FBI onderzoekt bedreigingen familie Bergdahl

De FBI doet onderzoek naar bedreigingen aan het adres van Bob en Jani Bergdahl, de ouders van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl die door de Taliban is vrijgelaten. Een woordvoerder van de veiligheidsdienst laat in een verklaring weten dat de FBI 'de situatie in Hailey blijft monitoren'.

De ouders van Bowe wonen in Hailey in de staat Idaho. De FBI laat verder weten 'iedere dreiging serieus te nemen'. Over de aard van de dreigementen is niets bekendgemaakt.

Een groot welkomstfeest voor Bowe werd woensdag abrupt afgeblazen wegens veiligheidsoverwegingen. Het achtduizend inwoners tellende Hailey werd overvallen met haatmails en boze telefoontjes.

Bowe is omstreden sinds de Amerikaanse regering hem ruilde tegen vijf Afghaanse gevangenen die vastzaten in Guantanamo Bay. De militair liep in 2009 in Afghanistan ongewapend weg bij zijn eenheid in en werd gevangengenomen door de Taliban. Pas vijf jaar later kwam hij weer vrij.

Critici hebben weinig begrip voor de ruil omdat ze vinden dat met terroristen nooit onderhandeld moet worden. Bovendien zou de deal in strijd zijn met de wet omdat er niet over is gesproken met het Congres. Sommigen vinden zelfs dat Bergdahl voor de rechter gesleept moet worden voor desertie.