Rechter oordeelt over voorwaarden Van der G.

Volkert van der G. hoort woensdag of de voorwaarden van zijn vrijlating worden versoepeld of niet. De rechtbank in Den Haag doet om 15.00 uur uitspraak in het kort geding dat de moordenaar van Pim Fortuyn aanspande om af te komen van de in zijn ogen te strenge voorwaarden.

Tijdens de behandeling van de zaak drie weken geleden noemde Van der G.'s advocaat Stijn Franken de voorwaarden 'volstrekt onredelijk'. Die zouden Van der G. onder meer aantasten in zijn grondrechten en het hem moeilijk maken om een nieuw bestaan op te bouwen of om zijn familie te bezoeken.

Volgens de raadsman dragen de voorwaarden verder niet bij tot het terugdringen van het recidivegevaar. Het gevaar dat Van der G. in herhaling gaat, is volgens hem namelijk laag. Ook vond de advocaat dat de strenge voorwaarden überhaupt niet hadden mogen worden opgelegd, aangezien die voortvloeien uit een wetswijziging toen Van der G. al in de cel zat.

Van der G. kwam in mei vrij. Hij moet zich zes jaar wekelijks melden bij de reclassering. Ook draagt hij een enkelband en mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum en Tilburg komen. Verder wordt hij verplicht psychisch begeleid en mag hij geen contact hebben met de media. Wanneer hij een van deze voorwaarden overtreedt, kan hij direct weer in de cel belanden.

De landsadvocaat betoogde dat Van der G. voorafgaand aan zijn vrijlating 'volledig' heeft ingestemd met de voorwaarden. Het past hem dan niet om daarover te gaan 'klagen'. "Van der G. heeft een heel naar misdrijf gepleegd. Het gaat erom dat dit niet nog een keer voorkomt", zei Cécile Bitter, die nog vierkant achter de voorwaarden staat. Er moet 'rust' komen rond Van der G. en daarop zijn de voorwaarden gericht.

Bovendien is nog steeds sprake van 'compulsief-obsessieve' neigingen bij Van der G. en wordt er rekening mee gehouden dat hij zich opnieuw zal bewapenen. Zij sprak verder tegen dat de kans op recidive laag is. Wel worden de voorwaarden periodiek geëvalueerd. Dat kan ertoe leiden dat ze worden aangepast.