Oud-verspringer Lamela (36) overleden

Oud-verspringer Yago Lamela is overleden. Dat melden Spaanse media. De oud-atleet, de beste Spaanse verspringer ooit, werd dood gevonden in zijn huis. Hij kende jarenlange psychische problemen, nadat hij door slepende blessures moest stoppen met de sport. Lamela werd 36 jaar oud.

Lamela werd in 1999 tweede op het wereldkampioenschap indoor. Hij sprong daar naar 8,56 meter, een Europees record. Dat record zou precies één dag na de tiende verjaardag verbroken worden door de Duitser Sebastian Bayer. Later in 1999 werd hij ook tweede op het WK outdoor.

In 2003 haalde hij opnieuw een medaille op beide toernooien. Indoor was het zilver, waarna hij in Parijs naar outdoor-brons sprong. Sinds 2002 kende hij veel pijn bij zijn sprongen, waardoor hij in 2004 besloot een operatie aan zijn achillespees te ondergaan in Finland. 

Het herstel van de operatie verliep niet goed, waardoor Lamela samen met specialisten besloot om een plan op te zetten naar fysieke en mentale 'reconstructie'. Hij had namelijk ook veel last van depressies en zenuwenaanvallen. De moeite bleek voor niks, want in 2009 zette hij noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan. In 2011 werd de Spanjaard opgenomen in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.