Greenpeace wil Arctic Sunrise terug van Russen

Greenpeace vindt dat het onderzoek van de Russen naar de Arctic Sunrise lang genoeg heeft geduurd. De organisatie wil het schip terug en heeft maandag een officiële klacht ingediend bij het Russische onderzoekscomité. Dat weigert volgens Greenpeace duidelijkheid te geven over het vrijgeven van het vaartuig.

Het comité doet onderzoek naar een protestactie van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee vorig jaar. Het schip werd toen geënterd en in beslag genomen. Het ligt nog altijd aan de ketting in Moermansk maar volgens de milieuactivisten is daar 'geen enkele grond' toe.

Het laatste nieuws dat Greenpeace naar eigen zeggen heeft ontvangen over de Arctic Sunrise is dat de duur van het onderzoek met drie maanden is verlengd om de computers van het schip verder te kunnen analyseren.

Greenpeace-jursit Daniel Simons stelt dat het onderzoekscomité meer dan genoeg tijd heeft gehad. "De Russische wet stelt dat onderzoek moet worden afgrond binnen een redelijke termijn. Het is vijf maanden geleden dat de Arctic Sunrise werd geënterd. Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft bovendien gezegd dat de bemanning en het schip moeten worden vrijgegeven en dus is er geen enkele reden meer om de Arctic Sunrise aan de ketting te houden."

De organisatie vreest voor de staat van het schip. De laatste keer dat mensen van Greenpeace het hebben kunnen controleren, is drie maanden geleden. Hoe het nu gaat, weten ze niet. "Het is uitermate vervelend dat wij geen onderhoud kunnen plegen of een onderhoudsschema kunnen opstellen. Daar moet een einde aan komen. Bovendien wachten de voormalige bemanningsleden nog op hun persoonlijke bezittingen", aldus Simons.

De Arctic Sunrise werd medio september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.