Netanyahu: erken Palestijnse regering niet

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de internationale gemeenschap zondag opgeroepen om de Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas niet te erkennen. Volgens Netanyahu zal de nieuwe regering 'het terrorisme versterken' doordat Hamas oproept tot de vernietiging van Israël.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zaterdag dat de eenheidsregering naar verwachting maandag wordt gevormd. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Beide bewegingen staan elkaar al jaren naar het leven en eerdere verzoeningspogingen leidden nergens toe.

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. Israël heeft de Palestijnen met sancties gedreigd, die tot flinke economische tegenslagen kunnen leiden. Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering gaat bestaan uit technocraten die geweld afzweren en de staat Israël zullen erkennen.