Onderzoek naar 'kopie' dossier Van der G.

Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke kopie van een pagina uit het gevangenisdossier van Volkert van der G., die sinds zondag op internet circuleert. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag na berichtgeving hierover in het AD.

In het document is onder meer te lezen dat de moordenaar van Pim Fortuyn, die vrijdag werd vrijgelaten, suïcidaal zou zijn. Ook wordt zijn huisadres genoemd en is een foto van Van der G. te zien. Het is niet bekend of Van der G. onder verscherpt toezicht stond vanwege de vermeende zelfmoordneigingen.

Inhoudelijk wil de woordvoerder nog niet ingaan op het document. "We willen eerst weten of het om een authentiek document gaat", aldus de zegsvrouw. In de krant wil ook de advocaat van Van der G., Stijn Franken, niet inhoudelijk reageren.

Het document verscheen zondag op de site Waar in Holland, die het naar eigen zeggen van een 'trouwe en dankbare bezoeker' ontving. De website lag maandag rond 09.00 uur plat vanwege de hoge bezoekersaantallen.

Volkert van der G. werd vrijdag na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die in 2002 Fortuyn doodschoot heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij moet zich houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo mag hij niet komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag.