'Data MIVD mogelijk gebruikt bij droneaanvallen VS'

Bij droneaanvallen op terreurverdachten in Somalië hebben de Verenigde Staten mogelijk gebruik gemaakt van telecommunicatie die door de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD is onderschept. De door de MIVD verzamelde data speelt een belangrijke rol bij Amerikaanse anti-terreuroperaties in de Hoorn van Afrika, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het is niet met zekerheid te zeggen of Nederlandse gegevens zijn gebruikt om terreurverdachten op te sporen en vervolgens met drones te liquideren. "Als die data al worden gebruikt, zal dat in zeer beperkte mate zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in de krant."

De Verenigde Staten gebruiken sinds 2011 drones om leden van de fundamentalistische organisatie Al-Shabaab te liquideren. Dat is volgens de krant internationaal omstreden omdat dit juridisch wankel is en er veel onschuldige doden bij vallen.

Nederlandse inlichtingendiensten wisselen sinds 2006 structureel onderschepte telecommunicatie uit met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zeggen ingewijden in de krant. Het gaat om metadata van tientallen miljoenen telefoongesprekken, faxen en sms'jes.

Een groot deel van de inspanningen is volgens de krant gericht op Somalië. Onder meer in het kader van de bestrijding van piraten die vanuit dat land actief zijn onderschepte de MIVD de afgelopen jaren miljoenen telefoongesprekken van Somaliërs. Dat gebeurt vanuit het Friese Burum.

De gegevens werden gedeeld met de NSA. In ruil daarvoor gaf de NSA speciale interceptietechnologie aan de Nederlanders om op zee inlichtingen te verzamelen. Door deze samenwerking kon de marine in 2012 een Pakistaans vrachtschip bevrijden van piraten, blijkt volgens de krant uit de documenten.

De Nederlandse gegevens zijn volgens de krant van grote waarde voor de Amerikanen. In een van de documenten schrijft de NSA namelijk dat de piraten zijn overgeschakeld naar operaties op het land."De NSA heeft geen toegang tot het lokale telefoonnetwerk. De Nederlandse MIVD heeft die toegang wel", zou de NSA schrijven.