave' zou je je iPhone kunnen opladen in de magnetron. Maar dit blijkt niet echt een groot succes.

Dat bezitters van een iPhone niet al te snugger zijn, was al langer bekend. Zo zou je met iOS 7 vorig jaar je Apple-speeltje waterdicht kunnen maken. En nu heeft 4Chan weer iets nieuws bedacht, en weer trapt men er massaal in.

Na een 'officiële' mededeling van Apple besloot men gisteren massaal hun iPhone op te laden in de magnetron. En dat is niet goed afgelopen. Hun speeltjes zijn namelijk massaal ontploft...

Hieronder de aankondiging en de opgelopen schade. Voor meer pics, zie twitter!

Fietsster dood bij botsing touringcar in Amsterdam

Een fietsster is vrijdagnacht in het centrum van Amsterdam overleden na een aanrijding door een touringcar. De jonge vrouw van in de twintig belandde onder de bus en werd tientallen meters meegesleept. De chauffeur is aangehouden en na verhoor vrijgelaten, zegt een woordvoerder van de politie zaterdagochtend.

Het ongeluk gebeurde op de Oosterdoksstraat op een steenworp afstand van het Centraal Station. De touringcar had toeristen afgezet bij een hotel en zag bij het wegrijden de fietsster over het hoofd.

Het slachtoffer is nog niet officieel geïdentificeerd, maar de politie gaat er vanuit dat ze niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Mogelijk fraude bij anti-radicaliseringsprojecten

Justitie is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude met subsidies bij vijf grote anti-radicaliseringsprojecten. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek naar misbruik van subsidies voor het bestrijden van jihadisme in Nederland. Het Openbaar Ministerie bevestigt in de krant dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar fraude met subsidies die zijn verstrekt door het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum.

De twee verdachten die op 31 juli zijn aangehouden zouden PvdA'er en inmiddels voormalig Forum-programmamanager Halim el Madkouri, en de Haagse Berber-activist Farid L. zijn. Beiden werkten aan vijf 'weerbaarheidsbijeenkomsten' voor ouders van potentiële Syriëgangers in Den Haag, Gouda en Delft. Het OM kijkt ook naar dergelijke bijeenkomsten in Amsterdam en Rotterdam.

Beiden wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Farid L. zegt contant een deel van de subsidie aan El Madkouri te hebben moeten geven en zelf niet te hebben geprofiteerd van het geld. El Madkouri zegt er op zijn beurt te zijn ingeluisd.

Dinsdag eiste El Madkouri in een kort geding dat zijn ontslag bij Forum wordt teruggedraaid. Forum doet geen mededelingen over de kwestie. Er lopen ook onderzoeken van de Inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid naar de geldstromen bij Forum.

Turkse gijzelaars IS vrijgelaten

De 49 Turkse gijzelaars die sinds juni door de Islamitische Staat (IS) gevangen werden gehouden, zijn vrijgelaten. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu zaterdag bekendgemaakt. De Turken werden ontvoerd tijdens een bestorming van het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosul op 11 juni.

De groep is inmiddels aangekomen in Turkije.? Het gaat onder meer om diplomaten en soldaten, maar ook om kinderen.

Davutoglu maakte geen details bekend over hoe de vrijlating tot stand is gekomen.

Sylvia Hoeks wil best functioneel naakt

Sylvia Hoeks heeft geen bezwaar tegen het spelen van een naaktscène, zolang die in het belang van de film is. "Het heeft te maken met de functie van bloot in die film", zei de actrice vrijdagavond tegen Nu.nl. De 30-jarige actrice kreeg vrijdagavond op Film by the Sea de eerste Sylvia Kristel Award. Kristel werd bekend in de erotische tv-serie Emmanuelle.

De jury bestond uit Bessel Kok, een vriend van Kristel, en schrijver Jan Mulder. Zij besloten vorig jaar de onderscheiding in het leven te roepen nadat de Nederlandse actrice in 2012 was overleden.

"Soms is bloot gewoon echt nodig", vervolgde Hoeks. "Bijvoorbeeld om de intimiteit tussen man en vrouw of een soort kwetsbaarheid te tonen. Dan moet het gewoon en dan is mijn lichaam een instrument waarmee het verhaal verteld wordt."

Mist zorgt opnieuw voor gevaar op de weg

Ook zaterdag moet het verkeer 's ochtends rekening houden met lokaal zeer dichte mist. Daarvoor waarschuwt Weeronline. Deze week speelt mist het verkeer al vaker parten. Dinsdag zorgden mistbanken in Zeeland zelfs voor meerdere kettingbotsingen, met enorme schade, twee doden en tientallen gewonden als gevolg.

In het hele land komt zaterdagochtend mist voor. Op sommige plekken is het zicht minder dan tweehonderd meter, en zeer lokaal zelfs minder dan vijftig meter. Dat is nog minder dan bij de ongelukken in Zeeland, toen tachtig meter ver kon worden gekeken en automobilisten niet konden zien dat voor zich een drama voltrok.

Het kan nog de hele ochtend duren voordat de mist overal is verdwenen. Daarna begint waarschijnlijk de laatste echte zomerdag. In de loop van de middag trekken buien over het land en zondag komt een koufront het land binnen, waardoor de temperatuur zakt tot zo'n 17 graden, terwijl het eerder deze week lokaal nog 28 graden was.

Bayern en Dortmund volgen Twente-talent

FC Twente raakt het 17-jarige talent Bilal Ould-Chikh wellicht kwijt aan een Duitse topclub. Bayern München en Borussia Dortmund hebben interesse. Beide clubs houden de situatie van FC Twente-talent Bilal Ould-Chikh nauwlettend in de gaten.

De vleugelaanvaller wordt gezien als een van de grootste talenten op de Europese velden in zijn leeftijdscategorie. Afgelopen seizoen debuteerde hij al in de hoofdmacht van Twente, op 16-jarige leeftijd. Beide Bundesliga-grootmachten monitoren de ontwikkeling van Ould-Chikh en bekeken hem al diverse keren in de afgelopen maanden. "Bayern en Dortmund hebben Ould-Chikh nu al twee jaar in het vizier", zegt een bron dicht bij de speler tegen Goal.

"Ze zagen hem in actie tijdens het EK onder-17 op Malta en scoutten hem ook tijdens het oefenduel tussen Oranje onder-19 en de leeftijdsgenoten uit Duitsland in Keulen eerder deze maand", vervolgt hij. Ould-Chikh kwam in 2012 bij de jeugdopleiding van Twente, nadat hij eerder bij Feyenoord, RBC Roosendaal en Willem II speelde. In Enschede tekende hij een profcontract toen hij nog maar 16 jaar was.

De talentvolle aanvaller heeft een contract dat in de zomer van 2016 afloopt, maar De Tukkers hopen de jongeling voor een langere periode vast te leggen. Dat is echter pas mogelijk als Ould-Chikh volgende zomer 18 jaar wordt.

Maar de speler wil zelf wel regelmatiger speeltijd krijgen, alvorens hij zijn toekomst verbindt aan de club. Ould-Chikh, die wordt vertegenwoordigd door een Nederlandse advocaat, hoopte dat hij dit seizoen in aanmerking kwam voor een basisplaats, nadat vleugelspelers Quincy Promes en Dusan Tadic vertrokken bij de Enschedeërs.

Op dit moment heeft Twente nog altijd de voorkeur van de jongeling, maar Bayern en Dortmund zullen er snel bij zijn, mocht hier verandering in komen.

Spearmon krijgt slechts drie maanden schorsing na positieve test

Dat er in de sport met dopingschorsingen met twee maten wordt gemeten is inmiddels wel duidelijk. Wielrenners zijn vaak gelijk de dupe als ze worden betrapt en mogen vaak twee jaar brommen. Of je moet een bekende naam zijn, dan mag het wel eens met terugwerkende kracht worden verrekend en mag je nog binnen het jaar weer aan de slag.

Bij atletiek werkt het nog even wat anders. Dat is te zien bij bijvoorbeeld Wallance Spearmon. Gisteren werd bekend dat de Amerikaan bij een controle bij een wedstrijd in het Canadese Edmonton is betrapt op het verboden middel methylprednisolon. Omdat de 29-jarige Spearmon vervolgens verklaarde dat het in een door een arts voorgeschreven middel zat besloot het Amerikaanse antidopingbureau hem voor liefst 3 maanden te schorsen en dat terwijl het atletiekseizoen nét voorbij is.

Volgens het bureau is dit omdat hij het product niet zou hebben genomen om zijn prestaties te bevorderen. De drievoudige nationaal kampioen op de 200 meter komt zo dus erg goed weg met zijn 'schorsing'.

Niculescu wint WTA-toernooi Guangzhou

Het WTA-toernooi van Guangzhou is gewonnen door Monica Niculescu. De Roemeense, de nummer zestig van de wereld, rekende in de finale af met de Française Alizé Cornet; 6-4 en 6-0.

Voor de 26-jarige Niculescu was het de afsluiting van een sterke week, waarin ze in vijf wedstrijden geen set verloor en slechts zeventien games hoefde af te staan. In de finale kon Cornet in de eerste set nog bijblijven, maar na die set was het voorbij met Cornet, die twaalf dubbele fouten sloeg in acht opslagbeurten.

Braber voorlopig niet welkom in Breda

Een jongensboek om je vraagtekens bij te zetten. Terwijl Robert Braber de held is van Tilburg, komt hij zijn woonplaats Breda niet meer in.  Al zijn vrienden hebben een seizoenkaart bij NAC. “En regelmatig ga ik met ze mee”, onthulde de huidige speler van Willem II. Het komt niet vaak voor dat een profvoetballer met enige regelmaat op de tribune tussen de harde kern van de aartsrivaal zit.

Des te gevoeliger maakte het de goal van Braber vrijdagavond voor Willem II tegen NAC. Het vuurtje werd in aanloop naar de derby flink opgestookt. "Wie scoort tegen Willem II, mag in zijn blote kont door Breda", zei aanvoerder Ten Rouwelaar vooraf. Braber hield zich er zo min mogelijk mee bezig. Hij stond zelf ooit nog onder contract bij NAC, maar een succes werd het nooit. Wel is hij nog woonachtig in Breda. Of het dan anders voelde om de winnende te maken in de hete derby? “Dit geef me zo’n grote lading adrenaline, ongelofelijk”, sprak Braber na afloop tegenover de aanwezige media.

“Vooraf was er natuurlijk veel over gezegd en geschreven”, vervolgt Braber. “Dat maakt het allemaal nog specialer. Hier ga ik heel veel reacties op krijgen. Ik heb mijn telefoon nog niet in mijn handen gehad, maar ik verwacht veel boze berichten. Ik hoop dat de supporters in Breda het kunnen begrijpen.”

Hoewel hij regelmatig op bezoek komt bij NAC, ziet Braber zichzelf niet als supporter van de club. “Ik ben een professional en dan kun je geen supporter zijn. Dat ik wel eens in het stadion kom van de rivaal, doet niets af aan het feit dat ik gewoon alles geef voor Willem II, zoals ik dat heb gedaan voor iedere club waar ik heb gespeeld.”

Supporter of niet, de verbondenheid tussen Braber en NAC is er in ieder geval. Het had niet veel gescheeld of Braber had dit seizoen in het team van trainer Nebojsa Gudelj gespeeld. Afgelopen zomer wilde NAC hem graag hebben. “Er is inderdaad wel contact geweest. Maar zo is er contact geweest met meerdere clubs uit de Eredivisie en Jupiler League. Ze wilden me hebben, maar hadden geen geld.”

Metal Gear Solid 5 naar LittleBigPlanet 3

Fans van LittleBigPlanet weten dat de game veel DLC ontvangt gebaseerd op andere Sony-franchises. Ook LittleBigPlanet 3 lijkt deze behandeling te krijgen met de bekendmaking van Metal Gear Solid 5-kostuums voor de game.

Sackboy krijgt een kostuum gebaseerd op Snake en Oddsock kan zich gaan verkleden als een tank. LittleBigPlanet 3 verschijnt op 19 november voor PlayStation 4. Wanneer de DLC beschikbaar is en tegen welke prijs, is nog niet bekend.

Littlbigplanet 3 kostuums MGS5

Burgerinfiltrant: Opstelten wist van mij

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet hebben geweten van de omstreden inzet van een criminele burgerinfiltrant in een Belgisch-Nederlands 'maffiaproces'. Dat heeft de infiltrant Bart S. gezegd in een interview met Eenvandaag. De inzet van een criminele burgerinfiltrant was op dat moment nog verboden.

Opstelten moet volgens S. weet hebben gehad van zijn opdrachten, waardoor een beruchte Belgische maffiafamilie in de val moest worden gelokt. "Als ik dan zie dat minister Opstelten nu zegt 'ik weet daar niets van, dat was een Belgische zaak', denk ik dat Opstelten daar gewoon zit te jokken", aldus de infiltrant.

De Nederlandse justitie was volgens S. nauw betrokken bij de afspraken over zijn inzet en zou hem toezeggingen hebben gedaan over getuigenbescherming. S., die stelt te vrezen voor zijn leven en op de vlucht zou zijn, wil de Nederlandse staat aanklagen omdat die afspraken over bescherming en een nieuwe identiteit niet zou zijn nagekomen. "Als Nederland erin blijft volharden om mij vogelvrij te laten zijn, ga ik dat absoluut doen. Wij hebben kei- en keiharde afspraken gemaakt", aldus de infiltrant.

De Limburger stelt sinds 2001 te werken voor de Limburgse politie. Eind jaren negentig werd hij opgepakt en veroordeeld voor het opzetten van een xtc-laboratorium.

S. fungeerde van 2011 tot 2013 als burgerinfiltrant in het onderzoek naar een Italiaans-Belgische familie uit Maasmechelen. Advocaat Inez Weski, die een van de verdachten in het proces bijstaat, zei begin deze maand dat de infiltrant een sleutelrol had in het proces. Nadat de rol van S. aan het licht kwam, werd het onderzoek tijdelijk stilgelegd.

De familie gaf volgens justitie leiding aan cocaïnetransporten tussen Zuid-Amerika en de havens van Antwerpen en Rotterdam. Vier broers, een zus en drie echtgenotes en hun handlangers zouden 2700 kilo hebben verscheept, goed voor 82 miljoen euro. S. moest samen met de familie een drugslijn opzetten vanuit Spanje en voerde kreeg betaald voor opdrachten van de politie.

De samenwerking liep echter stuk. De politie had de man niet meer nodig, omdat die op een andere manier aan belastende informatie kon komen over de drugsbende. Ook met de Nederlandse diensten kwam S. in conflict. Hem zouden garanties zijn geweigerd dat zou worden gezorgd voor zijn veiligheid.

Timmermans eist voor V-raad toegang tot rampplek

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag verslag uitgebracht aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Timmermans deed zijn beklag over de ontoegankelijkheid van de rampplek voor onderzoekers. Hij riep de strijdende partijen in Oekraïne opnieuw op de wapenstilstand te eerbiedigen.

De minister, die in juli met een emotionele rede in de Veiligheidsraad veel indruk maakte, greep de gelegenheid aan om de landen te bedanken die medewerking verleenden aan het onderzoek naar het neerhalen van het passagiersvliegtuig. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kreeg van Timmermans een speciale pluim voor haar 'onvermoeibare inspanningen' ter plaatse.

Ook de bergingswerkers gunde Timmermans lovende woorden. Hij noemde daarbij afzonderlijk de Oekraïense hulpverleners van het eerste uur. In de eerste dagen na de ramp sprak de Nederlandse regering met zorg en zelfs woede over het optreden van Oekraïense bergers, maar zij is daar inmiddels op terug gekomen.

Timmermans beklemtoonde dat het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp geheel onafhankelijk verloopt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet zelfstandig en onpartijdig zijn werk, benadrukte de minister. Dat de onderzoekers niet op de rampplek zelf kunnen komen bemoeilijkt hun opdracht, maar maakt die volgens Timmermans niet onmogelijk.

De dertig extra onderzoekers die onlangs naar Oekraïne afreisden keren terug naar Nederland, maakte premier Mark Rutte (VVD) vrijdag bekend. Het is volgens Rutte 'op dit moment niet verantwoord mensen het veld in te sturen'. Een ploeg van twintig onderzoekers blijft voorlopig nog.

De raad bracht begin september zijn eerste bevindingen naar buiten. Komende zomer verwacht Timmermans het eindrapport.

Verloofde Johnny Depp in Magic Mike XXL

Amber Heard heeft een rol te pakken in Magic Mike XXL. De verloofde van Johnny Depp heeft volgens filmsite Deadline een grote rol in het vervolg op de stripfilm uit 2012. Wat die precies is, is echter nog onduidelijk.

In Magic Mike XXL keert Channing Tatum terug als hoofdrolspeler. Ook Joe Manganiello trekt zijn kleren weer uit voor het vervolg. Matthew McConaughey, die in Magic Mike een hoofdrol speelde, keert niet terug.

Naast Heard is ook Jada Pinkett Smith toegevoegd aan de cast van het tweede deel. Dat moet in juli in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

NS-baas vindt OV-chipkaart maar niks

NS-kopman Tim Hughes uit forse kritiek op de OV-chipkaart. Het systeem dat in juni definitief werd uitgerold is volgens hem gebruiksonvriendelijk en nu al achterhaald, zegt hij zaterdag in De Telegraaf. "Met kinderen of familie reizen is bijvoorbeeld een grote uitdaging. Van tevoren moet je heel veel geld op kaarten laden. Dat is niet meer van deze tijd."

Hughes, die bijna een jaar bij de NS werkt en daarvoor een verstokt autorijder was, noemt reizen met de OV-chipkaart een 'hele opgave'. Als relatieve buitenstaander in de treinenwereld wil hij het openbaar vervoer toegankelijker en simpeler maken.

De NS-baas ziet veel in betalen met de mobiele telefoon. "Je betaalt dan automatisch met de chip in je telefoon als je door de poortjes loopt. Pas dan breng je het openbaar vervoer dicht bij de reiziger."

[BL] Heitinga en Beerens pakken punt met Hertha BSC

John Heitinga, Roy Beerens en trainer Jos Luhukay hebben met Hertha BSC op de valreep een punt overgehouden aan het Bundesligaduel bij SC Freiburg. Ronny schoot diep in blessuretijd de 2-2 binnen voor de Berlijners.

De Braziliaan sloeg tweemaal toe uit een vrije trap en bezorgde Hertha zo zijn tweede punt van het seizoen, net zo veel als Freiburg er heeft verzameld.

Beerens speelde de hele wedstrijd voor Hertha. Heitinga begon opnieuw op de bank en kwam na 75 minuten het veld in.

In Spanje boekte Eibar zijn tweede zege van het seizoen. De promovendus won op bezoek bij Elche met 2-0.

'Tegoeden Syriëgangers bevroren'

De tegoeden van vijf Nederlandse Syriëgangers zijn vastgezet. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van De Nederlandsche Bank. Eerder waren al bankrekeningen van acht andere jihadisten uit Nederland bevroren, waardoor de teller nu op dertien staat.

De vijf nieuwe namen op de terreurlijst zijn Marouane B. (19) uit Arnhem, Soufian el J. (27) uit Huizen, Hatim Mohamed R. (25) uit Leidschendam, Ismail A. (31) uit Amsterdam en Abdelkarim el A. (27) uit Arnhem. Eerder werd onder meer al de veroordeelde terrorist Samir A. en de in Syrië omgekomen strijder Murat Öfkeli de toegang tot hun banktegoeden ontzegd.

Kopen grond rond villa koning onmogelijk

Het kopen van de grond waar de staat een hek voor de beveiliging van de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland heeft laten aanleggen was geen optie. Binnen de Griekse wet- en regelgeving was dit niet mogelijk en ook wilde de eigenaar niet verkopen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag geantwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

Pechtold vroeg zich af of de kosten van een half miljoen euro voor het pachten niet te hoog zijn en vroeg zich af of pachten noodzakelijk was. Rutte geeft in de antwoorden verder aan dat het niet lukte het hek op het eigen terrein van de villa te plaatsen. "Een dergelijk hekwerk dient, zoals gebruikelijk, op voldoende afstand van het object te staan zodat adequaat kan worden gereageerd op mogelijke indringers. Die afstand was op het eigen terrein niet beschikbaar."

De staat betaalt overigens ook de kosten voor het in de oude staat terugbrengen van de stroken grond.

Eric McCormack ziet reünie Will&Grace niet gebeuren

Eric McCormack denkt niet dat er ooit een reünie komt van de populaire sitcom Will & Grace. "We zullen als acteurs altijd reünies blijven houden en wellicht dat we er ooit een opnemen, maar ik denk niet dat we ooit nog die personages zullen spelen", zegt de acteur voor de camera van Novum Nieuws.

McCormack speelde in alle acht seizoenen de rol van Will Truman, een homoseksuele advocaat die samenwoont met zijn beste vriendin Grace Adler, een rol van Debra Messing. "Ik weet dat de fans al jaren op een reünie hopen", gaat McCormack verder.

"Maar de scenaristen hebben het zichzelf eigenlijk een beetje moeilijk gemaakt." De 51-jarige acteur doelt op de slotaflevering, waarin Will en Grace te zien als ze in de 60 zijn. "Dat verhaal is dus al verteld."

"Ik ben wel heel trots op hoe we die serie hebben afgerond", besluit McCormack. "Het kan zijn dat je mij en en Debra Messing nog eens ergens anders samen ziet opduiken, maar niet meer als Will en Grace."

Soapie Miro Kloosterman trekt shirt ooit wel uit

Miro Kloosterman verwacht dat hij ooit wel eens halfnaakt op televisie te zien zal zijn. Het model is sinds kort te zien in Goede Tijden, Slechte Tijden. "En daar worden vaker shirts uitgetrokken, dus ik verwacht dat het bij mij ook gaat komen", zei Kloosterman vrijdagavond in RTL Boulevard. "Maar wanneer weet ik niet."

Kloosterman vindt het belangrijk zijn lichaam in goede conditie te houden. "Je lichaam is een instrument. Dat moet fit zijn, het moet goed kunnen werken en het moet er goed uitzien." Voor alle dames van Nederland had het voormalig model goed nieuws. "Ik ben vrijgezel. Maar je weet nooit hoe snel dat kan veranderen."

Sarkozy aast op terugkeer

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wil zijn oude stiel terug. Sarkozy kondigde vrijdag aan dat hij een gooi doet naar het leiderschap van zijn partij, de conservatieve UMP. Op die post zou hij zich willen warmlopen voor de presidentsverkiezingen van 2017.

De 59-jarige Sarkozy wordt opgejaagd door de rechterlijke macht omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie. Dat schrikt de ex-president echter niet af van een terugkeer in de politiek. Hij ziet zijn kans schoon nu zijn opvolger, de socialist François Hollande, de gunst van de kiezer voorgoed lijkt te hebben verspeeld. Hollande weet de economie maar niet vlot te trekken en is weggezakt tot de minst geliefde president uit de contemporaine Franse geschiedenis.

Sarkozy neemt volgende maand deel aan de leiderschapsverkiezing van de UMP. Omdat de partij sinds Sarkozy's vertrek nooit de rijen heeft gesloten rond een nieuwe aanvoerder maakt de ex-president een serieuze kans.

''Ik heb besloten de Fransen een nieuwe politieke keuze te bieden'', schreef Sarkozy vrijdag op Facebook.

Alibaba stijgt boven verhoogde openingskoers uit

De eerste beursdag van Alibaba lijkt een buitengewoon succesvolle te gaan worden. De aandelen van de Chinese webwinkel werden bij opening van de New Yorkse effectenbeurs verhandeld voor 92,70 dollar (72,20 euro) per stuk. Later op de dag tikte de koers zelfs de honderd dollar aan.

De introductiekoers van het aandeel Alibaba was vastgesteld op 68 dollar. De verwachte openingskoers werd vrijdag in korte tijd meermaals naar boven bijgesteld door beursbedrijf NYSE in New York, waar Alibaba een beursnotering heeft gekregen.

Bij een koers van negentig dollar per aandeel zou Alibaba 228,5 miljard dollar waard zijn, meldt de Business Insider. Dat is ongeveer 178 miljard euro.

Meerdere politiemensen verdachte aanbestedingszaak

In het onderzoek naar de omstreden aanschaf van nieuwe politievoertuigen in 2010 heeft justitie meerdere politiemensen in beeld. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer. Ondertussen wordt een nieuwe aanbesteding voor politievoertuigen gestart.

In mei vorig jaar gaf Opstelten nog aan dat een medewerker van de politie in de zaak is aangemerkt als verdachte. Hoeveel verdachten er nu precies zijn, meldt de minister niet. Een van de verdachten is volgens de NOS lid van de staf van de korpsleiding van de nationale politie.

Voor 1 oktober moest de huidige leverancier van politievoertuigen horen of er een eerste verlenging van het contract in zou zitten. Het Openbaar Ministerie is momenteel nog bezig met onderzoek naar integriteitsschendingen rond de aanbesteding voor de dertienduizend voertuigen. Opstelten schrijft dat de nationale politie een nieuwe aanbesteding gaat starten, omdat hij 'het zonder meer in stand houden van contracten die zijn voortgekomen uit een aanbesteding waaraan de schijn van integriteitsschending kleeft, niet houdbaar' vindt.

De zaak kwam aan het rollen nadat enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen kritiek uitten op de aanbestedingsprocedure. Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagenimporteur PON uit Amersfoort.

Maandag meldde De Telegraaf nog dat er integriteits- en aanbestedingsregels zouden zijn overtreden bij de miljoenenorders voor de aanschaf van alcoholtesters en portofoons. De minister geeft aan dat bij het OM ook aangiftes zijn binnengekomen over andere aanbestedingen van de politie waaraan een luchtje zou zitten. Het OM bekijkt die aangiften momenteel.

Opstelten laat verder weten dat een tijdelijke, onafhankelijke klachtencommissie rondom de inkoop en aanbestedingen bij de politie wordt ingesteld. Daardoor moeten leveranciers zich vrijer voelen om oude of nieuwe vermeende 'integriteitskwesties' te melden.

Timmermans 'sluit niets uit' in strijd tegen IS

Nederland sluit op voorhand niets uit bij de besluitvorming over een strategie om de bedreiging van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voor aanvang van de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York, waarvoor hij door zijn Amerikaanse collega John Kerry is uitgenodigd.

Concrete uitspraken over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van IS kon de minister van Buitenlandse Zaken vrijdagavond niet doen. ''IS bedreigt niet alleen de veiligheid van Arabische landen, maar ook die van Nederland. Dus heeft ons land ook een verantwoordelijkheid die bedreiging te helpen het hoofd te bieden.''

Die verantwoordelijkheid moet volgens Timmermans passen in een strategie die gedragen wordt door een 'zo breed mogelijke' coalitie van landen. De minister benadrukte daarbij de rol van landen van de Arabische wereld. ''Het is niet onze bedoeling om in een oorlog gezogen te worden.'' Hoewel de Verenigde Staten en Frankrijk al militaire actie ondernemen in Irak, wil Timmermans eerst weten wat de 'vervolgstappen' zijn in de strategie van Obama en zijn medestanders.

Timmermans herhaalde de woorden van premier Mark Rutte dat de bijdrage van Nederland zonder volkenrechtelijk mandaat beperkt zal blijven tot Irak. Hij onderkende wel het dilemma dat IS-strijders hun toevlucht kunnen nemen tot Syrië, buiten het bereik van de coalitie tegen IS. ''Een mandaat zie ik op dit moment nog niet gebeuren, maar we willen niet weglopen voor dit dilemma.'' Er is brede steun in de Tweede Kamer om actie te ondernemen tegen IS.

Vanavond moet volgens Timmermans de volgende stap genomen worden in de Veiligheidsraad om de strategie van de Amerikaanse president Barack Obama tegen IS in te vullen. Obama liet weten in een televisietoespraak aan het Amerikaanse volk op 11 september dat hij met een brede coalitie de terreurgroep in Irak en Syrië wilde 'omverwerpen en vernietigen', waar 'deze zich ook bevindt'.

Zweden boos op Russen

Twee Russische gevechtsvliegtuigen hebben het Zweedse luchtruim geschonden. Dat zegt de Zweedse regering. Zij heeft vrijdag de Russische ambassadeur ontboden.

Zweden wil dat Rusland opheldering verschaft over de twee militaire toestellen, die woensdag ten zuiden van het Oostzee-eiland Öland over Zweeds grondgebied vlogen. Volgens de krant Expressen gingen de twee Soechoj Soe-24-gevechtsvliegtuigen ervandoor toen een jager van de Zweedse luchtmacht naderde.

Het voorval is 'een ernstige schending', aldus het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken.

Koning herdenkt in Driel operatie Market Garden

Koning Willem-Alexander is zaterdag in Driel aanwezig bij de herdenking van operatie Market Garden zeventig jaar geleden. Tijdens de ceremonie in de Gelderse plaats wordt de bijdrage van een Poolse parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem herdacht. De Poolse president Bronislaw Komorowski en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) houden een toespraak.

Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij zo'n 1500 Poolse parachutisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 in Oosterbeek hun Engelse collega's moesten ondersteunen. Twaalf van hen wonen de ceremonie bij. Aan de herdenking gaat een dropping van parachutisten vooraf.

Bij de evenementen rond Market Garden wordt dit weekend veel drukte verwacht. Een colonne van zo'n 350 militaire voertuigen trekt zaterdag over de 'Hell's Highway' van Veghel naar Nijmegen. Zondag steken Amerikaanse militairen in Nijmegen de Waal over, op de plek waar hun voorgangers dat zeventig jaar geleden deden. Vanwege de verwachte drukte raadt de gemeente Nijmegen toeschouwers aan met de fiets te komen.

Operatie Market Garden was het grootste geallieerde offensief op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De operatie duurde acht dagen en begon op 17 september 1944. Doel was om alle bruggen van de Belgische grens tot aan Arnhem te veroveren, om zo een bruggenhoofd in de Duitse linies te vestigen. Hierdoor zouden de Duitsers in het westen van Nederland worden afgesloten van hun kameraden. Ook zou belangrijke industrie in het Rijngebied binnen handbereik van de geallieerden komen.

Het luchtoffensief (Market) en het grondoffensief (Garden) moesten naadloos op elkaar aansluiten. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Uiteindelijk werd de Rijnbrug bij Arnhem niet ingenomen. Hierdoor stuitte de opmars van de geallieerden bij Nijmegen. De slag wordt gezien als het begin van de bevrijding van Nederland.

De afgelopen week stonden veel evenementen in Gelderland en Brabant al in het teken van de militaire operatie. Woensdag, op die dag precies zeventig jaar geleden dat de operatie begon, stak onder andere een militair konvooi via een provisorische brug het Wilhelminakanaal over. In Groesbeek, Ede en Deelen werd de landing van honderden parachutisten overgedaan. Op veel begraafplaatsen werd stilgestaan bij de slachtoffers.

Tijdens operatie Market Garden sneuvelden ruim vijftienduizend geallieerde soldaten, van wie het grootste deel Engelsen. Zo'n achtduizend Duitsers kwamen om het leven.

Europees hof wil klacht Berlusconi horen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wil zich buigen over het beklag van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi over zijn veroordeling voor belastingontduiking. Dat heeft Berlusconi's advocaat Piero Longo vrijdag laten weten.

Het Straatsburgse hof is bereid te onderzoeken of Berlusconi inderdaad geen eerlijk proces heeft gehad. Door de meeste klachten van de schatrijke mediamagnaat zette het mensenrechtenhof een streep, maar ten minste één punt is volgens het hof een onderzoek waard.

Berlusconi werd vorig jaar tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zijn bedrijf Mediaset de belastingdienst had getild. De hoogste Italiaanse beroepsrechter bracht de straf terug tot een jaar, die Berlusconi uitdient met hulp in een verzorgingstehuis, maar de senaat zag toch voldoende reden om hem zijn zetel te ontnemen.

Berlusconi houdt vol dat hij het slachtoffer is van linkse magistraten en rechters die de conservatieve leider beentje zouden hebben willen lichten.

'Onderzoek naar gesjoemel bij Staatsloterij'

Bij meerdere trekkingen van de Staatsloterij is mogelijk gefraudeerd. De Kansspelautoriteit heeft aanwijzingen dat regels zouden zijn overtreden en is een onderzoek begonnen. Ex-medewerkers vrezen volgens de Volkskrant dat er wordt gerotzooid met de uitslag van de grootste loterij van Nederland.

De toezichthouder plande een inval bij de Staatsloterij na een vooronderzoek dat deze zomer begon, maar zag daarvan af nadat de organisatie lucht kreeg van het onderzoek. Daardoor leek een inval bij voorbaat kansloos en werd ervan afgezien.

De systemen van de Staatsloterijen worden beheerd door Intralot. Dat in Amsterdam gevestigde Griekse bedrijf zou de informatiebeveiliging niet op orde hebben, zo staat volgens de krant in een rapport van PricewaterhouseCoopers (PWC) uit 2011. Vier oud-medewerkers beweren dat het door het lek mogelijk is in de database met verkochte loten aanpassingen te doen, waardoor eigen loten kunnen worden toegevoegd.

Zeker twee trekkingen, die in januari en die van Koningsdag, zijn niet volgens de regels verlopen. De Staatsloterij beweert de fouten voor de trekking te hebben gecorrigeerd.

Zowel de Staatsloterij als Intralot reageren in de krant dat de systemen aan alle eisen voldoen. De Kansspelautoriteit doet toch een onderzoek. "Het is onze wettelijke taak om consumenten te beschermen en te informeren."

[Dag 2]League of Legends World Championship

Net als gisteren zijn er vandaag games geweest in poule A en poule B. Zo speelden onder andere TSM vandaag tegen de Taipei Assassins en kwamen Star Horn Royal Club en Samsung White weer in actie. Beiden teams stonden voor vandaag eerste in hun poules zonder verliespartij.

Taipei Assassins - Sk Gaming
De dag wordt begonnen met een game tussen de Taipei Assassins en Sk Gaming. De Assassins die gisteren na een ongelooflijke spannende pot het onderspit delfden tegen Star Horn Royal Club wilde in eigen thuisland toch doorgaan en dan zou er van SK Gaming zeker gewonnen moeten worden. Taipei Assassins begonnen ook ontzettend goed, nRated maakte een ontzettend domme fout door zonder zicht een brush in te lopen, hier stonden al twee Assassins te wachten. Zulke cadeautjes pakt Bebe, op Lucian, met alle plezier uit en er was nog geen negentig seconden gespeeld, of het eerste slachtoffer was er al. De game ging hierna gelijk op met hier en daar gevechten, waar vooral TPA als winnaar uit kwam, maar toch was het SK Gaming die de leiding in goud nam, door een hoop objectives neer te halen. Toen TPA echter baron neer had gehaald viel er niet veel meer te redden voor SK Gaming. Na een goed teamgevecht van TPA onder de topinhibitorturret was het afgelopen en kon TPA de eerste overwinning opschrijven.

Edward Gaming - Dark Passage
In de tweede game van de dag neemt Edward Gaming, het beste team uit China, het op tegen wildcardteam Dark Passage. Beiden teams verloren gisteren hun games en het was dan ook van cruciaal belang om vandaag minimaal één keer te winnen. Edward Gaming was zwaar favoriet voor de game, maar Dark Passage trok zich er niet veel van aan en pakte na negen mimnuten na een geweldige gank meteen de eerste twee kills. Maar net als in de vorige game, waar Dark Passage ook first blood had, konden ze niet doordrukken. Edward Gaming maakte een stuk minder fouten en straftte fouten van Dark Passage genadeloos af. Tien minuten later stond Edward Gaming dan ook 8k goud en 9 kills voor. Geconcentreerd speelden zij het potje uit en na een gevecht bij de top inhibitor tower van Dark Passage kon Edward Gaming het uiteindelijk af maken.

Star Horn Royal Club - SK Gaming

De favoriet van de poule, Royal Club, tegen de zwakke broeder, SK Gaming. De één heeft nog niets verloren, de ander nog niets gewonnen. Het was dan ook een verassing dat SK Gaming na vijf minuten de bonus van first blood pakte, na een goede gank. De rest van de game verliep gelijkwaardig, Star Horn Royal Club liep langzaam uit in goud, maar het ging niet zo makkelijk als iedereen dacht. Maar omdat Royal Club wel bleef uitlopen werd het verschil uiteindelijk egroter en groter. Toen SK Gaming door positioneringsfouten uiteindelijk drie spelers verloor was het afgelopen en pakte Royal Club de derde overwinning van de week.

Dark Passage - Samsung White

Zou Dark Passage Samsung White kunnen stoppen? Voorafgaand had slechts 19% van de mensen hoop erin en het zou ook niet makkelijk worden voor de Turken. Dat Samsung White betere individuele spelers had was in de zesde minuut al duidelijk, toen ze al driehonderd goud voor stonden, enkel omdat er beter gefarmd werd. In de zestiende minuut, toen first blood eindelijk viel, stond Samsung ook al vijfduizend goud voor. De Koreanen bleven druk zetten en uiteindelijk zorgde dat ervoor dat Dark Passage voor de tweede keer vandaag verloor.

Team Solomid - Taipei Assassins

Team Solomid had gisteren twee korte games. Eerst werd korte metten gemaakt met SK Gaming, om vervolgens binnen dertig minuten te verliezen van Star Horn Royal Club. Taipei Assassins echter deden het een stuk beter tegen de Chinese titelkandidaat, maar verloor uiteindelijk wel. TSM had iets goed te maken na de blamage gisteren tegen Royal Club en liet er geen gras over groeien. Na dertien minuten stonden er al dertien kills op het bord voor het Noord Amerikaanse-team en dat zorgde voor een voorsprong van vijfduizend goud. Het zou een tijdje duren en die vijfduizend goud zou ongeveer gelijk blijven. Maar uiteindelijk was het Team Solomid dat won en daarmee een belangrijke stap zette naar de volgende ronde.

Edward Gaming - Ahq e-Sports Club
De laatste game was die tussen twee teams die beiden één keer wonnen en één keer verloren. Dat de eerste plek in deze poule naar Samsung White gaat lijkt onvermijdelijk, maar de tweede plek ligt nog open. Wil je die tweede plek halen, dan was vandaag winnen wel belangrijk. Beide teams gingen er dan ook vol voor en het was Ahq e-Spors Club dat de eerste kill pakte, maar terwijl dat gebeurde, gebeurde aan de andere kant van map het tegenovergesteld; Edward Gaming haalde met behulp van de jungler de botlane van Ahq e-Sports Club neer. Dit zorgde voor een voorsprong voor Edward Gaming. Een voorsprong die zij niet weggaven. Zoals het Chinese team wel vaker doet, werd de game rustig uitgespeeld. Na 37 minuten was duidelijk dat Edward Gaming een grote stap had gezet richting de volgende ronde.


Poule A

1. Samsung White 3 - 0
2. Edward Gaming 2 - 1
3. Ahq e-Sports Club 1 - 2
4. Dark Passage 0 - 3

Poule B

1. Star Horn Royal Club 3 - 0
2. Team Solomid 2 - 1
3. Taipei Assassins 1 - 2
4. Sk Gaming 0 - 3

Nederland overweegt militaire hulp aan bevechten IS

Nederland 'overweegt' een militaire bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. Nederland verleent al humanitaire en politieke steun aan Iraakse en Syrische burgers.

De internationale gemeenschap heeft 'te lang aan de zijlijn gestaan van dit onacceptabele geweld in de regio', sprak Timmermans de leden van de Veiligheidsraad toe. Volgens hem heeft het uitblijven van actie in Syrië de afgelopen drie jaar de vorming van deelgroepen van IS in de hand gewerkt. Timmermans liet weten zich daarom gesterkt te voelen door de eensgezindheid van de andere aanwezige vertegenwoordigers in Veiligheidsraad die zich uitspraken tegen IS. ''De brutaliteit van IS choqueert en verontrust ons allen'', zei Timmermans.

In zijn voordracht in de Veiligheidsraad prees Timmermans Turkije voor het openen van de grens met Syrië eerder vandaag bij Kobani. Hij sprak van een bijzonder 'vertoon van menselijkheid' en gebruikte dit voorbeeld om te hameren op het belang van regionale samenwerking voor het oplossen van het conflict in Syrië en Irak. Timmermans liet weten hierin ook een belangrijke rol weggelegd te zien voor de nieuwe Iraakse regering. ''Ik roep mijn Iraakse partners op om een geloofwaardige koers te varen op weg naar eenheid in het land'', aldus de buitenlandminister.

Timmermans nam deel aan deze bijeenkomst in de Veiligheidsraad op uitnodiging van zijn Amerikaanse collega John Kerry. Voorafgaand aan de zitting gaf Timmermans al aan 'a priori' geen enkel middel te schuwen als bijdrage in de strijd tegen IS. Hoewel de Verenigde Staten en Frankrijk al militaire middelen inzetten tegen strijders van de terroristische organisatie zei Timmermans dat eerst de internationale strategie duidelijk moet zijn alvorens eventuele militaire middelen in te zetten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.