Boetes voor sjoemelende truckers fors verhoogd

Vrachtwagenchauffeurs die sjoemelen met de arbeids- en rusttijden krijgen vanaf zaterdag een hogere boete als ze worden betrapt. Wie te lang achter het stuur blijft zitten riskeert een prent van 1500 euro in plaats van 550 euro. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport vrijdag.

Ook transportbedrijven worden harder aangepakt. Waar ze tot nu boetes van 1300 of 2200 euro kregen voorgeschoteld, is dat vanaf zaterdag 4400 euro. Vorig jaar knoeide ongeveer twintig procent van de chauffeurs met de registratie van rij- en rusttijden.

Volgens de inspectie gebruiken truckers diverse methodes om met de tijden te rotzooien. Hierdoor komt niet alleen de gezondheid van chauffeurs in gevaar maar ook de verkeersveiligheid. Ook leidt fraude met de tachograaf tot oneerlijke concurrentie.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO steunen het initiatief om de boetes te verhogen. "Gezien de ernst van de feiten zijn deze verhogingen op zijn plaats en is een harde aanpak gewenst", zeggen de organisaties in een gezamenlijke verklaring.