[WK] Wereldtitel Nederland op aflossing

De Nederlandse shorttrackmannen hebben voor een sensatie gezorgd door op het WK in Montréal de wereldtitel op de aflossing te pakken. In een zinderende finale waren Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma de Zuid-Koreanen, Russen en Britten te snel af.

Nederland begon de finale door lang op de achterste plek te rijden. Het duurde tot ver in de wedstrijd tot er eindelijk wat actie te bespeuren was, toen Knegt Nederland voorbij de Britten bracht. Enkele bochten later ging hij ook de Koreaan Park voorbij, waardoor Nederland op plek twee lag. Door een sterke wissel ging Kerstholt de Russen voorbij, maar hij viel snel weer terug door een matige wissel.

De slotschaatser van Nederland was Knegt, en hij wist het onmogelijke te presteren. Hij lag zelfs op de vierde plaats, maar in één lange beweging ging hij eerst de Britten, vervolgens de Koreanen en tot slot de Russen voorbij. Op de streep duwde hij zijn schaats een fractie van een seconde voor de Koreanen over de streep. Rusland viel nog terug naar plek vier, waardoor de Britten zeer verrassend brons pakten.

Bij de vrouwen duurde het welgeteld elf seconden voor er een Canadese vrouw onderuit ging. Ze kon echter snel opstaan en enkele ronden later pikte het Canadese team weer aan bij China en Zuid-Korea. Ze konden zich echter niet meer mengen in de strijd om het goud, want die ging tussen de twee Aziatische rivalen. 

In de voorlaatste ronde probeerde de Chinese Kexin Fan voorbij te gaan aan de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim, individueel wereldkampioene. Shim stond dit echter niet toe en deelde een beuk uit. Nadat de Koreaanse vrouwen als eerste de streep passeerden werd er door de jury gekeken naar het bewuste moment, en Zuid-Korea werd gediskwalificeerd. China pakte zo voor de vierde keer op rij de wereldtitel, zilver ging naar Canada en Italië pakte brons.