Van der Graaf krijgt beveiliging 'op maat'

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, krijgt beveiliging 'op maat' als hij op vrije voeten komt. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.

Per geval wordt bepaald welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid van iemand zo goed mogelijk te waarborgen, legt het OM uit. Dat is bij Van der Graaf ook zo. Zijn bescherming kan worden geregeld op landelijk niveau door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) of op lokaal niveau. Over het individuele geval Van der Graaf doet justitie geen mededelingen.

Het OM meldt verder dat het nog niet bekend is waar de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, als hij op 2 mei de gevangenis verlaat. Over het waar en hoe geeft justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. De burgemeester van de gemeente waar Van der Graaf komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. "Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken", zegt justitie. "De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten."

Van der Graaf moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

Als de moordenaar van Fortuyn die voorwaarden overtreedt, kan het Openbaar Ministerie direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan het OM hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen.