'Ruim helft gemeenten te laat met betalen'
Ruim de helft van de gemeenten betaalt rekeningen aan ondernemers te laat. Daarmee geven de gemeenten een slecht voorbeeld en brengen zij ondernemers in de problemen. Er is een cultuuromslag nodig om het betaalgedrag van gemeenten te verbeteren. Dat stelt de waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Europese overheden en semi-publieke instellingen moeten sinds het voorjaar van 2013 hun rekeningen binnen dertig dagen betalen. "Die termijn wordt lang niet altijd gehaald", zo concludeert de ombudsman, die het betaalgedrag 'zorgelijk' noemt. De klachtenbehandelaar baseert zich daarbij op onderzoek bij bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten en alle elf ministeries.
Liefst 57 procent van alle gemeenten betaalde facturen te laat, terwijl dat bij de ministeries iets minder dan een vijfde is. De vertraging komt onder meer doordat gemeenten en ministeries vaak meerdere mensen in dienst hebben die het budget beheren en zij allemaal moeten instemmen met de uitgaven.
Het onderzoek van de ombudsman bevestigt daarmee een beeld dat al langer bekend was. Uit cijfers van incassobureaus Graydon en Intrum Justitia kwam recentelijk al naar voren dat de overheid en semi-overheid gemiddeld meer dan vijftien dagen te laat waren met het betalen van facturen. Omdat ondernemers wel gewoon hun leveranciers en personeel op tijd moeten betalen, kunnen zij daardoor in moeilijkheden komen.
De cijfers van de deurwaarders werden echter niet verder opgesplitst naar bijvoorbeeld gemeenten, provincies, ministeries en waterschappen. Daardoor viel tot dusver moeilijk te bepalen welk deel van de overheid zo lang wachtte met betalen en konden overheden de schuld gemakkelijk bij elkaar in de schoenen schuiven.