Steeds meer pedofielen onder toezicht reclassering

Steeds vaker worden veroordeelde zedendelinquenten met minderjarige slachtoffers onder toezicht van de reclassering gesteld. In 2012 ging het om 420 pedofielen, terwijl het er vier jaar eerder nog 248 waren. Dat meldt de NOS maandagavond op basis van gegevens van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Het gaat om zowel veroordeelde pedofielen als om pedoseksuelen. De eerste groep maakt zich niet schuldig aan seksuele handelingen met kinderen, maar is bijvoorbeeld veroordeeld voor kinderpornobezit.

Pedoseksuelen hebben wel seksuele handelingen met kinderen verricht. De Bossche zwemleraar Benno L., die de laatste dagen volop in het nieuws is omdat zijn nieuwe woonplaats bekend is geworden, valt onder deze groep.

In 2012 werden 420 veroordeelde pedofielen onder toezicht gesteld, onder wie 49 pedoseksuelen. In 2008 ging het nog om 248 zedendelinquenten, van wie 18 pedoseksuelen. In die vier jaar nam het aantal pedoseksuelen dat onder toezicht werd gesteld elk jaar toe.

De cijfers staan op zichzelf en zeggen niets over het aantal veroordelingen of de strafmaat.