Tokyo herziet plannen Olympische Spelen 2020

Tokyo beraadt zich op de locaties voor de Olympische Spelen in 2020, vanwege de hoge kosten. Dat zei gouverneur Yoichi Masuzoe, van Tokyo, dinsdag tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad.

"We moeten tegemoetkomen aan de bezorgdheid over de stijgende kosten, onder meer van materiaal en arbeid", zei Masuzoe. Hij tekende daarbij aan dat de plannen snel worden aangepast, zodat de voorbereidingen niet in gevaar komen.

Volgens het oorspronkelijke plan vindt de olympische competitie plaats op 33 plekken, waarvan 28 op minder dan acht kilometer afstand van het olympische dorp, dat wordt gebouwd op land dat wordt blootgelegd in Tokyo Bay.

De hoofdstad van Japan kreeg in eigen land veel kritiek op het nog te bouwen futuristisch ogende olympisch stadion. Het zou te duur en te groot zijn. Het stadion moet plaats bieden aan tachtigduizend toeschouwers. De kosten worden geschat op ruim een miljard euro. Het stadion moet voor het WK rugby in 2019 klaar zijn. Masuzoe ging niet in op het stadion.

In september werd tijdens het IOC-congres in Buenos Aires bekendgemaakt dat Tokyo de Zomerspelen van 2020 mag organiseren. Istanbul en Madrid waren de andere kandidaten. Het IOC is inmiddels op de hoogte gesteld van het voornemen de plannen te herzien. Tokyo organiseerde de Zomerspelen ook in 1964.