Obama noemt afscheiding Krim onwettig

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag ieder besluit over de toekomst van Oekraïne zonder bemoeienis van de nieuwe regering van dat land onrechtmatig genoemd.

Een referendum op de Krim om zich van Oekraïne af te scheiden en aan te sluiten bij Rusland is in strijd met het internatioaal recht en de Oekraïense grondwet, zei Obama in een verklaring in Washington.

"De dagen dat over de hoofden van democratische leiders heen grenzen opnieuw kunnen worden getrokken zijn al lang voorbij", zei Obama, enkele uren nadat pro-Russische bestuurders op de Krim hebben voor 16 maart een referendum over de afscheiding hadden uitgeschreven.

Obama zette donderdag stappen om nieuw reisbeperkingen in te stellen tegen niet nader gespecificeerde of geïdentificeerde instellingen en personen die de soevereiniteit en territoriale grenzen van Oekraïne bedreigen. Hij ondertekende donderdag ook een presidentieel besluit om financiële strafmaatregelen te treffen tegen 'diegenen die het directst betrokken zijn bij het destabiliseren van Oekraïne, waaronder de militaire interventie op de Krim'. Verdere stappen zijn niet uitgesloten als de situatie verslechtert.

Ook de Europese Unie trof donderdag eerste sancties tegen Rusland. Onderhandelingen over een economisch pact en visumvrij reizen voor Russische burgers binnen de EU werden opgeschort. Als Moskou niet stopt met 'agressieve stappen' en niet gaat praten met de Oekraïense regering volgen meer maatregelen, besloten de regeringsleiders van de EU in Brussel.

"Ik ben vol vertrouwen dat wij samen optreden, verenigd in onze vastbeslotenheid om ons te verzetten tegen acties die het volkenrecht schenden en om steun te geven aan de regering en bevolking van Oekraïne", zei Obama.