Demonstratie bij flat Benno L.

De veroordeelde pedofiel Benno L. woont sinds deze week in een seniorenflat in Leiden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na een verhaal hierover in NRC Handelsblad. L. blijft ruim een jaar in Leiden, daarna verhuist hij naar verwachting naar Duitsland.

Het vinden van een woning voor de voormalig zwemleraar was niet eenvoudig, omdat hij niet mag wonen in de Brabantse gemeenten waar zijn slachtoffers wonen. Hierdoor kon hij ook niet meer terecht in Den Bosch, waar hij vandaan komt. Diverse andere gemeenten wezen hem af. L. wilde naar Duitsland, maar daar mag hij van justitie nog niet heen.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) is nu op een verzoek van justitie ingegaan om L. te huisvesten. De gemeente gaf hem ook huisraad en geeft hem een uitkering. Elke gemeente moet volgens Lenferink verantwoordelijkheid nemen voor opvang van zedendelinquenten na hun straf.

Wel erkent hij in de krant met het verzoek van justitie te hebben geworsteld. Uiteindelijk liet hij L. toe zonder hier ruchtbaarheid aan te geven. "Het ligt in mijn natuur om open te zijn over dit soort zaken. Maar in Nederland bevindt dit onderwerp zich behoorlijk in de taboesfeer."

Om problemen te voorkomen, heeft de burgemeester met justitie afgesproken dat L. onder meer geen zwembaden mag bezoeken. Ook draagt hij een elektronische enkelband en moet hij zich regelmatig bij de reclassering melden.

Benno L. kreeg in hoger beroep in 2011 zes jaar celstraf opgelegd voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij werd begin oktober weer aangehouden voor het overtreden van de bijzondere voorwaarden.

Volgens justitie had L. diverse sollicitaties en zijn verblijfplaats niet goed doorgegeven. Hij mocht proefdraaien bij een Duits vervoersbedrijf. Toen de reclassering contact met het bedrijf opnam, bleek dat L. ook schoolbussen zou moeten besturen en verstandelijk beperkte minderjarigen zou moeten vervoeren. De reclassering heeft de sollicitatieprocedure toen stilgelegd.


Update 17.35 uur:

Zondagmiddag hebben enkele honderden mensen zich verzameld bij de seniorenflat waar Benno L. sinds kort zijn intrek heeft genomen. De politie spreekt over enkele tientallen demonstranten en een paar honderd sensatiezoekers. Burgemeester Lenferink is met de demonstranten een gesprek aangegaan om de gespannen sfeer enigszins weg te nemen.

De demonstranten zijn op zijn minst gezegd niet te spreken over de veroordeelde kinderverkrachter in hun midden. "Er zitten hier vier scholen om de hoek waaronder een school voor gehandicapte kinderen. Het is hier een snoeppot voor Benno L.", zo zei een omstander.

De politie meldt dat het inmiddels weer rustig is geworden.