Rechters zaak Arctic Sunrise bekend

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg heeft vijf rechters benoemd die moeten beoordelen of de Russen het recht hadden om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag te nemen. Onder de vijf is een Nederlander, de Utrechtse professor internationaal publiekrecht Alfred Soons, meldt het tribunaal maandag.

Nederland mocht een van de rechters aanwijzen en schoof daarbij al Soons naar voren. Ook Rusland mocht een rechter aanwijzen, maar de Russen hebben daar geen gebruik van gemaakt. Het tribunaal heeft daarom zelf een vijfde rechter aangewezen, de Mexicaan Alberto Székely Sánchez. Rusland erkent de autoriteit van het tribunaal in deze kwestie niet, zo werd eerder al bekend.

De Ghanees Thomas Mensah wordt de voorzitter van de vijf rechters. Ook de Australiër Henry Burmester en de Pool Janusz Symonides maken deel uit van het arbitragetribunaal.

De arbitragezaak kan jaren duren. In afwachting van de behandeling van deze zaak besloot het Zeerechttribunaal eerder al op verzoek van Nederland dat het schip en zijn bemanning moeten worden vrijgelaten.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.