Volkert van der G. naar de rechter

Volkert van der G. stapt naar de rechter omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating te streng vindt. De zaak dient maandag, blijkt uit de rol van de rechtbank in Den Haag. Zijn advocaat vindt dat de maatschappij niet langer tegen hem hoeft te worden beschermd.

Van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, kwam begin mei onder strenge voorwaarden vrij. Hij had twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten en mocht daarom zijn cel vervroegd verlaten. Begin juni bleek dat hij in Apeldoorn is gaan wonen.

De 44-jarige ex-gedetineerde moet zich in ieder geval zes jaar wekelijks melden bij de reclassering. Ook moet hij een enkelband met gps dragen en mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum en Tilburg komen. Daarnaast wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater en mag hij geen contact hebben met de media. Overtreedt Van der G. een van deze voorwaarden, dan kan hij direct weer in de cel belanden.

Van der G. heeft zich goed gedragen tijdens zijn detentie, voerde zijn advocaat Stijn Franken eerder al aan. Zo heeft hij bijvoorbeeld een opleiding gevolgd en zonder problemen deelgenomen aan een therapiebehandeling. Op basis daarvan zouden alle voorwaarden moeten worden opgeschort.

Voor het kort geding heeft Van der G. een nieuwe advocaat in de arm genomen. Mark Krul, gespecialiseerd in civiele procedures, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.