Boeing uit Amsterdam 'neergeschoten' boven OekraÔne

Een Maleisische Boeing 777 uit Amsterdam is donderdag neergestort in Oekraïne, niet ver van de Russische grens. Dat meldt het Russische persbureau Interfax onder verwijzing naar een bron in luchtvaarkringen. Aan boord zouden 280 passagiers en 15 crewleden zijn geweest.

Het toestel zou op weg zijn geweest van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en begon op vijftig kilometer van de Russische grens hoogte te verliezen. Het zou zijn neergestort in de regio Donetsk, meldden ooggetuigen.

Update 17.47 uur
Alle 295 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines en KLM die donderdag is neergestort in Oekraïne zijn omgekomen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax, op gezag van Oekraïense regeringskringen.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines en KLM was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het was om 12.00 uur van Schiphol vertrokken.

Update 17.57 uur
Volgens Interfax is het toestel neergeschoten terwijl het op een hoogte van 10 kilometer vloog. Malaysia Airlines en het Maleisische ministerie van Transport hebben geen informatie binnengekregen over een crash. 

Update 17.58 uur 
Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is het toestel neergeschoten door pro-Russische separatisten. Dit kan nog niet worden bevestigd.

Ook is er vooralsnog niets bekend over het aantal passagiers, alsmede hun nationaliteiten.

Malaysia Airlines bevestigt het contact te zijn verloren:

Update 18.02 uur
NRC maakt melding van onbevestigde beelden op YouTube. Hierop zou het brandende neergestorte vliegtuig te zien zijn:

Update 18.05 uur
Op Twitter verschijnen de eerste foto's van ID-kaarten en paspoorten van passagiers. Opnieuw kan niet worden bevestigd of deze foto's daadwerkelijk ter plaatse genomen zijn.

Update 18.06 uur
Anton Gerasjenko, een adviseur van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt het volgende: "Een burgervliegtuig van Amsterdam naar Kuala Lumpur is zojuist neergeschoten door een Buk 'anti-aircraft system.'"

Update 18.08 uur 
Pro-Russische militantenleiders ontkennen dat ze het toestel neergeschoten hebben. "We hebben simpelweg niet zulke luchtdefensiesystemen."

Volgens reisorganisatie D-reizen zaten er twintig van hun klanten in de Boeing.

Update 18.11 uur
Twitteraar Fred Neeleman had juist vanmiddag een foto gemaakt van dit toestel.

@JandeHoop Ik heb vanmiddag dit vliegtuig gefotografeerd bij het opstijgen. Wat een vreselijk nieuws pic.twitter.com/bzzI5hiDKA

— Fred Neeleman (@fred_19851) July 17, 2014

Update 18.13 uur 
Een Reuters-verslaggever ziet volgens Nu.nl dode lichamen liggen in de omgeving van het brandende wrak. 

Update 18.20 uur
De commandant van de pro-Russische separatisten in de regio Donetsk, Igor Strelkov, zegt dat donderdag een vliegtuig is neergehaald bij Torez. Volgens hem gaat het om een Antonov AN-26, een transportvliegtuig.

Ook maakt hij melding van onbevestigd nieuws dat een tweede vliegtuig zou zijn neergehaald, mogelijk een Soechoj. Soechoj is een fabrikant van gevechtsvliegtuigen.

"We hebben gewaarschuwd niet in ons luchtruim te vliegen", zo schrijft hij op het Russische sociale medium Vkontakte.

Of de mededelingen van Strelkov het toestel van Malaysian Airlines en KLM betreffen dat donderdagmiddag van de radar verdween boven Donetsk is niet duidelijk. Volgens een adviseur van de Oekraïense minister van binnenlandse zaken kwamen daarbij 295 passagiers en vijftien bemanningsleden om het leven.

Update 18.22 uur
De eerste foto's van mogelijke brokstukken van het vliegtuig worden geüpload op Twitter. Het is niet bekend hoe ver dit brokstuk zich van de rest van het vliegtuig bevindt.

Update 18.24 uur
Nu.nl stelt: “Een woordvoerder van ANWB-reizen laat aan NU.nl weten dat er ook 15 of 16 mensen van Fox Vakanties in het toestel zaten.”

Reuters meldt via Twitter: “EMERGENCIES MINISTRY OFFICIAL ON SITE SAYS BODY PARTS SCATTERED AROUND UP TO 15 KM FROM CRASH SITE, AT LEAST 100 BODIES SEEN.”

Update 18.25 uur 
Een Nederlander grapte bij het opstijgen van het vliegtuig nog op Facebook over het mogelijke verdwijnen van het toestel van Malaysia Airlines. Hoewel zijn Facebookpagina openbaar toegankelijk is, is niet bekend of de man slechts bekend was met één der passagiers, of zich zelf ook op het toestel bevond. 

Update 18.35 uur 
De Oekraïense regering bevestigt dat alle inzittenden zijn omgekomen. Omwonenden melden naar verluidt via Twitter dat wrakstukken en lijken letterlijk uit de lucht kwamen vallen. 

Update 18.37 uur
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn medeleven geuit met de slachtoffers van het vliegtuig uit Amsterdam dat donderdag neerstortte in het oosten van zijn land. Het Oekraïense leger, dat in het oosten een offensief voert tegen pro-Russische separatisten, was volgens hem niet betrokken bij de crash.

Porosjenko betuigt in een verklaring zijn diepe en oprechte medelijden met de familie en naasten van de slachtoffers. Hij spreekt van een verschrikkelijke tragedie. Volgens hem wordt voor de reddingsoperatie alles uit de kast gehaald.

Porosjenko sluit niet uit dat het toestel is neergehaald door de separatisten. Eerder haalden die volgens hem al een Antonov-transporttoestel en een Soechoj-straaljager van het Oekraïense leger uit de lucht.

Het toestel van Malaysia Airlines dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur verdween donderdag rond 15.20 uur Nederlandse van de radar. Aan boord waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Die zouden allemaal zijn omgekomen. De vlucht werd gezamenlijk uitgevoerd met KLM.

Bij het onderzoek naar de oorzaak van het crashen van het toestel worden volgens Porosjenko ook de Nederlandse en Maleisische autoriteiten betrokken.

Update 18.41 uur
De premier van Maleisië stelt 'geschokt' te zijn en geeft aan dat er een 'onmiddellijk onderzoek ingelast is', stelt Nu.nl op basis van de BBC.

Ook Obama en Poetin hebben inmiddels met elkaar gebeld over het neerstorten van het vliegtuig.

Update 18.45 uur
Nu.nl meldt: "Mensen die familie hebben die bij D-Reizen hebben geboekt, kunnen dit nummer bellen: 023 55 42 555 - daar geen info over andere passagiers."

Ook reisbureau WTC.nl stelt 20 tot 30 Nederlandse klanten aan boord van het vliegtuig te hebben gehad. 

Update 18.50 uur
De Oekraïense tak van het Russische persbureau Interfax geeft aan dat de top der pro-Russische separatisten de zwarte dozen van de Amsterdamse Boeing ter beschikking zal stellen aan de Russische autoriteiten in Moskou. Dat meldt Nu.nl.  Of de dozen al gevonden zijn is niet bekend. 

Update 18.55 uur 
De journalisten van de BBC-afdeling 'Monitoring' geven aan dat één van de belangrijkste pro-Russische Twitteraccounts, Novorossiya, in het Russisch beweert dat juist het Oekraïense leger het toestel heeft neergeschoten. 

Update 19.00 uur 
Poetin en Obama zijn blijkbaar nog steeds aan de lijn, maar zijn bijna klaar met bellen. Het telefoongesprek stond al een tijdje gepland om de situatie in Oekraïne te bespreken. Vanzelfsprekend kwam daarbij ook het neergeschoten toestel aan bod.

Een separatistenwoordvoerder, Sergej Kavtaradze, stelt dat het luchtafweersysteem dat zij hebben, slechts tot drie- of vierduizend meter hoog werkt. "Daarom is het mogelijk om nog voor het onderzoek te zeggen dat Oekraïense strijdkrachten dit toestel vernietigd moeten hebben."

Update 19.02 uur 
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft aangegeven voorlopig om Oost-Oekraïne heen te vliegen om verdere incidenten te voorkomen. Deze maatregel wordt per direct ingevoerd.

Update 19.07 uur 
Reuters meldt nu ook op haar site dat er tientallen lichamen verspreid liggen in de omgeving rondom het nasmeulende vliegtuig.

Minstens 100 lichamen zijn volgens een reddingwerker inmiddels gevonden. Het toestel is neergestort nabij het dorpje Grabovo en zoals eerder vermeld werden onderdelen en lichamen tot op vijftien kilometer in de omtrek gevonden.

Update 19.10 uur
De luchtvaartmaatschappijen van Europa melden inmiddels in rap tempo voorlopig Oost-Oekraïne te mijden. Na Lufthansa gaf ook Air France zojuist aan dat het om de regio heen gaat vliegen. De Russische maatschappij Transaero sluit zich in dat rijtje aan.

Premier Rutte vliegt momenteel van vakantie terug naar huis. Hij stelt 'diep geschokt door de dramatische berichten' te zijn. "Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden."

"Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden."

Update 19.15 uur
Louis Bontes, Kamerlid voor PVV-afvalligenpartij VNL, wil de Kamer terug van vakantie roepen. Dat schrijft Nu.nl. Zij citeren: "Daar alles erop wijst dat het vliegtuig van Malaysian Airlines is neergeschoten, zou ik graag de Kamer terug willen laten komen van reces voor een debat. Ik ben van mening dat er met spoed gedebatteerd dient te worden over deze verschrikkelijke terreurdaad, die vele onschuldige levens gekost heeft."

Update 19.16 uur 
Livebeelden van Reuters zijn hier te volgen, helaas in het Russisch. 

Update 19.21 uur 
Om je zo volledig mogelijk te informeren: volg hier de BBC-liveblog (inclusief tv-stream), hier de blog van Nu.nl, hier NRC.nl en hier Reuters.

Update 19.25 uur  
Er komt rond 22:00 een persconferentie van Malaysia Airlines, meldt de BBC [21:00 Britse tijd]. De Britse luchtvaartautoriteiten zijn momenteel bezig alle vluchten die momenteel in de lucht zijn, om te leiden om de Oekraïense oorlogsregio heen.   

Update 19.35 uur   
Foto's van stapels (veelal Nederlandse) paspoorten doen inmiddels de ronde.

Update 19.40 uur
Oekraïense hulpverleners en onderzoekers worden tegengehouden door pro-Russische separatisten, die het gebied in handen hebben. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender CNN. Gevreesd wordt dat het onderzoek hiermee kan worden tegengewerkt. Aanwijzingen dat separatisen het toestel hebben neergehaald worden versterkt door een pro-Russische commandant, die kort voor het bekendworden van de ramp het neerschieten van een vliegtuig had gemeld.

Update 19.55 uur 
Ook British Airways en KLM geven aan Oekraïne voorlopig te mijden, behalve de British Airways-vlucht tussen Kiev en Londen.

Samsom, Wilders en andere politici hebben inmiddels gereageerd met reacties van schok en medeleven.