Nationale herdenking vliegramp op 10 november

Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen omkwamen. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag na een bijeenkomst in Nieuwegein voor de nabestaanden van de slachtoffers. De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam.

Rutte zei dat het verdriet onder de nabestaanden nog altijd "enorm" is en dat het extra moeilijk is dat sommige mensen uitsluistel hebben over hun geliefden, maar dat anderen nog op identificatie moeten wachten. Hij sprak van een "indrukwekkende avond". Er kwamen enkele honderden nabestaanden naar de bijeenkomst in het congrescentrum.

De herdenking wordt in nauwe samenwerking met de nabestaanden vormgegeven, aldus de minister-president. Zo veel mogelijk wordt in afstemming met hen gedaan. Veel nabestaanden hebben volgens Rutte gezegd dat ze het enorm waarderen dat het hele land na 6 weken nog steeds zo intensief met ze meeleeft.

Tijdens de besloten bijeenkomst zijn de nabestaanden bijgepraat over onder meer het identificatieproces, de repatriëring, het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en over het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Nationale herdenking vliegramp op 10 november
Nationale herdenking vliegramp op 10 november (Foto: ANP)