Zorgpremie van uitkering wanbetaler afgetrokken

Zoals eerder deze avond al sumier bericht werd gaat De Dienst Werk en Inkomen (DWI) bij tweeduizend Amsterdammers die hun zorgverzekering al zes maanden niet hebben betaald de zorgverzekeringspremie aftrekken van de uitkering. Het gaat om klanten van Agis, zo bevestigt de zorgverzekeraar donderdagavond berichtgeving van de NOS. De wanbetalers hoeven dan geen boete meer te betalen.

Agis noemt de plannen, die op korte termijn worden ingevoerd, preventief. "Nu betalen wanbetalers hun standaardpremie plus een boete en moeten zij hun schuld aflossen", zegt een woordvoerder.

In de nieuwe situatie hoeven er geen boetes meer te worden betaald. In plaats daarvan komt er een afbetalingsregeling van 35 euro per maand, hoe hoog de boete ook is. Als wanbetalers dat bedrag drie jaar lang maandelijks afbetalen, wordt de schuld kwijtgescholden. Ze zijn bovendien weer verzekerd, stelt Agis.

De verzekeraar noemt het plan een win-winsituatie aangezien 'wanbetalers zo worden geholpen af te lossen'. "En wij krijgen weer premie", aldus de woordvoerder. Agis wil het plan in meerdere gemeentes ontvouwen. Eerder deed de verzekeraar al een proef onder driehonderd personen.