Impasse rond Oekraïense legerpost beëindigd

De inval door gewapende mannen vrijdag in een Oekraïense legerpost op de Krim is tot een einde gekomen. Er zijn "gesprekken" gevoerd tussen de twee partijen, meldde een Oekraïense functionaris. Daarna zijn tussen de 30 en 60 mannen in hun vrachtwagens vertrokken. Er zijn geen schoten gelost en er is niemand gewond geraakt. De aanvallers waren vermoedelijk etnische Russen.

Nieuwszender CNN meldde vrijdagavond op gezag van een Oekraïense legerwoordvoerder de overname van de legerpost en de daarop volgende onderhandelingen. Vanaf deze legerpost wordt het luchtruim boven zuidelijk Oekraïne gecontroleerd. Volgens de woordvoerder gebruikten de aanvallers een Russische militaire vrachtwagen om toegang door de poort van de legerpost vlakbij Sebastopol te forceren.

De nieuwe pro-Russische regering op de Krim verklaarde donderdag dat Oekraïense militairen op het schiereiland als "bezetters" werden beschouwd. De Russen zijn de enige legitieme militairen, aldus de autoriteiten. Een Oekraïense functionaris heeft laten weten dat hij bemiddelt tussen de aanvallers en de mensen in de legerpost.

Vicepremier Roestam Temigarliev van de Krim had donderdag verklaard: "De Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland."

Impasse rond Oekraïense legerpost beëindigd
Impasse rond Oekraïense legerpost beëindigd (Foto: ANP)