Leger Oekraïne herovert tv-toren Kramatorsk

Oekraïense regeringsstrijdkrachten hebben zondag een televisiemast heroverd op pro-Russische separatisten in de oostelijke stad Kramatorsk. De regeringstroepen begonnen zondagochtend aan een nieuwe poging om de stad weer onder het gezag van Kiev te brengen, liet minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov weten op zijn Facebook-pagina.

De opstandelingen wisten de aanvallen van de regeringstroepen zaterdag nog af te slaan. Volgens de Russische staatstelevisie vielen bij de gevechten in Kramatorsk tien doden, onder wie twee regeringssoldaten. De cijfers konden niet worden geverifieerd

Ooggetuigen zagen zaterdag minstens twaalf pantservoertuigen van het regeringsleger door de stad rijden, maar aan het eind van de dag leken die te zijn teruggetrokken op hun hun basis bij een militair vliegveld aan de rand van de stad.

Het offensief lijkt zich vooral te richten op het nabijgelegen Slovjansk, waar regeringstroepen proberen een kordon omheen te leggen. De dreigende omsingeling heeft geleid tot hamsteren van levensmiddelen in winkels.

De regering spreekt van een 'antiterroristische operatie'. In de hele regio rond Donetsk, waar de separatistische beweging het sterkst is, ondervindt het verkeer veel hinder van wegversperringen die bemand worden door een allegaartje aan mannen gewapend met stokken, automatische geweren en pistolen.

De separatisten hebben de 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen en willen voor 11 mei een referendum organiseren over autonomie.