Sterling: "Ik ben geen racist."

Donald Sterling zegt geen racist te zijn. De in ongenade gevallen eigenaar van NBA-ploeg Los Angeles Clippers liet dat zondag in een interview op CNN weten. "Ik heb een verschrikkelijke fout gemaakt. Ik ben hier om mijn verontschuldigingen aan te bieden." Het was Sterlings eerste publieke optreden sinds een geluidsopname van hem boven water kwam waarin hij zijn vriendin verbood zwarten mee te nemen naar wedstrijden van zijn ploeg.

Sterling, die door de NBA levenslang wordt geschorst en waarschijnlijk zal worden gedwongen de Clippers te verkopen, vindt dat hij te zwaar wordt gestraft. "Mag ik een fout maken na 35 jaar? Ik hou van de NBA en mijn partners. Mag ik één fout maken? Het was een verschrikkelijke fout en ik zal het nooit meer doen."

Sterlings vrouw Shelly, van wie hij al jaren gescheiden van tafel en bed leeft maar met wie hij nog altijd getrouwd is, liet eerder weten te zullen vechten om haar vijftig procent van de ploeg te kunnen behouden. De NBA was direct duidelijk dat dat er niet in zit. "Volgens de NBA-regels worden alle eigendommen ongedaan gemaakt als het eigendom van de controlerende eigenaar met 75 procent van de stemmen ongedaan wordt gemaakt. Het maakt daarbij niet uit of de eigenaars verwant zijn. Alle eigenaars in de NBA zijn akkoord gegaan met deze regels."

De advocaat van Shelly Sterling denkt dat de basketbalcompetitie geen goede positie heeft. "We zijn het niet eens met de interpretatie van de eigen regels door de NBA, hoe die regels op mevrouw Sterling van toepassing zijn en of ze in deze unieke zaak uberhaupt toepasselijk zijn." Hij voegde eraan toe dat de regels van de NBA onderhavig zijn aan de wetten van Californië en de Amerikaanse grondwet.

Mevrouw Sterling liet in een interview met de Amerikaanse zender ABC weten dat ze uiteindelijk van haar man zal scheiden. Financiële redenen lagen ten grondslag aan het feit dat ze dat nog niet eerder gedaan had. "Ik spreek al twintig jaar met advocaten over een scheiding."