Extra inspecties tegen illegale chauffeurs

Bedrijven die illegaal gebruikmaken van buitenlandse chauffeurs om binnen Nederland goederen te vervoeren moeten harder worden aangepakt. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) zet daarom extra inspecteurs in. Die moeten ook in kaart gaan brengen hoe groot het probleem is.

Het vervoer van goederen over de weg binnen Nederland door buitenlandse vervoerders, cabotage genoemd, is maar beperkt toegestaan. Uit extra controles die sinds juli worden uitgevoerd blijkt dat bij zes procent van de binnenlandse ritten illegaal een buitenlandse chauffeur zou zijn ingezet. Omdat het gerichte controles waren op bepaalde trajecten, is dat percentage wel vertekend, schrijft Schultz.

Hoeveel inspecteurs worden ingezet om te extra te controleren en het probleem in kaart te brengen, maakte Schultz woensdag niet bekend. Branchevereniging TLN laat in een reactie weten 'verheugd' te zijn over de extra capaciteit. De organisatie hamert daar naar eigen zeggen al jaren op. "Handhaving van cabotage is essentieel om oneerlijke concurrentie te voorkomen."