[EKA] Harting wint, maar scheurt shirt niet kapot

Robert Harting heeft zijn Europese titel bij het discuswerpen met succes verdedigd. De Duitser kwam in een matige finale tot een beste poging van 66,07 meter en bleef de concurrentie daarmee ruim voor.

Het zilver ging naar de ervaren Est Gerd Kanter, die zijn discus naar 64,75 meter gooide. Robert Urbanek pakte verrassend het brons met een worp van 63,81 meter. Daarmee deed hij het iets beter dan zijn landgenoot Piotr Malachowski, die als grootste uitdager van Harting werd gezien. Hij liep met 63,54 meter echter zelfs een medaille mis.

Na afloop van de wedstrijd waren alle ogen gericht op drievoudig wereldkampioen Harting. Na zijn olympische titel in 2012 en zijn wereldtitel in 2013 scheurde hij zijn shirt kapot, maar daar kwam onlangs kritiek op door een zeurende Duitser. Die wilde Harting aanklagen, omdat hij met het verscheuren van de shirts - en de daarop aanwezig zijnde Duitse vlag en adelaar - de wet zou overtreden. Harting leek te twijfelen, maar trok het shirt uiteindelijk over zijn hoofd uit, in één stuk.

Harting haalt uit in de finale van het discuswerpen (Foto: Getty)

Bij het verspringen voor vrouwen ging de titel, net als twee jaar geleden, naar de Française Éloyse Lesueur. Ze kwam in haar vierde poging tot 6,85 meter en deed het daarmee vier centimeter beter dan Ivana Spanovic. De Servische liet haar beste sprong al in de eerste poging zien, maar verbeterde zich niet meer. 

Het brons was er voor Darya Klishina, maar daar ging een klein relletje aan vooraf. De Duitse Melanie Bauschke sprong, volgens de jury, in haar openingssprong naar 6,79 meter, wat goed zou zijn voor brons. Nadat er nog eens goed naar de beelden werd gekeken bleek echter wat voor vele twitteraars al duidelijk was: Er was een meetfout gemaakt, Bauschke bleek 'slechts' 6,55 meter te hebben gesprongen. Beter dan dat deed ze het niet, waardoor ze genoegen moest nemen met plek zes.