Bergsma wist niets van reserverol team pursuit

Jorrit Bergsma was onaangenaam verrast dat er tijdens de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Sochi helemaal geen beroep op hem werd gedaan. "De communicatie is nooit goed geweest", zei de olympisch kampioen op de tien kilometer dinsdag bij De Wereld Draait Door. "Mij is nooit door iemand verteld dat ik reserve was."

Bergsma moest in de kwartfinale en halve finale toekijken hoe Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij eenvoudig wonnen van Frankrijk en Polen. Vlak voor de finale liet Bergsma weten niet meer beschikbaar te zijn omdat hij zich 'genaaid' voelde. Ten koste van Zuid-Korea schaatste de Nederlandse ploeg vervolgens naar het goud.

"Als ze open en eerlijk waren geweest, hadden ze me gezegd dat de andere drie altijd zouden rijden, hoe zwak de tegenstander ook was", vindt Bergsma. "Dan had ik ja of nee kunnen zeggen en hadden ze naar een andere reserve op zoek kunnen gaan."

Coach Jillert Anema vermoedt dat er mogelijk iets anders in het spel is. "Ik heb Arie Koops op de man af gevraagd of Jorrit mocht rijden." Volgens Anema kreeg hij van de bondscoach het antwoord dat daar geen sprake van kon zijn omdat het 'te gevoelig zou liggen'. "En dat is vreemd, de reserve wordt altijd een keer opgesteld in de team pursuit."

Anema denkt niet dat Kramer na zijn nederlaag op de tien kilometer zijn invloed heeft aangewend om Bergsma buiten de ploeg te houden. Wel vindt hij het vreemd dat de kampioen op de 5000 meter tijdens de ploegenachtervolging zo'n fitte indruk maakte. "Als je de 1500 meter laat schieten en na de tien kilometer zegt dat je last hebt van je rug, is het wel frappant dat je drie keer start bij de team pursuit."